Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΡΙΤΗ
  • [04] ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΕΟ
  • [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [06] ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ ΠΑΦΟΣ
  • [07] ΧΑΚ ΚΑΤΩ
  • [08] ΧΑΚ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [09] ΦΟΝΟΣ ΝΕΟ
  • [10] ΒΡΟΧΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ ΦΑΛΚΟΝ
  • [12] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΑΡΩΜΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο Ελσίνκι έχει επαναβεβαιωθεί ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τη σαφή αυτή απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στην ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας "Χουρριέτ", στη διάρκεια εφ' όλης της ύλης δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα σε μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Η ανταποκρίτρια της Χουρριέτ απευθύνθηκε στον κύριο Σημίτη ως ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον ρώτησε εάν θα ήταν προς όφελος της Ενωσης να ενταχθεί στους κόλπους της μόνο η ελληνική κυπριακή πλευρά, κατά την έκφρασή της, και εάν θα συμβούλευε τον πρόεδρο Κληρίδη να συμβιβασθεί, όπως είπε, και να βρεθεί μια δίκαιη λύση.

    Η απάντηση, είπε ο κύριος Σημίτης, δόθηκε το 1995, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Και στο Ελσίνκι, συνέχισε, επαναβεβαιώθηκε ότι η λύση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου και αυτό πρόσθεσε είναι σαφές και αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί στη συνέχεια.

    Ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες καθορίζουν και τη στάση του προέδρου Κληρίδη.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να προστατεύσει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία του Ελσίνκι, ο κύριος Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα θα προβάλει ενστάσεις και συμφωνίες εκεί που πρέπει.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η απόφαση του Ελσίνκι ανοίγει για την Ελλάδα και την Τουρκία νέες προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας, οι οποίες έρχονται να λειτουργήσουν πάνω στο θετικό υπόστρωμα το οποίο είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών μετά τα τραγικά γεγονότα των σεισμών.

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε εναρκτήρια δήλωση στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα.

    Οι ηγεσίες των δύο χωρών, είπε ο κύριος Σημίτης, πρέπει να προχωρήσουν και να οδηγήσουν αυτές τις προοπτικές σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κύριος Σημίτης διαβεβαίωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στρατευθεί στην προσπάθεια αυτή, κατοχυρώντας με τον τρόπο αυτό αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ετζεβίτ, ο οποίος αμέσως μετά την απόφαση του Ελσίνκι, είπε ότι γι' αυτόν δεν άλλαξε τίποτε ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε στο Κυπριακό, ο κύριος Σημίτης παρέπεμψε στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες, είπε, δεσμεύονται όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ιδιαίτερα οι υποψήφιες υπό ένταξη χώρες.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΡΙΤΗ

    Ολοκληρώνεται το απόγευμα στη Νέα Υόρκη η πρώτη φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, με χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς,.

    Ο κύριος Ανάν συναντάται αυτήν την ώρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Ανάν θα καλέσει τους συνομιλητές του να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκλησή του για συνέχιση της διαδικασίας τον Ιανουάριο.

    [04] ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΕΟ

    Στην Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το κείμενο του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο.

    Μετά τη ψεσινή σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντώνται το απόγευμα οι μόνιμοι αντιπρόσωποί τους για μελέτη του θέματος.

    Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το αρχικό προσχέδιο του ψηφίσματος και επεσήμανε πως σ' αυτό θα πρέπει να γίνεται αναφορά στις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού.

    Αντίθετα, ο Ραούφ Ντενκτάς εγείρει ενστάσεις και απειλεί ότι δεν θα προσέλθει σε νέες συνομιλίες, αν στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Η πλειοψηφία των κομμάτων στα κατεχόμενα χαιρέτισε την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου οι απόψεις διαφέρουν, αφού μερικά κόμματα πιστεύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να προχωρήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι τα κατεχόμενα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην Τουρκία.

    [06] ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ ΠΑΦΟΣ

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσούττας δήλωσε ότι μεθαύριο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη για μελέτη του θέματος του

    χυτηρίου στους Εργάτες.

    Μιλώντας σήμερα στην Πάφο ο κύριος Μουσιουττας είπε ότι ύστερα από τις νέες αυξημένες μετρήσεις που καταγράφηκαν στο χυτήριο υπάρχει πραγματικά υπέρβαση των ορίων που είχαν προβλεφθεί για τη λειτουργία του.

    Το Υπουργείο, είπε, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα συστήνοντας τη λήψη μέτρων και συγκεκριμένα την ενδεχόμενη έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος για αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, μέχρις ότου συμμορφφωθεί ο ιδιοκτήτης.

    Παράλληλα, είπε, θα καταχωρηθεί, νέα ποινική αγωγή με βάση την κειμένη νομοθεσία.

    Στην Πάφο ο κύριος Μουσιούττας επισκέφθηκε το επαρχιακό Γραφείο Εργασίας και το επαρχιακό Συμβούλιο Ευημερίας Πάφου, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των σωματείων των ελληνοποντίων για μελέτη των προβλημάτων τους.

    [07] ΧΑΚ ΚΑΤΩ

    Νέα πτώση, δύο κόμμα πενήντα -τρία τοις εκατόν, σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και έκλεισε στις επτακόσιες- δεκατρείς μονάδες.

    Χθες ο δείκτης είχε κλείσει στις επτακόσιες- τριάντα- μία μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών σημείωσε σήμερα αύξηση και έφθασε στα εικοσιέξι εκαστομμύρια λίρες, σε σύγκριση με είκοσι- ένα που ήταν χθες.

    [08] ΧΑΚ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο νέος Πρόεδρος των Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι θεωρεί τη σημερινή νέα πτώση του δείκτη ως διόρθωση και κάλεσε τους επενδυτές να επιδείξουν πειθαρχία στις αποφάσεις τους.

