Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΕΘΝΙΚΟ
  • [03] ΜΙΧΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ
  • [04] ΚΛΙΝΤΟΝ ΟΣΛΟ
  • [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΠΟΙΝΓΚ
  • [06] ΑΕΡΟΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [07] ΤΑΞΙ
  • [08] ΚΡΑΝΗ ΝΟΜΟΣ
  • [09] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [10] ΦΡΙΞΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

    Συγκινητική και φέτος η ανταπόκριση στο Ραδιομαραθώνιο, τη μεγάλη γιορτή αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

    Οι εισφορές έχουν φθάσει τις διακόσιες ενενήντα χιλιάδες ενώ αθρόα είναι η πρσέλευση στα κατά τόπους περίπτερα για την κατάθεση εισφορών καθώς και η κατάθεση εισφορών στους κινητούς κουμπαράδες.

    Το Ραδιομαραθώνιο οργανώνουν το ΡΙΚ και η Λαική Τράπεζα.

    Από το πρωί λειτουργούν για τη συγκέντρωση εισφορών, πενήντα -τέσσερα περίπτερα ενώ οκτώ αυτοκίνητα-κουμπαράδες διασχίζουν όλες τις κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου.

    Εξάλλου απο το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες για τη συγκεντρωση εισφορών που ξεκίνησαν απο διάφορα σημεία της Κύπρου.Πορείες μεταξύ άλλων πραγματοποιούν ο ποδηλάτης Μιχάλης Αγρότης,ο μαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος , εθελοντες πεζοπόροι,η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και η Κυπριακή Ομιοσπονδία Μοτοσικλέτας

    Στο Ραδιομαραθώνιο είναι αφιερωμένες σήμερα και αύριο οι εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

    Με ειδικά προγράμματα συμμετέχει και η τηλεόραση του ΡΙΚ.

    Στις εννέα και τριάντα το βράδυ, το δεύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ θα μεταδώσει ειδική εκπομπή με τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών και διαφόρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Θα υπάρξει επίσης συνεργασία με την Ελληνική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία καθώς και με πολλούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

    Για τους σκοπούς του ραδιομαραθωνίου,φθάνει φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο ολυμπιονίκης Καρλ Λιούϊς.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΕΘΝΙΚΟ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχε ζητήσει από τα Κόμματα να δώσουν και γραπτώς τη θέση τους σε ότι αφορά όλα τα σενάρια, που δυνατόν να προκύψουν ενόψει της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε λεπτομερής συζήτηση και κατατέθηκαν οι απόψεις των κομμάτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης όμως ζήτησε και γραπτώς τις θέσεις αυτές, επειδή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, πρόκειται για πολύ λεπτό ζήτημα.

    Σε ερώτηση για την στάση που θα τηρήσει η Αθήνα στο Ελσίνκι, ο κύριος Παπαπέτρου επανέλαβε πως υπάρχουν δεσμεύσεις από πλευράς Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά,πρόσθεσε, παρά την ύπαρξη τους, χρειάζεται να γίνουν πολιτικές κινήσεις από πλευράς Αθηνών και Λευκωσίας διότι δεν αγνοεί η κυβέρνηση τις κατά καιρούς τοποθετήσεις χωρών-μελών για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Επισήμανε τέλος ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσιερ είναι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαικής Ενωσης και έξω και από το πλαίσιο προηγούμενων δηλώσεών του.

    [03] ΜΙΧΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμμιά πληροφορία σχετικά με σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα των Σάντεη Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο βρετανική εταιρεία μισθοφόρων υπέβαλε σχέδιο στην Τουρκία για την εξουδετέρωση κουρδικών βάσεων που δήθεν βρίσκονται στην ελεύθερη Κύπρο.

    Σε σημερινή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρεί σοβαρή υπόθεση την είδηση αυτή και θα τη διερευνήσει.

    Στο χθεσινό τους δημοσίευμα, στο οποίο κάνει σήμερα αναφορά η εφημερίδα Πολίτης, οι Σάντεη Τάϊμς ανέφεραν ότι το σχέδιο το οποίο υποβλήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, περιελάμβανε επίσης την καταστροφή των πυραύλων Έξοσετ καθώς και σκαφών της Εθνικής Φρουράς, σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου.

    Η Σκώτλαντ Γιάρντ διερευνά τις δραστηριότητες της εταιρείας μισθοφόρων, της οποίας ο διευθυντής ισχυρίζεται ότι ενεργούσε με την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης.

    Οι Σάντεη Τάϊμς αποκάλυψαν επίσης σχέδιο της εταιρείας για δηλητηρίαση Κούρδων ανταρτών με ραδιενέργεια, κατά τη διάρκεια ανακρίσεών τους από τις τουρκικές αρχές. Με βάση το σχέδιο, οι Κούρδοι θα απελευθερώνονταν στην συνέχεια, αλλά θα ήταν υπό παρακολούθηση από υπερσύγχρονα μηχανήματα ειδικά για την επισήμανση της ραδιενέργειας. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι θα οδηγούνταν στις βάσεις των Κούρδων ανταρτών .

    [04] ΚΛΙΝΤΟΝ ΟΣΛΟ

    Ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συναντήσεις που θα έχει στο Οσλο θα προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Στη Νορβηγική πρωτεύουσα, όπου έφθασε σήμερα, ο Πρόεδρος Κλίντον θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ.

    Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο διήμερων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ραμπίν.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μιά καλή στιγμή.

