Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Στην κοινή διαπίστωση ότι η περίοδος μέχρι τη σύγκληση συνομιλιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, κατέληξαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, καθώς και για την επιστολή που απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσπάθεια του Προέδρου Κληρίδη για συλλογικότητα στο εθνικό μας θέμα διαφαίνεται και μέσα από τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ζητήσει λίαν συντόμως συναντήσεις με τα κόμματα, πρωτίστως με το ΑΚΕΛ, για όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε πως η επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό μας θέμα επιβάλλει συλλογικότητα στις προσπάθειες, αποφεύγοντας χωριστές ενέργειες.

Ικανοποιημένος για την εποικοδομητική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε ο Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πριν από την επίσημη πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για καταμερισμό εργασιών στο εθνικό συμβούλιο, επισημαίνοντας τις εντονες ανησυχίες του σοσιαλιστικού κόμματος για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού.

Τώρα είναι η ώρα για διπλωματική επίθεση, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης, θέτοντας τις υπηρεσίες των Ε.ΔΗ. στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, Νέοι Ορίζοντες και Κίνηση Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σημείωσαν πως πρέπει να δοθεί απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έτσι ώστε το κυπριακό να παραμείνει εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.


Παλαιού τύπου μαχητικό αεροσκάφος Εφ-5, πού εχρησιμοποιείτο γιά την εκπαίδευση πιλότων, συνετρίβη λίγο πρίν τις έντεκα το πρωί, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας.

Ο ένας απο τους δυο χειριστές του αεροσκάφους σκοτωθηκε, ενω ο άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά.


Τα πρώτα ευρήματα στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έχουν εντοπίσει οι εμπειρογνώμονες που πραγματοποιούν τις εκταφές λειψάνων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Ουίλιαμ Χάγκλαντ, έχουν εντοπιστεί οστά, αλλά, προς το παρόν, δεν θα ανασυρθούν.

Ανέφερε επίσης ότι το έργο τους θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φθάσουν στο Ινστιτούτο Γενετικής τα πρώτα οστά ώστε να αρχίσει η ταυτοποίηση τους.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών, στους συγγενείς αγνοουμένων.


Ενταση, επεισόδια και συλλήψεις είχαμε το μεσημέρι στο χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ολα ξεκίνησαν όταν μέλη του Συνδέσμου Θαλάσσιων Αθλημάτων και Ειδών Αναψυχής από όλη την Κύπρο, απέκοψαν γύρω στις 11 την Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, εξω από το Προεδρικό, ζητώντας να γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αίτημά τους, να ανακληθεί το διάταγμα για ακύρωση και μετακίνηση των θαλάσσων διαύλων, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, τους κατέστρεψε επαγγελματικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, δεν μπορούσε, όπως τους διαμήνυσε, να τους δεκτεί και έτσι η Λεωφόρος παρέμεινε απεκλεισμένη.

Γύρω στις 12.30 επενέβησαν άντρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, οι οποίοι με την βοήθεια αρκετών ρυμουλκών μετακίνησαν τα αυτοκίνητα και τα θαλάσσια σκάφη.

Προς στιγμή, απειλήθηκαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οκτώ πρόσωπα.

Τελικά, αφού άνοιξε ο δρόμος, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο έξω από το Προεδρικό μέχρις αύριο το πρωί, οπότε θα απαιτήσουν και πάλι να γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Αυγουστίνο Σκούλλο, έκλεισε η δίκη του 53χρονου Μαρωνίτη, που βρέθηκε ένοχος από το Κακουργοδικείο, σε δύο κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος της Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο έκρινε, ότι κατά την ακροαματική διαδικασία, αποδείχθηκε ότι ο καταδικασθείς κατέγραψε πληροφορίες περιορισμένης χρησιμότητας, και τις μετέφερε σε Τούρκο Αξιωματικό, μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, κατά τις επισκέψεις του στα κατεχόμενα.

