Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Το ύστατο χαίρε στον αγωνιστή, οραματιστή και πατριώτη Γιάννο Κρανιδιώτη, απηύθυνε σύσσωμος ο Ελληνισμός.

Με την νεκρώσιμη ακολουθία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτη, γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας που κτύπησε το Εθνος.

Θρησκευτική και πολιτική ηγεσία από Κύπρο και Ελλάδα ήταν όλοι τους εκεί.


Αλλεπάλληλες βλάβες είχαν διαπιστωθεί κατά τους τελευταίους μήνες στο "Φάλκον" του οποίου επέβαινε ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, έγινε εισήγηση για μεταφορά του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην κατασκευάστρια εταιρεία για έλεγχο.

Το έγγραφο αυτό, καθώς και άλλα πορίσματα για τη μηχανική κατάσταση του αεροσκάφους, περιλαμβάνονται σε ογκώδη φάκελο που παρέλαβε το πρωί ο Πρωθυπουργός.


Στο έλεος των τρομοκρατών, η Ρωσία συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τριακόσιους ανθρώπους, σε διάστημα 17 ημερών.

Χθες βράδυ, μία ακόμη έκρηξη σε πολυκατοικία της Αγίας Πετρούπολης σκόρπισε και πάλι το θάνατο.

Εργο φανατικών Ισλαμιστών του Καυκάσου ή παιγνίδι εξουσίας με τη μαφία?

Ο ανταποκριτής του Μέγα Ελλάδος στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός μεταδίδει.


Ζημιές διακοσίων χιλιάδων λιρών προκάλεσε πυρκαγιά που εξερράγη γύρω στις εννέα και τριάντα χθες το βράδυ στο νυκτερινό κέντρο Κολοσσός, στην περιοχή Παραλιμνίου.
Ο Χιλιανός διπλωμάτης Τζέϊμς Χόλγκερ, θα αντικαταστήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2000, την παραιτηθείσα Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ανν Χέρκους.

Στη συνέχεια, το πόστο θα καταλάβει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιάν Εγκλαντ.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που μετέβη για να προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, είπε ακόμη, ότι η προσπάθεια των Αμερικανών να κάμψουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς, θα πρέπει να συνοδευτεί από πραγματικούς μοχλούς πίεσης.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τόνισε ότι η θέση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, παραμένει αναλλοίωτη, αναφορικά με την προσέγγιση της Τουρκίας, προς την Ευρωπαική Ενωση.

Τόνισε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σύρει το κάρο της ένταξης της Τουρκίας, όπως είπε, αν η Τουρκία πάρει την απόφαση να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ενωση προς όλες τις υποψήφιες χώρες και αν προχωρήσει σε βήματα που θα ανοίγουν το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού.


Την προώθηση του θέματος των αγνoουμένων με την αποστολή σύντομων κειμένων σε προσωπικότητες στο εξωτερικό, που είτε άμεσα είτε έμμεσα, επηρεάζουν τη πολιτική των κρατών τους, αποφάσισε η νεοσύστατη ομάδα εργασίας και παρακολούθησης στην πρώτη της συνεδρία.

Τα κείμενα θα είναι στηριγμένα τόσο στην έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, όσο και στην νομολογία διεθνών δικαστηρίων για θέματα αγνοουμένων, και θα επεξηγούν τις ευθύνες της Τουρκίας στο ζήτημα των αγνοουμένων.


Ο λόγος της αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης της άσκησης Νικηφόρος, από τις 21 στις 2 Οκτωβρίου, είναι το γεγονός ότι τις ημέρες που είχε προγραμματιστεί αρχικώς, θα διεξάγονται σοβαρές διεργασίες στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό.

Μιλώντας το απόγευμα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, λίγο πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Ελληνα ομόλογο του, είπε πως ο κύριος Τσοχατζόπουλος θα βρίσκεται στην Κύπρο κατά την διάρκεια της Νικηφόρος, ενώ παράλληλα, διέψευσε δημοσίευμα της αθηναικής εφημερίδας "ΕΞΟΥΣΙΑ", που έκανε λόγο για ματαίωση της άσκησης.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επιστέφει απόψε από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε μεταμόχευση νεφρού.

Το νεφρό, του είχε δωρίσει η αδελφή του, Δέσποινα Μαυρίδου.

Σε δηλώσεις του στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου Ελ-Τζί-Αρ, ο κύριος Χριστόφιας, ανέφερε πως η κρισιμότητα των στιγμών στο Κυπριακό, εκφράζεται μέσα από την επιμονή του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στηρίζεται από την Αγκυρα, όπως υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των συνομιλιών, δηλαδή για αναγνώριση δύο ισότιμων κρατών, προκειμένου να παρακαθήσει σε συνομιλίες.

O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το αίτημα Ντενκτάς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας.


Η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον χρηματιστηριακό θεσμό έτσι ώστε να διατηρηθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα όπως έχει θέσει και η ίδια η νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τακης Κληρίδης.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε το μεσημέρι σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Το χρηματιστήριο θα λειτουργήσει κανονικά την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, μόνο για εκείνους που είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τις πράξεις.

Από το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα, τα καθυστερημένα έγγραφα από μέρους των χρηματιστών και των δημοσίων εταιρειών έχουν μειωθεί από τις 78 χιλιάδες στις 25,000.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες και τους χρηματιστές, μελετά τρόπους μείωσης της γραφειοκρατίας.


Στον μαχητή των Εθνικών μας δικαίων Γιάννο Κρανιδιώτη, είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο η αντικατοχική διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Το ΠΑΚ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη, επιφορτίζει τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, με βαρύτερες ευθύνες για τον χειρισμό του εθνικού μας θέματος, το οποίο ο αδόκητος θάνατος του, άφησε στο κρισιμότερο σημείο της πορείας του.

Αυτό το Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα θα βρίσκονται μέλη και στελέχη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη της Αδούλωτης Κερύνειας και Ελεύθερης Μορφου.


Με βάση ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αναδόμησης των υπουργείων, η Κύπρος προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς σε εκσυγχρονισμό, και το 2001 εγκαινιάζεται το πρώτο σύγχρονο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιων και Εργων Αβέρωφ Nεοφύτου και ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, επισκέφθηκαν το πρωί το ανεγειρόμενο κτίριο και επιθεώρησαν τις εργασίες που γίνονται.

Σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί, ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, παρόλο ότι υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργολάβο.

Το κόστος για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανέλθει στα δεκαέξι εκατομμύρια λίρες.


Εκατόν σαράντα σύνεδροι από 15 χώρες συμμετέχουν στο τέταρτο διεθνές συνέδριο ελληνικής γλωσσολογίας, που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα, είπε ο Ουράνιος Ιωαννίδης, σε μια εποχή της ιστορίας της ονομάστηκε "κοινή", από το διεθνές της εύρος, ενώ σήμερα κυριαρχεί στο χώρο των θετικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Στην εναρκτήρια τελετή έγινε, επίσης, μνεία στην ακαδημαϊκή προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

Τιμήθηκε, επίσης, η μνήμη του ελληνιστή Μπράϊαν Νιούτον.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος μα βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια παράλια και στους 14 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο από την περιπετειώδη κοινωνική σειρά "Πρόωρη έκδοση", την σειρά Υπαστυνόμος Ρέξ, την κυπριακή σειρά του ΛΟΓΟΥ "Ανήσυχα χρόνια" και ένα επεισόδιο από την κωμική σειρά "Κάθε κατεργάρης στόν πάγκο του".

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 17 September 1999 - 16:27:12 UTC