Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [02] ΚΙΠΡΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [03] ΜΠΛΟΜΠΕΡΓΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗ
  • [05] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΒΟΜΒΑ ΑΘΩΣ
  • [08] ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • [09] ΒΟΥΛΗ ΧΡΗΜΑ
  • [10] ΧΑΚ ΠΕΜΠΤΗ
  • [11] ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [12] ΠΑΣΥΔΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [13] ΟΗΕ ΧΡΕΗ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Δηλώσεις και αντιδηλώσεις προκάλεσε σήμερα η χθεσινή αναφορά του πρεσβευτή της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη ότι υπάρχει κίνδυνος αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που θα εγκαταλειφθεί η λύση της ομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού μιλώντας σε διάσκεψη τύπου χαρακτήρισε αστήρικτη κινδυνολογία την αναφορά του κυρίου Ροδουσάκη.

    Η δήλωση του πρέσβη για αποαναγνώριση είπε ο κύριος Κουτσού περιορίζει τις επιλογές μας και διερωτήθηκε ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας αν οι συνθήκες επιβάλουν την αλλαγή της επιλογής μας.

    Ο κύριος Κουτσού πρόσθεσε ότι ακόμα και οι δυνάμεις μέσα στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ που υποστηρίζουν την Ομοσπονδία έχουν μειωθεί.

    ΄Ομως, είπε, η κινδυνολογία θυμίζει και τη συνεργασία του τέως Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου και του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη το 1985 για την επιβολή της λύσης της Ομοσπονδίας.

    Ο κύριος Κουτσού ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Ομοσπονδία αμέσως.

    Στις δηλώσεις του κυρίου Κουτσού απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ενώπιον του οποίου είχαν γίνει χθες οι δηλώσεις του κυρίου Ροδουσάκη μετά από συνάντηση τους.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι ήταν κινδυνολογία όταν ενωσιολογούσαμε την ώρα που υπήρχε η ανεξαρτησία, όταν η ΕΟΚΑ πολεμούσε τη νόμιμη Κυβερνηση και όλοι προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα φέρει την καταστροφή, την εισβολή και την κατοχή.

    Το ποθούμενο είναι ένα και το εφικτό άλλο, είπε ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Κυπριακός λαός πλείστες τόσες φορές μετά από όλο αυτό το πάθημα της τραγωδίας έχει τοποθετηθεί σε εκλογές και θα τοποθετηθεί εκ νέου.

    Μπορεί ο κύριος Κουτσού και ο οποιοσδήποτε από εμάς να έχει υπομονή και αντί να αφορίζει να ακούσει ξανά την ετυμηγορία του κυπριακού λαού είπε ο κύριος Χριστόφιας.

    [02] ΚΙΠΡΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αρχίζει στις είκοσι τρεις Μαϊου δυνατό να παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.

    Στη συνέχεια, προσθέτει η εφημερίδα σε ανταπόκριση της από τη Νέα Υόρκη, μετά από μια μικρή διακοπή, θα ακολουθήσει τέταρτος γύρος εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και θα συνεχισθεί με συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

    Η εφημερίδα με τίτλο "πιέσεις της Αμερικής για ουσιαστικές συνομιλίες" αναφέρει ακόμη ότι οι Αλφρεντ Μόουζες και Σερ Ντέηβιντ Χάνεη ίσως θέσουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών κάποιες πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις.

    Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις διπλωματικών πηγών των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες θα ζητηθεί από την τουρκική πλευρά να συντάξει λεπτομερή κατάλογο των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    [03] ΜΠΛΟΜΠΕΡΓΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Φινλανδίας για το Κυπριακό, Γιάκομπ Μπλόμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, ύστερα από συναντήσεις με τους τουρκοκύπριους ηγέτες Μουσταφά Ακκιτνζί και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Φινλανδός αξιωματούχος εξέφρασε υποστήριξη στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών γιά επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κύριος Μπλόμπεργκ απαντώντας στο επιχείρημα του λεγόμενου υφυπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους Οσμάν Ερτούν ότι οι τουρκοκύπριοι θέλουν να προετοιμαστούν για ένταξη, αλλά προσκρούουν στο λεγόμενο εμπάργκο εναντίον των κατεχομένων, φέρεται να είπε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης της νήσου και πρέπει να αρθεί το συντομότερο.

