Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΟΥΚ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΧΑΚ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [05] ΦΑΝΙΕΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ
  • [07] ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [08] ΣΠΥΡΟΣ ΦΘΑΝΕΙ
  • [09] ΤΣΟΥΡ ΡΟΥΧΑΜΑ
  • [10] ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΡΙΚ
  • [11] ΚΟΠ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΟΥΚ

    Θέση της Βρετανίας είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτό επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ σε επιστολή του στη βρετανίδα ευρωβουλευτή Τερέζα Βίλιερς, σημειώνοντας επίσης ότι η πολιτική της Βρετανίας δεν έχει αλλάξει.

    Στόχος μας, προσθέτει, είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ενωμένη Κύπρος.

    Μια πολιτική διευθέτηση θα καταστήσει την ένταξη της Κύπρου πιο εύκολη, αλλά η διευθέτηση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη αναφέρει στην επιστολή του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, καθιστώντας επίσης σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου δεν συνδέεται με την Τουρκία.

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΑΘΗΝΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των φυγάδων προκειμένου να μην δοθεί στο Ραούφ Ντενκτάς η ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τυχόν δικές μας λανθασμένες συμπεριφορές και προβάλει τις αδιάλλακτες θέσεις του στις συνομιλίες.

    Μιλώντας το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να αποφεύγονται επεισόδια λόγω των προκλήσεων από πλευράς των αθιγγάνων, τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επιχειρηματολογία του Ντενκτάς ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι μελετώνται μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης για μείωση της έντασης.

    Στην Αθήνα ο κύριος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με παράγοντες του ΔΗΣΥ Ελλάδος, ενώ απόψε θα μιλήσει σε συγκέντρωση φοιτητών.

    Από την ελληνική πρωτεύουσα θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα μιλήσει σε σχολεία της παροικίας για τη σημασία των εθνικών επετείων της εικοστής-πέμπτης Μαρτίου και της πρώτης Απριλίου.

    [03] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ο λεγόμενος υπουργός Προεδρίας και υπεύθυνος για τον τουρισμό του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακκιντζί, διατύπωσε την άποψη ότι ο τουρισμός προσφέρεται για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τον Νίκο Ρολάνδη σε συνεργασία.

    Εισηγήθηκε, μάλιστα, όπως οι τουρίστες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα δικαιούνται να περάσουν, εάν το επιθυμούν, και μερικές ημέρες στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και το αντίθετο.

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί προσθέτει ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο για νέα βήματα, σημειώνοντας πως περιμένει ανταπόκριση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [04] ΧΑΚ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Μέτρα στήριξης του θεσμού του Χρηματιστηρίου θα ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

    Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

    [05] ΦΑΝΙΕΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας προσάγεται αυτή την ώρα ο Αντώνης Φανιέρος, πενήντα πέντε ετών από τη Λάρνακα.

    Ο Φανιέρος συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Λευκωσία για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με εξεταζόμενη υπόθεση πλαστοπροσωπίας, πλαστογραφίας επιταγών και απόσπασης εκατόν σαραντατριών χιλιάδων λιρών, που προέρχονται από την πώληση μετοχών.

    Καταγγελία στην Αστυνομία έκαμε η χρηματιστηριακή εταιρεία Σεβέρης και Αθηαινίτης και ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αλεξάνδρου, σαράντα ενός ετών, από τη Δερύνεια.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ

    Με χίλια γερμανικά άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ Δύο, ενισχύεται η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας.

    Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε γερμανική τηλεόραση και επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο οποίος δήλωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ζήτησε άδεια για εξαγωγή των αρμάτων.

    Η απόφαση της Άγκυρας αναμένεται πάντως να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, καθώς το Κόμμα των Πρασίνων, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πώληση γερμανικών αρμάτων μάχης στην Τουρκία, επικαλούμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    [07] ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μέχρι στιγμής συνάψει συμφωνία εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντά σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος έχει συνάψει, ή προτίθεται να συνάψει, διπλωματικές σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και με την εν λόγω Δημοκρατία στα πλαίσια της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ

    [08] ΣΠΥΡΟΣ ΦΘΑΝΕΙ

    Ο Σπύρος Κυπριανού επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο, όπου παρέμεινε για πέντε εβδομάδες μετά την επέμβαση επανασσυραφής του στέρνου στην οποία υπεβλήθη.

    Ο Βρετανός ιατρός Ρεξ Στάμπριτζ, ο οποίος χθες εξέτασε για τελευταία φορά τον πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του κυρίου Κυπριανού εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Οπως ανέφερε, ο κύριος Κυπριανού θα αναλάβει σταδιακά τα καθήκοντά του, εργαζόμενος αρχικά από το σπίτι του.

    [09] ΤΣΟΥΡ ΡΟΥΧΑΜΑ

    Πέθανε ψες σε ηλικία πενηντατριών ετών, η Ρουχάμα Τσουρ, σύζυγος του πρέσβυ του Ισραήλ και προέδρου του διπλωματικού σώματος Σέμι Τσουρ.

    Η εκλιπούσα ήταν γνωστή στην Κύπρο για την πλούσια δράση της σε έργα φιλανθρωπίας και έχαιρε γενικής εκτίμησης και συμπάθειας.

    Η κηδεία της Ρουχάμα Τσουρ θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στα Ιεροσόλυμα.

    Στην πρεσβεία του Ισραήλ θα είναι ανοικτό σήμερα βιβλίο συλλυπητηρίων από τις δώδεκα το μεσημέρι ως τις τρεις και την ερχόμενη Δευτέρα από τη μία μέχρι τις τρεις το απόγευμα.

    [10] ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΡΙΚ

    Διεξάγεται απόψε η τελική φάση του διαγωνισμού για την επιλογή της συμμετοχής της Κύπρου στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον για νεαρούς μουσικούς.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις εννέα και τριάντα στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ και θα μεταδίδεται απ ευθείας από το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι και το Πρώτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    Ο φετινός διαγωνισμός της Γιουροβίζιον θα διεξαχθεί στο Μπέργκεν της Νορβηγίας στις δεκαπέντε Ιουνίου.

    [11] ΚΟΠ

    Η δικαστική επιτροπή της ΚΟΠ κατακύρωσε με 2-0 υπέρ της Ανόρθωσης την αγώνα της με το ΑΠΟΕΛ είχε διακοπεί, μηδενίζοντας την Λευκωσιάτικη ομάδα.

    Παράλληλα η δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ επέβαλε αποκλεισμό της έδρας του ΑΠΟΕΛ για δύο αγωνιστικές, για τα σοβαρά επεισόδια τα οποία προκάλεσαν οπαδοί του στον αγώνα με την Ανόρθωση.

    Το ΑΠΟΕΛ είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης, αίτημα το οποίο απέρριψε η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ζώνη χαμηλών πιέσεων και σχετικά ασταθείς καιρικές συνθήκες θα επηρεάζουν την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέφτουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και αναμένεται να πέφτουν βροχές, κατά τόπους. Σε μερικές περιοχές οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές. Στις ψηλότερες κορυφές θα πέσουν και λίγα χιόνια.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν νοτιοδυτικοί, γενικά μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και κατά διαστήματα ισχυροί, πέντε μποφόρ στα δυτικά προσήνεμα παράλια. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Τα χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι 20 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους πέντε.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 17 March 2000 - 11:01:07 UTC