Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Αλλες δύο χειροβομβίδες, τριάντα σακουλάκια προωθητικής πυρίτιδας, ένα εκπαιδευτικό βλήμα 40 χιλιοστών και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, που είχαν κλαπεί από την Εθνική Φρουρά, ανακάλυψε το πρωί η αστυνομία.

Τα κλαπέντα, βρέθηκαν, στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης στη Λεμεσό, όπου τα είχε κρύψει ο αδελφός του Εθνοφρουρού Μιχάλη Χρυσάνθου, έπειτα από δική του προτροπή.

Ο Χρυσάνθου μαζί με τον επίσης εθνοφρουρό Λουκά Χριστοδούλου, που συνελήφθησαν χθες το βράδυ, οδηγήθηκαν το μεσημέρι, ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την κράτησή τους για οκτώ ημέρες.

Οπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Αντρέας Κρόκος, και οι δύο, ομολόγησαν ενοχή για την κλοπή 13 αμυντικών και 3 καπνογόνων χειροβομβίδων, μερικές από τις οποίες πώλησαν ήδη σε ανθρώπους της νύκτας.

Για την ίδια υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο Σταύρος Αντρέα Σταύρου, 25 ετών, από τη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται να αγόραζε τις χειροβομβίδες για λογαριασμό του Δημήτρη Ιακώβου Σάκκου από το Τραχώνι, ο οποίος καταζητείται.

Το δικαστήριο, διέταξε την κράτηση του Σταύρου για οκτώ ημέρες, ενώ οι Στέλιος Πολυδώρου Βακανάς, 29 ετών, και Χρίστος Νικόλα Χρίστου, 27 ετών, που συνελήφθησαν χθες βράδυ, κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθησαν ελεύθεροι.

Για την ίδια υπόθεση, κρατούνται ακόμα τέσσερις εθνοφρουροί.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Εξάλλου, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου, δήλωσε ότι και οι 30 χειροβομβίδες που κλάπηκαν, έχουν ανευρεθεί.


Η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, απέρριψαν κατηγορηματικά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, περί αλλαγής στην πολιτική Κληρίδη στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μίλησε για δύο σχολές σκέψης στο Κυπριακό, χωρίς όμως να επεκταθεί περισσότερο.

Πρόσθεσε όμως, ότι στο εθνικό θέμα, από την ίδια φιλοσοφία μετριοπαθούς πολιτικής στο Κυπριακό διαπνέονται τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και τα κόμματα Ακέλ και Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ο κύριος Παπαπέτρου, χαιρέτισε ωστόσο, την αποδοχή, απ'όλα τα κόμματα, των ομόφωνων προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, για την μορφή επίλυσης του προβλήματος οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν πριν από μερικούς μήνες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η πολιτική Κληρίδη, παραμένει αναλλοίωτη, από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε δε, ότι αυτή στηρίζεται, στη βάση της ειρηνικής επίλυσης, μέσω διαπραγματεύσεων, για λύση ομοσπονδίας.

Την θέση αυτή για λύση του προβλήματος συμμερίστηκε και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών.

Ο Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε αποκυήματα φαντασίας τα περί μεταστροφής της πολιτικής Κληρίδη, προς την δική του, ενώ για τις Ιδέες Γκάλι, είπε ότι αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο, που δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη θα έχει καθ'οδόν προς τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γίνονται διευθετήσεις για τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε, για την ερχόμενη Δευτέρα, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τόμας Γουένστον, φθάνει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο.


Συνέρχεται στις έξι το απόγευμα, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κατά τη συνεδρία, αναμένεται να συζητηθεί η κρίση στο κόμμα, η οποία προκλήθηκε, ύστερα από την πρόσφατη αντιπαράθεση του Προέδρου του κόμματος με τον Αναπλωρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.

