Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999
  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [02] ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ
  • [03] ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΒΗΡΥΤΟ
  • [04] ΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
  • [06] ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΗ
  • [07] ΛΙΜΑΝΙ ΛΗΞΗ ΝΕΟ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύκτα και νωρίς σήμερα το πρωί τις σφοδρότερες από το 1996 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν ενόσω η οργάνωση Χισμπολλάχ συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, επτά άτομα σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν ενώ ουσιώδη έργα υποδομής έχουν καταστραφεί.

    Επλήγη, μεταξύ άλλων, ηλεκτροπαραγωγός σταθμός ανατολικά της Βηρυτού και πέντε Λιβάνιοι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει.

    Ο βομβαρδισμός του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού βύθισε το μεγαλύτερο τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας στο σκοτάδι.

    Αλλοι δύο Λιβάνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό γεφυρών νότια της Βηρυτού.

    Ισραηλινά μαχητικά επετέθησαν νωρίς το πρωί και εναντίον τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων νότια της πόλης Νταμούρ.

    Οι επιθέσεις των Ισραηλινών έγιναν σε αντίποινο για επίθεση με ρουκέτες που διενήργησαν χθες αντάρτες της Χισμπολάχ.

    Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δυο Ισραηλινοί πολίτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    [02] ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ και το Λίβανο να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αναλάβουν άμεσα μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις εχθροπραξίες.

    Στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόσωπος του Λιβάνου ζήτησε επειγόντως να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [03] ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΒΗΡΥΤΟ

    Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθει στο Λίβανο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, επτά αεροσκάφη διαφόρων εταιρειών, που είχαν προορισμό το αεροδρόμιο της Βηρυτού, προσγειώθηκαν στο αεροδρομιο Λάρνακας.

    Αλλο ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου.

    [04] ΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερο εικοσιτετράωρο, η σαρανταοκτάωρη απεργία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η διεύθυνση της εταιρίας θα θέσει και σήμερα, όπως και χθες, σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απεργίας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε μακρά άτυπη συνάντηση μεταξύ μελών του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και του διοικητικού συμβουλίου της συντεχνίας των πιλότων, Πασυπί.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες κατά τη συνάντηση δεν επετεύχθη οποιαδήποτε πρόοδος αφού οι δύο πλευρές περιορίσθηκαν σε αλληλοενημέρωση επι της ουσίας της διαφοράς.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις", επανέλαβε ότι το μέτρο της ελευθεροποίησης των αερομεταφορών είναι προσωρινό και θα διαρκέσει όσο απεργούν οι πιλότοι, αλλά, τόνισε, από τη συμπεριφορά τους θα εξαρτηθεί αν το μέτρο θα καταστεί μόνιμο.

    Ο κύριος Ιεροδιακόνου πρόσθεσε ότι αν συνεχισθεί η σημερινή νοοτροπία, δεν είναι αισιοδοξος για το μέλλον της εταιρείας.

    [06] ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΗ

    Δεκαεπτάχρονη από την Πάνω Λακατάμια, η Ελένη Νικολάου, μαθήτρια του Λυκείου Στροβόλου, βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα που συνέβη γύρω στη μία μετά τα μεσάνυκτα.

    Η άτυχη μαθήτρια τραυματίστηκε κρίσιμα και λίγο αργότερα πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Ηταν συνεπιβάτις σε μοτοποδήλατο που συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο αυτοκίνητα σε στροφή στην οδό Ελαιώνων στο Στρόβολο.

    Η οδηγός του μοτοποδηλάτου Γεωργία Παύλου, δεκαεννέα ετών, επίσης από τη Πάνω Λακατάμια τραυματίσθηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες.

    Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος και καλεί όποιον γνωρίζει ο,τιδήποτε να επικοινωνήσει μαζί της.

    [07] ΛΙΜΑΝΙ ΛΗΞΗ ΝΕΟ

    Κυβέρνηση και συντεχνίες συμφώνησαν στον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων στους λιμενεργάτες της Λάρνακας που θα χάσουν την εργασία τους.

    Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι συντεχνίες ματαίωσαν οποιαδήποτε μέτρα στο λιμάνι.

    Με βάση τη συμφωνία, που επετεύχθη σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, η κυβέρνηση θα καταβάλει στους πενηντα-ένα λιμενεργάτες αποζημίωση επτακόσιων χιλιάδων λιρών αντί εξακόσιων χιλιάδων, όπως είχε αποφασισθεί προηγουμένως.

