Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΔΕΚ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΚΑΣ ΠΡΩΙ
  • [05] ΚΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [08] ΕΚΠΡΟ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ
  • [09] ΑΠΑΓΩΓΗ ΡΩΣΙΑ
  • [10] ΟΜΗΡΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [11] ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ
  • [12] ΑΚΕΛ ΠΕΠ
  • [13] ΝΕΟ ΠΕΠ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εάν ο Ντενκτάς είναι έτοιμος για συνομιλίες στο Κυπριακό, υπάρχουν τα πλαίσια τα οποία έχουν καθορισθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το ψήφισμα 12-50.

    Τη δήλωση έκαμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά στρέφεται προς τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διευκολύνει τον Ντενκτάς στις σπασμοδικές του κινήσεις για να υπεκφύγει από τις ευθύνες και το βάρος που θέτει στην τουρκική πλευρά το ψήφισμα 12-50 και η δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας.

    Εξ άλλου ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Στην έκθεση, είπε, επισημαίνεται ότι η Κύπρος προηγείται των άλλων υπό ένταξη χωρών και είναι γενικά πιο έτοιμη από αυτές.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις που να αφήνουν την Κύπρο εκτός της πρώτης ομάδας που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] ΕΔΕΚ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ

    Η Εδέκ, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι μεθοδεύεται σύγκληση τετραμερούς σύσκεψης στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, ισοδυναμεί με κατάργηση του Κυπριακού κράτους και υποκατάστασή του από τις δύο κοινότητες.

    Θα πρέπει, τονίζει, άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και χωρίς ταλάντευση να αποσταλεί το μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι δεν θα γίνει ανεκτή η σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης και ότι σε οποιαδήποτε διάσκεψη μετέχει μόνο η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    Και αυτό, σημειώνει η Εδέκ, ανεξάρτητα από το ποιά θα είναι η σύνθεση μιάς διάσκεψης, που ασφαλώς πρέπει να αντικατοπτρίζει το διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού προβλήματος.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την άποψή του για σύγκληση των δύο πλευρών σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Είπε επίσης ότι έχει σημασία υπό ποιό καθεστώς θα προσκληθεί ο ίδιος να προσέλθει σε συνομιλίες και υπενθύμισε ότι των Συμφωνιών του Κάμπ Ντέιβιντ είχαν προηγηθεί συνομιλίες που διήρκεσαν ενάμιση χρόνο.

    Το καθεστώς υπό το οποίο θα προσκληθεί πρόβαλε ο Ντενκτάς και σε αναφορά του σε ενδεχόμενη πρόταση του Προέδρου Κλίντον για τετραμερή στην Κωνσταντινούπολη.

    Αν μας καλέσουν, είπε, θα δούμε υπό ποίο καθεστώς μας καλούν. Αν μας γίνει τέτοια πρόσκληση , πρόσθεσε, νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε και να την αξιολογήσουμε θετικά.

    [04] ΚΑΣ ΠΡΩΙ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η ΑΘήνα είναι έτοιμη να δεχθεί την παραχώρηση στην Τουρκία του χρίσματος της υποψήφιας για ένταξη χώρας κατα τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, αλλά αναμένει από την Αγκυρα να ανταποκριθεί θετικά προς τα ανοίγματα τής Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα προβαίνει σε απλοχεριά καλής θέλησης και αναμένει από την Τουρκία, να προχωρήσει ανάλογα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

    Είπε επίσης ότι η παραχώρηση του χρίσματος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Τουρκία είναι δεκτή, αλλά όχι δεδομένη. Ελλάδα και Κύπρος, είπε, θα παρακολουθουν και θα αξιολογούν την κατάσταση μέχρι τη σύνοδο του Ελσίνκι και όταν έλθει η ώρα θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις.

    Ανέφερε ακόμα ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και αναλύθηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγείται την παραχώρηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πόρτα για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, έχει ανοίξει προ πολλού με αποφάσεις προηγούμενων συνόδων κορυφής με αποκορύφωμα τη σύνοδο του Κάρντιφ.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα κρατά το δικό της χαρτί και αναμένει από τήν Αγκυρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα στό τρίπτυχο Κυπριακό, Ευρωτουρκικά καί Ελληνοτουρκικά, ώστε να δικαιολογείται η θετική αναταπόκριση της Αθήνας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

    [05] ΚΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Σε ομιλία του εξ άλλου στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου των Ευρω-Επιμελητηρίων ο κύριος Κασουλίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η τήρηση αδιάλλακτης στάσης δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί για κάτι που δεν ελέγχει, αναφερόμενος στην κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στους λόγους που η Κύπρος επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει εγγύηση ότι όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της Κύπρου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας θα γίνονται σεβαστά.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την κοινή άμυνα, τα εθνικά σύνορα και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες μέλη της.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης μίλησε το πρωί στην εναρκτήρια τελετή της Ετήσιας Συνόδου των Ευρωεπιμελητηρίων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το συνέδριο σημαντικό για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και είπε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Πολυσήμαντο γεγονός για την Κύπρο θεωρείται η Ετήσια Σύνοδος των Ευρω-Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία. Η οργάνωση αυτή εκπροσωπεί πάνω από χίλια τριακόσια επιμελητήρια από τριάντα ευρωπαικές χώρες.