Αυτό αποδείχθηκε από μαρτυρία, καθώς και από το σημείωμα που βρέθηκε στην κατοχή του Σκούλλου, και περιείχε πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής το δικαστήριο έλαβε υπόψη την οικογενειακή κατάσταση του Σκούλλου και το περιεχόμενο των πληροφοριών που δεν ήταν εξειδικευμένες.


Ενα άτομο σκοτώθηκε και άλλα εικοσι τέσσερα τραυματίσθηκαν, απο νέα έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η βομβιστική επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο πάρκο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου, Κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 12 Τούρκους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 7 σε συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία.


Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση των κλοπιμαίων εισαγόμενων αυτοκινήτων πολυτελείας.

Ηδη, μετά τον εντοπισμό των δεκατριών αυτοκινήτων και τριάντα μηχανών σε υποστατικά των Αδάμου Ζακχαίου και Χριστάκη Χριστοδούλου, από τη Λεμεσό, οι οποίοι τελούν υπο κράτηση, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν και άλλα ύποπτα αμαξώματα και μηχανές αυτοκινήτων πολυτελείας, σε άλλες πόλεις καθώς και σε αποθήκη του νέου λιμανιού.

Οπως διαπιστώθηκε οι αριθμοί των αμαξωμάτων και των μηχανών είναι αλλοιωμένοι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι κλοπιμαία, ενώ τα έγγραφα εισαγωγής πλαστά.


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οδηγήθηκαν το πρωί, οι δύο συλληφθέντες, σε σχέση με την υπόθεση ρίψης πυροβολισμού εναντίον του διαμερίσματος του Τάκη Ευσταθίου, 52 ετών.

Οι ύποπτοι, που είναι γείτονες του παραπονούμενου, Βάσος Βασιλείου, 27 ετών και Χριστόδουλος Ιακώβου, 32 ετών, προφυλακίστηκαν για περίοδο τεσσάρων ημερών.

Στο δικαστήριο, αναφέρθηκε ότι, οι ύποπτοι, φέρεται να απείλησαν τον Ευσταθίου, ότι θα του προκαλέσουν κακό, όταν καυγάδισαν μαζί του, για διαφιλονικούμενο χώρο στάθμευσης, κάτω από την πολυκατοικία.

Οι ύποπτοι αρνούνται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για άρση της εργατικής διαφοράς στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Οι απανωτές χωριστές συναντήσεις που ειχε ο μεσολαβητής του Υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους συντεχνιων ΣΥΝΥΚΑ, ΠΑΣΥΠΙ και

ΣΕΚ-ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα να οριστεί και νέα συνάντηση την προσεχή Τετάρτη.

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των συντεχνιών δικαιολόγησαν την εμμονή τους, στις θέσεις τους, ενώ άλυτο παραμένει το καίριο πρόβλημα της πλήρωσης της κενής θέσης κυβερνήτη στις Κυπριακές Αερογραμμές.


Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη η Μαργαρίτα Παπανδρέου, πρώην σύζυγος του αείμνηστου πρωθυπουργού της

Ελλάδας.

Η κυρία Παπανδρέου μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, αλλά στη συνέχεια λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της, στο Ωνάσειο, όπου νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνάσειου, η κατάσταση της κυρίας Παπανδρέου χαρακτηρίζεται σοβαρή και αντιμετωπίζεται, πρός το παρόν, με φάρμακα.


Οι Τίμιες Κάρες των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

Τις υποδέκτηκαν ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς.

Ακολούθησε δέηση, ενώ πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο και προσκύνησε με συγκίνηση τις Τίμιες Κάρες.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος μετέφερε τις Τίμιες Κάρες στους θαλάμους του νοσοκομείου, όπου οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να τις προσκυνήσουν.

Με την ευκαιρία της αναχώρησης των Τιμίων Κάρων από την Κύπρο, απόψε θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λάρνακας της οποίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στα παράλια θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στα δυτικά παράλια, στους 22 στις υπόλοιπες περιοχές και στους 19 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια μην χάσετε την ελληνική κωμική σειρά Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 5 July 1999 - 15:27:13 UTC