    Για το υπόλοιπο ποσό των αποζημιώσεων, που ανέρχεται σε εκατόν σαράντα χιλιάδες, η Κυβέρνηση θα εγγυηθει τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Συγκοινωνιών, Οικονομικών και Εργασίας και εκπρόσωποι των συντεχνιών Πεό, Σεκ, και Δεόκ.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΠΟΥΡΓΟΥ

    Η Βουλή συνέχισε και ολοκλήρωσε χθες βράδυ τη συζήτηση σχετικά με τις καταγγελίες του Χρήστου Πουργουρίδη εναντίον του τέως Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

    Ο Βουλευτής Κίκης Γιάγκου ανέφερε ότι προτίθεται να εγγράψει στη Βουλή θέμα κατάχρησης, ή και υπέρβασης εξουσίας από τον Ντίνο Μιχαηλίδη όταν ασκούσε το Υπουργικό αξίωμα, και παρέθεσε σωρείαν περιπτώσεων οι οποίες σχετίζονται με διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

    Ο βουλευτής του Δησύ Στέλιος Στυλιανού επέκρινε το γεγονός ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης αποστερήθηκε του δικαιώματος να είναι παρών στην ολομέλεια της Βουλής και να απαντήσει στα όσα του καταμαρτυρούνται.

    Η βουλευτής του Δησύ Κατερίνα Παντελίδου ανέφερε ότι οι καταγγελίες εναντίον Μιχαηλίδη ήταν άδικες και τα συμπεράσματα της Βουλής αυθαίρετα.

    Κλείνοντας τη συζήτηση, ο εισηγητής του θέματος Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι κακώς συζητείται σήμερα το θέμα το οποίο είναι ανεπίκαιρο και άνευ αντικειμένου.

    Είπε επίσης ότι το τελικό σχέδιο και η έκθεση της Επιτροπής περιέχουν επτά ευρήματα, τα οποία, πρόσθεσε, όποιο δικαστήριο τα εξετάσει, θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

    [09] ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Ο βουλευτής του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης αναφερόμενος στο γεγονός ότι αρκετοί Πόντιοι έχουν Ελληνικά διαβατήρια χωρίς δεν είναι Ελληνες, είπε ότι το προξενίο της Ελλάδος στην Κύπρο και η ελληνική πρεσβεία πρέπει να κάνουν εις βάθος έρευνα σε αυτούς που κατέχουν ελληνικά διαβατήρια για να εντοπίσουν πριν τα κατέχουν δικαιωματικά και ποιοί όχι.

    Αυτοί που δεν έπρεπε να τα κατέχουν είπε ο κύριος Πιττοκοπίτης πρέπει να εγκαταλείψουν την Κύπρο αμέσως. Ακόμα είπε όποιος συλλαμβάνεται για αξιόποινη πράξη πρέπει να απελαύνεται αμέσως.

    Αυτοί, κατέληξε, που θα διαπιστωθεί ότι πράγματι έχουν την ελληνική καταγωγή πρέπει να διασπαρθούν σε ολόκληρη την Κύπρο για να μπορέσουν να αφομοιωθούν.

    Επιστημονικά, είπε ο κύριος Πιττοκοπίτης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διαταράχθεί το τοπικό στοιχείο πέραν του επτά τοις εκατό και στην Πάφο αυτό υπερβαίνει το είκοσι τέσσερα τοις εκατό.

    Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αρωγής και μελέτης Ποντιακού Ελλήνισμου, Δημήτρης Ασλανίδης είπε ότι οι περιπτώσεις είναι μεμονομένες και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κύπρου.

    Είναι το πρόβλημα που προέκυψε σε όλα τα προξενικά γραφεία στη Μόσχα με το ξεκίνημα της διαδικασίας παλιννόστησης.

    Τότε είπε ο κύριος Ασλανίδης, το 1993 έγιναν κάποιες παρατυπίες αφού οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν τη διαδικασία αυτό όμως είπε δεν συμβαίνει σήμερα.

    Οι πόντιοι όμως που ζούν στην Κύπρο είπε, δεν είναι τυχαίοι και μεμονομένοι, είναι από συγκεκριμένα χωριά και τους γνωρίζουν.

    Στην Πάφο υπάρχει πρόβλημα, είπε ο κύριος Ασλανίδης και πιστεύω ότι είναι θέμα των τοπικών αρχών και της Κυβέρνησης να το λύσουν.

    Ο Δήμαρχος Πάφου Δημήτρης Σαρίκας είπε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά τελευταίως γίνετε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος,

    Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει αποσυμφόρηση της Πάφου και πρέπει να γίνει μελέτη για να δωθούν κίνητρα να μετακινηθούν σε άλλους χώρους διότι αρκετοί από αυτούς ζούν σε ακατάλληλες συνθήκες.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων, στα ορεινά και στο εσωτερικό.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι ως ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 13 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 25 June 1999 - 11:09:35 UTC