Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΥΜΩΣΕΙΣ
  • [02] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΝΟΟΥ
  • [06] ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΚ
  • [07] ΠΟΥΛΟΣ ΚΗΔΕΙΑ
  • [08] ΕΔΕΚ ΣΕΙΣΜΟΙ
  • [09] ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΑΤΩΦ
  • [10] ΡΑΗΣΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ
  • [11] ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ
  • [12] ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΥΜΩΣΕΙΣ

    Δεκαήμερο έντονων διπλωματικών ζυμώσεων για το Κυπριακό αρχίζει σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στην Ουάσιγκτων.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αρχίζει σημαντικές επαφές στη Νέα Υόρκη με βασικό στόχο την έναρξη ουσιαστικών και χωρίς όρους συνομιλιών.

    Το μήνυμα αυτό αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην ομιλία του τον ερχόμενη Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει τις επαφές του με συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με το Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεη.

    Από την πλευρά του ο κύριος Κασουλίδης θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του την ερχόμενη Πέμπτη με την Μαντλίν Ωλμπραϊτ.

    Σημαντικές επαφές για το κυπριακό θα έχει αυτή την εβδομάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι συναντήσεις του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μανλτίν Ωλμπραϊτ, τον Κόφι Αναν και το Σερ Ντέιβιντ Χάνεη.

    Πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι Αμερικανοί και Βρετανοί βολιδοσκοπούν τις διαθέσεις της Ελλάδας αναφορικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της σε διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Εξάλλου ο κύριος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Παρασκευή εκ νέου με το Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Χθες Παπανδρέου και Τζεμ είχαν έκτακτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, η οποία επικεντρώθηκε στην κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας για την καλύτερη δυνατή ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στη συνάντηση θίγηκε και το Κυπριακό, αλλά όπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός, δεν υπάρχει ο,τιδήποτε νεώτερο.

    [02] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί και να χρησιμοποιήσει όλα τα χαρτιά που διαθέτει για λύση του Κυπριακού.

    Επικαλούμενο τις πηγές αυτές, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται έτοιμες να πράξουν ό,τι δεν έπραξαν μέχρι τώρα για προώθηση της διαδικασίας.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθηθούν οι απευθείας συνομιλίες και να ληφθεί η διαβεβαίωση από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει συλλογικά να δώσει σαφές μήνυμα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ότι η διαδικασία των συνομιλιών και η βάση αναζήτησης λύσης έχει καθοριστεί και ότι σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να δοθούν ανταλλάγματα στον Ντενκτάς για να προσέλθει σε συνομιλίες.

    Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί και ο ρωσικός παράγοντας.

    Ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και συνέστησε αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη.

    Οι εξελίξεις, είπε, πρέπει να βρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά νηφάλια και προγραμματισμένη και κάλεσε τον πρόεδρο Κληρίδη να αποκαταστήσει την πλήρη συλλογικότητα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο ίδιος, αν του ζητηθεί, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Κληρίδη σε συνομιλίες.

    Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα ανταποκριθούν θετικά σε μια τέτοια πρόταση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέλαβε σήμερα κανονικά τα καθήκοντα του ύστερα από τη επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού, στο Λονδίνο.

    Το πρωί προήδρευσε σύσκεψης της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    [04] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις" γράφει ότι η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και εκεί να θέσει τα πάντα προς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της συνομοσπονδιακής λύσης και της λύσης των τριών κυριαρχιών.

    Σε ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, η εφημερίδα χαρακτηρίζει κρίσιμες για το Κυπριακό τις επόμενες ημέρες και γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκτελώντας εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποστείλει προσκλήσεις για απευθείας συνομιλίες στις δύο πλευρές στα μέσα Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

    Η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ γράφει εξάλλου ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην τουρκική πλευρά για το Κυπριακό.

    Στο μεταξύ αιφνίδια επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί από χθες ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    [05] ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΝΟΟΥ

    Η Βουλή, σε συνεργασία με την Ενιαία Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για προβολή του θέματος των αγνοουμένων.

    Σε συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού είπε η Βουλή θα εντείνει τις προσπάθειες για να ενημερώσει για το θέμα των αγνοουμένων τα κοινοβούλια ξένων χωρών.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης ότι τα έγγραφα, τα οποία θα συντάξει η Ομάδα Εργασίας και Παρακολούθησης του Θέματος των αγνοουμένων, ενισχυμένα με τη σχετική διεθνή νομολογία, θα προωθηθούν και μέσω της Βουλής.

    [06] ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΚ

    Τελεσίδικη επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης των κομμάτων ζητεί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από την απόκτηση, με ιδιωτική τοποθέτηση, μετοχών από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.

    Ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να καταβάλλει το κράτος και ανακοίνωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί πολύ σύντομα σε συναντήσεις του ΔΗΚΟ με τα άλλα κόμματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αρνήθηκε ότι το κόμμα του έχει συστήσει εταιρεία για αγορά μετοχών. Την εταιρεία, τόνισε, έχουν συστήσει κάποια στελέχη του κόμματος και όχι το ΔΗΚΟ.

    Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκφρασθείσα θέση του προέδρου Κληρίδη σχετικά με την απόκτηση μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από δημόσια πρόσωπα.