    [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε ανησυχία γιά το γεγονός οτι η Κύπρος καθυστερεί στην υλοποίηση νομοθετικών δεσμεύσεων σε οτι αφορά την εναρμόνιση με το Ευρωπαικό κεκτημένο.

    Μιλώντας στην Πάφο, στη συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων της πρώτης ομάδας των υπό ένταξη χωρών, που άρχισε σήμερα, ο κύριος Βασιλείου τόνισε οτι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, διαφορετικά θα έχουμε προβλήματα.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής των ενταξιακών ανέφερε πώς η Κύπρος έχει προβάδισμα από ολες τις υποψήφιες χώρες, στο σταδιακό κλείσιμο των εικοσιεννέα κεφαλαίων που απαιτούνται, ωστε να τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων γιά την ετοιμασία συμφωνίας ένταξης.

    Οπως είπε και ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, υπογράμμισε ο Γιώργος Βασιλείου, καμία άλλη υποψήφια χώρα δεν έχει κλείσει έντεκα κεφάλαια από τα εικοσιεννέα που απαιτούνται ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε, θα κλείσουν άλλα τέσσερα κεφάλαια.

    [05] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ μελετά το ενδεχόμενο παραίτησης του και επανεξετάζει το μέλλον της κυβέρνησής του, μετά την προκαταρκτική καταψήφιση από το κοινοβούλιο εισήγησης για τροπολογία του συντάγματος ώστε ο πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ να επανεκλεγεί στο αξίωμα.

    Όπως μεταδίδεται, πριν την αναχώρηση του για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, περιλαμβανομένης και της συνέχισης της κυβέρνησης του, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    Επεσήμανε ακόμη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ και παρά την κοινοβουλευτική ήττα θα επιμένει στις εισηγήσεις του για συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα ξανατεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η αρνητική ψήφος του κοινοβουλίου έφερε στην επιφάνεια, σοβαρά ρήγματα που υπάρχουν στην κυβέρνηση.

    [06] ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τηλεοπτική αναμέτρηση θα γίνει απόψε μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή.

    Τη συζήτηση, που αρχίζει στις εννέα, θα μεταδώσει απευθείας το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ, στο πλαίσιο της εκπομπής "Προεκτάσεις", η οποία απόψε θα αρχίσει στις εννέα παρά τέταρτο.

    Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής Πρόδρομος Προδρόμου του Δησύ και Κύπρος Χρυσοστομίδης του Κισός θα σχολιάσουν τις δηλώσεις Σημίτη και Καραμανλή.

    [07] ΒΟΜΒΑ ΑΘΩΣ

    Οπλισμένος κυκλοφορεί ο καταζητούμενος από την Αστυνομία Χρύσανθος Ιωάννου, άλλως Άθως, κάτοικος Κολοσσίου, σχετικά με την χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Λαϊκής στη Λεμεσό.

    Το αυτοκίνητο του Ιωάννου λίγο μετά τα μεσάνυκτα έγινε στόχος βομβιστών.

    Άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητο του Ιωάννου, το οποίο βρισκόταν στη μάνδρα αυτοκινήτων του Κώστα Δημοσθένους στην οδό Δημοκρατίας στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρές ζημιές.

    Πριν από ένα περίπου μήνα, ο Άθως είχε παραδώσει το αυτοκίνητό του προς πώληση.

    [08] ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Στα μέσα Απριλίου θα εισαχθεί τελικά η μετοχή της εταιρείας του Συνεργατισμού "Δήμητρα" στο Χρηματιστήριο.

    Σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ Χρηματιστήριο, ο Εκπρόσωπος της εταιρείας Ανδρέας Ηρακλέους είπε ότι η καθυστέρηση κατά δύο περίπου εβδομάδες, οφείλεται σε καθαρά διαδικαστικούς λόγους.

    Πρέπει, είπε, να ετοιμαστεί από ελεγκτές η έκθεση που ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από όλες τις συνεργατικές εταιρείες.