    Είπε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει αναστροφή του δείκτη προς τα πάνω.

    Στο μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκε ότι άλλες δεκαπέντε εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για εισαγωγή των τίτλων τους στο Χάκ.

    Επίσης σήμερα άρχισε η διαπραγμάστευση της μετοχής της εταιρείας Σεβέρης και Αθηαινίτης, η οποία άνοιξε στις είκοσι λίρες και έκλεισε τελικά στις δέκα οκτώ λίρες και εβδομήντα σεντ.

    Ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα για τη λειτουργία του νέου συστήματος αποτιτλοποίησης είναι πολύ ικανοποιητικά και ότι το απόγευμα οι Χρημαστιστές και οι δημόσιες εταιρείες θα ενημερωθούν για το σύστημα της πλήρους αποϋλοποίησης που θα εφαρμοσθεί προσεχώς.

    [09] ΦΟΝΟΣ ΝΕΟ

    Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε σήμερα διάσταγμα οκταήμερης κράτησης του κηπουρού Κυριάκου Θεοδούλου, πενήντα- εννέα χρόνων, από τον Πύργο Λεμεσού, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με το χθεσινό φόνο εκ προμελέτης του Αδάμου Γεωργίου, από τη Λάρνακα, στο συγκρότημα Θήρα στη Λεμεσό.

    Οπως ανέφερε ο αστυνομικός ανακριτής ο Θεοδούλου οδήγησε τους ανακριτές σε σπίτι συγγενικού του προσώπου στον Αγιο Αθανάσιο και τους παρέδωσε το όπλο του εγκλήματος το οποίο είχε κρύψει.

    Ο Θεοδούλου, εργαζόταν μαζί με το θύμα και όπως είπε στην Αστυνομία θεωρούσε τον Γεωργίου υπεύθυνο για την επιστολή που πήρε απο την ιδιοκτήτρια εταιρία του συγκροτήματος Θήρα, με την οποία του εκοινοποιείτο απόλυση του στις τριάντα μία Δεκεμβρίου.

    [10] ΒΡΟΧΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

    Επιτέλους βροχές.

    Βροχές έπεσαν και σήμερα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο ύστερα απο μια παρατεταμένη ανομβρία.

    Σε μερικές περιοχές οι βροχές ήταν ραγδαίες και σε άλλες βρέχει κατά διαστήματα.

    Στην περιοχή του χωριού Πάχνα, σύμφωνα με την αστυνομία οι βροχές ήταν καταρρακτώδεις.

    Βροχές έπεσαν και στην στην περιοχή Τροόδους.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ ΦΑΛΚΟΝ

    "Περισσότερο από τον καθένα ενδιαφέρει εμένα προσωπικά το αποτέλεσμα των ερευνών για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό αερροπλάνο Φάλκον, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης, και δεν δίνω σε κανένα το δικαίωμα να αφήσει έστω και την ελάχιστη υποψία ότι ενδιαφερόμαστε για καθυστερήσεις".

    Αυτό τόνισε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καθυστερούν οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Αυτή, σημείωσε, είναι παρατήρηση η οποία εσκεμμένα αγνοεί διάφορα γεγονότα, τα οποία έχουμε επανειλημμένα θέσει υπόψη της ελληνικής κοινής γνώμης.

    Το δυστύχημα υπενθύμισε ο πρωθυπουργός συνέβη στη Ρουμανία, και το διεθνές δίκαιο ορίζει την ανάκριση για το Φάλκον να την κάμουν οι ρουμανικές αρχές, οι οποίες καθορίζουν τι ερευνάται και πως ερευνάται.

    Εμείς προτείναμε και έγιναν αποδεκτά δύο πράγματα, συνέχισε ο κύριος Σημίτης, το πρώτο να μετέχουν στις έρευνες Ελληνες και Αμερικανοί παρατηρητές, και το δεύτερο ότι δεν θα πρέπει να γίνουν οι έρευνες και εξετάσεις στο μαύρο κουτί μόνο από τις ρουμανικές αρχές, αλλά και από άλλες αρχές που είναι κατά κοινή ομολογία απόλυτα κατάλληλες να κρίνουν, που είναι κάποια γερμανικά και αμερικανικά ινστιτούτα.

    Αφού τα κάναμε όλα αυτά, πρόσθεσε, επιμένουμε στη ρουμανική πλευρά ότι η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, και οι ρουμανικέ αρχές έχουν γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι διαδικασίες προχωρούν και έχουν στείλει τα μηχανήματα στη Γαλλία για να υπάρξει έλεγχος.

    [12] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΑΡΩΜΑ

    Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις σε ένα φαράγγι στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας που οδηγεί στα ισχυρά προπύργια των Τσετσένων ανταρτών, καθώς συνεχίζουν την εκκαθάριση της πόλης Σιάλι, την οποία έχουν καταλάβει.

    Η Σιάλι είναι η τελευταία κύρια πόλη μετά την πρωτεύουσα Γκρόζνυ.

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη Κνουτ Βόλλεμπεκ έφθασε στην επαρχία Ντανγκεστάν, που γειτονεύει με την Τσετσενία και σε δηλώσεις του κάλεσε τις δυο πλευρές να κηρύξουν εκεχειρία, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περικυκλωμένη πρωτεύουσα.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο.

    Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες τοπικές νεφώσεις που θα φέρουν λίγες βροχές αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι δυτικοί τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους οκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 20 με 7

    Λεμεσός 20 με 11

    Λάρνακα 20 με 9

    Πάφος 20 με 12

    Πρόδρομος 7 με 3


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 14 December 1999 - 15:40:31 UTC