Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-08-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΜΑΡΚΟΣ ΡΟΤΣΑΣ
  • [03] ΧΡΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [04] ΔΗΣΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [05] ΚΙΣΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ
  • [06] ΜΑΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
  • [07] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] ΜΑΧΑΙΡΩ ΠΟΝΤΙΟΣ
  • [09] ΑΤΗΚ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΤΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Τη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία ελπίζεται ότι θα επηρεάσουν θετικά τη ψυχολογία των επενδυτών και κατ' επέκταση του Χρηματιστηριακού θεσμού, αποφάσισε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες και στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι με το Χακ φορείς, ο κύριος Κληρίδης μετέφερε δέσμευση των θεσμικών επενδυτών να προχωρήσουν σε επενδύσεις για στήριξη του χρηματιστηριακού θεσμού.

    Ο κύριος Κληρίδης είπε επίσης ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του γενικού δείκτη για τον οποίο μέχρι τώρα λαμβάνονται υπόψιν η τελευταία πράξη κλεισίματος των μετοχών.

    Από τον Σεπτέμβρη, που υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του γενικού δείκτη, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος τιμής των μετοχών τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά της χρηματιστηριακής συνάντησης.

    Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του Γενικού Δείκτη, θα τεθεί σε εφαρμογή και ο επίλεκτος δείκτης, που θα καθορίζει τον δείκτη που αφορά τις 20 πιο δυνατές μετοχές του Χρηματιστηρίου.

    Αλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο κύριος Κληρίδης, είναι ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν θα πιέζουν για αποπληρωμές δανείων, καθώς και η μελέτη επενδύσεων στο Χακ, μέρους των καταθέσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [02] ΜΑΡΚΟΣ ΡΟΤΣΑΣ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο Ρικ ότι αν και δεν είναι θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων το πρόβλημα στο χρηματιστήριο, δεν ευθύνεται η Επιτροπή Οικονομικών για τη καθυστέρηση τριών νομοθετημάτων.

    Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις, είπε ότι τελικά ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση αντί από μέλη της επιτροπής και είναι έτοιμο για ψήφιση.

    Σε ότι αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι αυτοί εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, στην οποία έφθασαν μόλις δύο εβδομάδες πριν κλείσει.

    Εξ άλλου ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Ρότσας δήλωσε ότι δεν αναμένει αποτελέσματα από τη σημερινή σύσκεψη, εάν δεν υπάρξει, όπως σημείωσε, η απαραίτητη πολιτική βούληση.

    Ο κύριος Ρότσας έχει υποβάλει γραπτή εισήγηση για την μετάκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

    [03] ΧΡΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι για πρώτη φορά καταρτίζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με την εμπλοκή όλων των σχετικών τμημάτων και υπηρεσιών.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον καταρτισμό του σχεδίου με συντονιστή το Υπουργείο Εσωτερικών και τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Αμυνας.

    Οι υπηρεσίες αυτές ύστερα από δύο συναντήσεις που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών υπέβαλαν ολοκληρωμένα σχέδια για άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Σε ότι αφορά την αγορά πτητικών μέσων, ο κύριος Χριστοδούλου είπε ότι ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την αγορά δύο ή τριών ελικοπτέρων ή αεροσκαφών, η αξία των οποίων αναμένεται να είναι διόμισυ με τρία εκατομμύρια λίρες το καθένα.

    Ο κύριος Χριστοδούλου είπε εξάλλου ότι έχει επιστήσει την προσοχή στους Επάρχους να δώσουν οδηγίες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για τον έλεγχο των σκυβαλότοπων, οι οποίοι συχνά αποτελούν εστίες πυρκαγιών.

    [04] ΔΗΣΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τις χθεσινές, σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

    Ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνει ότι οι αποφάσεις αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων εισηγήσεων, τις οποίες ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε προωθήσει στην Κυβέρνηση.

    Τονίζει επίσης ότι με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται οι κρατικοί μηχανισμοί πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών και γίνεται ένα σημαντικότατο βήμα στην προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος αυτάρκης σε επίγεια και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

    [05] ΚΙΣΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών καταγγέλλει την κυβέρνηση για την παταγώδη αποτυχία, όπως αναφέρει, να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα προβλήματα του αμπελουργικού κόσμου.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα των χωματερών και χαρακτηρίζει την απόφαση πλήρη χρεοκοπία της αμπελουργικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών καλεί τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επεξεργαστούν ολοκληρωμένο σχέδιο οριστικής αντιμετώπισης και επίλυσης του αμπελουργικού προβλήματος.

    [06] ΜΑΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

    Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται η 19χρονη Μαρία Αντωνιάδου, η οποία κρατείται, εδώ και δύο εβδομάδες, στις φυλακές του Πόρτ Σάιτ για κατοχή τριάμισυ κιλών μαριχουάνας.

