Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Θερμό επεισόδιο προσπάθησαν να δημιουργήσουν σήμερα περίπου δέκα Τούρκοι, όταν προσπάθησαν να αποβιβασθούν στις ακτές των Ιμίων.

Η νέα πρόκληση των Τούρκων, ξεκίνησε λίγο πριν τις οκτώ το πρωί, όταν έξω από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα φάνηκε τουρκική ακταιωρός, η οποία για τρεις περίπου ώρες, έπλεε πάνω στη γραμμή των συνόρων.

Γύρω στις έντεκα, έκαναν την εμφάνισή τους, και δύο ξύλινα τουρκικά καϊκια.

Σ'αυτά, επέβαιναν τουλάχιστον δέκα Τούρκοι με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Παρά τις προειδοποιήσεις του κυβερνήτη του Ελληνικού περιπολικού, ότι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δύο από τους Τούρκους έπεσαν στη θάλασσα και άρχισαν να κολυμπούν προς τις ακτές.

Η προσπάθειά τους, όμως, συνάντησε την έντονη αντίδραση των Ελληνικών περιπολικών τα οποία τους απέτρεψαν.

Στην συνέχεια, οι δύο Τούρκοι επιβιβάστηκαν στα καίκια τους και έβαλαν πλώρη για τα τουρκικά παράλια, ενώ όση ώρα διαρκούσε το επεισόδιο, η τουρκική ακταιωρός, παρέμενε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί από οποιεσδήποτε φραστικές απειλές και πυροτεχνήματα απ'οπουδήποτε και εάν προέρχονται.

Αυτή την απάντηση έδωσε στις πρόσφατες τουρκικές απειλές, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο ύστερα απο πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη.

Ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες για την οικονομική συνεργασία τών δύο χωρών στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.


Να πάμε τώρα στο Γιουγκοσλαβικό, όπου το ενδεχόμενο επέμβασης χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, επανέρχεται και πάλι, κατά τρόπο πιό έντονο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένου Τύπου, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο, είναι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.


Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, σε έντονους ρυθμούς κινείται και η διπλωματία.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών, αναμένεται να λάβει μέρος και ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στις ΗΠΑ, όπου και θα έχει διαβουλεύσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, επισκέπτεται την Φιλλανδία, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Μάρτι Αχτισάρι.

Στην συνέχεια ο γερμανός καγκελάριος θα επισκεφθεί την Ιταλία, όπου και θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό της χώρας Μάσιμο Νταλέμα το υποστηριζόμενο απο τη Ρώμη ειρηνευτικό σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι θα αφεθούν σήμερα οι δύο σέρβοι στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γερμανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ευρώπη.


Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου την στιγμή που καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό δήλωσε το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, μετά την χθεσινή αντίδραση της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος υποστήριξε τη στάση της Λευκωσίας στο Γιουγκοσλαβικό.

Τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αποτελούν σταθερή-στοργική συμβουλή της Αθήνας, κατέληξε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κύριος Κρανιδιώτης απέδειξε πως Αθήνα και Λευκωσία ακολουθούν την ίδια πολιτική όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τον ρόλο της Κυπριακής Βουλής και ποιός μπορεί να είναι αυτός σε περιπτώσεις όπως αυτή της Γιουγκοσλαβικής κρίσης, εξετάζει η ΕΔΕΚ, αφού σύφμωνα με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει ήδη αναθέσει σε νομικούς της να μελετήσουν το όλο ζήτημα.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είχε το πρωί συνάντηση στο γραφείο του, με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτωφ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης, για στήριξη των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο κύριος Λυσσαρίδης διερωτήθηκε εάν πράγματι θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση σε αυτούς που ενδιαφέρονται, ότι η χώρα μας, δεν είναι ασφαλής.

Ο Γκεόργκι Μουράτωφ από την πλευρά του, άφησε να νοηθεί, πως η κυβέρνηση της χώρας του, αναμένει να ενημερωθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση, για τα οποιαδήποτε μέτρα λάβει τελικά η κυβέρνηση, κατά της Γιουγκοσλαβίας.


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισραηλινοί για να εκλέξουν τον Πρωθυπουργό και τους εκατόν-είκοσι βουλευτές που θα συγκροτήσουν τη νέα σύνθεση της Κνεσέτ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις δέκα το βράδυ.

Στις εκλογές, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, οι Ισραηλινοί θα επιλέξουν τον νέο Πρωθυπουργό, μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος των Εργατικών Εχούντ Μπαράκ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και του νυν Πρωθυπουργού, ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου.


Ενώ ο θόρυβος από τα κρούσματα βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας δεν έχει κοπάσει στο χωριό Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, σήμερα μόνο οι μισοί από τους 84 μαθητές παρουσιάστηκαν στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας.

Παράλληλα, ένα άλλο γεγονός ήρθε να αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής.

Αιτία, η απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται στον σκυβαλότοπο της περιοχής, που σχεδόν γειτνιάζει με το σχολικό κτίριο.

Ψόφια ζώα, υπολείμματα σφάγιων, μύγες, κουνούπια, ερπετά και τρωκτικά, συνθέτουν την αποκρουστική εικόνα.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας, ζητούν επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης για τα παιδιά τους, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους χωρίς φόβο.


Υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκαν οι Χαράλαμπος Νεοπτολέμου Αγαθοκλέους, γνωστός ως Λεμής, 39 ετών, από τη Λεμεσό και Κύπρος Σωτηρίου, γνωστός ως Παντέλας, 34 ετών, από την Αμμόχωστο.

Η Αστυνομία τους θεωρεί ύποπτους

για απαίτηση χρημάτων από ιδοκτήτες νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα, με σκοπό την παροχή δήθεν προστασίας, καθώς και για διακίνηση εκρηκτικών υλών.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνονται οι έρευνες για τον φόνο του Φώτη Πετρακίδη και την Πέμπτη ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα.


Το Προεδρικό Μέγαρο πολιόρκησαν το πρωί, με τις βάρκες και τα αυτοκίνητα τους, δεκάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με θαλασσια αθλήματα.

Η πρωτότυπη εκδήλωση οργανώθηκε από την ΠΟΒΕΚ και τον Σύνδεσμο Θαλάσσιων Αθλημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών να μετακινήσει και να ακυρώσει θαλάσσιους διαύλους.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ και των επαγγελματιών παρέδωσαν υπόμνημα στον υπεύθυνο του γραφείου του Προεδρικού, ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Την αντίθεση του στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Υστερα από πρωϊνή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ο κύριος Χριστόφιας υποστήριξε, πως η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ενόψει της ενταξιακής μας πορείας, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε πως μέχρι την κατάθεση της πρότασης του υπουργού Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει λόγο για σύμπτωση απόψεων με την κυβέρνηση.

Αύριο το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ θα συζητήσει τη δική του πρόταση για μεταρρύθμιση στο Φόρο Εισοδήματος, για κοινωνικές παροχές, αλλά και για επέκταση και ενδυνάμωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.


Το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στον διάσημο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, απένειμε σε μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένα μεγάλο κεφάλαιο στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 17 στα νότια παράλια και στους 14 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και στις έξι και σαράντα-πέντε, ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ και στην συνέχεια την ελληνική κωμική σειρά Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 17 May 1999 - 17:27:10 UTC