    Επίσης, είπε, πρέπει να αποσταλούν τα τελικά πιστοποιητικά επενδύσεων και δικαιωμάτων αγοράς μετοχών πριν την εισαγωγή της "Δήμητρας" στο ΧΑΚ.

    [09] ΒΟΥΛΗ ΧΡΗΜΑ

    Η Βουλή αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ψηφίσει το απόγευμα πρόταση νόμου για την προείσπραξη χρημάτων από εταιρείες που προτίθενται να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο.

    Την πρόταση υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου και συμπλήρωσαν με εισηγήσεις τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος και άλλα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

    [10] ΧΑΚ ΠΕΜΠΤΗ

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και Χρηματιστές αισιοδοξούν ότι έχει αναστραφεί η πτωτική πορεία του δείκτη.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έφθασε στις τετρακόσιες εξήντα πέντε κόμμα σαράντα μια μονάδες που αναλογεί με αύξηση δύο τοις εκατόν σε σύγκριση με χθες.

    Αυξημένος ήταν επίσης ο όγκος συναλλαγών κατά πέντε εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με χθες και έφθασε στα δέκα εννέα εκατομμύρια λίρες.

    Ολοι οι επί μέρους δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά.

    Ο Χρηματιστής Στέφανος Χαϊλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η αγορά ανέκαμψε σήμερα και έδειξε κάποια θετικά σημεία για το μέλλον.

    Πρόσθεσε ότι το αίσθημα πανικού που κυρίευσε τους επενδυτές άρχισε να ξεπερνιέται και ότι στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται μια σταθεροποίηση με ελαφρές ανοδικές τάσεις.

    [11] ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Η ρωσική πρεσβεία διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου τα οποία αναφέρουν οτι το ψευδοκράτος συμμετείχε με περίπτερο στην τουριστική έκθεση της Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ είκοσι και εικοσιτρείς Μαρτίου.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Βλαντιμίρ Ζατσέμπιν, το ψευδοκράτος ισως να συμμετείχε στην εκθεση μέσω του περιπτέρου της Τουρκίας, προσθέτοντας οτι η Ρωσία γνωρίζει πως το ψευδοκράτος δεν συμμετείχε επίσημα στην έκθεση.

    [12] ΠΑΣΥΔΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Πραγματοποιείται από το πρωί το 37ο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.

    Κύρια θέματα που απασχολούν το συνέδριο είναι το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, η ανέλιξη του προσωπικού, το θέμα της ακύρωσης του διορισμού των εκτάκτων, και το θέμα της ΑΤΑ.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη Γενικού Γραμματέα και Γενικού Συμβουλίου. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα διεκδικούν ο νυν Γενικός Γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου και ο Ανδρέας Οικονομίδης, ο οποίος είχε ηγηθεί της προσπάθειας των εκτάκτων για μονιμοποίηση.

    Ο κύριος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπαλλήλους τροχιοδρομούνται σε διαδικασίες ρύθμισης και δεν του επιτρέπεται να φυγομαχήσει, κατά την έκφραση του, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

    Ο κύριος Οικονομίδης διατύπωσε σαφείς κατηγορίες προς τον κύριο Χατζηπέτρου για λανθασμένη πολιτική σε σοβαρά θέματα όπως αυτό της ΑΤΑ και των κυβερνητικών ιατρών. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι εάν εκλεγεί το πρόβλημα των εκτάκτων θα επιλυθεί.

    [13] ΟΗΕ ΧΡΕΗ

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δεκαπέντε χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιούν μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς την αμερικανική Κυβέρνηση να καταβάλει το τεράστιο ποσό που οφείλει στα Ηνωμένα Έθνη.

    Πρόκειται για δύο δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να καταβληθούν, σύμφωνα με τον αμερικανικό Νόμο, εκτός αν μειωθεί η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τρία τοις εκατό στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά πέντε τοις εκατό στα έξοδα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν το είκοσι πέντε τοις εκατό των δαπανών για τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και το τριάντα τοις εκατό για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συνολικής δαπάνης τριών δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια , στους δεκατρείς στα νότια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 March 2000 - 16:21:22 UTC