Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του, ο νέος Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, δήλωσε πως είναι ενθαρρυμένος μετά την πρώτη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ο Τόμας Γουένστον, έχει ενθαρρυνθεί από τη φύση των πρώτων συνομιλιών που είχε με την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και για το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο ίδιος, εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για λύση του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο Αμερικανός διπλωμάτης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την τουρκική στάση στο Κυπριακό αφού, όπως εξήγησε, τώρα αρχίζει τις επαφές και στο εγγύς μέλλον θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Μετά το Προεδρικό, ο Τόμας Γουένστον μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε συνομιλίες με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Το απόγευμα ο Ειδικός Συντονιστής θα μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων σχετικά με την πρωινή συνάντηση, περιορίσθηκε να αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε από τον Αμερικανό Διπλωμάτη να αναπτύξει τις θέσεις του επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου ξεκαθάρισε πως δεν έγινε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα συζητήθηκαν με τον Αμερικανό Ειδικό Συντονιστή.

Εξάλλου, από την Κωνσταντινούπολη ο Ραούφ Ντενκτάς, πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως μέσα σε τρείς έως πέντε μήνες μπορεί να λυθεί το Κυπριακό εάν, φυσικά, αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος.

Ισχυρίσθηκε μάλιστα, ότι οι συνομιλίες είναι χάσιμο χρόνου.


Επεισόδιο σε βάρος του Προέδρου της Αιγύπτου έγινε το απόγευμα και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Χόσνι Μουμπάρακ τραυματίστηκε ελαφρά.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο την Αιγυπτιακή τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σωματοφύλακες του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα επειδή φοβήθηκαν ότι επρόκειτο να επιτεθεί στον Αιγύπτιο ηγέτη, στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Πόρτ Σάιντ στη Βόρεια Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άντρας έτρεξε προς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μουμπάρακ κρατώντας μια έγγραφη διαμαρτυρία, την οποία οι σωματοφύλακες του προέδρου εξέλαβαν ως όπλο.

Αργότερα, μεταδόθηκε ότι ο άνδρας μετέφερε μαχαίρι.

Η αυτοκινητοπομπή του Μουμπάρακ, περνούσε μέσα από το κέντρο του Πόρτ Σάιντ όταν ο άνδρας του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε ακόμη γνωστή, έτρεξε προς την Μερσεντές του Μουμπάρακ.

Ο άνδρας σκοτώθηκε επιτόπου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιθεωρούσε εργοτάξια και ένα νέο λιμάνι κοντά στο Πόρτ Σάιντ.

Τη στιγμή που σημειώθηκε το επεισόδιο, κατευθυνόταν προς το κυβερνείο της πόλης για να εκφωνήσει λόγο.

Ο Μουμπάρακ, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο, δεν διέκοψε το πρόγραμμα του και εκφώνησε την ομιλία του όπως είχε προγραμματιστεί.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα, με θύμα αυτή τη φορά 46χρονη, από το Νικητάρι, συνέβη τα ξημερώματα στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, στο ύψος του Αστρομερίτη.

Πρόκειται για την Σωτηρούλα Σάββα, η οποία κάτω από άγνωστες συνθήκες παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 63χρονος Ντίνος Χαραλάμπους, από τον Οίκο Μαραθάσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες της Αστυνομίας, το δυστύχημα έγινε την στιγμή που η Σάββα προσπαθούσε να διασταυρώσει τον δρόμο.

Η τραυματίας μεταφέρθηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ο επί καθήκοντι Ιατρός διαπίστωσε τον θανατό της.


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει κάθε δυνατό μέτρο προς την κατεύθυνση της ολοκληρωτικής εξάρθρωσης του εγκλήματος, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την απόπειρα φόνου κατά του Σωτήρη Αθηνή, στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό, με αντιαρματικό εκτοξευτήρα.

Εν τω μεταξύ, στη Λεμεσό πραγματοποιείται το απόγευμα ευρεία σύσκεψη υπο τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση για να συζητηθούν μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης στην Πλατεία Ηρώων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις ερευνες της για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών της απόπειρας φόνου.


Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, υπέβαλε στον Υπουργό Εμπορίου, ο Αντωνάκης Ανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραίτησή του, οφείλεται σε καθαρά προσωπικούς λόγους και δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Συμβούλιο Πατατών.

Χαρακτήρισε τη θέση από την οποία αποχωρεί δύσκολη με προβλήματα, ωστόσο είπε ότι την επιθυμία να παραιτηθεί την είχε εκφράσει από πέρσι.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, αποδεχόμενος την παραίτηση του κυρίου Ανδρέου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και σημείωσε, πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Προέδρου του Συμβουλίου Πατατών.

Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου και μελέτησαν διεξοδικά το θέμα της παραγωγής πατατών, κατά περίοδο, και μέχρι την εαρινή εσοδεία του 2000.


Από την Πάφο άρχισε την περιοδεία του ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε με επί τόπου επισκέψεις να μελετήσει όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Ολα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα δημοτικά σχολεία.

Δάσκαλοι, παλιοί και νεο-διορισθέντες, παρουσιάστηκαν σήμερα στα σχολεία τους για ανάληψη καθηκόντων, ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

Στα δημοτικά σχολεία προσήλθαν και αρκετοί μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, για να εγγραφούν.

Οι εγγραφές θα συνεχισθούν και αύριο.

Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μιχάλης Σταυρίδης, ανέφερε πως από πλευράς του Υπουργείου, έγινε ο κατάλληλος προγραμματισμός για μια γόνιμη και αποτελεσματική χρονιά.

Κατα την φετινή σχολική περίοδο, αναμένεται να λειτουργήσουν 349 δημοτικά σχολεία με εξηνταμία χιλιάδες μαθητές.


Νέα τμήματα θα ενσωματωθούν στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η προσθήκη των οποίων θα παρατείνει το διάστημα αποπεράτωσής του.

Το μεσημέρι οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων και Υγείας επισκέφθηκαν το υπό ανέγερση Νοσοκομείο και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των εργασιών.

Ειδικότερα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι στο χώρο του νέου νοσοκομείου θα μεταφερθούν το εκπαιδευτικό κέντρο, το κέντρο μεταμοσχεύεσεων, και το κέντρο για παραπληγικούς.

Το κόστος, ωστόσο, των προσθηκών αυτών είναι αδιευκρίνιστο, καθώς εκδηλώθηκαν προθέσεις δωρεών από τους Γιώργο Παρασκευαϊδη και Νίκο Σιακόλα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, ενόψει της συζήτησης σχετικού θέματος σε αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό.


Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης της Ειρηνευτικής διαδικασίας του Ουάϊ Πλαντέσιον.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπροσωπος, κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην περιοχή, έχει θετική αντανάκλαση και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Μιχάλη Παπαπέτρου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας και καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια στο Νταγκεστάν.


Δική τους στέγη θα αποκτήσουν οι δημοσιογράφοι, αφού εντός του Νοεμβρίου θα αρχίσει η ανέγερση του Σπιτιού του Δημοσιογράφου.

Μία δημοσιογραφική στέγη η οποία θα στοιχίσει γύρω στο ένα εκατομμύριο λίρες.

Τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια για το Σπίτι του Δημοσιογράφου παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου στον Πρόεδρο Κληρίδη, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Στο κτίριο θα στεγαστεί το μουσείο τύπου, θα υπάρχει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη για το δημοσιογραφικό κόσμο καθώς και διάφοροι άλλοι χώροι σύγχρονα εξοπλισμένοι για τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου.


Στο έλεος των παραστρατιωτικών ομάδων της Τζιακάρτα βρίσκεται το Ανατολικό Τιμόρ, μετά το δημοψήφισμα που εξέφραζε την επιθυμία των κατοίκων για ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι παρακρατικοί δεν δίστασαν να τραυματίσουν και τον τιμημένο με Νόμπελ, Καθολικό Επίσκοπο του Ανατολικού Τιμόρ, Κάρλος Μπέλο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές όμως δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως τώρα, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ με τη Ρούλα Κορομηλά και στην συνέχεια μια περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθεί, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 6 September 1999 - 17:28:28 UTC