Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ 13
  • [02] ΣΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [05] ΤΖΕΜ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΙΡΑΝΟΣ ΟΚΤΩ
  • [07] ΑΡΧΗΓΟΣ ΗΡΩΙΝΗ
  • [08] ΛΗΣΤΕΙΑ
  • [09] ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ
  • [10] ΑΙΜΟΡΡΟ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
  • [11] ΘΥΜΑ ΥΠΕΚΥΨΕ
  • [12] ΧΑΚ ΚΑΤΩ
  • [13] ΙΡΑΝ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ 13

    Το θέμα της ασφάλειας συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του γενικού γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο.

    Αυτό ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κύριο Ντε Σότο πολύ χρήσιμη.

    Το θέμα της ασφάλειας είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζητήθηκε και στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση Κληρίδη-Ντε Σότο πραγματοποιήθηκε το πρωί και κράτησε μιάμιση περίπου ώρα.

    Σ' αυτήν παρίσταντο επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αυτήν την ώρα ο Αλβάρο ντε Σότο συναντάται με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο κατοχικός ηγέτης προετοιμάζεται να κάμει γραπτή δήλωση σήμερα στους δημοσιογράφους, όπως έκαμε χθες ο πρόεδρος Κληρίδης.

    [02] ΣΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Γενεύης θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις δεκαπέντε Φεβρουαρίου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο.

    Σχετική δήλωση έκαμε χθες στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αργεντινής, Φερνάντο Πετρέλα.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για την δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στη Γενεύη σχετικά με το αντικείμενο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Η αγωνία που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία, είπε ο κύριος Χριστόφιας, οδήγησε στην ενέργεια αυτή του Προέδρου, την οποία χαρακτήρισε θετική.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι θεωρεί πως αυτή την ώρα δεν είναι εφικτή η υπέρβαση της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου με την οποία χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο ως φωνασκίες ο Γενικός Γραμματέας του Ακελ ανέφερε ότι με τέτοιες δηλώσεις ο πρόεδρος παραφέρεται, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι τέτοιες αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολύ πιο προσεγμένες για να τιμά και την πολιτική ηγεσία και το το αξίωμα του.

    [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε το πρωί σε συνεδρία στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ασχοληθεί με τις θέσεις που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το κυπριακό και τη στάση της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο Μητροπολίτης Παύλος υποστήριξε ότι η λύση ομοσπονδίας είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι συσκοτίζει τα πράγματα και κρύβει την αλήθεια για την ομοσπονδία.

    [05] ΤΖΕΜ ΑΘΗΝΑ

    Φθάνει το απόγευμα στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κύριος Τζέμ θα επιδιώξει να συζητήσει με την Ελληνική Κυβέρνηση θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προτάσεις της Αγκυρας για σύσταση μικτής ελληνοτουρκικής στρατιωτικής επιτροπής και εγκαθίδρυση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Κατά το Ανατολή στις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης το θέμα της δημιουργίας νέου ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ισμαήλ Τζέμ αρχίζει αύριο το πρωί, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Ακολούθως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Παπανδρέου και Τζεμ αναμένεται ότι θα υπογράψουν άλλες πέντε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

    [06] ΙΡΑΝΟΣ ΟΚΤΩ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Ιρανού Φερεημπόν Μπατελανί, τριάντα έξη ετών από την Τεχεράνη, ο οποίος κατά την άφιξή του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχε στην κατοχή του βαλίτσα με περσικά χαλιά στα οποία έκρυψε τέσσερα κιλά ηρωίνης.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο δικαστήριο ότι προορισμός των ναρκωτικών ήταν η Κύπρος ή η Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι ο Ιρανός παρέλαβε τα χαλιά από την Ισλαμαμπάτ του Πακιστάν, όπου ειδικοί τοποθέτησαν την ηρωίνη σε πλαστικά σωληνάρια τα οποία έπλεξαν μέσα στα χαλιά χωρίς αυτά να φαίνονται.

