Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ
  • [02] ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [04] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΚΑΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ
  • [06] ΚΛΕΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [07] ΧΑΚ ΕΓΓΡΑΦΑ
  • [08] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΙΒΑΝ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΒΟΜΒΕΣ
  • [11] ΧΡΙ ΧΡΙ ΛΕΛΛΟΣ
  • [12] ΑΗΚ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [13] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΟ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο στελέχη των υπουργείων Συγκοινωνιών και Εμπορίου να συνήργησαν στη σύναψη προβληματικών συμβάσεων με την εταιρεία Λούης, με αντάλλαγμα την παραχώρηση μετοχών με ιδιωτικές τοποθετήσεις.

    Ο κύριος Μαρκίδης έδωσε ήδη οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας να προβεί σε ποινική ανάκριση σχετικά με την υπόθεση.

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της βουλής, η οποία εξετάζει το θέμα της απόκτησης μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από δημόσια πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, ο Γενικός εισαγγελέας είπε ότι από χθες, λειτουργοί των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται στα γραφεία της Λαϊκής Επενδυτικής και εξετάζουν το μητρώο μελών της εταιρείας Λούης Κρουζ Λάινς.

    Ο κύριος Μαρκίδης διαβεβαίωσε ότι η έρευνα θα γίνει σε βάθος και με βάση το νόμο περί διαφθοράς δημοσίων προσώπων.

    [02] ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν και πάλι από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει τα δύο μέρη στην Κύπρο σε απευθείας χωρίς όρους συνομιλίες εντός του φθινοπώρου.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Πέντε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, επαναβεβαιώνεται η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για πολύ καιρό.

    Οι πέντε Υπουργοί Εξωτερικών υπενθυμίζουν στα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη για επιτευξη μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε συνολικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.

    Οι δύο ηγέτες καλούνται επίσης να δεσμευθούν ότι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις και έτοιμοι να συζητήουν όλα τα θέματα που θα τεθούν με καλή πίστη έως ότου καταστεί δυνατή μια διευθέτηση βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών υπενθυμίζουν επίσης την έκκλησή τους προς τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα και τον ειδικό αντιπρόσωπό του και άλλους και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο του 1999.

    Η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίησή για την ανακοίνωση των Πέντε.

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι είναι ένα κείμενο, το οποίο συνιστά επανάληψη της τοποθέτησης της Ομάδας των Οκτώ και το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο κύριος Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην αποστολή των προσκλήσεων από το Γενικό Γραμματέα.

    Ικανοποίηση για την ανακοίνωση των πέντε Υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πρόταση για απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θεωρούν ότι είναι πολύ πρόωρο να πουν εάν θα γίνουν ή όχι.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσισαρτ Χόλμπρουκ ύστερα από συνάντηση χθες βράδυ με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ παραδέχθηκε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν εχει δώσει καμμιά ένδειξη ότι προτίθεται να προσέλθει σε συνομιλίες. Αφησε πάντως να νοηθεί ότι αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της επικείμενης συνάντησης Κλίντον-Ετζεβίτ την ερχόμενη Τρίτη στο Λευκό Οίκο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε την συνάντηση Κληρίδη- Χόλμπρουκ φιλοφρονητική και είπε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος πήγε γιά να εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και για να συζητήσει τις πιθανότητες στο διπλωματικό μέτωπο. Στη συνάντηση παρίστατο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, και από Αμερικανικής πλευράς, οι μεσολαβητές Μόουζες και Γουέστον.

    [04] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πιέσεις στον Ισμαήλ Τζεμ άσκησε η Μαντλίν Ωλμπραϊτ προκειμένου η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού Αξιωματούχου, που τήρησε ανωνυμία, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό της ότι το θέμα των απευθείας συνομιλιών θα εγερθεί εκ νέου στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ παρουσιάστηκε απρόθυμος να δεχθεί τις απευθείας συνομιλίες, αν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αμετακίνητος από τις γνωστές τουρκικές θέσεις παρουσιάστηκε ο Ισμαήλ Τζεμ και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ομιλία του ο κύριος Τζεμ επέμεινε ότι η συνομοσπονδία είναι η μόνη βάση για ρεαλιστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη και πρέπει να δοθεί στα δύο αυτά κράτη η δυνατότητα να επιλύσουν τις διαφορές τους ελεύθερα.

    Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις μαύρες ημέρες, κατά την έκφρασή του, που υπέφεραν οι Τουρκοκύπριοι, για να προστατεύσουν δήθεν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

    [05] ΚΑΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ

    Το Κίνημα των Αδεσμεύτων κατηγορεί την τουρκική πλευρά για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της βάσης του διαλόγου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.

    Σε δήλωσή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο, το οποίο επιβλήθηκε με τη χρήσης βίας και διατηρείται με τη δύναμη των όπλων.

    Εκφράζεται βαθειά ανησυχία για την έλλειψη πρόοδου στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία όπως, σημειώνεται, οφείλεται κυρίως στην τουρκική αδιαλλαξία.

    Εκφράζεται επίσης πλήρης υποστήριξη στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καλέσει τις δύο πλευρές σε συνολικές διαπραγματεύσεις εντός του φθινοπώρου εκφράζει.

    Η δήλωση των Υπουργών εξωτερικών των Αδεσμεύτων εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στην οποία παρέστη και μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στην ομιλία του, ο κύριος Κασουλίδης αφού ευχαρίστησε το Κίνημα για την αλληλεγγύη και υποστήριξη του προς την Κύπρο, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ειλικρινής και στοχεύει στην εξεύρεση το συντομότερο δυνατό, μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε πολίτη.