    Τα πολιτικά πρόσωπα, είπε, πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και να παρερμηνευθεί, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δημιουργείται ξαφνικά η δυνατότητα εξασφάλισης μεγάλου κέρδους.

    [07] ΠΟΥΛΟΣ ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται στις τέσσερις το απόγευμα στην Αθήνα ο εικονολήπτης της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης Παναγιώτης Πούλος, το έβδομο θύμα της αεροπορικής τραγωδίας, στην οποία έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Αλλο ένα άτομο, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Γιάννου Κρανιδιώτη, συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη ζωή στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

    Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι καταθέσεις στον Εισαγγελέα των διασωθέντων από το τραγικό δυστύχημα.

    [08] ΕΔΕΚ ΣΕΙΣΜΟΙ

    Εντονες ανησυχίες για την αντισεισμική καταλληλότητα των προσφυγικών συνοικισμών εκφράζει η ΕΔΕΚ.

    Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος ενέγραψε το θέμα στη Βουλή και ότι αναμένεται από τον υπουργό Εσωτερικών η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τεχνικής επιθεώρησης όλων των δημόσιων κτιρίων.

    Η ΕΔΕΚ ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσο έλεγχο και μεταστέγαση όσων διαμένουν σε ακατάλληλες οικοδομές και υποστηρίζει ότι σοβαρές ζημιές από τον πρόσφαστο σεισμό στη Λεμεσό προκλήθηκαν στο συνοικισμό Αρχιεπισκόπου του Γ'.

    [09] ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΑΤΩΦ

    Την ανησυχία και θλίψη της Κυπριακής Βουλής για τις φονικές επιθέσεις τρομοκρατών στη Ρωσία, στις οποίες έχασαν τη ζωή του εκατοντάδες αθώοι πολίτες, μετέφερε σήμερα στο Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτωφ, ο πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Βουλής, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για τερματισμό της νοσηρής, όπως χαρακτηρίζεται, δράσης των εκτελεστών και ηθικών αυτουργών των τρομοκρατικών ανομημάτων.

    Ο κύριος Μουράτωφ είπε ότι έχουν διεισδύσει στη Μόσχα εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία από τον Καύκασο, τα οποία στηρίζονται και από εξτρεμιστικές ομάδες άλλων ισλαμικών χωρών.

    Απέδωσε τις τρομοκρατικές ενέργειες σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής του Καυκάσου και είπε ότι είναι σημαντική η συμπαράσταση της Κυπριακής Βουλής.

    [10] ΡΑΗΣΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ

    Πέθανε το πρωί σε κλινική της Γερμανίας, η Ραϊσα Γκορμπατσόφ, σύζυγος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

    Η Ραϊσα, εξήντα επτά ετών, νοσηλευόταν από τις είκοσι- έξι Ιουλίου με οξεία λευχαιμία και επρόκειτο να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    [11] ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ

    Σοβαρή αλλά σταθερή περιγράφεται η κατάσταση της υγείας του Ιάκωβου Στυλιανού, πενήντα ετών, από τον Αρχάγγελο, ο οποίος τραυματίστηκε χθες όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο κατάστημα κυνηγετικών ειδών που διατηρεί στη Λακατάμεια.

    Ο Στυλιανού υπέστη εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο σαράντα-πέντε τοις εκατό του σώματός του.

    Οι προσπάθειες των γιατρών επικεντρώνονται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του αναπνευστικού του συστήματος και των νεφρών.

    [12] ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Επιφυλάξεις εξέφρασαν η Οέλμεκ, ο Σύνδεσμος Γονέων και το μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γιώργος Λιλήκας για την πρόταση του Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη, να μη μένουν στάσιμοι οι μαθητές αλλά να μεταφέρονται τα μαθήματα, στα οποία απορρίπτονται, στην επόμενη τάξη.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ο πρόεδρος της Οέλμεκ Ανδρέας Σταύρου είπε ότι πρόκειται για διοικητική πράξη, που δεν λύνει το πρόβλημα.

    Θα πρέπει, είπε, να ληφθούν υπόψιν διάφορες παράμετροι προτού ληφθεί ολοκληρωμένη απόφαση.

    Τέτοιες παράμετροι, είπε, είναι η αξιολόγηση του μαθητή, η οικονομική διάσταση και κυρίως η παιδαγωγική διάσταση του θέματος.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου είπε ότι πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα υπάρχει ουσιαστική βοήθεια στην διδασκαλία των μαθημάτων που θα μεταφέρονται, αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες για διάφορες άλλες παραμέτρους.

    Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση του Υπουργού Παιδείας αποτελεί μονοδιάσταση προσέγγιση του προβλήματος της σχολικής αποτυχίας.

    Η πραγματική αιτία εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από μαθητές, είπε, έχουν σχέση με τα μεγάλα κενά, που, όπως είπε, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη μαθητών δύο ταχυτήτων.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ώς νοτιοδυτικοί, μέτριοι τριών ώς τεσσάρων Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε τοπικές νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες βροχές στις παράλιες κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βεορειοδυτικοί τριών Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεννιά βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους είκοσι-ένα στα νότια παράλια και στους δεκατέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 20 September 1999 - 16:01:47 UTC