Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [03] ΚΡΑΝΙ ΚΑΣΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ ΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΑΡΙΔΕΣ
  • [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΝΕΟ
  • [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΘΥΜΑΤΑ
  • [07] ΡΩΣΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [08] ΟΗΕ ΚΙΝΑ
  • [09] ΔΟΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
  • [10] ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [11] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΑΛΑΝΟΣ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Παραμύθια της Χαλιμάς χαρακτηρίζει ο Γιάννος Κρανιδιώτης πληροφορίες περί διάστασης στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας στα αμυντικά θέματα.Τονίζει ότι η συνεργασία είναι στενότατη.

    Με άδεια βρίσκονται στην Κύπρο οι 85 τεχνικοί που είχαν σταλεί στην Κρήτη για το χειρισμό του συστήματος Ες 300. Ο Γιαννάκης Χρυσοστομής δηλώνει ότι δεν ευσταθούν πληροφορίες ότι στάληκαν με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Η Ρωσία κατανοεί τη στάση της Κύπρου να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαική Ενωση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαυίας.Δηλώσεις Γκεόργκι Μουράτωφ. Γιουγκο

    Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από νατοική επίθεση εναντίον του χωριού Κόρισα στο Κοσσυφοπέδιο μετέδωσε το Σερβικό Κέντρο Πληροφοριών στην Πρίστινα.

    Συνεχίζεται στη Δούμα η συζήτηση για την καθαίρεση του Προέδρου Γιέλτσιν. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να εμπλακούν στην κρίση δηλώνει ο αναπληρωτης Υπουργός Αμυνας.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες περί διάστασης στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας στα αμυντικά θέματα, με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή. Ο κύριος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τις πληροφορίες Παραμύθια της Χαλιμάς. Τόνισε ότι υπάρχει στενότατη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα αμυντικά ζητήματα.

    Κληθείς να απαντήσει γιατί στάληκαν πίσω οι Κύπριοι αξιωματικοί από την Κρήτη, ο κύριος Κρανιδιώτης είπε ότι είναι με άδεια και θα επιστρέψουν , ενώ σε ερώτηση γιατί δεν ήρθε στην Κύπρο ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, παρατήρησε ότι πήγε στην Ελλάδα ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου. Ο κύριος Κρανιδιώτης μιλούσε ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη,στον οποίο, είπε, μετέφερε τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Αθήνα είναι στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και πώς επηρεάζεται το Κυπριακό, καθώς και οι φημολογούμενες πληροφορίες για επανέναρξη των συνομιλιών με εμπλοκή της Ομάδας των Οκτώ και του Συμβουλίου Ασφαλείας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που επανατονίστηκε, είπε, ο κύριος Κρανιδιώτης είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν τις προσπάθειες για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Κρανιδιώτης ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες συζήτησε και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ανέφερε ότι κάποια προβλήματα τα οποία υπήρξαν έχουν ξεπερασθεί και ότι η ενταξιακή πορεία προχωρεί ομαλά. Επεσήμανε ότι αυτή η πορεία δεν είναι ευκαιριακή επιλογή για την Κύπρο, αλλά στρατηγική, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και θα δώσει τη δυνατότητα για λύση του προβλήματος.

    [03] ΚΡΑΝΙ ΚΑΣΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Ο κύριος Κρανιδιώτης είχε στη συνέχεια συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και σε λίγο θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Η συνέντευξη θα μεταδίδεται απ ευθείας από το δεύτερο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ και από το ραδιόφωνο.

    [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ ΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΑΡΙΔΕΣ

    Στην Κύπρο βρίσκονται οι ογδόντα πέντε Κύπριοι τεχνικοί,οι οποίοι είχαν σταλεί στην Κρήτη για το χειρισμό του συστήματος Ες 300. Αυτό επιβεβαίωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, διευκρινίζοντας ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι τεχνικοί στάληκαν στην Κύπρο με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, λόγω εμμονής τους στην ικανοποίηση συνδικαλιστικών τους αιτημάτων. Ο κύριος Χρυσοστομής πρόσθεσε ότι λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ουσιαστική παραλαβή του συστήματος από τους Ρώσους ειδικούς, κρίθηκε σωστό όπως στους Κυπρίους τεχνικούς δοθεί άδεια.

