Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΕΛ ΟΧΙ
  • [02] ΧΑΣΙΚΟΣ ΜΠΕΛ
  • [03] ΚΑΡΑΣ ΜΠΕΛ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΕΛ
  • [05] ΧΑΤΖΗ ΜΠΕΛ
  • [06] ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΔΡ
  • [07] ΟΕΛΜΕΚ ΟΥΡΑΝΙΟΣ
  • [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΨΕΜΑ
  • [09] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [10] ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΜΠΕΛ ΟΧΙ

    Η Βουλή, με ισοψηφία, δεν ενέκρινε την αποδέσμευση των κονδυλίων για την αγορά των ελικοπτέρων Μπελ για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

    Στην τελική ψηφοφορία, υπέρ της αποδέσμευσης των κονδυλίων τάχθηκαν εικοσιέξη βουλευτές και εναντίον, επίσης εικοσιέξη.

    Ο βουλευτής του Δησύ Χρίστος Ρότσας τήρησε αποχή, γιατί, όπως κατέθεσε ενώπιον του Σώματος, εταιρεία που αντιπροσωπεύει στο εξωτερικό, σχετίζεται με την εταιρεία που κατασκευάζει τα Μπελ.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

    Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΗ, τέσσερις βουλευτές του ΚΙΣΟΣ και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Μουσιούττας.

    Ενάντιον τάχθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ.

    [02] ΧΑΣΙΚΟΣ ΜΠΕΛ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν είναι ικανοποιημένο από την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης θα συνεχισθούν.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι το υπουργείο του θα προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς και προσφορές για να αποκτήσει η Εθνική Φρουρά μεταγωγικά καί μαχητικά ελικόπτερα τα οποία έχει ανάγκη.

    Ο κύριος Χάσικος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, η κυβέρνηση να αποδεσμευτεί από τη Βουλή στο θέμα των αγορών οπλικών συστημάτων και η νομοθετική εξουσία να περιοριστεί στην εκ των υστέρων άσκηση ελέγχου για τις αγορές αυτές.

    [03] ΚΑΡΑΣ ΜΠΕΛ

    Ο βουλευτής του Δησύ Αντώνης Καράς δήλωσε ότι με την χθεσινή απόφαση της Βουλής η Εθνική Φρουρά και η Δημοκρατία στερήθηκαν των πτητικών μέσων σε μια περίοδο που τα έχουν άμεση ανάγκη.

    Ανέφερε επίσης ότι σίγουρα θα γίνουν νέες διαδικασίες για αγορά ελικοπτέρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό κατορθωτό, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τριών έως πέντε χρόνων.

    Ο κύριος Καράς ανέφερε ότι ελικόπτερα αυτά ήταν αναγκαία για χρησιμοποίηση καί εν καιρώ πολέμου, αλλά και σε περίοδο ειρήνης για καταπολέμηση της μάστιγας των λαθρομεταναστών, για κατάσβεση πυρκαγιών, καί για σκοπούς διάσωσης.

    [04] ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΕΛ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης χαιρέτησε την απόφαση της Βουλής καί υποστήριξε ότι με την πρόταση για αγορά των Μπέλ είχαν παραβιαστεί οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μπορούν να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες για αγορά ελικοπτέρων, προσθέτοντας ότι εφόσον δεν αμφισβητηθεί η αξιολόγηση, η Εθνική Φρουρά να μπορεί να τα αποκτήσει σε διάστημα έξι μηνών.

    [05] ΧΑΤΖΗ ΜΠΕΛ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Τάκης Χατζηδημητρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής θα έχει αρνητικές συνέπειες και ψηλό κόστος στο θέμα της εξασφάλισης καί άλλων οπλικών συστημάτων.

    Είπε επίσης ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η απόφαση, η οποία, όπως ανέφερε, πλήττει το ηθικό και θέτει υπό αμφισβήτηση τους εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς.

    [06] ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΔΡ

    Αρχισε το πρωί νέα συνάντηση της Μικτης Επιτροπής Προσωπικού και της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών Πασυκί, για συνέχιση της συζήτησης των αιτημάτων των γιατρών.

    Στη σημερινή συνεδρία, αναμένεται ότι η Πασυκί θα τοποθετηθεί επί της δέσμης προτάσεων που υπέβαλε η κυβερνητική πλευρά.

    [07] ΟΕΛΜΕΚ ΟΥΡΑΝΙΟΣ

    Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οέλμεκ συναντάται σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη για να ζητήσει διευκρινίσεις πάνω στο έγγραφο εργασίας που έχει επιδοθεί στην Οργάνωση.

    Το έγγραφο ετοιμάστηκε ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ της οργάνωσης των καθηγητών και των λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας.

    Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται να αποδεχθεί τις θέσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν τις θέσεις προαγωγής, εάν μετά τις διευκρινήσεις εκ μέρους του Υπουργού ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου για απρόσκοπτη ανέλιξη και μείωση του ωραρίου για τη βάση του κλάδου.

    [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΨΕΜΑ

    Ο Ιατρός του νοσοκομείου Λεμεσού Ηλίας Νικολαϊδης με δηλώσεις στο ΡΙΚ διέψευσε ότι ο Χάρης Πεττεμερίδης και η Βενετία Ζαννετή έκαμαν χρήση ναρκωτικών χθες ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο για απεξάρτηση.

    Ο κύριος Νικολαϊδης τόνισε ότι οι δύο νέοι είχαν κάμει χρήση ναρκωτικών την προηγούμενη της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου, αν τους γίνονταν αναλύσεις, το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό.

    Πρόσθεσε όμως ότι δεν έγιναν αναλύσεις, αφού δεν πιάστηκαν σε καμιά περίπτωση να κάνουν χρήση.

    Ο κύριος Νικολαίδης ανέφερε εξάλλου ότι οι γιατροί δεν είπαν στα παιδιά ότι δεν θα τα δεχθούν ξανά στο νοσοκομείο αν κάνουν χρήση.

    Οπως διευκρίνισε, το μόνο που έγινε ήταν η επιβολή θεραπευτικής κύρωσης στον Χάρη Πεττεμερίδη, ο οποίος απουσίασε χθες από το νοσοκομείο για μια ώρα.

    Στο πλαίσιο της κύρωσης, ο Πεττεμερίδης έμεινε χθες βράδυ στο σπίτι του και κατά την επιστροφή του σήμερα στο νοσοκομείο θα γινόταν διαπραγμάτευση για το πού θα κρατηθεί στην πτέρυγα.

    Ο Πεττεμερίδης ισχυρίστηκε ότι είχε βγει για μια βόλτα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το γιατρό, να είναι και αλήθεια.

    [09] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Το Ισραήλ επιθυμεί να διαβουλευθεί με την Κύπρο το ενδεχόμενο συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στα νότια της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ωστόσο, η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια που βρίσκονται και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

    [10] ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Στη Βουλή των Ελλήνων, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, την οποία υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Εναντίον της πρότασης ψήφισαν οι εκατόν πενηντατέσσερις παρόντες βουλευτές του Πασόκ, ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκατόν δεκαπέντε παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έξι του Συνασπισμού και δύο των Φιλελευθέρων.

    Οι οκτώ βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ένας ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσαν παρόντες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές, και πιθανόν με μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια ή χιονόνερο στα ψηλότερα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφώρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

    Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και απόψε, με τοπικές και πάλι βροχές, και χιόνια ή χιονόνερο στα ψηλότερα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως νοτιοδυτικοί, μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφώρ και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφώρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους τρεις στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 2 February 2001 - 12:54:51 UTC