Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΣΕ
  • [02] ΚΑΡΑΣ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΟΓΜΑ
  • [04] ΣΕΡΕΖΗΣ ΝΕΟ
  • [05] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [06] ΡΟΓΗΡΟΣ ΟΚΤΩ
  • [07] ΔΑΛΙΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΝ
  • [09] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΛΙΜΑΝΙ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΣΕ

    Υπό το βάρος των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και μέσα σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας άρχισε το πρωί στην Αγκυρα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως έχουν χαρακτηρισθεί.

    Οι συνομιλίες, που θα συνεχισθούν και αύριο, θα καλύψουν εμπορικά, πολιτιστικά και θέματα περιβάλλοντος.

    Στη συνέχεια την Πέμπτη και την Παρασκευή ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και τον τουρισμό.

    Της ελλαδικής αντιπροσωπείας ηγούνται οι πρέσβεις Γεροκωστόπουλος και Σκοπελίτης.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ αναμένεται να συναντηθούν στο Σαράγεβο, την Παρασκευή, στο περιθώριο της διάσκεψης για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, για να αξιολογήσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συνομιλιών.

    [02] ΚΑΡΑΣ

    Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να καταργήσει ή να τροποποιήσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου και να παραμείνει στη θέση της.

    Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Αντώνης Καράς σχολιάζοντας δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας των Αθηνών σύμφωνα με το οποίο το Δόγμα εγκαταλείπεται.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Καράς είπε ότι τέτοια απόφαση θα έφερνε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τη θέληση του λαού να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

    Είπε, ωστόσο, ότι αναμφίβολα υπάρχουν πλευρές που επιθυμούν κατάργηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΟΓΜΑ

    Προκλητικό και προσβλητικό χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας των Αθηνών.

    Εάν συνέβαινε αυτό, είπε, θα σήμαινε μια νέα εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα και η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν έχει τέτοια πρόθεση.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Ομήρου είπε ότι το Αμυντικό Δόγμα έγινε για να αντιμετωπισθεί ο κοινός εχθρός. Εγιναν, πρόσθεσε, κοινές ασκήσεις και των τριών όπλων, και έργα υποδομής όπως η αεροπορική βάση " Ανδρέας Παπανδρέου ".

    Ωστόσο, είπε, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τη ναυτική βάση, αλλά και τραυματισμός του δόγματος και του φρονήματος του λαού από την υπόθεση των Ες- 300.

    Ο κύριος Ομήρου είπε ότι αποτελεί αναγκαιότητα να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και επαναχάραξη του δόγματος ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και ο διασυρμός της υπόθεσης της άμυνας.

    [04] ΣΕΡΕΖΗΣ ΝΕΟ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Πάντως δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ευρύτερου ανασχηματισμού στο άμεσο μέλλον.

    Ο ίδιος ο κύριος Σερέζης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση, που επέλεξε ο κύριος Αναστασιάδης.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι δεν είναι θέμα μεμονωμένων ατόμων, αλλά ενός ευρύτερου ακόμη και ολικού ανασχηματισμού.

    Με βάση αυτή την προσέγγιση, ανέφερε, υπάρχουν πολλά άτομα μέσα στο Δημοκρατικό Συναγερμό από τον οποίο θα πρέπει να προέλθουν οι νέοι υπουργοί.

    Ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εξάλλου , δήλωσε ότι το θέμα του ανασχηματισμού αφορά αποκλειστικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεν πρόκειται να να προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος αν του ζητηθεί απο οποιονδήποτε από ραδιοφώνου. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τότε ένα από τα θέματα τα οποία θα τον απασχολήσουν, είναι εκείνο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    [05] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Κλειστό παραμένει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για να δοθεί χρόνος στους χρημαστιστές να ολοκληρώσουν τις εκκαθαρίσεις συναλλαγών και την αποστολή τίτλων.

    Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία των Χρημαστιστών συναντάνται αυτήν την ώρα με τη διεύθυνση του Χρηματιστηρίου για συζήτηση του προβλήματος που έχει προκύψει.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο οποίος έφθασε τις πρώτες είκοσι τέσσσερις ημέρες του Ιουλίου, στο πρωτοφανές ποσό των τριακοσίων- είκοσι εκατομμυρίων λιρών.

    Το όλο θέμα θα συζητηθεί μεθαύριο σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    [06] ΡΟΓΗΡΟΣ ΟΚΤΩ

    Ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες την κράτηση του Ρογήρου Γεωργίου, σαράντα-οκτώ χρόνων, από το Καλό Χωριό Λεμεσού, ο οποίος κρατείται παράνομα από την περασμένη Τετάρτη.

    Ο Γεωργίου έχει καναδική υπηκοότητα.

    Εισήλθε κατά λάθος στα κατεχόμενα, όταν έχασε τον προσανατολισμό του έξω από το Πυρόι.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Ουνφικύπ καταβάλλουν προσπάθειες για απελευθέρωσή του.

    [07] ΔΑΛΙΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Οι Τούρκοι απήγαγαν τον Σπύρο Κουσιουμή, 22 χρόνων, από το Δάλι, όταν μπήκε κατά λάθος αργά χθές το απόγευμα στα κατεχόμενα, από το σημείο ελέγχου των Βρετανών στην περιοχή των Βρυσούλων.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας καταβάλλουν προσπάθειες, σε συνεργασία με την Ουνφικύπ για την απελευθέρωση του Κουσιουμή.

    [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΝ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τη στάση του στην πρόταση της Ομάδας των Οκτώ.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι για να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται η αναγνώριση των δύο, κατά την έκφρασή του, κρατών στο νησί.

    [09] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΛΙΜΑΝΙ

    Η σημερινή σύσκεψη των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού αναβλήθηκε εν όψει της μεθαυριανής συνάντησης των συντεχνιών με τον υπουργό Συγκοινωνιών Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

    Στη σημερινή σύσκεψη επρόκειτο να επανεξεταστεί η κατάσταση ύστερα από την αποχή εργαζομένων κατά το τελευταίο τριήμερο από υπερωριακή εργασία και θα αποφασιζόταν η λήψη περαιτέρω μέτρων.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα ειναι κυρίως αιθριος με λιγες τοπικές νεφώσεις στο εσωτερικό και τα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα ειναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοι ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μεχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 38 βαθμους στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 31 στα δυτικά.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και παροδικά στα δυτικά παράλια μέχρι μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμους στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 20 στις ψηλότερες ορεινες περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 27 July 1999 - 10:19:03 UTC