Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
  • [02] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΤΑΛΑΤ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [05] ΚΛΕΗ ΡΙΚ
  • [06] ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [07] ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΑ
  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΓΩΝΙΑ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΡΟ
  • [12] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

    Πολύ ισχυρός μεταβαίνει ο πρόεδρος Κληρίδης στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη παρά τις κάποιες διαφορές που διαπιστώθηκαν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μετά τη συνεδρία δεν έγιναν δηλώσεις από τα κόμματα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε μόνο ότι μέσα σε ήπιο κλίμα, το κάθε κόμμα διατύπωσε τις απόψεις του και υπήρξαν σημεία στα οποία διαφάνηκαν διαφορετικές απόψεις, κυρίως επί του συνταγματικού.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, έχει δοθεί η γενική κατεύθυνση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από αυτή τη συνεδρία μεταβαίνει στις συνομιλίες πολύ ισχυρός για να αντιπροσωπεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κύριος Παπαπέτρου απέφυγε να αποκαλύψει ή να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και παρέπεμψε στα ίδια τα κόμματα.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε επίσης ότι στη συνεδρία όλα τα μέλη εξέφρασαν τη δυσφορία και διαφωνία τους για μια σειρά άρθρων που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό τύπο, τα οποία άμεσα ή έμμεσα εισηγούνται λύση συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών και επαναβεβαίωσαν τη θέση της πλευράς μας για διζωνική, διπεριφερειακή ομοσπονδίας, όπως έχει χαραχθεί από κοινού και σε συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Είπε επίσης ότι στη συνεδρία δεν κατατέθηκε κανένα έγγραφο της υπεπιτροπής που συνέστησε το Εθνικό Συμβούλιο για μελέτη και καταγραφή όλων των προτάσεων και απόψεων της πλευράς μας από το 1980 έως σήμερα.

    Η Υπεπιτροπή ενημέρωσε το σώμα για το έργο της και εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα.

    [02] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Επιμονή και υπομονή συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

    Οσοι περιμένουν ότι ως δια μαγείας, είπε ο κύριος Παπανδρέου, ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες με ενάμισυ μήνα θα λυθεί το Κυπριακό και ότι οι διαφορές στις προσεγγίσεις στα διμερή θέματα θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας, είναι αιθεροβάμονες.

    Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Ελσίνκι άνοιξε νέα προπτική για την Κύπρο, όσον αφορά στην απρόσκοπτη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και το γκρέμισμα του τοίχους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Χαρακτήρισε ακόμη τις αποφάσεις του Ελσίνκι ασπίδα ασφαλείας για την Ελλάδα και νέο πλαίσιο ειρήνης για την περιοχή.

    Οσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα συμφώνησε στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας για συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο της Τουρκίας, τόσο σε πολυμερές επίπεδο, δηλαδή οι δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις δώδεκα υποψήφιες χώρες και την Τουρκία από κοινού, όσο και σε διμερές επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    [03] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΤΑΛΑΤ

    Ο τουρκοκύπριος πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, με τον οποίο συζήτησε τη σημασία που έχει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο κύριος Ταλάτ μετέφερε στον Τούρκο τις θέσεις και προβλέψεις του κόμματός του στο Κυπριακό.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Δωδεκαμελής ομάδα υπό το διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο, για να προετοιμάσει τα κεφάλαια, τα οποία θα διαπραγματευθεί η Κύπρος με την πορτογαλική προεδρία.

    Η ομάδα θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Βασιλείου, την Γενική Εισαγγελία, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Προγραμματισμού.

    Θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με άλλα κυβερνητικά τμήματα και θα συναντηθεί με την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    Η ομάδα του κυρίου Μάουρερ θα αξιολογήσει την ικανότητα της Κύπρου να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα σημειώσει την προόδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο της ευρωπαϊκής ομάδας απασχόλησε πρωινή συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με το Γιώργο Βασιλείου.

    Κατά την έξοδό του από το προεδρικό ο κύριος Βασιλείου δεν προέβη σε δηλώσεις.

    [05] ΚΛΕΗ ΡΙΚ

    Την εκτίμηση ότι η διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέη.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής επισκέφθηκε σήμερα το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, όπου έγινε δεκτός από την διεύθυνση και είχε συνάντηση με τους Τμηματάρχες από τους οποίους ενημερώθηκε για το έργο του Ιδρύματος.

    Είχε επίσης συνάντηση με συντάκτες του Ρικ, τους οποίους ενημέρωσε για τις βρετανικές θέσεις τόσο στο κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις.

    [06] ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σε αναβάθμιση και ενίσχυση του κατοχικού στρατού προχώρησε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.

    Αυτό προκύπτει από μελέτη και ανάλυση στοιχείων Ιδρυμάτων και Οργανισμών, την οποία παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Αριστος Αριστοτέλους.

    Με βάση τη μελέτη η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να παραμένει εκτεθειμένη στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της Αεροπορίας αλλά και του Ναυτικού, όπου η Αγκυρα διατηρεί συντριπτική υπεροχή, αφού η Κύπρος δεν διαθέτει αντίστοιχες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

    Σημειώνεται επισης ότι οι τουρκικές βάσεις είναι πολύ κοντά στην Κύπρο, ενώ έχουν αναβαθμισθεί και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η τουρκική αεροπορία.

