Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΞΕΝΟΙ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΠΑΠ ΚΟΥΚ ΝΕΟ
  • [04] ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΤΟ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑ ΜΙΧΟΣ
  • [06] ΧΑΣΙΚΟΣ ΤΟΡ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡ
  • [08] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΗΓΚ
  • [09] ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Ανοδος παρατηρήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τόσο στον όγκο συναλλαγών όσο και στο γενικό δείκτη τιμών.

    Ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα δεκαπέντε εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με δεκατρία εκατομμύρια την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά έξι κόμμα επτά μονάδες και έφθασε τις 584,13 μονάδες.

    Στη διάρκεια του προανοίγματός που διήρκησε τριάντα λεπτά έγιναν δύο χιλιάδες τριακόσιες πράξεις.

    [02] ΞΕΝΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο Ειδικός Συντονιστής στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, οι οποίοι έφθασαν χθες βράδυ στην Κύπρο, θα έχουν αργά το απόγευμα συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αύριο οι δυο Αμερικανοί επίσημοι θα παρακαθήσουν σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Οι δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ήλθαν στην Κύπρο μετά από επισκέψεις στην Αγκυρα και την Αθήνα, θα συναντηθούν το απόγευμα με τον εκτελούντα χρέη ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Τζέιμς Χόλγκερ.

    Οι κύριοι Μόουζες και Γουέστον θα αναχωρήσουν από την Κύπρο την Πέμπτη.

    [03] ΠΑΠ ΚΟΥΚ ΝΕΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κούκ επανέλαβε ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου, στο Λονδινο, ο κύριος Κουκ είπε επίσης ότι η Τουρκία, όπως οποιαδήποτε τρίτη χώρα, δεν έχει δικαίωμα βέτο.

    Η Τουρκία, τόνισε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, αν αναγορευθεί σε υποψήφια χώρα, πρέπει να μη αντιταχθεί στην ένταξη μιας άλλης υποψήφιας χώρας, όπως η Κύπρος.

    Ο κύριος Κουκ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί υποψήφια, αλλά ότι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνο όταν η Αγκυρα συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Από την πλευρά του ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου,η οποία δεν πρέπει να τιμωρείται λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

    Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά η ψήφος της στο Ελσίνκι δεν είναι δεδομένη.

    [04] ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΤΟ

    Η Ελλάδα προειδοποίησε ότι θα προβάλει βέτο στο θέμα της ανακήρυξης της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν οι εταίροι της Ενωσης κάνουν πίσω στο θέμα της Κύπρου.

    Την σαφή αυτή θέση διετύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν παραμένει σταθερή η θέση της Κυβερνησης όπως την εξέθεσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ότι σε περίπτωση που κάνουν πίσω οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της Κύπρου η Ελλάδα θα θέσει βέτο, ο κύριος Ρέππας απάντησε : Οσα έχουν λεχθεί ισχύουν απολύτως. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό το θέμα.

    [05] ΑΝΑΣΤΑ ΜΙΧΟΣ

    Την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης και από κοινού δράσης για αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κυπριακό, επισήμαναν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχαν το πρωί.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κυρίου Παπαπέτρου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όπως είπε, κοινό συμπέρασμα ήταν ότι, στις συνθήκες που περνά ο τόπος, χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις.

    Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι τώρα είναι η ώρα της πραγματικής ενότητας και της από κοινού δράσης και τόνισε ότι το εθνικό καλό πρέπει να υπερέχει του κομματικού.

    [06] ΧΑΣΙΚΟΣ ΤΟΡ

    ΟΙ πύραυλοι Τορ Εμ Ουάν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά δεν είναι προς έκθεση ή ξενάγηση για οποιονδήποτε, διότι, όπως και άλλα οπλικά συστήματα, θεωρούνται υψίστης ασφαλείας.

    Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκαμε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για επίσκεψη της Επιτροπής Αμυνας στο χώρο όπου φυλάσσονται οι πύραυλοι, για να βεβαιωθεί ότι βρίσκονται στην Κύπρο.

    Τόσο οι Τορ Εμ Ουάν, είπε ο κύριος Χάσικος, όσο και άλλα οπλικά συστήματα βρίσκονται εκεί που πρέπει και δεν θα επιτραπεί σε κανένα να τους δει, ούτε και στην Επιτροπή Αμυνας, η οποία, πρόσθεσε, θα ενημερωθεί από τον ίδιο την ερχόμενη Πέμπτη και θα πεισθεί.

    Είπε επίσης ότι για το θέμα είναι σε συνεχή διαβούλευση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο κύριος Χάσικος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που μιλούν για κακοποίηση εθνοφρουρών και είπε ότι διεξάγεται έρευνα και ότι δεν θα διστάσει εάν προκύπτουν στοιχεία εναντίον οποιουδήποτε να τον προσαγάγει ενώπιον του στρατοδικείου.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡ

    Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν σε τελική συμφωνία για την κατασκευή πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στον Κόλπο της Αλεξανδρέτας.

    Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ και του Τούρκου ομολόγουτου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Μπακού, πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.

    Τα έγγραφα θα υπογραφούν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τον ερχόμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι δαπάνες για κατασκευή του πετρελαιαγωγού, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα τρία κόμμα επτά δισεκατομμύρια δολλάρια.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κατασκευή του έργου, το οποίο ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων που θα διευθύνεται από την εταιρεία Μπι Πι Αμόκο.

    [08] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΗΓΚ

    Η σύγκρουση Αρσεναλ και Μπαρτσελώνα στο Λονδίνο δεσπόζει της τέταρτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πρωταθλητριών Ευρώπης, Τσιάμπιονς Λήγκ, η οποία αρχίζει σήμερα και συμπληρώνεται αύριο.

    Ο αγώνας αρχιζει στις εννέα και σαράντα πέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ 1.

    Στη συνέχεια, το ΡΙΚ 1 θα μεταδώσει στιγμιότυπα από τους υπόλοιπους επτά αποψινούς αγώνες.

    [09] ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ

    Ο Αχιλλέας Καιμακλίου αντιμετωπίζει στις επτά και τριάντα απόψε στην Παλλουριώτισσα, την Ζαντάρ Κροατίας, στον πέμπτο αγώνα του γιά το Κύπελλο Σαπόρτα.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθούν νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεπτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους δώδεκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 19 October 1999 - 15:31:58 UTC