    Αυτό δήλωσε στο Ρίκ η μητέρα της Μαρίας, Αγγέλα, η οποία συναντήθηκε σήμερα με την κόρη της ύστερα από άδεια των Αιγυπτιακών αρχών.

    Η κυρία Αντωνιάδου ανέφερε, εξάλλου, ότι η κόρη της έκλαιγε με λυγμούς καθόλη τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία διήρκεσε μισή ώρα.

    Αυτή την ώρα οι γονείς της Μαρίας μεταβαίνουν στην Ισμαηλία για να ενημερωθούν από την Εισαγγελία της περιοχής κατα πόσον η κόρη τους θα αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

    [07] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Η Τουρκία θα δώσει στο ψευδοκράτος οικονομική βοήθεια ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων λιρών.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο, ομάδα τεχνοκρατών από την Τουρκία, θα φθάσει στα κατεχόμενα, για να επιβλέψει την διάθεση του ποσού.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα διατεθεί για τους πληγέντες από τη χρεωκοπία των Τραπεζών.

    Στο μεταξύ ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ζήτησε από όσους ασκούν αντιπολίτευση, να μην επιτρέψουν τη πρόκληση διχόνοιας μεταξύ του ψευδοκράτους και των κατεχομένων.

    Εξάλλου ο αρχηγός του ρεπουπλικάνικου κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αντέδρασε στην αρθρογραφία στον τουρκικό τύπο, σύμφωνα με την οποία το ψευδοκράτος είναι "δημοκρατία της σούβλας και της σεφταλιάς" και επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς γιατί δεν διαμαρτύρεται.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος επικρίνει επίσης την τηλεόραση του Μπαϊράκ, η οποία μετατράπηκε σε μιλιταριστική τηλεόραση, όπως γράφει, με τις συχνές μεταδόσεις στρατιωτικών ασκήσεων.

    [08] ΜΑΧΑΙΡΩ ΠΟΝΤΙΟΣ

    Ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, κάτοικος Αγλαντζιάς τραυματίστηκε ψες από συμπατριώτη του κοντά στην εκκλησία της Φανερωμένης.

    Πρόκειται για τον Χριστόφορο Σιαχίδη 37 χρόνων, ο οποίος φέρει θλαστικά τραύματα στο θώρακα, μήκους δέκα εκατοστών, και στην ωμοπλάτη, πέντε εκατοστών, τα οποία προκλήθηκαν πιθανόν από μαχαίρι.

    Στον Σιαχίδη έγινε συρραφή τραυμάτων και κρατήθηκε για παρακολούθηση.

    Ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς, ότι τον τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο άγνωστος συμπατριώτης του ενώ προσπαθούσε να καθησυχάσει δύο άγνωστές του γυναίκες που φιλονικούσαν.

    Είπε, επίσης, ότι δεν είχε κανένα παράπονο και αρνήθηκε να καταθέσει γραπτώς. Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση.

    [09] ΑΤΗΚ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Σύντομα θα βρεθεί λύση στο θέμα της επαρκούς κάλυψης, με κινητή τηλεφωνία, του χώρου του Γα, Σι, Πι, διαβεβαιώνει η εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Ρήτα Καρατζιά.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κυρία Καρατζιά, ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθεί προσωρινά μία κεραία απέναντι από το στάδιο.

    Σημείωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τις αρχές του Γα Σι Πι για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου, για την εγκατάσταση ενός μεγάλου σταθμού βάσης για την κινητή τηλεφωνία, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

    Η εκπρόσωπος της ΑΤΗΚ, ανέφερε ότι οι εισηγήσεις της αρχής, όταν ανεγήρετο το στάδιο δεν έγιναν αποδεκτές, για λόγους αισθητικής του χώρου.

    Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του σταδίου Φοίβος Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με την κινητή τηλεφωνία, όταν υπάρχει αγώνας ή μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις με την ΑΤΗΚ συνεχίζονται.

    [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Ομόνοια και Αποέλ αγωνίζονται απόψε για την προκριματική φάση του Κυπέλλου Ουέφα.

    Το Αποέλ αγωνίζεται στις έξι και τριάντα στα Τίρανα με την Τομόρι Αλβανίας, ενώ η Ομόνοια αντιμετωπίζει στις οκτώ το βράδυ στο στάδιο ΓΣΠ την Νεφτοχημίκ Βουλγαρίας.

    Και οι δύο αγώνες θα μεταδίδονται απευθείας από το Πρώτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθούν χαμηλές νεφώσεις και αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει έως ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιδύο βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους είκοσι στα δυτικά και τα βόρεια και στους δεκαοκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 10 August 2000 - 13:12:47 UTC