Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΟΤΣΙΑΛΑΝ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [03] ΠΑΠΑ ΕΦΥΓΕ
  • [04] ΕΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ
  • [06] ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΤΕΧΟ
  • [07] ΧΑΚ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [08] ΤΣΑΓΓΑ ΜΟΛΔΑΒΗ
  • [09] ΑΕΡΟΜΕΤΟΧΕΣ
  • [10] ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ
  • [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ
  • [12] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΣ

  • [01] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μάρκ Γκρόσμαν, δήλωσε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το κυπριακό στη Νέα Υόρκη, ήταν ουσίας και έθιξαν τις κύριες πτυχές του προβλήματος.

    Ανάλογης σημασίας, πρόσθεσε, θα είναι και ο δεύτερος γύρος που θα αρχίσει στη Γενεύη στις 31 Ιανουαρίου.

    Ο κύριος Γκρόσμαν απέρριψε, επίσης, την τουρκική θέση ότι το κυπριακό έχει ήδη λυθεί με την εισβολή του 1974.

    Δεν πρόκειται, είπε, για ένα πρόβλημα που έχει λυθεί. Αυτό λέει, η ``Ομάδα των 8``, αυτό λένε τα Ηνωμένα Έθνη και αυτός είναι ο λόγος που ήρθαν όλοι στη Νέα Υόρκη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Δεν ήρθαν, πρόσθεσε, για να αποφασίσουν ότι το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί, αλλά για να προσπαθήσουν να βρουν μια ισότιμη λύση.

    Ο Αμερικανός επίσημος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και της υιοθέτησης μέτρων από τις δύο πλευρές που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση των δύο πλευρών να επιτρέψουν την επιδιόρθωση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

    Επανέλαβε επίσης τη σαφή διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν προσπάθειες με την Ελλάδα και την Τουρκία για λύση του κυπριακού, που θα δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο κύριος Γκρόσμαν μιλούσε στην Ουάσιγκτων στη διάρκεια ενημέρωσης γύρω από τις προοπτικές που διαγράφονται στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις για το 2000.

    [02] ΟΤΣΙΑΛΑΝ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε αναστολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής εις βάρος του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσιαλάν, μέχρις ότου αποφανθεί το επί του θέματος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Την απόφαση πήραν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι - τα Κόμματα, Εθνικιστικής Δράσης, Μητέρας Πατρίδας, Δημοκρατικής Αριστεράς, σε μαραθώνια συνεδρία που κράτησε επτά ώρες.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ανακοινώνοντας την απόφαση είπε ότι η περίοδος αναστολής δεν θα είναι επ αόριστον.

    Είπε επίσης ότι η αναστολή θα τερματιστεί και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία εκτέλεσης της θανατικής ποινής εάν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή όσοι το συμπαθούν, επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν την προκείμενη διαδικασία σε βάρος των κρατικών τουρκικών συμφερόντων.

    [03] ΠΑΠΑ ΕΦΥΓΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο και αναχώρησε απόψε επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία, ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει για το κυπριακό μαγική λύση ή μαγικό ραβδί, ωστόσο, τόνισε, ότι για πρώτη φορά υπάρχει κινητικότητα και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο.

    Ο κύριος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Κληρίδη στις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Πρέπει να πω, είπε χαρακτηριστικά, ότι εάν υπάρχει φως στο βάθος αυτού του τούνελ, είναι οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, οι οποίες συνδέονται με τις αποφάσεις του Ελσίνκι και οι οποίες υποβοηθήθηκαν από αυτές.

    Τόνισε, επίσης, ότι πρώτιστο καθήκον της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μόνιμης και δίκαιης ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, στο φυσικό του χώρο στα Ηνωμένα Εθνη και στη βάση των αρχών της επανένωσης του κράτους με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, μια διασφαλισμένη και εγγυημένη διεθνώς ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

    Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών είπε ακόμη ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα και που σημασία έχει όχι μόνο η γεωστρατηγική θέση μιας χώρας, αλλά και η γεωοικονομική της θέση, οποιαδήποτε σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, φαντάζει παράλογη.

    [04] ΕΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    ''Ουδέν σχόλιο'' ήταν η απάντηση του εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς πρόκειται να υποβάλει αίτηση ένταξης του ψευδοκράτους στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ωστόσο αξιωματούχοι της Επιτροπής απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι συνομιλούν και συνεργάζονται μόνον με κυβερνήσεις αναγνωρισμένων κρατών, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει απευθύνει κατ' επανάληψη πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Όμως, πρόσθεσαν, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αποδέχεται την πρόσκληση.

