Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΙΓΚΙΝ
  • [02] ΠΑΠΑNΔΡΕΟΥ ΠΑΟΥΕΛ
  • [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [04] ΑΝΘΡ ΔΙΚΑΙΩΜ ΕΚΘΕΣΗ
  • [05] ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΕΛΛΑΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [07] ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ
  • [08] ΔΗΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
  • [09] ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΙΚ
  • [10] ΚΑΛΑΘΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΠΡΙΓΚΙΝ

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν,ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό δεν είναι καθόλου εύκολη και εξέφρασε τη λύπη του για τη διακοπή των συνομιλιών.

    Ο κύριος Πρίγκιν είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Εξερχόμενος απο το προεδρικό, ο Ρώσος απεσταλμένος εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει και πάλι στη διαδικασία των συνομιλιών και συνέστησε προς όλες τις πλευρές υπομονή, θέληση και πολιτική βουληση για αναζήτηση λύσης.

    Ο Βλαντιμίρ Πρίγκιν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατα πόσον η Ρωσία θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες στην πλευρά που θα ευθύνεται για το ναυάγιο των συνομιλιών, και είπε ότι θα έχει πρώτα συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, για να ακούσει και τις δικές του απόψεις και επιχειρήματα όσον αφορά την άρνησή του να προσέλθει στο διάλογο.

    [02] ΠΑΠΑNΔΡΕΟΥ ΠΑΟΥΕΛ

    Το Κυπριακό και η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ.

    Ο κύριος Πάουελ θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Νάτο στη Βελγική πρωτεύουσα, αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση Παπανδρέου- Τζεμ.

    [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    Οταν ρωτήθηκε για τη σημερινή συνάντηση του κυρίου Παπανδρέου με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ελληνας Υπουργός, γνωρίζει πολύ καλά πώς θα χειριστεί τα τυχόν θέματα που αφορούν το Κυπριακό και ως εκ τούτου δεν ήταν αναγκαία οποιαδήποτε συνάντηση, ή συνεννόηση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

    Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι, επειδή η σημερινή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Πάουελ, δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πράγματα.

    [04] ΑΝΘΡ ΔΙΚΑΙΩΜ ΕΚΘΕΣΗ

    Σε εξίσωση θεσμών του νόμιμου Κυπριακού Κράτους με τη λεγόμενη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος προβαίνει για έναν ακόμη χρόνο η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε "Τουρκοκυπριακή διοίκηση του βορείου τμήματος του νησιού" η οποία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της έκθεσης, σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι κατοχικές αρχές εξακολουθούν να περιορίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και έχουν απαγορεύσει τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων από τον Δεκέμβριο του 1997.

    Η έκθεση σημειώνει ότι η αστυνομία στις ελεύθερες περιοχές βρίσκεται υπό πολιτικό έλεγχο, ενώ στα κατεχόμενα η λεγόμενη αστυνομία βρίσκεται υπό στρατιωτικό έλεγχο.

    Προχωρώντας, μάλιστα, σε συγκρίσεις η έκθεση αναφέρει ότι οι αστυνομικές αρχές στις δύο περιοχές, σέβονται σε γενικές γραμμές το νόμο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.

    Γίνεται επίσης σύγκριση της οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται δυναμική στις ελεύθερες περιοχές και προβληματική στα κατεχόμενα, γεγονός που αποδίδεται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [05] ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Για την Τουρκία η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι έντονα επικριτική.

    Στην έκθεση επισημαίνονται σοβαρά προβλήματα όπως οι δολοφονίες λόγω χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι δυνάμεις αυτές κατηγορούνται για περιπτώσεις βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών κρατουμένων, ενώ γίνεται αναφορά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και σε περιορισμό στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

    Επίσης τονίζεται η υπέρμετρη δύναμη που ασκεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις πάνω στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

    Αναφορά γίνεται επίσης και στο θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Κούρδων.

    [06] ΕΛΛΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Για την Ελλάδα, η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.

    Για πρώτη φορά γίνεται επίσης αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως είναι η δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Ελλάδα.

    [07] ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ

    Με την συμμετοχή εβδομήντα-έξι αλεξιπτωτιστών απο την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε το πρωί στην περιοχή Τερσεφάνου η τακτική εξαμηνιαία άσκηση ρίψης αλεξιπτωτιστων με αεροσκάφος Σε-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών ήταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έπεσε με αλεξίπτωτο.

    Σε δηλώσεις ο κύριος Φλωράκης ανέφερε ότι η άσκηση αυτή είναι αναγκαία για να διατηρήσουν οι οπλίτες την κατάλληλη σωματική εκπαίδευση της πτώσης με αλεξίπτωτο. Είπε επίσης ότι αυτή η άσκηση πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάθε εξάμηνο για να μπορέσουν οι αλεξιπτωτιστές να διατηρήσουν την απαραίτητη συνοχή που χρειάζεται για την εκπαίδευσή τους.

    [08] ΔΗΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

    Λήγει σήμερα, στις έξι το απόγευμα, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα εξετάσει αύριο όλες τις υποψηφιότητες και θα ετοιμάσει τελική πρόταση για το ψηφοδέλτιο το οποίο θα καταθέσει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί επίσης αύριο.

    [09] ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΙΚ

    Η τηλεόραση του ΡΙΚ αρχίζει από σήμερα τη μετάδοση προεκλογικών προγραμμάτων.

    Ο τρόπος κάλυψης της προεκλογικής περιόδου για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχει συμφωνηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων, βάσει των κανονισμών και του Κώδικα του ΡΙΚ.

    Στο αποψινό πρώτο πρόγραμμα, που αρχίζει στις δέκα, φιλοξενείται ο Πρόεδρος της Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    [10] ΚΑΛΑΘΟ ΣΑΠΟΡΤΑ

    Στη μάχη για τους "οκτώ" του καλαθοσφαιρικού Κυπέλλου Σαπόρτα, ρίχνεται απόψε

    ο Κεραυνός Στροβόλου, με αντίπαλο την Ισπανική Παμέσα Βαλένθια.

    Ο αγώνας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Στρόβολο, αρχίζει στις επτά και τριάντα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι , τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε θα υπάρχουν αραιές ψηλές νεφώσεις, ενώ σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη τις πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι σαράντα εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους είκοσι.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 27 February 2001 - 19:21:02 UTC