    [06] ΚΛΕΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Αισιόδοξος ως προς τις προοπτικές πραγματοποίησης των συνομιλιών για το Κυπριακό παρουσιάστηκε το πρωί ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Εντουαρτ Κλέη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο κύριος Κλέη είπε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια στον δρόμο των συνομιλιών, αλλά, συνέχισε, εναπόκειται σε όλους να προσπαθήσουν, ώστε να εξευρεθεί η βάση για πραγματοποίησή τους.

    Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ομάδα των οκτώ απηύθυναν έκκληση για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προώθησης προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κύριος Κλέη ανέφερε ότι ο αντικειμενικός στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

    Αν υπάρξει διευθέτηση, πρόσθεσε, τότε η εμπιστοσύνη θα εμπεδωθεί αποφασιστικά.

    [07] ΧΑΚ ΕΓΓΡΑΦΑ

    Σχέδον δέκα χιλιάδες έγγραφα από χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν έχουν σταλεί ακόμα στο Χρηματιστήριο από τους χρηματιστές, ενώ άλλα που εστάλησαν έχουν παραλείψεις.

    Αυτό ανέφερε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να αναφέρει κατά πόσο το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα όπως έχει προγραμματιστεί.

    Ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι το χρηματιστήριο πρεπει λειτουργήσει τη Δευτέρα, αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να μελετηθεί εάν αυτό είναι πρακτικά εφικτό.

    Είπε επίσης ότι σοβαρό πρόβλημα είναι και οι διαφορές που έχουν οι χρηματιστές με τους πελάτες τους.

    [08] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΙΒΑΝ

    Τρεις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ταϊβάν, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα ερείπια ένα εξάχρονο αγοράκι.

    Το παιδί είχε εντοπιστεί χθες βράδυ και τα συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα για να το ανασύρουν από τους τόνους τσιμέντου στα ερείπια της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αγόρι διατηρούσε τις αισθήσεις του και μόλις αντίκρυσε το φως ζήτησε τον πατέρα του.

    Στα ερείπια παραμένουν παγιδευμένοι άλλοι τριακόσιοι άνθρωποι και οι κάτοικοι της Ταϊβάν διαμαρτύρονται ότι οι αρχές καθυστέρησαν δραματικά να στείλουν συνεργεία διάσωσης.

    Η κυβέρνηση της Ταϊβάν παραδέχθηκε ότι δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη, παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους δύο χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι, οκτώ χιλιάδες τραυματίστηκαν και ογδόντα χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Η Τουρκία αποφάσισε να απορρίψει πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για έκδοση αμερικανικών ομολόγων, με στόχο να καλυφθούν τα έξοδα ανοικοδόμησης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου.

    Παρά το γεγονός ότι, αρχικά η Τουρκία σχεδίαζε να εκδώσει τέτοια ομόλογα συνολικής αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας προτίμησε να απορρίψει την βοήθεια με την έκδοση ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Δήλωσε ότι βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων θα ήταν αρκετή για να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

    [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΒΟΜΒΕΣ

    Ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, στο πλαίσιο επιχείρησης για καταστροφή στρατιωτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    Από τις αεροπορικές επιδρομές στο Γκρόζνι έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

    Σύμφωνα εξάλλου με Τσετσένο επίσημο, από επιδρομές ρωσικών αεροσκαφών σε άλλες περιοχές της Τσετσενία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα.

    Η Ρωσία υποστηρίζει ότι επιτίθεται μόνο εναντίον στόχων απ' όπου αντλούν υποστήριξη ισλαμιστές αντάρτες στο Νταγκεστάν. Ο στρατός της Τσετσενίας χθες τέθηκε σε επιφυλακή, φοβούμενος χερσαία επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

    [11] ΧΡΙ ΧΡΙ ΛΕΛΛΟΣ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης και αναζωογόνησης της παλιάς Λευκωσίας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Τοπικές Αρχές σε περίπτωση σεισμών και φυσικών καταστροφών.

    Προτεραιότητα ανάπτυξης έχουν οι περιοχές Καϊμακλίου, Παλουριωτίσσης και η εντός των τειχών Λευκωσία.

    Στο θέμα των σεισμών, συμφωνήθηκε να εργάζονται παράλληλα το κράτος και οι Τοπικές Αρχές, αφού το Δημαρχείο συμβουλευθεί την κυβέρνηση, για να μην υπάρξει πρόβλημα συντονισμού.

    [12] ΑΗΚ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Εγκαινιάστηκε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Λευκωσία.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε ότι η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και η αύξηση της παραγωγικότητας, είναι στοιχεία που θα υποβοηθήσουν και θα ενδυναμώσουν την όλη προσπάθεια που καταβάλλει η ΑΗΚ για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

    Το Κέντρο περιλαμβάνει Σύστημα Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων, το οποίο επιτρέπει στην ΑΗΚ να έχει πλήρη έλεγχο, από ένα σημείο, των συστημάτων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε περιπτώσεις βλάβης να περιορίζει στο ελάχιστο το χρόνο επιδιόρθωσης.

    [13] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΟ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας o Γιώργος Γεωργίου, τριών ετών, που τραυματίστηκε χθες βράδυ σε οδικό δυστύχημα στο συνοικισμό αυτοστέγασης Πολεμιδιών.

    Ο Γιώργος βρισκόταν με την οικογένειά του σε φιλικό σπίτι και σε κάποια στιγμή προσπάθησε να διασταυρώσει το δρόμο.

    Κτυπήθηκε όμως από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νίκος Κασιάρης, παρά την προσπάθειά του να τον αποφύγει.

    Το μικρό Γιώργο μετέφερε στο νοσοκομείο Λεμεσού ο ίδιος ο οδηγός.

    Διαπιστώθηκε σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τοποθετήθηκε στον αναπνευστήρα.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 19 στα νότια παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 24 September 1999 - 15:55:44 UTC