    [05] ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει εκ νέου ορισμένα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, που είχαν κλείσει προσωρινά στις διαπραγματεύσεις με τις έξι υποψήφιες χώρες του πρώτου κύματος δηλαδή Κύπρο, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβενία.

    Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η επανεξέταση ορισμένων κεφαλαίων δεν θα αφορά το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν κλείσει.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι τα κεφάλαια που θα ανοίξουν εκ νέου είναι εκείνα, στα οποία έχει σημειωθεί εξέλιξη του κοινοτικού κεκτημένου από τις 31 Μαρτίου 1998 και μετέπειτα και στα οποία οι υποψήφιες χώρες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις προσαρμογής.

    Ο Γερμανός Επίτροπος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ομαδοποίηση, αλλά εξέταση περίπτωση κατά περίπτωση με τις υποψήφιες χώρες σχετικά με τα κεφάλαια που θα επανεξετασθούν.

    Είπε ακόμη ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

    [06] ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΤΕΧΟ

    Δεν τίθεται, προς το παρόν κανένα θέμα ανησυχίας στις ελεύθερες περιοχές, από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, που παρουσιάστηκαν στα κατεχόμενα διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας.

    Οι αρμόδιοι του υπουργείου δήλωσαν στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι η μετάδοση της μηνιγγίτιδας γίνεται μόνο με άμεση επαφή.

    Πρόσθεσαν ότι ενώ τα κρούσματα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκαν πριν από δέκα σχεδόν ημέρες στα κατεχόμενα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα, ούτε για το είδος της μηνιγγίτιδας, η οποία εικάζεται ότι είναι βακτηριακή, ούτε για την έκταση που έχει λάβει.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες τρία άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα μηνιγγίτιδας και δύο από αυτά τέθηκαν σε απομόνωση.

    [07] ΧΑΚ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Σημαντικά μέτρα, που ίσως αποδειχθούν και σωτήρια, αναμένεται να πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου προκειμένου να ανακόψει την αρνητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων.

    Υστερα από μελέτη όλων των δεδομένων η διεύθυνση του Χρηματιστηρίου φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βασικότερος λόγος της πτωτικής τάσης είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά λόγω προτίμησης των επενδυτών στις νέες υπό ένταξη επενδυτικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του ΡΙΚ αύριο αναμένεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις των επενδυτικών εταιρειών.

    Σύμφωνα με την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί, από τούδε και στο εξής θα προηγούνται οι αιτήσεις των επενδυτικών εταιρειών ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσής τους.

    Αυτο πιστεύεται να δώσει νέα πνοή στο Χρηματιστήριο αφού θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που παρατηρείται.

    Στο μεταξύ σύντομα αναμένεται να μπορούν να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο και Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.

    Ηδη η Επιτροπή Εσωτερικών ασχολείται με πρόταση νόμου που σκοπό έχει να άρει τους περιορισμούς στη μεταβίβαση τίτλων μετοχών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και την απαγόρευση γιά εισαγωγή τους στο ΧΑΚ.

    [08] ΤΣΑΓΓΑ ΜΟΛΔΑΒΗ

    Μολδαβή, μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση Τσαγγαρίδη κατέθεσε ότι για τρείς περίπου μήνες την κορόιδευαν ότι θα της εξασφάλιζαν άδεια εργασίας στην Κύπρο, και ότι, μόλις εντοπίστηκε από την αστυνομία να εργάζεται παράνομα, σε χρόνο ρεκόρ της εξέδωσαν την άδεια.

    Την καταγγελία έκαμε το πρωί στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση Ανδρέα Τσαγγαρίδη η Ιρίνα Λάβριτς, μία από τις κυριότερες μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση Τσαγγαρίδη.

    Η Λάβριτς κατέθεσε ότι είχε έρθει στην Κύπρο μέσω γραφείου εξεύρεσης εργασίας στη χώρα της, που ανήκει σε Κύπριο, με το όνομα Νίκος Νικολάου και ο οποίος συνεργάζεται με το γραφείο του Ανδρέα Τσαγγαρίδη.

    Ανέφερε επίσης ότι ήλθε στην Κύπρο ως τουρίστρια με την υπόσχεση ότι θα της εξασφαλίζετο άδεια εργασίας.

