Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αγωνιστικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, έχει διαβρωθεί από ξένα κέντρα και δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Επαναλαμβάνοντας την προεκλογική του δήλωση, ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα άλωσης της Πόλης.

Από το πρωί, ο Σπύρος Κυπριανού, ο Σπύρος Κυπριανού, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής οποιουδήποτε στελέχους του κόμματός του, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, παρόλο που επιβεβαίωσε ότι πράγματι έγιναν βολιδοσκοπήσεις, σε στελέχη του ΔΗΚΟ.

Σημείωσε πάντως, ότι είναι ευπρόσδεκτος στο κόμμα ο Αντρέας Μουσιούττας, σε περίπτωση που ανασχηματισθεί.

Κάτι γνώριζε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δήκο, από τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και γι' αυτό από το πρωί σήμερα, έριξε στα μαλακά, το θέμα προσέγγισης στελεχών του Δήκο για υπουργοποίηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κύριος Κυπριανού συμφώνησε μάλιστα, με τους λόγους που επικαλέστηκε ο αποχωρών υπουργός άμυνας υποβάλλοντας την παραίτηση του, τονίζοντας ότι ο Γιαννάκης Χρυσοστομής είχε θιγεί πάρα πολύ από την σεναριολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ενδεχόμενη αντικάστασή του.

ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΛΩΣΗΣ

Αναφερόμενος στο κυπριακό, κατά τη διάρκεια του 11ου Παγκόσμιου Συνέδριου Αποδήμων, ο Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι η αγωνιστικότητα του Κυπριακού ελληνισμού.

Η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της, πρόσθεσε, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει την αρνητική αυτή κατάσταση.


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ενα μόλις βήμα πριν από τον ανασχηματισμό, οδήγησαν οι παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο Γιαννάκης Χρυσοστομής υπέβαλε στις δέκα το πρωί την παραίτησή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία έγινε αποδεκτή και τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Αργότερα, ο κύριος Χρυσοστομής δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους δημοσίως συζητούσαν περί ανασχηματισμού χωρίς να έχουν εκ των προτέρων ενημερωθεί οι επηρεαζόμενοι υπουργοί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Ενωρίτερα, στις επτά και τριάντα το πρωί, ο Κώστας Σερέζης επέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζητησε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα η παραίτηση του, που είχε υποβάλει εγγράφως πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε απαντητική επιστολή, αποδέχθηκε την παραίτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εκφράζοντας μάλιστα τις ευχαριστίες του προς τον κύριο Σερέζη για την προσφορά του.

Ο Κώστας Σερέζης αναλύοντας τους λόγους παραίτησής του έστρεψε τα πυρά του προς το Δημοκρατικό Συναγερμό και την πολεμική που άσκησε το κυβερνών κόμμα σε βάρος του προσώπου του.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Παράλληλα, με τις δύο παραιτήσεις συνεχίσθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον ανασχηματισμό.

Νωρίς το πρωί μετέβησαν στο Προεδρικό ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ το μεσημέρι, συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είχε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών.

Ο Γιώργος Βασιλείου αρκέστηκε να δηλώσει πως οι δύο παραιτήσεις ήταν αναμενόμενες και πως οι τελικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό θα ληφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Μετ' εμποδίων διεξήχθη η σημερινή συνάντηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού πραγματοποιήθηκε με ένα μόνο χρηματιστηριακό γραφείο.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το Συμβούλιο του ΧΑΚ ενημέρωσε τρία χρηματιστηριακά γραφεία, ότι δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω του ότι δεν διεκπεραίωσαν καθυστερημένη εργασία τους.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα εν λόγω γραφεία, οι χρηματιστές διέκοψαν τις εργασίες τους εκτός από ένα γραφείο, το οποίο συνέχισε να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Το τέλος της χρηματιστηριακής συνάντησης έφερε τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει στις 348,67 μονάδες καταγράφοντας έστω και με τον τρόπο αυτό, αύξηση της τάξεως του 2,35%.

Υπό το φως του προβλήματος αυτού, πραγματοποιείται αυτή την ώρα σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, στην οποία παίρνουν μέρος το Συμβούλιο του Χρηματιστηριου Αξιών Κύπρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι χρηματιστές.


Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε ο απεγκλωβισμός σήμερα το πρωί ενός αγοριού τριών ετών, από τα ερείπια πολυκατοικίας, στην Τουρκία.

Το παιδάκι έζησε στα συντρίμμια, επί έξι ολόκληρες ημέρες.

Παρόλα αυτά, οι ελπίδες για την ανεύρεση νέων επιζώντων, εξανεμίζονται με την πάροδο του χρόνου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών πραγματοποίησε το πρωί ο νέος Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλτ Μπά-τλερ, πριν και μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις έντεκα το πρωί ο νέος Αμερικανός διπλωμάτης και η συνοδεία του, κατέφθασαν στο Προεδρικό, όπου για πρώτη φορά ακολουθήθηκαν νέες διαδικασίες.

