Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛ ΠΑΠΑΝ
  • [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [04] ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΚ
  • [05] ΝΑΤΟ ΑΣΚΗΣΗ
  • [06] ΣΙΑΡΟΝ ΗΠΑ
  • [07] ΔΗΣΥ ΤΑΜΕΙΟ
  • [08] ΙΝΔΙΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ
  • [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΕΥΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [11] ΜΟΥΣΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΑΣΟΥΛ ΠΑΠΑΝ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Γιώργου Παπανδρέου και Ιωάννη Κασουλίδη, με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό υπό το φως των αποτελεσμάτων της περιοδείας του Αλβαρο Ντε Σότο.

    Ο κύριοι Παπανδρέου και Κασουλίδης συζητούν επίσης την ενταξιακή πορεία της Κύπρου υπό το φως των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια και των προτεραιοτήτων της Σουηδικής προεδρίας.

    Κατά τη συνάντηση θα καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών οι κύριοι Παπανδρέου και Κασουλίδης αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

    [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Αναβάθμιση του ήδη πρωταγωνιστικού ρόλου της Βρετανίας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό διαβλέπει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου, ο κύριος Παπαπέτρου εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που

    πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή Τούρκων, Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών.

    Ο κύριος Παπαπέτρου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν έχουν διακοπεί οριστικά.

    [03] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Σε ψευδοδικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνεχίζεται σήμερα η λεγόμενη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση του Πανίκου Τσιακούρμα, ο οποίος κρατείται παράνομα από τον Αττίλα από τα μέσα περασμένου Δεκεμβρίου.

    Οπως γράφουν Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, κατά τη λεγόμενη δίκη θα αποφασισθεί εάν ο Τσιακούρμας θα παραπεμφθεί σε ψευδο-κακουργιοδικείο.

    [04] ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΚ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης παρατήρησε πως η σημερινή κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν συνάδει με την γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, που είναι, όπως τόνισε, άκρως ικανοποιητική.

    Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο" ο κύριος Κληρίδης είπε ότι οι αριθμοί και τα αποτελέσματα όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του πληθωρισμού, αντανακλούν στις εταιρείες που έχουν το χώρο εργασίας του στην Κύπρο και ως εκ τούτου, σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, Χρηματιστήριο και Οικονομία θα πρέπει να συμβαδίζουν.

    Η σύγκλιση, τόνισε, είναι θέμα χρόνου για να υπάρξει.

    Ο κύριος Κληρίδης σημείωσε ότι ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν στη σύγκλιση Οικονομίας και Χρηματιστηρίου είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης που οι επενδυτές, είτε απλοί, είτε θεσμικοί, δείχνουν στο θεσμό του Χρηματιστηρίου.

    Σχετικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προς όφελος του Χρηματιστηρίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη ρύθμιση των προπληρωμένων πράξεων, την επίσπευση της εισαγωγής των ναυτιλιακών εταιρειών, την εισαγωγή διαφορετικού τέλους όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες πράξεις επενδυτών και τη σύσταση σταθεροποιητικού ταμείου, θέμα για το οποίο αναμένεται σύντομα απάντηση από τα κόμματα.

    Ο κύριος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα σταθεροποιητικό ταμείο, όπως το έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι βοηθητικό στο θεσμό του Χρηματιστηρίου.

    [05] ΝΑΤΟ ΑΣΚΗΣΗ

    Αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου η ετήσια διασυμμαχική άσκηση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Σκυλόψαρο 2001".

    Στην άσκηση, η οποία θα γίνει στο Ιόνιο Πέλαγος Νοτιοανατολικά της Σικελίας θα πάρουν μέρος δώδεκα χώρες με υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα.

    Σκοπός της άσκησης είναι να επιδειχθεί η δυνατότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει συντονισμένες ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας πολυεθνική δύναμη.

    Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην άσκηση με ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ένα αντιτορπιλικό.

    [06] ΣΙΑΡΟΝ ΗΠΑ

    Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σιαρόν δήλωσε ενθαρρυμένος από τη θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ότι δεν δεσμεύεται από το ειρηνευτικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης Κλίντον.

    Εκπρόσωπος του Αριέλ Σιαρόν, χαρακτήρισε θετική και ενθαρρυντική την προσέγγιση του προέδρου Μπους.

    Ο εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την καταδίκη της βίας από την αμερικανική κυβέρνηση.

    [07] ΔΗΣΥ ΤΑΜΕΙΟ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά στο θέμα του σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ, ούτως ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία του.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ κάλεσε επίσης τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να περιέχει όλες τις λεπτομέρειες και τις ασφαλιστικές δικλίδες ως προς την επιλογή χρηματοδότησης και ως προς την απόλυτη ανεξαρτησία του διαχειριστικού σώματος του Ταμείου.

    Ο ΔΗΣΥ επαναφέρει, εξάλλου, την πρότασή του για επένδυση μέρους των αποθεματικών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη χρηματιστηριακή αγορά.

    [08] ΙΝΔΙΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

    Μετασεισμικές δονήσεις έσπειραν και πάλι τον πανικό στις περιοχές της Ινδίας που πλήγηκαν από τον φονικό σεισμό που κτύπησε τη χώρα στις εικοσιέξι Ιανουαρίου.

    Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφού στην προσπάθεια τους να βγουν από τα πολυώροφα κτίρια στα οποία διέμεναν, πηδούσαν από τα μπαλκόνια.

    Η ισχυρότερη δόνηση είχε μέγεθος πέντε, κόμμα τρεις βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Ο καταστροφικός σεισμός του Ιανουαρίου, μεγέθους επτά, κόμμα εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριάντα τουλάχιστον χιλιάδων ανθρώπων.

    Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

    [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ενάντια στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκαν από τις στήλες εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών, Εντμουντ Στόιμπερ.

    Οι δύο πολιτικοί κάμνουν επίσης την κοινή διαπίστωση ότι η απόφαση δρομολόγησης της διεύρυνσης με δώδεκα υποψήφιες χώρες υπήρξε εσφαλμένη.

    [10] ΕΥΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Συνελήφθησαν χθές βράδυ στο φυλάκιο Πετάλου, στον Πέπλο Εβρου, τέσσερις Τούρκοι, δύο λοχαγοί, ένας υπαξιωματικός και ένας πολίτης, που επέβαιναν σε βάρκα.

    Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους.

    Βάσει της διακρατικής συμφωνίας, οι τέσσερις Τούρκοι επαναπροωθήθηκαν λίγη ώρα αργότερα στη χώρα τους.

    [11] ΜΟΥΣΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ

    Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λάρνακας Ανδρέας Μούσκος ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μην διεκδικήσει νέα βουλευτική θητεία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα ο κύριος Μούσκος, επικαλέστηκε προσωπικούς του λόγους τους οποίους, όπως είπε, εξήγησε στον Πρόεδρο του Κόμματος Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο Ανδρέας Μούσκος άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Δημαρχία της Λάρνακας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννιά στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 9 February 2001 - 13:33:14 UTC