Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ
  • [04] ΣΙΡΑΚ ΜΠΛΕΡ
  • [05] ΣΟΛΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΥΘΡΟ
  • [07] ΦΡΙΞΟΣ ΕΡΥΘΡΟ
  • [08] ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
  • [10] ΕΤΖΕΒΙΤ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [11] ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟΨΕ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η απόλυτη σύμπνοια και η στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά σε συνάντηση που είχε το πρωί ο πρόεδρος Κληρίδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για τα ενδεχόμενα πιθανά σενάρια στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ναι ή το όχι της Ελλάδας στο καθεστώς της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασιστεί αφού η Αθήνα δει το τελικό κείμενο του Ελσίνκι.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένη τη θετική στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, ο κύριος Παπανδρέου παρατήρησε ότι ίσως η αμερικανική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα ικανοποιηθεί από το τελικό κείμενο της συνόδου.

    Πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο προαύλιο του προεδρικού.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επανέλαβε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελούσε χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι θεωρεί πως στο Ελσίνκι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διαβεβαιώσεις για μια ευρύτερη πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι μετέφερε στον Μακαριώτατο την συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας στο Κυπριακό.

    Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι φυσικό να απαιτεί από τους αδελφούς Ελληνες να σταθούν δίπλα στον Κυπριακό λαό, ώστε η νήσος να παραμείνει ελληνική και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ

    Μετά την Αρχιεπισκοπή, ο κύριος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι.

    Μιλώντας σε μαθητές του Παγκυπρίου, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα σκεπάζει την Κύπρο και ξεσκεπάζει την αδικία που συντελείται εδώ και είκοσι-πέντε χρόνια σε βάρος της νήσου και του Ελληνισμού.

    [04] ΣΙΡΑΚ ΜΠΛΕΡ

    Η Βρετανία και η Γαλλία ελπίζουν ότι οι επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό θα είναι επιτυχείς.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε κοινή διάσκεψη τύπου, ύστερα από συνάντηση τους στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [05] ΣΟΛΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα είναι δύσκολο και ίσως αδύνατο γι αυτήν να καταστεί μέλος της εάν εκτελέσει τον καταδικασθέντα σε θάνατο κούρδο ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν.

    Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα τόνισε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ ότι η χώρα του δεν πρέπει να αναμένει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας εάν προχωρήσει στην εφαρμογή της θανατικής καταδίκης του Οτσαλάν.

    Ο κύριος Σολάνα ανέφερε επίσης στον Ισμαήλ Τζεμ ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες δίδουν μεγάλη σημασία στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

    [06] ΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΥΘΡΟ

    Δεν μπορούν να διατυπώνονται καταγγελίες που αναφέρονται σε αφαίμαξη των δημοσίων ταμείων και κανείς να μην αναλαμβάνει ευθύνη, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις ερυθροποιητίνες.

    Ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι για το θέμα υπάρχει πολιτική ευθύνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παραγνωριστεί η ευθύνη των δημόσιων λειτουργών.

    Ο έλεγχος που διενήργησε ο υπουργός υγείας είπε, ήταν υποτυπώδης. Προσθέσε επίσης ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία αν δεν γίνει αποτελεσματικός έλεγχος υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά λόγω κάποιων συμφερόντων.

    [07] ΦΡΙΞΟΣ ΕΡΥΘΡΟ

    Το υπουργείο υγείας τροχιοδρομεί λύσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου.

    Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Φρίξος Σαββίδης στο Τρίτο Πρόγραμμα με αφορμή το σκάνδαλο που προέκυψε με τις ερυθροποιητίνες.

    Οι λύσεις που τροχιοδρομούνται είπε ο κύριος Σαββίδης είναι ριζικές.

    [08] ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ανδρέας Παρισινός δήλωσε ότι τον ικανοποιεί η αποφαστικότητα του Υπουργού Υγείας να δώσει ριζικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι αυτό που προβληματίζει την Επιτροπή Υγείας είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των ερευνών αναφορικά με το σκάνδαλο με τις ερυθροποιητίνες.

    [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

    Εντός του επιτρεπτού ορίου είναι οι εκπομπές των ρύπων από το χυτήριο στους εργάτες σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις γι'αυτό και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκδώσει διάταγμα αναστολής της λειτουργίας του.

    Μιλώντας στο Ρικ Τρίτο πρόγραμμα ο κύριος Μαρκίδης είπε ωστόσο ότι συμβούλευσε τους αρμοδίους να επαναλάβουν τις αναλύσεις και τις επόμενες ημέρες, για να διαπιστωθεί αν η χθεσινή συμμόρφωση με το πιστοποιητικό ήταν συμπτωματική.

    Σε τέτοια περίπτωση, είπε, θα επανέλθει θέμα καταχωρήσεως αιτήσεως για έκδοση διατάγματος.

    [10] ΕΤΖΕΒΙΤ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λάρνακας οδηγήθηκε σήμερα ο εικοσιπεντάχρονος έποικος Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος συνελήφθη χθές από την αστυνομία να οδηγεί στην Ορόκλινη αυτοκίνητο με αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους, χωρίς άδεια οδηγού και ασφάλεια.

    Ο Ετζεβίτ, ο οποίος γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Στρογγυλός και ονομάστηκε έτσι πρός τιμήν του Πρωθυπουργού της εισβολής ανέφερε στο δικαστήριο ότι ήρθε στην Πύλα μαζί με τα πεθερικά του και τη δεκαεπτάχρονη μνηστή, επειδή δεν ήξερε ότι απαγορευόταν και δεν ήξερε τους δρόμους.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ζήτησε συγγνώμη για τα αδικήματα και το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο διακοσίων τριάντα λιρών με τη διαταγή να πληρωθεί αμέσως.

    Τη δίκη παρακολούθησαν και μέλη της Ουνφιπκύπ.

    [11] ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟΨΕ

    Διεξάγεται απόψε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, η τελική φάση του Ογδοου Διαγωνισμού Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού.

    Ο διαγωνισμός που αρχίζει στις εννέα και τριάντα, θα μεταδίδεται απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατόν να πέσουν λίγες βροχές ή λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννιά στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 26 November 1999 - 12:57:42 UTC