Τη θέση του στρατιωτικού αγήματος πήραν επίλεκτοι άνδρες της Εθνικής Φρουράς, ενώ η τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων διήρκεσε πέντε λεπτά, χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε ομιλίες.

Ακολούθως, ο Ντόναλτ Μπά-τλερ συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αφού ενωρίτερα το πρωί, είχε μία πρώτη συνάντηση μαζί του.

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης, δήλωσε αργότερα πως τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον, όσο και η κυβέρνησή του, είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν ενεργά τη βοήθειά τους για μία διαρκή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.


Οι μεγάλες διεργασίες στο Κυπριακό θα γίνουν τους προσεχείς μήνες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

Αναφερόμενος στην πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι, στην ουσία, είναι η νο-μιμοποίηση της διχοτόμησης, η νο- μιμοποίηση του στάτους κβό με κάποια συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο ανεξαρτήτων και κυρίαρχων κρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε τους αποδήμους να είναι διεκδικητικοί και απαιτητικοί όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου για την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης, τόνισε την ανάγκη να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις και επαφές με τα νέα μέλη της βρετανικής βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το μεσημέρι το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου παρέθεσε γέυμα προς τιμήν των συνέδρων.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος του συγκροτήματος, Σόλων Τριανταφυλλίδης εξήρε την σημαντική προσφορά των αποδήμων Κυπρίων.


Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τρόπους κινητοποίησης του απόδημου Ελληνισμού, ενόψει των εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα, συζήτησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα αποδήμων, Γρηγόρης Νιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κύριος Νιώτης ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, για να μετάσχει και να μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού που θα γίνει τον Δεκέμβριο, στην Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησε με πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως οι απόδημοι Κύπριοι εκπροσωπούνται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με ένα μόνιμο αντιπρόεδρο στο ενιαμελές Προεδρείο του.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας "Το Βήμα" για μυστικό διάλογο Ελλάδας -Τουρκίας περί εθνικών θεμάτων, ο κύριος Νιώτης απάντησε οτι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.


Νέα βόμβα, έτοιμη προς χρήση ανακάλυψε και εξουδετέρωσε το πρωί η Αστυνομία στη Λεμεσό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν αυτοσχέδιος, υψηλής ισχύος, βρέθηκε σε εγκατα-λελειμμένο ψυγείο στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, οι επίδοξοι βομβιστές να εγκατέλειψαν τη βόμβα ύστερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για πάταξη του εγκλήματος.

Μία από τις εκδοχές που εξετάζονται, είναι η βόμβα να προοριζόταν για καμπαρέ της περιοχής, ο ιδιοκτήτης του οποίου, υπήρξε και στο παρελθόν στόχος βομβιστικής επίθεσης.


Σαφώς βελτιωμένο, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, είναι το ηλεκτρονικό σύστημα που εφάρμοσε αυτή τη χρονιά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, για την κατανομή σε όπλα και σώματα των νεοσυλλέκτων, όλων των βαθμίδων της

99Β' ΕΣΣΟ.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο στη Λευκωσία, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της κατανομής.

Σε ομιλία του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριος Δήμου, τόνισε με έμφαση ότι βασική φιλοσοφία του συστήματος, είναι η κατοχύρωση της βούλησης των στρατευσίμων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της, υπηρεσίας.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων, ποσοστό 69,4% ικανοποιείται ως πρός τον τόπο που επιθυμεί να υπηρετήσει, 60% κατατάσσεται στο όπλο και σώμα της επιλογής του, ενώ ποσοστό 46% ικανοποιείται και στα δύο.


Στο απώτερο μέλλον μετατίθεται η λήψη απόφασης για το καθεστώς, των ξεπουλημάτων, θέμα που κυριάρχησε, σε συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ.

Οι επαγγελματίες επιρρίπτουν ευθύνες στις υπεραγορές και τις αλυσίδες καταστημάτων, ότι με την τακτική που εφαρμόζουν στο θέμα αυτό, οδηγούν το λιανικό εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό.

Ο κύριος Ρολάνδης με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και νομικό κενό το οποίο θα καλυφθεί αφού προηγουμένως ετοιμασθεί σχετική μελέτη με βάση το τί ισχύει, στην Ευρώπη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα σχηματισθεί σε μερικές περιοχές ομίχλη και χαμηλή νέφωση αλλά γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα παράλια και στους 20 βαθμούς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεπαιγνίδι, ΤΟ ΡΙΣΚΟ και στην συνέχεια μια περιπέτεια από την αστυνομική σειρά, ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ με τη Ρούλα Κορομηλά και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 1999 - 15:27:11 UTC