Σε αυτήν, δεν θα συμμετάσχει ο Πρόδρομος Προδρόμου, όπως δήλωσε ο κύριος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Προεδρος του ΔΗΣΥ, εξέφρασε τη λύπη του, για τις χθεσινές δηλώσεις Προδρόμου και τους σε βάρος του χαρακτηρισμούς και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, δεν είναι σε αντιπαράθεση ούτε και σε διαφωνία με κανέναν στο κόμμα. Στο μεταξύ, το αίτημα του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου, για συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, φαίνεται ότι απορρίπτεται, όπως συμπεραίνεται, μέσα από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν προτίθεται να έχει συναντήσεις με μεμονωμένους πολιτικούς για εσωκομματικά θέματα, είπε χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι, ο Γλαύκος Κληρίδης, δεν αναμιγνύεται στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις οποιουδήποτε κόμματος.


Καθησυχαστικός πρός τους επικριτές του, εμφανίστηκε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος και παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο, τις όποιες ανησυχίες και ερωτηματικά υπάρχουν, ως πρός την ύπαρξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Στα περί ενιαίου αμυντικού δόγματος αναφέρθηκαν, με δηλώσεις τους, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συναντήσεις που είχαν με τον κύριο Χάσικο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, εκτός των άλλων άφησε αιχμές σε όσους χρησιμοποιούν το Δόγμα, ως σύνθημα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι ποτέ δεν αμφέβαλλε για τις θέσεις και απόψεις του νέου Υπουργού σε ζητήματα άμυνας.


Με μικρή υποχώρηση της τάξεως του δύο κόμμα ογδοντα-δύο τοις εκατόν, έκλεισε σήμερα η Κυπριακή χρηματαγορά με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει στις 463,70 μονάδες.

Η ρευστοποίηση κερδών, από μέρους τών επενδυτών, δεν στάθηκε πάντως εμπόδιο στον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, ο οποίος και ξεπέρασε τα 81 εκατομμύρια λίρες.

Ποσό 26,2 εκατομμυρίων λιρών αφορούσε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, περίπου 15 εκατομμύρια μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς επίσης 7,6 εκατομμύρια λίρες μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας.


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της ΑΤΑ.

Το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χωριστές συναντήσεις πρώτα με το συνδικαλιστικό κίνημα και στη συνέχεια, με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Ο διάλογος, θα συνεχιστεί τον προσεχή μήνα, με διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, υπό τον Υπουργό Οικονομικών, με τις συντεχνίες και τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Οι τελικές αποφάσεις από τις διαβουλεύσεις, θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.


Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια, από τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και οι Βρεττανοί τιμούν την μνήμη της.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους, για την έλλειψη ενός μνημείου αφιερωμένου στην Πριγκίπισσα της Ουαλλίας.


Ανακηρύχθηκε σήμερα σε βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην επαρχία Κερύνιας η Λία Γεωργιάδου.

Η τελετή ανακήρυξης έγινε από τον έφορο εκλογής εκλογικής περιφέρειας Κερύνιας, Ανδρέα Παπαπολυβίου.

Η Λία Γεωργιάδου, καταλαμβάνει την κενωθείσα έδρα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έχει διορισθεί Υπουργός Αμυνας.


Την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνυπογράψει την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα σχετικά έγγραφα, αναμένεται να υπογράψει ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Ελληνική πρωτεύουσα, που τοποθετείται στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου.


Η απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα, θα καταγγελθεί στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου.

Παράλληλα, ο κύριος Χατζηδημητρίου εισηγήθηκε, όπως εγγραφεί στην Κυπριακή Βουλή, για συζήτηση, το θέμα "Η προστασία, η συντήρηση και η αποκατάσταση μουσουλμανικών μνημείων στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας", κάτι που χαρακτηρίζεται ως έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός μας, για την προστασία των μουσουλμανικών μνημείων και τεμενών στα ελεύθερα εδάφη μας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 23 στα νότια παράλια και στους 16 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε στη συνέχεια, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και μία περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθεί, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά, ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 31 August 1999 - 16:27:12 UTC