    Ο Υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη και η συζήτηση μαζί με τους τεχνικούς συνδικαλιστικών τους αιτημάτων, έγινε σε πλήρη συνεννόηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο, και κατόπιν δημοσιευμάτων στον Ελλαδικό τύπο για σωρεία προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και αιτημάτων που υπέβαλαν. Ο Υπουργός Αμυνας απέδωσε σε παρερμηνεία των δηλώσεών του δημοσιεύματα που τον έφεραν να είχε δηλώσει ότι οι πύραυλοι Ες 300 εξακολουθούν να βρίσκονται στα κασόνια.Ανέφερε ωστόσο ότι το γεγονός πως το σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, δεν αποτελεί ευθύνη ούτε της Λευκωσίας, αλλά ούτε της Αθήνας. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η μη ανάπτυξη του συστήματος, δεν έχει σχέση με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις ανησυχίες της Μόσχας για τη στάση που τηρεί η Κύπρος έναντι της Γιουγκοσλαβίας.

    [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΝΕΟ

    Η Ρωσία κατανοεί τη στάση της Κύπρου να συνταυτιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Ρώσος πρέσβης επιβεβαίωσε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Ρωσία βλέπει με κατανόηση το δρόμο, που επέλεξε η Κύπρος προς την Ενωση. Ο κύριος Μουράτωφ είπε η Ρωσία επίσημα καταδίκασε τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, και τις θεωρεί παράνομες γιατί βρίσκονται σε αντίθεση προς τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, είναι παράνομη προσπάθεια να εμποδίζονται άλλες χώρες να εκδηλώνουν τις υποχρεώσεις τους.

    Ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε ότι έχει διαβιβάσει σε Κύπριους πολιτικούς ηγέτες τις ανησυχίες ορισμένων επιχειρηματιών, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται λόγω των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, κυρίως στον τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμμιά πληροφορία για πρόθεση της ρωσικής Δούμας να μην την επικυρώσει. Παρατήρησε ωστόσο ότι δεν αναμένει τώρα να γίνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Δούμα έχει άλλες προτεραιότητες λόγω της εσωτερικής κρίσης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού είπε ότι δεν ευσταθεί η σκέψη, ότι δεν θα επηρεαστούν οι δραστηριότητες των Ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο.

    [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΘΥΜΑΤΑ

    Πενήντα τουλάχιστον άνθρωποι,κυρίως,γυναικόπαιδα σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν όταν νατοϊκό αεροσκάφος βομβάρδισε, το χωριό Κόρισα κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Την είδηση αυτή μετέδωσε το σερβικό Κέντρο Πληροφοριών στην Πρίστινα, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

    Το Νάτο ανακοίνωσε ότι χθες και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη για αεροπορική επιδρομή από της ενάρξεως του πολέμου στις είκοσι-τέσσερις Μαρτίου. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι τα νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εξακόσιες εβδομήντα εννέα εξόδους, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αριθμό σε ένα είκοσι-τετράωρο. Επίκεντρο των βομβαρδισμών ήταν το Κοσσυφοπέδιο, όπου πλήγηκαν άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας. Στόχος των νατοϊκών βομβαρδισμών αποτέλεσε και το δίκτυο ηλεκτροδότησης των τριών μεγαλυτέρων πόλεων της Γιουγκοσλαβίας. Το Βελιγράδι, το Νόβισαντ και η Νις βυθίστηκαν στο σκοτάδι, όταν σύμφωνα με τη σερβική κρατική τηλεόραση της Σερβίας βόμβες γραφίτη κτύπησαν τις ηλεκτρικές τους εγκαταστάσεις.

    Το πρακτορείο Τανγιούγκ μετέδωσε εξάλλου ότι το ΝΑΤΟ έπληξε μια γέφυρα στην κωμόπολη Βρμπας, η οποία συνδέεται με την πόλη Νοβισαντ. Οπως μεταδίδεται από την επίθεση στην κωμόπολη αυτή τραυματίσθηκαν πολλοί πολίτες, ενώ αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές. Στις τρεις τα ξημερώματα εξάλλου τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ούζιτσε στην κεντρική Σερβία, όπου βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο στην πόλης.

