Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΕΘΝΙΚΟ 1000
  • [02] ΚΑΣ ΤΗΛΕΟ
  • [03] ΑΡΧΙ ΤΗΛΕΟ
  • [04] ΤΣΟΧΑ ΤΗΛΕΟ
  • [05] ΚΟΕΝ ΣΤΑΤΟΥΣ
  • [06] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΟΕΝ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [08] ΑΚΕΛ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [09] ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΗΠΑ
  • [10] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΞΗ
  • [11] ΜΠΑΡΑΚ ΕΙΡΗΝΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ 1000

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί σε νέα συνεδρία για συνέχιση της συζήτησης που άρχισε στις πέντε Ιουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

    Στην προηγούμενη συνεδρία είχε αποφασισθεί η ανάληψη διεθνούς διπλωματικής εκστρατείας για αποτροπή της τουρκικής προσπάθειας για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

    Η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο διεθνούς διπλωματικής δραστηριότητας, με στόχο τη διαφύλαξη της βάσης των συνομιλιών, η αλλαγή της οποίας, επιχειρείται με την τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία.

    Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΡΙΚ θα συνδεθούν με το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Εθνικού για άμεση μετάδοση δηλώσεων που πιθανόν να γίνουν.

    [02] ΚΑΣ ΤΗΛΕΟ

    Η Κυβέρνηση στέλλει διεθνώς το μήνυμα ότι η Ελληνική κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί σοβαρά με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάμει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και την απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες της για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

    Μιλώντας σε ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του Ρίκ για τις μαύρες επετείους, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι υπάρχει προοπτική για ένα έντιμο συμβιβασμό, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    [03] ΑΡΧΙ ΤΗΛΕΟ

    Μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι θα καλέσει τον κυπριακό Ελληνισμό να απορρίψει μια ενδεχόμενη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν επιτευχθεί και τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα.

    [04] ΤΣΟΧΑ ΤΗΛΕΟ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας ψες στο ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Κύπρος έχει αποκτήσει αμυντική επάρκεια και πως η συνεργασία του κυπριακού στρατού με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας στα πλαίσια του αμυντικού δόγματος διευρύνει την αμυντική ικανότητα της Κύπρου.

    [05] ΚΟΕΝ ΣΤΑΤΟΥΣ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Γουϊλλιαμ Κόεν κάλεσε την Τουρκική πλευρά να προσέλθει σε συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι το στάτους κβο και ο διαμελισμός της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή κατάσταση.

    Μιλώντας ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κύριος Κόεν κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αρχίσουν σύντομα άνευ όρων συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού.

    Θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είπε, είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι γνωρίζει πως με τη θέση αυτή διαφωνεί η τουρκική κυβέρνηση.

    [06] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΟΕΝ

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απέρριψε την εισήγηση για διάλογο, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτε να συζητήσει για το Κυπριακό.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αναβάθμισε την τουρκική αδιαλλαξία στο κυπριακό υιοθετώντας πλήρως τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς για αποσχιστική λύση και αναγορεύοντάς τον σε ήρωα της Κύπρου.

    Υστερα από ομιλία του κατοχικού ηγέτη στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει σε συνομιλίες εκτός αν προσκληθεί ως κράτος, ο Τούρκος υπουργός προεδρίας υπεύθυνος για το Κυπριακό, Σιουκρού Γκιουρέλ, ανέφερε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό έληξε το 1974.

    [08] ΑΚΕΛ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το Ακέλ είναι υπέρμαχο της ενότητας και της κοινής δράσης για να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι και να επιτευχθεί σωστή λύση του Κυπριακού.

    Τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και εφόσον λειτουργήσει σωστά, να αναλάβει και το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν.

    Ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε ψες σε συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας.

    [09] ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΗΠΑ

    Για είκοσι χρόνια, από το 1972 ώς το 1992, οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τα μηνύματα που αντάλλασσε με τέλεξ το υπουργείο Εξωτερικών με τις πρεσβείες της Δημοκρατίας.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι υπήρξε συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με ελβετική εταιρεία, από την οποία η Κύπρος προμηθευόταν κρυπτογραφικό εξοπλισμό.

    Αυτό προκύπτει από στοιχεία που κατέχει το ΡΙΚ και πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε ελβετικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης και στο Ιντερνετ.

    [10] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΞΗ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε ψες στη Λεμεσό.

    Η αστυνομία καταβάλλει προσπάθειες για να εντοπίσει το σημείο της έκρηξης.

    [11] ΜΠΑΡΑΚ ΕΙΡΗΝΗ

    Ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Κλίντον ότι είναι έτοιμος να κινηθεί τάχιστα προς την οδό της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Εχούντ Μπαράκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν το Ισραήλ στην προσπάθεια αυτή.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού:

    Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Γύρω στο μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσσονται τοπικές νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν μεμονωμένες βροχές και χαλάζι στα ορεινά.

    Πολύ μεμονωμένες βροχές πιθανό να πέσουν το απόγευμα και στο εσωτερικό.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές, το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριάντα επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα δύο στα νότια παράλια και στους τριάντα βαθμούς στα δυτικά παράλια.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Σε μερικές παράλιες περιοχές αναμένεται να εμφανισθεί χαμηλή συννεφιά και ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ασθενείες τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους είκοσι δύο περίπου βαθμούς.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 16 July 1999 - 8:51:37 UTC