Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-09-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΙΧΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΟ
  • [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΗΕ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [06] ΕΚΧΑΡΝΤ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ
  • [07] ΣΕΡΒΙΑ ΕΕ
  • [08] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΣΗ
  • [09] ΟΠΛΑ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [10] ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΜΙΧΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα λήξουν οριστικά την ερχόμενη Τρίτη με συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη πρώτα, και μετά με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Θα ακολουθήσει διάσκεψη τύπου του Αλβαρο Ντε Σότο, κατά την οποία θα ανακοινωθεί ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών.

    Η απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη μεταδίδει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στη Γενεύη, το πρώτο, ή το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    Από το Σάββατο οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην Κύπρο.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα με τον τρόπο που έχει διευκρινιστεί, δεν οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αυτό που ελέχθη, είπε, είναι ότι υπάρχει ισότιμο καθεστώς μέσα στις συνομιλίες, κάτι που η πλευρά μας αποδέχεται από τη δεκαετία του '70.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι όλοι οι ισχυρισμοί και η επιχειρηματολογία για δήθεν διολίσθηση προς αναγνώριση, ή προς θέσεις συνομοσπονδίας, στερούνται οποιασδήποτε βάσης και είναι έξω από την πραγματικότητα.

    Ο πραγματικός κίνδυνος για μονιμοποίηση της διχοτόμησης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, είναι η μη επίλυση του κυπριακού.

    Οι φωνασκίες, είπε, που ακούγονται ότι προωθείται η συνομοσπονδία, δεν βοηθούν, διότι ο πρόεδρος Κληρίδης και η Ελλάδα υπερασπίζονται την ομοσπονδιακή λύση, με βάση τις αρχές των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Επικαλούμενος το απόρρητο των συνομιλιών, απέφυγε να πει εαν γίνεται συζήτηση για το εδαφικό η θέμα της ασφάλειας.

    Είπε μόνο ότι γίνεται συζήτηση και για τα τέσσερα κεφάλαια του Γενικού Γραμματέα.

    Τόνισε μάλιστα ότι σε κάποια κεφάλαια τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά για την πλευρά μας.

    [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΗΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να αντιληφθεί ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη Δημοκρατία στην Κύπρο.

    Μιλώντας στην πεντηκοστή πέμπτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και αναφερόμενος σαφώς στην ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης να δοθεί διαφορετική εκδοχή και ερμηνεία των γεγονότων στην Κύπρο, από εκείνη την οποία αποδέχεται και αντιλαμβάνεται η Γενική Συνέλευση

    [04] ΜΙΧΟΣ ΑΘΗΝΑ

    Η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον της Ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να ασκεί κριτική. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να υβρίζει αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνεί πολιτικά.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό μας στήριγμα, και ουδείς μπορεί να παρουσιάζει τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών περίπου ως προδότες, ή εθνικά ανεπαρκείς.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι επανειλημμένα η Αθήνα έχει διακηρύξει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από το Κυπριακό.

    [05] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Αρχισε χθες στην Αθήνα το πρώτο ελληνοτουρκικό επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πορεία και προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το Ελσίνκι".

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο συμπόσιο, επισήμανε τις πρωτοβουλίες προσέγγισης των πολιτών από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, τις κοινές επιχειρηματικές κινήσεις και τις επαφές μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και πανεπιστημιακών φορέων.

    Σε χαιρετισμό του στα ελληνικά, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Αλί Τινάζ Τουϊγκάν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η τριανταεπτάχρονη φιλονικεία, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο, πρέπει να λήξει με λύσεις αμοιβαία αποδεκτές, ώστε το Κυπριακό να μην είναι ο μοναδικός παράγων για το μέλλον Ελλάδας - Τουρκίας

    [06] ΕΚΧΑΡΝΤ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ επιβεβαίωσε ότι το αυστριακό απόσπασμα, το οποίο αποτελείται από διακόσιους τριάντα οκτώ άνδρες, θα αποχωρήσει από την Κύπρο.

    Ωστόσο είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

    Ο Φρεντ Εκχαρντ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την αποχώρηση του αυστριακού αποσπάσματος από την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

    [07] ΣΕΡΒΙΑ ΕΕ

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας διαμαρτυρήθηκε προς την Ευρωπαική Ενωση ότι παρεμβαίνει στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής παροτρύνοντας τους πολίτες της Σερβίας να καταψηφίσουν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να προωθηθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον αντίπαλο του Μιλόσεβιτς, Βοϊσλαβ Κοστούνιτσα να προηγείται με ποσοστό από έξι ως είκοσι τοις εκατό.

    [08] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΣΗ

    Την απολογία τους, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, ετοιμάζουν οι Αρχιμανδρίτες Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Χρυσόστομος Αργυρίδης.

    Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να απαντήσει την ερχόμενη Τρίτη στις εναντίον του κατηγορίες, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει και τη νομική διαδικασία για αγωγές εναντίον όσων τον έχουν συκοφαντήσει.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες της ανακριτικής επιτροπής που διόρισε η Ιερά Σύνοδος για εξέταση των κατηγοριών εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

    [09] ΟΠΛΑ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Μικρή ποσότητα οπλισμού βρέθηκε στις αποθήκες της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Λεμεσό. Πρόκειται για δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, μεγάλο αριθμό σφαιρών, πυροκροτητές, βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί και ποσότητα εκρηκτικής ύλης Τί- Εντ- Τί.

    Τα ανευρεθέντα εντόπισαν τυχαία υπάλληλοι της Αρχής οι οποίοι και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ο οπλισμός ήταν τυλιγμένος σε πλαστική σακούλα και σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Λεμεσό, φαίνεται να παρέμενε για χρόνια αχρησιμοποίητος σε ερμάρι στις αποθήκες Αρχής Ηλεκτρισμού.

    [10] ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ, ο Κύπριος σκοπευτής του σκητ Αντώνης Ανδρέου βρίσκεται στην δέκατη πέμπτη με εβδομήντα δύο επιτυχίες στους εβδομήντα πέντε δίσκους.

    Ο Γιώργος Αχιλλέως βρίσκεται στην εικοστή έβδομη θέση με εβδομήντα μια επιτυχίες.

    Στο Σκητ συμμετέχουν σαράντα οκτώ σκοπευτές και το αγώνισμα συνεχίζεται αύριο με άλλους πενήντα δίσκους.

    Εξάλλου στην ιστιοπλοϊα, στις ιστιοσανίδες Μιστράλ ο Δημήτρης Λάππας τερμάτισε τριακοστός πρώτος στην έννατη σειρά, ενώ στην γενική κατάταξη είναι τριακοστός τέταρτος.

    Στο στίβο, ο Αννινος Μαρκουλίδης, τερμάτισε έκτος στα εκατό μέτρα και προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 22 September 2000 - 7:29:47 UTC