Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAPTH 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [03] ΧΑΝΕΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [05] ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΥΡΙΟ
  • [07] ΚΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ
  • [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ
  • [09] ΦΩΤΙΑ ΖΥΓΙ
  • [10] ΚΟΝΝΑΦΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Χάριν στην ακούραστη μεσολάβηση, την προσωπική ανάμειξη και τον ηγετικό ρόλο του προέδρου Κλίντον, οι δύο πλευρές στην Κύπρο οδηγούνται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και υπάρχουν τώρα νέες ελπίδες για ειρήνη στην Κύπρο. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Η έναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πιστώνεται στις επιτυχίες του προέδρου Κλίντον, ο οποίος, όπως αναφέρει, επέδειξε ηγετικές ικανότητες και αποτελεσματικότητα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στα εξωτερικά θέματα, στα οποία περιλαμβάνεται και το Κυπριακό.

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε τους φίλους της Κύπρου να μεγιστοποιήσουν τη συμβολή τους και να προσπαθήσουν να πείσουν την Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της, αν πρόκειται η προσπάθεια που αναλαμβάνεται με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες να επιτύχει. Η Βρετανία, τόνισε, είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει μοναδικό ρόλο στον τομέα αυτό. Σε ομιλία χθές βράδυ σε δείπνο βουλευτών που οργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή αδελφότητα του Λονδίνου, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται πεπεισμένος ότι παρέχεται μια ευκαιρία και γι'αυτό είπε η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του.

    [03] ΧΑΝΕΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Σέρ Ντέιβιντ Χάνει συνέδεσε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με ενδεχόμενη προθυμία της Αγκυρας να συζητήσει το κυπριακό. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο, ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, ο Σερ Ντέηβιντ επισήμανε ότι στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης, δεν πρέπει να θυσιαστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Είμαι απόλυτα βέβαιος, είπε, ότι μια Τουρκία, η οποία θα έχει διασφαλίσει την προοπτική του ευρωπαϊκού της μέλλοντος, θα εμπλακεί σε ένα εντατικό διάλογο με όλους μας στο Κυπριακό.

    [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Μετ' εμποδίων αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή, καθώς οι διεθνείς μεσολαβητές ερίζουν γύρω από τη διαδικασία και δεν προσδιορίζουν τον ακριβή ρόλο που θα διαδραματίσουν. Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν στο ΡΙΚ ότι οι Αμερικανοί διαφωνούν με την επιλογή της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να κρατήσει τα δύο μέρη στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, με τη δικαιολογία ότι αυτό τους αποστερεί από τη δυνατότητα να ενεργήσουν με την ίδια αποφασιστικότητα από ότι εάν βρίσκονταν κάπου απομονωμένοι.

    [05] ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ δήλωσε ότι είναι νωρίς για να εκφέρει κανείς γνώμη αν θα δοθεί ή όχι το πράσινο φως στην αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση χώρα. Για να είμαστε σίγουροι, είπε, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη σύνοδο των δεκαπέντε στο Ελσίνκι πρέπει να βρούμε μια λύση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά.

    Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την επιλεξιμότητα της Τουρκίας για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, τονίζει, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορουν να αρχίσουν γιατί η Τουρκία απέχει ακόμη πολύ από του να πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [06] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΥΡΙΟ

    Αύριο αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Ο Εκπροσωπος Τύπου του Δήκο Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε στο Ρικ ότι οι θεράποντες ιατροί διαβεβαίωσαν ότι ο κύριος Κυπριανού είναι πολύ καλά και έχουν ρυθμιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό κάποιες δυσλειτουργίες που είχαν παρουσιαστεί. Ο κύριος Κυπριανού νοσηλεύεται στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τις εικοσιμία Νοεμβρίου με ασθματική βρογχίτιδα.

    [07] ΚΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ

    Αναστέλλονται τα απεργιακά μετρα των υπαλλήλων εδάφους και των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών, που ανήκουν στις συντεχνίες Συνυκά, Συδικέκ ΠΕΟ και Ασηκέκα. Ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Χάρης Λοϊζίδης, σε έκτακτη συνάντηση με τις τρεις συντεχνίες, δεσμεύτηκε να καταθέσει πρόταση που να ρυθμίζει τα μισθολογικά τους αιτήματα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

    [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

    Σε νέο οδικό δυστύχημα χθες βράδυ στο δρόμο Ορμήδειας - Δεκέλειας, έχασε τη ζωή του ο Αριστοτέλης Χριστοδούλου τριάντα- οκτώ ετών από τη Λευκωσία. Το δυστύχημα συνέβη όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χριστοδούλου προσέκρουσε σε πινακίδα. Από το δυστύχημα τραυματίστηκε ελαφρά ο Φάνος Αντωνίου σαρανταοκτώ ετών επίσης από τη Λευκωσία, ο οποίος επέβαινε του ιδίου αυτοκινήτου.

    [09] ΦΩΤΙΑ ΖΥΓΙ

    Από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στον προσφυγικό συνοικισμό Ζυγίου, καταστράφηκε ολοσχερώς η οικία της ογδοντάχρονης Κατίνας Μιχαήλου, από το Ριζοκάρπασο. Αλλες δύο οικίες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν η Μιχαήλου άναψε ξύλα στην αυλή του σπιτιού της για να ζεσταθεί. Οι ένοικοι δεν κινδύνευσαν, γιατί απομακρύνθηκαν έγκαιρα.

    [10] ΚΟΝΝΑΦΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗ

    Η αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ τον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας Πέτρο Κονναφή είκοσι-τριών ετών, ως ύποπτο σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Παραλίμνι στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας και της τοπικής Ενωσης. Συνέλαβε επίσης άλλα τέσσερα νεαρά άτομα στη Λεμεσό.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μέτριος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 1 December 1999 - 16:59:13 UTC