    Πρόσθεσε ότι αρχικά εργάστηκε σε μπυραρία στη Λευκωσία και ότι για τρείς μήνες όχι μόνο δεν της είχαν εξασφαλίσει άδεια εργασίας, αλλά ούτε και της δόθηκε μισθός, γιατί έπρεπε να εξοφλήσει τα χρήματα, τα οποία είχαν δοθεί στον Ανδρέα Τσαγγαρίδη για την έκδοση του αεροπορικού εισιτηρίου της.

    [09] ΑΕΡΟΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ανανέωση του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών και μείωση του ποσοστού της κυβέρνησης στο μετοχικό κεφάλαιό τους προσανατολίζεται το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    Στόχος είναι να μπορέσει η εταιρεία να αντεπεξέλθει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο θα βρεθεί σύντομα με την πλήρη ελευθεροποίηση των αερομεταφορών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του ΡΙΚ οι Κυπριακές Αερογραμμές προσανατολίζονται να αποσύρουν άμεσα τέσσερα αεροσκάφη τύπου άλφα τριακόσια δέκα, ηλικίας δεκατεσσάρων ετών και να τα αντικαταστήσουν με νεώτερα.

    Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοιζίδης συζήτησε σήμερα τα προβλήματα που απασχολούν τον κρατικό αερομεταφορέα με τον πρόεδρο της Βουλής.

    Αργότερα δήλωσε ότι η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποποιηθεί μέρος των δικαιωμάτων της για απόκτηση νέων μετοχών οι οποίες να διατεθούν στο ευρύ κοινό.

    Ο κύριος Λοιζίδης είπε ακόμα ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί η κρατική συμμετοχή στο εξήντα οκτώ, με εξήντα εννέα τοις εκατό όπως απαιτεί ο νόμος του Χρηματιστηρίου, ενώ μέσα στους μακροπρόθεσμούς στόχους είναι η σταδιακή μείωση μέχρι και πενήντα-τρία τοις εκατό.

    Ακόμα όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί το κράτος να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    [10] ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ

    Στη Βραζιλία, σαράντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και είκοσι-δύο τραυματίστηκαν σε καράμπολα αυτοκινήτων που έγινε σε αυτοκινητόδρομο επτακόσια χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Σάο Πάολο.

    Πολλοί από τους νεκρούς ήταν Αργεντινοί τουρίστες που κατευθύνονταν προς τις παραλίες της νοτίου Βραζιλίας.

    Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν γνωστά.

    [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ

    Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαλύψει βάση στην οποία οι Τσετσένοι αντάρτες κατασκεύαζαν τις βόμβες που είχαν εκραγεί πέρσυ σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας και είχαν στοιχίσει τη ζωή τριακοσίων ατόμων.

    Ο Σεργκέϊ Ιβανώφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, είπε ότι η βάση βρίσκεται στην πόλη Ουρούς Μαρτάν, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνυ.

    Η πόλη αυτή βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

    Ο Σεργκέι Ιβανώφ, πρόβαλε πεντάλεπτη ταινία, μαγνητοσκοπημένη, στην οποία, όπως υποστήριξε ο παρουσιαστής, παρουσιάζονται εργοστάσια κατασκευής βομβών, κελιά για σκλάβους-εργάτες και στρατόπεδα εκτελέσεως.

    Μπροστά στην κάμερα φαίνονται επίσης δοχεία με χημικά, ηλεκτρονικό ωρολόγιο και οδηγίες κατασκευής, καθώς και μακάβριες σκηνές με πτώματα που εξέχουν από ρηχούς τάφους.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι βομβιστές δεν ήταν κατ ανάγκην Τσετσένοι, αλλά, είπε, είχαν εκπαιδευθεί στη Τσετσενία.

    Τόσο Τσετσένοι επίσημοι όσο και αντάρτες είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Τσετσενίες σφοδρές μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών.

    Ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι ο ρωσικός στρατός, ύστερα από σκληρή μάχη, ανακατέλαβε την πόλη Σιάλι στη νοτιανατολική Τσετσενία, από τη οποία είχε αποχωρήσει την περασμένη Κυριακή ύστερα από επιθέσεις των ανταρτών.

    [12] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΣ

    Ο Ολυμπιακός Πειραιώς προκρίθηκε απόψε για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, αφού νίκησε τον ΠAOK με 2-1.

    Για την ίδια διοργάνωση η ΑEK νίκησε, νωρίτερα, τα Τρίκαλα με 6-0.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2000 - 9:21:30 UTC