    [07] ΡΩΣΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Ο Ρώσος απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαυικό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι θα επισκεφθούν από κοινού την ερχόμενη εβδομάδα, και πιθανότατα στις δεκαοκτώ Μαίου, το Βελιγράδι. Θα προηγηθεί κοινή συνάντηση των δύο ανδρών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στρόουπ Τάλμποτ. Η απόφαση για την από κοινού μετάβαση των δύο ανδρών στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ελήφθη στη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στο Ελσίνκι. Ο Ρώσος απεσταλμένος δήλωσε ότι στη συνάντηση, η οποία κράτησε μία ώρα περισσότερο από ότι είχε προγραμματισθεί, διαπιστώθηκαν κοινές θέσεις επί του προβλήματος. Απέφυγε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Ο Μάρτι Αχτισαάρι αναμένεται να ορισθεί ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Γιουγκοσλαβία. Ο Βίκτωρ Τσερνομίρντιν επιστρέφει στη Μόσχα αργότερα σήμερα.

    [08] ΟΗΕ ΚΙΝΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε ούτε χθες βράδυ να καταλήξει στη σύνταξη μιάς επίσημης απάντησης για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Οι διαβουλεύσεις διεκόπησαν, με σκοπό να επαναληφθούν σήμερα. Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο εκφράζεται η αποδοκιμασία του Σώματος για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας και σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ωστόσο αντιρρήσεις για το κείμενο αυτό. Οι εκπρόσωποι του Πεκίνου στα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι αυτό το σχέδιο ανακοίνωσης, το τέταρτο που έχει συνταχθεί,αποτελεί την τελευταία γραμμή συμβιβασμού.

    [09] ΔΟΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

    Στη Ρωσική Δούμα, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση για την καθαίρεση του προέδρου Γέλτσιν. O Ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει συνολικά πέντε κατηγορίες: για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, την επίθεση εναντίον της ρωσικής Βουλής το 1993, την καταστροφή του ρωσικού στρατού και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, τον πόλεμο στην Τσετσενία και για "γενοκτονία" κατά του ρωσικού λαού. Η κατηγορία που αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από τις απαιτούμενες 300 ψήφους για την καθαίρεση του Γέλτσιν. Η ψηφοφορία για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του ρώσου προέδρου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

    [10] ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας στη Ρωσία στρατάρχης Ιγκώρ Σεργκέγιεφ κατέστησε σήμερα σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν θα εμπλακούν στην παρούσα πολιτική κρίση. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, είπε ο στρατάρχης Σεργκέγιεφ, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στη Μόσχα, δεν μπορούν να εμπλακούν στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες. Τόνισε επίσης ότι οι τομείς δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων έχουν καθορισθεί από τον πρόεδρο Γέλτσιν και δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές. Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης υπαινίχθηκαν χθες ότι ο Μπορίς Γέλτσιν ενδέχεται να καταφύγει στη βία για να καταστείλει τη δράση της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που η Δούμα ταχθεί στην αυριανή ψηφοφορία υπέρ της καθαίρεσής του, και ταυτόχρονα απορρίψει την υποψηφιότητα του Σεργκέι Στεπάσιν για τηνπρωθυπουργία.

    [11] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στο Ισραήλ, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος, Εχούντ Μπάρακ φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Μααρίβ, δείχνει ότι ο Μπάρακ προηγείται στις προτιμήσεις των ισραηλινών ψηφοφόρων με 48 κόμμα πέντε τοις εκατό, έναντι 35 κόμμα πέντε τοις εκατό του Νετανιάχου. Δεύτερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταχάφ, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονόθ, παρουσιάζει τον Μπάρακ να προηγείται με 44 τοις εκατό,έναντι 38 τοις εκατό του Νετανιάχου. Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Και οι δύο δημοσκοπήσεις, παρουσιάζουν τον Εχούντ Μπάρακ να προηγείται του Νετανιάχου με σημαντική διαφορά και στον δεύτερο γύρο.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΑΛΑΝΟΣ

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, που προωθεί η κυβέρνηση, επειδή η κυπριακή οικονομία πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο κύριος Γαλανός σημείωσε εξάλλου ότι το ΚΕΑ υποστήριξε και την ελευθεροποίηση των επιτοκίων, η οποία, πρόσθεσε, πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, και εάν είναι δυνατόν εντός του έτους. Ανέφερε εξάλλου ότι το Κόμμα του θα μελετήσει με πολλή σοβαρότητα και προσοχή το θέμα του φορολογικού πακέτου και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΚΕΑ είναι όπως η κυβέρνηση διαθέσει για κοινωνικά μέτρα το δέκα έως είκοσι τοις εκατόν των φορολογικών εισπράξεων. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, δεν αποσκοπούν απλώς για ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, αλλά για καλυτέρευση των οικονομικών.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 14 May 1999 - 12:39:52 UTC