    Η σύγκριση δυνάμεων επι του εδάφους είναι σχετικά ικανοποιητική για την Εθνική Φρουρά, η οποία ενισχύθηκε το διάστημα 1996-1998.

    Ωστόσο, το 1999 η Τουρκία αύξησε τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από 275 σε 463.

    Στον τομέα της αντιαεροπορικής και αεροπορικής άμυνας η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να αδυνατεί, αφού με τα υφισταμενα μέσα, δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά το ανθρώπινο της δυναμικό και τις στρατηγικές και άλλες εγκαταστάσεις στις ελέυθερες περιοχές.

    Από την πλευρά της η Τουρκία έχει ενισχυθεί σημαντικά στον τομέα αυτό με την αποκτηση ισραηλινών βλημάτων Ποπάι που της παρέχουν δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στις ελεύθερες περιοχές ακόμη και από την Αγκυρα.

    [07] ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΑ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς σε κλινική του Οχάιο στο Κλήβελαντ.

    Χθες ο κύριος Κυπριανού μεταφέρθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης σε καρδιοχειρουργικό θάλαμο του νοσοκομείου.

    Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο ιατρός Κώστας Ζαμπάρτας, εάν εξακολουθήσει αυτή η βελτίωση, δεν αποκλείεται ο κύριος Κυπριανού να εξέλθει του νοσοκομείου περί το τέλος αυτής της εβδομάδας.

    Στο Κλήβελαντ θα παραμείνει για άλλη μια εβδομάδα και θα επισκέπτεται το νοσοκομείο ως εξωτερικός ασθενής και στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωσνταντίνου δήλωσε στο Ρικ ότι σήμερα είχε την πρώτη άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ενόψει και της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΓΩΝΙΑ

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί στη Βόρειο Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν σε μερικές περιοχές, όπως στις Σέρρες και στη Φλώρινα, στους δεκαπέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    Λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν απο τα ξημερώματα, δημιουργήθηκε παγετός και προκλήθηκαν προβλήματα τόσο στο τοπικό όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί, παρά την ηλιοφάνεια και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου, το πρωί,το θερμόμετρο βρισκόταν στους τρείς βαθμούς υπό το μηδέν.

    Ωστόσο, οι πτήσεις απο και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της πόλης, διεξάγονται κανονικά.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί εξέγερση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης Μετρίς.

    Ισλαμιστές κρατούμενοι, μέλη οργάνωσης με την επωνυμία "Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής", έβαλαν φωτιά στα κελιά τους, διαμαρτυρόμενοι γιά την προσαγωγή του ηγέτη τους ενώπιον δικαστηρίου.

    Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο οποίος κρατείται στις ίδιες φυλακές, κατηγορείται για απόπειρα βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης, κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου.

    Οπως μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, στήλες καπνού αναδύονται από πολλά σημεία των φυλακών ενώ ακούσθηκαν πυροβολισμοί στο κτίριο.

    [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ

    Ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία σφυροκοπούν από το πρωί θέσεις ανταρτών σε ένα φαράγγι.

    Ρώσος συνταγματάρχης δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επέφεραν σημαντικές απώλειες στους Τσετσένους αντάρτες, οι οποίοι όμως αντιστέκονται.

    Είπε επίσης ότι διακόσιοι Τσετσένοι σκοτώθηκαν όταν επεχείρησαν να περάσουν ποταμό για να περικυκλώσουν τους Ρώσους στο Γκρόζνυ.

    Το ρωσικό πυροβολικό και άρματα μάχης πλήττουν επίσης θέσεις των ανταρτών σε δασώδεις πλαγιές, με την υποστήριξη ελικοπτέρων.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΡΟ

    Το 2005 θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο με αγωγούς.

    Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, το νερό θα μεταφέρεται από τον ποταμό Ντράκον του Αναμορίου με αγωγούς των χιλίων εξακοσίων χιλιοστομέτρων, κατασκευασμένους από πολυαιθυλίνη.

    Το νερό που θα μεταφέρεται από την Τουρκία θα αποθηκεύεται σε υδατοφράκτη στα Πάναγρα.

    Εξ άλλου η εφημερίδα Βατάν γράφει ότι το ύψος της δαπάνης του σχεδίου στην πρώτη φάση, ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα εκατομμύρια δολάρια.

    Θέμα δικοινοτικής συνεργασίας για απάμβλυνση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου, συζήτησε πριν από δύο μήνες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους σε συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας.

    Δικοινοτική συνεργασία στον τομέα αυτό προωθείται με πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [12] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις εξακόσιες είκοσι μονάδες σε σύγκριση με εξακόσιες τριάντα επτά μονάδες χθες.

    Ελαφρά άνοδο σημείωσε ο όγκος συναλλαγών ο οποίος ξεπέρασε τα δεκαοκτώ εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με δεκαεπτά κόμμα πέντε εκατομμύρια χθες.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν πτώση.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα χιονίσει.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης.

    Και απόψε θα πέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών είναι σαράντα εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και τριάντα στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2000 - 20:25:22 UTC