    Στη σύνοδο λαμβάνουν μέρος Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιμελητηριακοί παράγοντες της Ευρώπης .

    Στο πλαίσιο της συνόδου σήμερα συνέρχονται τα σώματα των επιμελητηρίων για να εγκρίνουν ψήφισμα για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΕΚΠΡΟ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε κάμει ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση, ή είχε δοσοληψία για τα θέματα που αφορούν τον λειτουργό μετανάστευσης δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με συμπεθέρους του κυρίου Τσαγγαρίδη.

    Είναι γεγονός, ανέφερε, ότι όταν ετέθη εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν για να υποβάλει ο ΔΗΣΥ εισήγηση στη Βουλή για δημιουργία δευτεροβάθμιου σώματος το οποίο να ελέγχει τις ενέργειες του λειτουργού μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι "έχουμε να κάμουμε με ένα δύσκολο άνθρωπο".

    Πέραν αυτού, είπε ο κύριος Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να κάμει δηλώσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο, πρόσωπα που τελούν υπό ανάκριση, επιλέγουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους.

    [09] ΑΠΑΓΩΓΗ ΡΩΣΙΑ

    Στην Αγία Πετρούπολη άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε εργοστάσιο στο Βίμποργκ, συνέλαβαν ομήρους αρκετούς εργαζόμενους και τραυμάτισαν τρία άτομα.

    Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι όμηροι είναι τουλάχιστον οκτώ.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης των ομήρων τραυματίστηκαν τρία άτομα, δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ Τας εκπρόσωπος της διοίκησης της επιχείρησης.

    Οι δράστες, που φορούσαν μάσκες, εισέβαλαν στο εργοστάσιο με δύο λεωφορεία και έχουν οχυρωθεί μαζί με τους ομήρους στο καφενείο του εργοστασίου που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.

    Τα κίνητρα των δραστών δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [10] ΟΜΗΡΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Την απειλή ότι θα αρχίσουν να εκτελούν ομήρους εάν δεν τους δώσουν λύτρα, εκτόξευσαν σήμερα οι ένοπλοι που έχουν απαγάγει στην Αμπχαζία έξι στρατιωτικούς παρατηρητές του Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και τον Ελληνα λοχαγό Γεώργιο Κόπανο.

    Οι απαγωγείς ζήτησαν αιφνιδίως σήμερα περισσότερα χρήματα ως λύτρα και απείλησαν ότι θα αρχίσουν να σκοτώνουν τους ομήρους αν δεν τους δοθούν σύντομα τα χρήματα.

    Οι απαγωγείς αξιώνουν τώρα λύτρα ύψους διακόσιων πενήντα χιλιάδων δολαρίων, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους έξι παρατηρητές του Οηέ και τον Γεωργιανό συνοδό τους.

    Οι αρχές της Γεωργίας είναι σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τους απαγωγείς. Στις διαπραγματεύσεις μετέχει και ο γεωργιανός υπουργός Αμυνας.

    [11] ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ

    Οι εικοσιπέντε αιρετικοί που ταξίδευαν με το πλοίο Νήσος Κύπρος αναχώρησαν το πρωί από τον Πειραιά με προορισμό την Ιταλία.

    Στα μέλη της ομάδας περιλαμβάνονται δεκαοκτώ Ιρλανδοί, έξη παιδιά υιοθετημένα από τη Ρουμανία και μια Κολομβιανή παιδαγωγός. Μεταξύ τους υπάρχουν επτά ενήλικες με ειδικές ανάγκες.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπαν ότι δεν είναι αιρετικοί αλλά καθολικοί, μέλη ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες και πρόσθεσαν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι τους παρουσίασαν ως μέλη αιρετικής οργάνωσης. Απέδωσαν επίσης σε δημοσιογράφους τις πληροφορίες περί ομαδικής αυτοκτονίας τους ενώ περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την περιπέτεια που έζησαν στο λιμάνι της Χάϊφας.

    [12] ΑΚΕΛ ΠΕΠ

    Το Ακέλ θεωρεί πως η απόφαση για αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη των οργάνων της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων οφείλεται σε κομματικές σκοπιμότητες ορισμένων καταστάσεων και ιδιαίτερα των κυβερνώντων, όπως αναφέρει, και καλεί τη Βουλή να κάμει δεύτερες σκέψεις.

    Σε ανακοίνωση, το Ακέλ αναφέρει ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνώντες και οδήγησε την Επιτροπή σε αδράνεια.

    Είναι πασιφανές, προσθέτει, ότι ορισμένοι δεν θέλουν να αποκτήσει ο προσφυγικός κόσμος δια της ψήφου του, μια εκλεγμένη και έγκυρη ηγεσία, που να έχει λόγο και ρόλο επί των προσφυγικών θεμάτων αλλά και ευρύτερα επί του πολιτικού μας προβλήματος.

    [13] ΝΕΟ ΠΕΠ

    Οι Νέοι Ορίζοντες καλούν την ολομέλεια της Βουλής, στην απογευματινή της συνεδρία, να αποτρέψει την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων.

    Καλούν επίσης τα κόμματα που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των εκλογών στην ΠΕΠ να αποδείξουν ότι σέβονται τη δημοκρατία ψηφίζοντας υπέρ των εκλογών, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 12 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 14 October 1999 - 16:07:51 UTC