    Βρισκόμαστε, είπε, σε ένα σημείο που οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις είναι μπροστά και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος.

    [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΠΟΙΝΓΚ

    Η αμερικανική ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ανοικτά των ακτών της Μασσαχουσέτης, για την ανεύρευση επιζώντων και την ανέλκυση των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που συνετρίβη χθες με διακόσιους δεκαεπτά επιβάτες και πλήρωμα.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής χαρακτήρισαν την αποστολή τους ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ,παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 24 ώρες από την συντριβή του Μπόινγκ 767 και η θερμοκρασία του νερού είναι μόλις 15 βαθμοί Κελσίου.

    Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής Αλ Τζόνσον τόνισε ότι φυσιολογικά ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει έως δώδεκα ώρες στο νερό σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία,αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί η ανεύρεση επιζώντων.

    Οι έρευνες από αέρος σταμάτησαν στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σκάφη της ακτοφυλακής συνεχίζουν την επιχείρηση διάσωσης.

    Μέχρι τώρα έχει ανασυρθεί από το νερό ένας νεκρός και έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους και ένας τροχός.

    Στο μεταξύ αναμένεται στην περιοχή ειδικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο είχε εντοπίσει και τα συντρίμμια του μικρού αεροπλάνου με το οποίο σκοτώθηκε ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ,τον περασμένο Ιούλιο.

    [06] ΑΕΡΟΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Στο μεταξύ άγωνστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

    Οι αμερικανικές και οι αιγυπτιακές αρχές αποκλείουν εγκληματική ενέργεια σε βάρος του μπόιγκ επτά, εξήντα-επτά.

    Ο πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

    Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας απέκλεισε και ο αιγύπτιος Υπουργός Μεταφορών Ιμπραϊμ Ελ Νουμεϊρυ.

    [07] ΤΑΞΙ

    Νέα εποχή αρχίζει από σήμερα στις υπεραστικές συγκοινωνίες. Ολες οι εταιρείες καταργούνται και δημιουργείται μια νέα, με μεγάλες φιλοφοξίες και υποσχέσεις.

    Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Τράβελ Εντ Εξπρέςς, Παγκύπρια Εταιρεία Υπεραστικών Ταξί Λίμιτεδ και μέτοχοί της θα είναι όλα τα προηγούμενα γραφεία ταξί.

    Ο διευθυντής της Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ότι στόχος της εταιρείας είναι η ένταξή της στο χρηματιστήριο.

    Η νέα εταιρεία θα έχει ένα ή δύο γραφεία σε κάθε πόλη, το Παραλίμνι και την Πόλη Χρυσοχούς. Δημιουργείται, επίσης και εταιρεία μεταφοράς δεμάτων.

    Ο αριθμός τηλεφώνου θα είναι ενιαίος για όλη την Κύπρο: 077-7474 για όλους τους επιβάτες.

    Ολα τα τηλεφωνήματα, σήμερα, θα μεταφέρονται από την Ατήκ στο νέο αριθμό.

    Ωστόσο, πολλοί οδηγοί δεν συμμερίζονται τις φιλοδοξίες της νέας εταιρείας.

    Οπως ανακοινώθηκε το προσωπικό των εταιρειών υπεραστικών ταξί Κυριάκου, Καρυδά Ανδρέα Μακρή Κύπρος και Ακρόπολη άρχισε σήμερα εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία διότι η νέα εταιρεία δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [08] ΚΡΑΝΗ ΝΟΜΟΣ

    Καταγγέλλονται από σήμερα οι μοτοποδηλάτες και οι συνεπιβάτες τους που δεν φέρουν προστατευτικό κράνος.

    Ο Νόμος θα ετίθετο σε εφαρμογή την πρώτη Ιουλίου, αλλά ανεστάλη με απόφαση της Βουλής μέχρι τις τριάντα μία Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, από την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου στις 14 περασμένου Ιουλίου για την υποχρεωτική χρήση κράνους από τους μοτοσυκλετιστές, έχασαν τη ζωή τους δέκα μοτοσυκλετιστές.

    Από αυτούς οι επτά πέθαναν από κρανιογκεφαλικές κακώσεις, που υπέστησαν λόγω του ότι δεν φορούσαν κράνος.

    [09] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Άνοδο παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου,το οποίο λειτούργησε σήμερα χωρίς το μορατόριουμ των δύο χιλιάδων πράξεων.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις εξιακόσιες τριάντα μία, κόμμα τριάντα μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση πενήντα περίπου μονάδων σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή, που είχε κλείσει στις πεντακόσιες ογδόντα.

    Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα τριαντα οκτώ εκατομμύρια λίρες και οι πράξεις ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες.

    Ανοδο παρουσίασαν όλοι οι τομείς.

    [10] ΦΡΙΞΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για παράλληλες εισαγωγές φαρμάκων μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    Πρόσθεσε πως με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής φαρμάκων από χώρες όπου οι τιμές είναι χαμηλές,με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    Ο υπουργός υγείας, κλήθηκε από δημοσιογράφο να απαντήσει κατά πόσον η Κυβέρνηση προτίθεται να συμμετάσχει στην παραγωγή φαρμάκων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είπε ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν πενήντα περίπου σκευάσματα για κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και άλλων ιδρυμάτων του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα, είπε, προωθείται σχετικό νομοσχέδιο για εισαγωγές φαρμάκων, με στόχο τη μείωση των τιμών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους 7 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 1 November 1999 - 16:49:25 UTC