Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΕΡΝΟΚΛΙΝΤΟΝ
  • [02] ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑΙ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝ
  • [04] ΝΟΒΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [05] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΡΑΜΑ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΒΟΥΛΗ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [08] ΗΠΑ ΚΥΚΛΩΝ
  • [09] ΠΙΣΤΟΛΙ ΒΡΕΘΗΚΕ
  • [10] ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΕΣ

  • [01] ΤΣΕΡΝΟΚΛΙΝΤΟΝ

    Ελπίδες ότι άρχισε να διαφαίνεται μια διπλωματική λύση στη Γιουγκοσλαβική κρίση φαίνεται ότι άφησε η χθεσινοβραδυνή συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με τον απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βίκτωρ Τσιερνομύρτιν.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ρώσος απεσταλμένος είπε: Πλησιάσαμε περισσότερο σε μια διπλωματική λύση, το θέμα είναι πολύ περίπλοκο, διακυβεύονται πολύ σοβαρά πράγματα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και και διατηρούμε την ελπιδα μας.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι μετέφερε στον Μπιλ Κλίντον μήνυμα του Μπόρις Γέλτσιν, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του Νάτο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Κλίντον άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ο Τσερνομίρντιν απάντησε:-Φυσικά- και πρόσθεσε ότι το βασικό θέμα είναι οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες το Νάτο θα μπορούσε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

    [02] ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑΙ

    Πριν από τη συνάντηση με τον κύριο Τσερνομύρτιν ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρείας διεθνούς δύναμης ασφαλείας, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν η Ρωσία και ενδεχομένως και άλλες ορθόδοξες χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Σερβία, για την επιτήρηση ενός μελλοντικού ειρηνικού διακανονισμού στο Κοσσυφοπέδιο.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝ

    Συμφωνία στα κύρια σημεία για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο επιτεύχθηκε ψες σε σύνοδο ανώτερων αξιωματούχων της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν πρώτα οι κυβερνήσεις των οκτώ χωρών. Είπε επίσης ότι η Γερμανία πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή την εβδομάδα σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των οκτώ χωρών για να καθοριστούν οι βάσεις μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο.

    [04] ΝΟΒΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στην πόλη Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας, ήταν ο στόχος των νατοικών βομβαρδισμών χθες βράδυ. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου, από το νέο νατοϊκό πλήγμα δεν προκλήθηκαν θύματα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο βόμβες έπληξαν το κτίριο της τηλεόρασης, ενώ η γιουγκοσλαβική αεράμυνα απέτρεψε και τρίτη επίθεση των νατοϊκών αεροσκαφών. Μετά τον βομβαρδισμό το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης του Νόβι Σαντ τυλίχθηκε στις φλόγες. Την ώρα της επίθεσης στο κτίριο δεν βρισκόταν κανείς.

    [05] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΡΑΜΑ

    Στο ένα εκατομμύριο έφθασε ο αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο από τον περασμένο χρόνο που οι αλβανόφωνοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν. Στην Αλβανία, το Νάτο μελετά την κατασκευή νέων προσφυγικών καταυλισμών αφού οι προσφυγες περνούν κατά χιλιάδες καθημερινά τα σύνορα καταφεύγοντας στις γειτονικές χώρες. Τον κύριο όγκο των προσφύγων δέχονται η Αλβανία και τα Σκόπια. Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πρόετρεψαν τις ευρωπαϊκές χώρες να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε να υποδεχτούν σύντομα στα εδάφη τους πρόσφυγες.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΒΟΥΛΗ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης προδιέγραψε την πολιτική της Ελλάδας για να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Μιλώντας ψες σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, ο κύριος Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειές της για να υπάρξει μια συνέργεια θεσμών και ενεργειών, που να οδηγούν στην αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία της απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Κοσσυφοπέδιο και της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Οι ενέργειες αυτές, πρόσθεσε, θα οδηγούν επίσης τόσο στην αποδοχή εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας της ανάπτυξης μιας ευρείας διεθνούς δύναμης με σαφή νομιμοποίηση, όσο και στην ταυτόχρονη κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο επικεφαλής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι είναι ασύγκριτα καλύτερη η κατάσταση για την Κύπρο, όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρώπη. Ο κύριος Βασιλείου, κλήθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ να σχολιάσει χθεσινοβραδυνές δηλώσεις διπλωματικών πηγών στην Αθήνα, ότι η Γαλλία και η Ολλανδία επιχειρούν για μια ακόμα φορά να συνδέσουν το Κυπριακό με το τεχνικό σκέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

    Ο κύριος Βασιλείου είπε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τέτοιου είδους μικροεπεισόδια, θα υπάρχουν. Δεν πρέπει όμως, είπε, να τους δίνουμε περισσότερη σημασία από ό,τι πρέπει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει για την πορεία μας, πρόσθεσε, και αν έχει αλλάξει, είναι προς το καλύτερο. Είπε επίσης ότι προσωπική του εκτίμηση, όσον αφορά το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι πως αν η Ευρώπη, ταχθεί υπέρ, είναι αδιανότητο η Κύπρος να μην συνταυτιστεί.

    [08] ΗΠΑ ΚΥΚΛΩΝ

    Ισχυρός κυκλώνας σάρωσε τις Πολιτείες Οκλαχόμα και Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριανταεπτά νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια που άφησε πίσω του ο τρομερός κυκλώνας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην Οκλαχόμα ο κυκλώνας κατέστρεψε 450 κατοικίες.

    [09] ΠΙΣΤΟΛΙ ΒΡΕΘΗΚΕ

    Με την βοήθεια μαγνήτη ανασύρθηκε απο γεώτρηση σήμερα το πρωί το πιστόλι, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Φώτη Πετρακίδη τον περασμένο μήνα στην περιοχή Κόση. Την γεώτρηση, που βρίσκεται μεταξύ Αραδίππου και Αβδελερού, υπέδειξε ο κρατούμενος ως ύποπτος για τον φόνο του Πετρακίδη Γεώργιος Χριστουδούλου Ζαβράντωνας την περασμένη Παρασκευή. Το πιστόλι, έχει σταλεί για βαλλιστικές εξετάσεις.

    [10] ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΕΣ

    Οι τηλεφωνητές στη Δημόσια Υπηρεσία συνεχίζουν σήμερα τη σαρανταοκτάωρη απεργία τους που άρχισαν χθες το πρωί, προς διεκδίκηση αιτημάτων τους. Οι τηλεφωνητές διεκδικούν αναβάθμιση της μισθολογικής τους κλίμακας και ενίσχυση της υπηρεσίας τους με επιπρόσθετο προσωπικό. Για επείγοντα ιατρικά περιστατικά το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τους αριθμούς, 199, και 45-26-67 και 45-27-60 στη Λευκωσία και 30-57-70 στη Λεμεσό.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 4 May 1999 - 17:58:57 UTC