Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ
  • [02] ΚΑΣΟΥ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [05] ΔΗΣΥ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΑΚΕΛ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΔΗΚΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [08] ΚΙΣΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ Ν
  • [10] ΑΘΛΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε το πρωί με τους Υπουργούς Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για να πάρουν μέρος στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής Αξιολόγησης για το πρόγραμμα Θράκη-Αιγαίο- Κύπρος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η διακοπή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών οφείλεται στην Τουρκική αδιαλλαξία και την άρνηση του Ντενκτάς να προσέλθει στις συνομιλίες.

    Οσον αφορά τους Αμερικανούς απεσταλμένους Μόουζες και Γουέστον ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα σταματήσουν να ασχολούνται με το Κυπριακό, μόλις ληξει το συμβόλαιό τους στα πλαίσια της νέας τακτικής του Τζιόρτζ Μπούς να μην έχει ειδικούς απεσταλμένους σε διάφορα προβλήματα.

    Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται πρώτα σε περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις όπως στη Μέση Ανατολή και κατα δεύτερο λόγο στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι το Αμερικανικό ενδιαφέρον θα συνεχισθεί.

    Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση και εξέφρασαν την ευχή, το 2003, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υπογραφούν και τα συμβόλαια ένταξης της Κύπρου.

    [02] ΚΑΣΟΥ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ

    Οι δυο Υπουργοί συναντήθηκαν ενωρίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Γιώργος Πασχαλίδης εξέφρασε την ευχή το 2001 να φέρει την Κύπρο και την Ελλάδα πιό κοντά στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι Κύπρος και Ελλάδα θα κερδίσουν το στοίχημα της Ευρώπης.

    Ο Νίκος Νίκος Σηφουνάκης είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στο καλύτερό τους σημείο.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης είπε ότι τα σύνορα Αιγαίου- Θράκης με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης.

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι κάνει δεύτερες σκέψεις στο θέμα της καθόδου του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι δέχθηκε πολλές πιέσεις από στελέχη και οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι διατύπωναν διάφορα επιχειρήματα σχετικά με την ανάγκη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.

    Το θέμα πρόσθεσε, θα συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος το οποίο θα συνέλθει εκτάκτως απόψε, όπου θα διατυπωθούν όλες οι απόψεις.

    Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με τη θέση του διαπραγματευτή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι τα καθήκοντα αυτά ανέλαβε όταν ήταν ήδη βουλευτής.

    Ο κύριος Βασιλείου διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησης του υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα.

    Αναφορικά με τον Μιχάλη Παπαπέτρου είπε ότι σε περίπτωση που θα τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Γιώργος Βασιλείου να ηγηθεί του ψηφοδελτίου των Ενωμένων Δημοκρατών στις Βουλευτικές Εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, είπε ότι αυτό δέν αποτελεί εμπόδιο να ασκεί και τα καθήκοντά του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οταν ο κύριος Βασιλείου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αρχικά τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ένταξης, ήταν ήδη Βουλευτής των ΕΔΗ, άρα δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο.

    [05] ΔΗΣΥ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα θέσει στη Βουλή θέμα για επίσπευση, ή μετάθεση για δεκαπέντε ημέρες της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

    Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι στόχος της εισήγησης του Δησύ είναι να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσο το δυνατό περισσότερα άτομα, κυρίως φοιτητές.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι ο Δησύ επανέφερε το θέμα λόγω της πίεσης που δέχεται από φοιτητές και του γεγονότος ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία στις πρεσβείες.

    Ο κύριος Δημητρίου απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξαναμελετήσουν το θέμα, ώστε να οριστεί μια ημερομηνία που να διευκολύνει τους περισσότερους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    [06] ΑΚΕΛ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου τάχθηκε εναντίον της μετάθεσης της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών τονίζοντας ότι το θέμα συζητήθηκε δύο φορές και, αφού αξιολογήθηκαν διάφορα κριτήρια, ελήφθη απόφαση για διεξαγωγή τους στις 27 Μαϊου.

    Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι η ημερομηνία αυτή δοκιμάστηκε δύο φορές στο παρελθόν χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Είπε, επίσης, ότι εισήγηση του Δησύ, δημιουργεί μια αχρείαστη, κατά την έκφρασή του, αναστάτωση.

    Ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι προβλήματα θα υπάρχουν για κάθε περίοδο διεξαγωγής των εκλογών και υποστήριξε ότι με την διεξαγωγής τους στις 27 Μαϊου, θα δημιουργηθούν τα λιγότερα.

    [07] ΔΗΚΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους διερωτήθηκε γιατί επανέρχεται τόσο επίμονα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ένα θέμα για το οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα έδωσαν αρνητικές απαντήσεις.

    Ο κύριος Κλεάνθους επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει το δικαίωμα να εγείρει και πάλι το θέμα, φτάνει αυτό να μην είναι η αφορμή για να ανεβεί τεχνητά, κατά την έκφρασή του, το πολιτικό θερμόμετρο.

    Είπε, τέλος ότι υπάρχουν πιο ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τον λαό.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόθεση του Γιώργου Βασιλείου να ηγηθεί του ψηφοδελτίου των Ενωμένων Δημοκρατών, είπε ότι αυτό εξαρτάται από ποια πορεία θα ακολουθήσει μία εκλογή του κυρίου Βασιλείου.

    Αν έχει και πάλι σκοπό, είπε, να παραιτηθεί, για να δώσει την έδρα κάπου αλλού, είναι θέμα που αφορά το κόμμα του και τον ίδιο.

    [08] ΚΙΣΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι μείζον θέμα η μετακίνηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

    Είπε επίσης πως όταν το θέμα τεθεί στη Βουλή θα συζητηθεί από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθόδου του Γιώργου Βασιλείου στις Βουλευτικές εκλογές ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και το θέμα θα πρέπει να ερευνηθεί καθώς, όπως είπε, ο κύριος Βασιλείου παραιτήθηκε από την βουλευτική του έδρα λόγω των καθηκόντων του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Είπε επίσης ότι ο κύριος Βασιλείου κατέχει μια θέση κλειδί για την ευρωπαϊκή πορεία και όσο πλησιάζουμε πρός την Ευρωπαϊκή Ενωση τα καθήκοντά του θα είναι πολύ αυξημένα. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με το βουλευτικό αξίωμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Κισός.

    [09] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ Ν

    Για δεκαπέντε μέρες αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης-παρωδίας στο λεγόμενο Κακουργιοδικείο, του Πανίκου Τσιακούρμα, ο οποίος απήχθη και κρατείται από το καθεστώς Ντενκτάς από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ψευδοδικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποφάσισε την παραπομπή του Πανίκου στο λεγόμενο Κακουργιοδικείο, σε δεκαπέντε μέρες.

    Την περασμένη εβδομάδα είχε ολοκληρωθεί η λεγόμενη προανάκριση στο ίδιο ψευδοδικαστήριο.

    [10] ΑΘΛΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Πραγματοποιείται απόψε η τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών του 2000 που διοργανώνει η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου.

    Η φετεινή τελετή, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παιδεία της Κύπρου, θα αρχίσει στις επτά το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ Ενα.

    Αθλητής της χρονιάς εξελέγη ο σκοπευτής Αντώνης Ανδρέου και αθλήτρια η κολυμβήτρια Μαρία Παπαδοπούλου.

    Ομάδα της χρονιάς εξελέγη η Εθνική Πετόσφαιρας Ανδρών.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί επίσης το αριστείο της Εάκ, που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Οργάνωσης.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος αλλά σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα φέρουν βροχές και τοπικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, μέτριοι, έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, αναμένονται και απόψε.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε μποφόρ και τοπικά έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν στις ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 19 February 2001 - 21:58:58 UTC