    Ο Μπατελανί έφθασε στη Λάρνακα μέσω Μπαχρέιν, μαζί με τη σύζυγό και το γιό του.

    Μετά τη σύλληψή του ο Ιρανός αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την ηρωίνη και ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε να μεταφέρει τα χαλιά στην Κύπρο με στόχο να τα πωλήσει σε καλύτερη τιμή από ότι στο Πακιστάν.

    Είπε ακόμη ότι θα συναντούσε άλλους δύο ομοεθνείς του για να τους τα πωλήσει στην τιμή των δύο χιλιάδων δολαρίων.

    Από τις ανακρίσεις διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος και ο γιός του, δεν είχαν καμμιά ανάμιξη ούτε γνώριζαν τί υπήρχε μέσα στα χαλιά.

    [07] ΑΡΧΗΓΟΣ ΗΡΩΙΝΗ

    Ο αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν συσκευασμένα τα τέσσερα κιλά ηρωίνης που βρέθηκαν μέσα σε χαλιά Ιρανού στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απασχολεί όχι μόνο την αστυνομία της Κύπρου, αλλά και άλλες Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών Διεθνώς.

    Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται, είπε, εξετάζεται κατά πόσο η συσκευασία των ναρκωτικών στο Πακιστάν, έγινε στο εργοστάσιο, όπου κατασκευάζονται τα χαλιά.

    Για την εξέταση αυτού του ενδεχομένου, πρόσθεσε, η κυπριακή αστυνομία, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ιντερπόλ.

    Ο κύριος Αγγελίδης είπε ότι τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα με επιστημονικό τρόπο και κανένας δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι υπήρχε ηρωίνη μέσα στα χαλιά.

    Ο αρχηγός αστυνομίας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα ναρκωτικά προορίζονταν για την Κύπρο ή για άλλη χώρα.

    Εξετάζεται επίσης, πρόσθεσε, αν ο Ιρανός που συνελήφθη για την υπόθεση είχε συνεργάτες στην Κύπρο.

    [08] ΛΗΣΤΕΙΑ

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού τεσσάρων ατόμων σχετικά με τη ληστεία που διαπράχθηκε αργά χθες το απόγευμα σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης στη Λεμεσό.

    Οι τρείς ύποπτοι Γιαννάκης Κοσμά, Κυριάκος Χαραλάμπους και Δημήτρης Σωφρονίου επέβαιναν του αυτοκινήτου που σταμάτησε η αστυνομία στη Φαλατζιώτισσα.

    Ο τέταρτος ύποπτος Μιχάλης Πατούρης σε κατάθεση ανέφερε ότι το κυνηγετικό όπλο και η μοτοσικλέτα που χρησιμοποιήθηκαν για τη ληστεία ανήκουν στον αδελφό του, αλλά τη ληστεία διέπραξαν ο Κοσμάς και ο Χαραλάμπους, οι οποίοι όμως αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

    Στο αυτοκίνητο των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν τα χρήματα της ληστείας ποσό πεντακοσίων -πενήντα λιρών, τα κράνη, το ψεύτικο όπλο, γάντια και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

    [09] ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

    Με ομιλίες οκτώ βουλευτών από όλα τα κόμματα συνεχίστηκε το πρωϊ η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του κράτους για το Δύο Χιλιάδες.

    Μίλησαν κατά σειρά οι βουλευτές Ανδρέας Μούσκος, Χρίστος Μαυροκορδάτος, Δημήτρης Συλλούρης, Τάκης Χατζηδημητρίου, Στάθης Κιττής, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Παρισινός και Ισίδωρος Μακρίδης.

    Οπως προκύπτει από τις χθεσινές ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων ο Δησύ, το ΔΗΚΟ και οι ΕΔΗ θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, η ΕΔΕΚ θα τον καταψηφίσει, ενώ το Ακέλ θα τηρήσει αποχή, αλλά θα ψηφίσει τα κονδύλια για την άμυνα και τους πρόσφυγες.

    Η συζήτηση μεταδόθηκε από τις έντεκα το πρωϊ απευθείας από το πρώτο πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ ύστερα από αξίωση της Βουλής.

    Το απόγευμα η συζήτηση θα μεταδίδεται, παράλληλα από το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα και από το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ.

    Ο προεδρεύσας της συνεδρίας της Βουλής, βουλευτής Αβραάμ Αντωνίου ανέφερε στο Σώμα ότι θα διαβιβασθεί παράκληση και προς τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για όσο το δυνατό καλύτερη προβολή της συζήτησης.

    Το απόγευμα η συζήτηση θα αρχίσει στις τρεις.

    Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2000 θα συνεχισθεί και ολοκληρωθεί αύριο με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

    [10] ΑΙΜΟΡΡΟ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

    Ο υπουργός υγείας Φρίξος Σαββίδης απέρριψε τις επικρίσεις για ιατρική αμέλεια στην περίπτωση του θανάτου του εικοσιεννιάχρονου αιμορροφιλικού Αντρέα Βεγκλή από τη Λεμεσό.

    Χάσαμε τον Ανδρέα λόγω τών πολλαπλών τραυμάτων του καί όχι από αμέλεια, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προκειμένου να σωθεί μια ζωή το υπουργείο Υγείας δεν φείδεται κόπων και εξόδων.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Σαββίδης είπε ότι είχε αναμιχθεί προσωπικά στην περίπτωση του άτυχου Αντρέα, και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να του παρασχεθεί κάθε δυνατότητα για θεραπεία.

    Ο υπουργός υγείας είπε επίσης ότι οι θεράποντες γιατροί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με εξειδικευμένους συναδέλφους τους στην Αθήνα, οι οποίοι έκριναν ότι η αγωγή και η θεραπεία που γινόταν εδώ ήταν η ενδεδειγμένη, και δεν υπήρχε λόγος μετάκλησης άλλου γιατρού.

    Ανέφερε εξάλλου ότι με δικές του οδηγίες είχε ετοιμαστεί το ελικόπτερο και λήφθηκαν όλα τα μέτρα, ώστε μόλις ο ασθενής θα μπορούσε να ταξιδεύσει, να μεταφερόταν στο Ισραήλ.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, η κατάσταση του άτυχου Αντρέα δεν σταθεροποιήθηκε, ούτε για τριάντα λεπτά, λόγω των πολλαπλών του τραυμάτων και δεν μπορούσε να ταξιδεύσει.

    [11] ΘΥΜΑ ΥΠΕΚΥΨΕ

    Οι συγγενείς του Ανδρέα Βεγκλή υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν υποσχέσεις απο τους γιατρούς ότι αν παρίστατο ανάγκη θα μετακαλούσαν στην Κύπρο ειδικό για αιμορροφιλικούς ή θα έστελλαν τον ασθενή στο Ισραήλ για θεραπεία.

    [12] ΧΑΚ ΚΑΤΩ

    Οριακή πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις πεντακόσιες- ενενήντα- επτά μονάδες σε σύγκριση με εξακόσιες μονάδες χθές.

    Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά κυμάνθηκε και ο όγκος συναλλαγών ο οποίος έφθασε τα είκοσι εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες λίρες.

    Χθες είχε κλείσει στα εικοσιένα εκατομμύρια.

    Χρηματιστές σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ '' Χρηματιστήριο '' ανέφεραν ότι η σημερινή εικόνα, που παρουσίασε η αγορά δεν είναι ανησυχητική, αλλά δείχνει τάση σταθεροποίησης.

    [13] ΙΡΑΝ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες το βορειανατολικό Ιράν.

    Από το σεισμό σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν έξι.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως νοτιανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στον ένα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών είναι 35 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 30 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 3 February 2000 - 17:11:43 UTC