Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Ελεύθεροι αφέθησαν οι τρείς Αμερικανοί στρατιώτες, που εκρατούντο αιχμάλωτοι για τριάντα-δύο ημέρες από τις Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

Οι τρείς Αμερικανοί, αναμένεται να φθάσουν σε λίγο στην Αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στην Γερμανία.

Η Γιουγκοσλαβική κρίση, φαίνεται να περνά σε ένα νέο στάδιο, καθώς, πέρα από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ομάδα Αμερικανών βουλευτών υποστηρίζει πως εξασφάλισε κατ'αρχήν συμφωνία για τερματισμό της κρίσης, με Ρώσους ομολόγους τους και ένα σύμβουλο του Προέδρου Μιλόσεβιτς.

Πιασμένοι χέρι χέρι, οι τρείς Αμερικανοί στρατιώτες και ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικιαωμάτων Τζέση Τζάκσον, διέσχισαν τα σύνορα Σερβίας-Κροατίας, εγκαταλείποντας το Γιουγκοσλαβκό έδαφος.

Νωρίτερα είχε οργανωθεί μια σύντομη τελετή στο κέντρο Τύπου του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Βελιγράδι, κατα την διάρκεια της οποίας υπεγράφη η επίσημη πράξη παράδοσης των αιχμαλώτων, απο τον Τζάκσον και τον Γιουγκοσλάβο στρατηγό Μπλαγκόγιε Κοβάτσεβιτς.

Κατα τις σύντομες δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, οι τρείς Αμερικανοί στρατιώτες, χαμογελαστοί και χαρούμενοι, δήλωσαν πως κατα την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, οι Γιουγκοσλαβικές Αρχές τους συμπεριφέρθηκαν καλά.

Ευχαρίστησαν ακόμη θερμά ολους όσους συνέβαλαν και κατέβαλαν προσπάθειες για απελευθέρωση τους.

Απο την πλευρά του, ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον εξέφρασε την ελπίδα, οτι η αποστολή του στο Βελιγράδι και η απελευθέρωση των τριών στρατιωτών, αποτελούν το προοίμιο για την ανάληψη διπλωματικών προσπαθειών, που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου.

Οι τρείς στρατιώτες αναχώρησαν πρίν απο λίγο απο το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ για την αμερικανική βάση του Ράμσταιν στην Γερμανία.

Ο Τζάκσον, αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον, για να του παραδώσει την επιστολή στην οποία περιέχονται οι προτάσεις του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για ειρήνευση και η επιθυμία του να συναντηθούν προσωπικά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικογένειες των τριών στρατιωτών δήλωσαν πανευτυχείς απο τη εξέλιξη, και ευχαρίστησαν θερμά τον Τζέσι Τζάκσον για την πρωτοβουλία του.

Ανέφεραν ακόμη πως ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες, καθώς το ΝΑΤΟ συνέχισε χθες βράδυ τους βομβαρδισμούς, παρα την έκκληση του Τζάκσον.

Πάντως οι ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, έχουν αναπτερωθεί τόσο με την απελευθέρωση των τριών αιχμαλώτων, οσο και με τη κατ'αρχή συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει αμερικανοί βουλευτές με ρωσους ομολόγους τους και σύμβουλο του Μιλόσεβιτς, για τερματισμό της κρίσης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς βουλευτές, το σχεδιο συμφωνίας επετεύχθη μετα απο διήμερες διαβουλέυσεις και έχει την υποστήριξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Περιλαμβάνει μάλιστα μεταξυ άλλων την ρήτρα της ανάπτυξης ένοπλης διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, όρο που απέρριπτε μέχρι σήμερα το Βελιγράδι.


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες βομβάρδισε πριν απο λίγο το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν σκοτωθεί εικοσι-τρία άτομα, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 40.

Εν τω μεταξύ, πέντε άμαχοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός από την νέα σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες βράδυ το ΝΑΤΟ, εναντίον περιοχών στην Γιουγκοσλαβία.

Μεταξύ των νεκρών είναι και δυο μικρά κοριτσάκια.


Αμυδρές πιθανότητες, για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος στη Γιουγκοσλαβία, διαβλέπει ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Βίκτωρ Τσερνομίρτιν, μετά το πέρας των χθεσινών διαβουλεύσεών του στο Βελιγράδι, με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

Ο Ρώσος απεσταλμένος, κατά την επιστροφή του στη Μόσχα, κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Σερβία να αδράξουν την ευκαιρία.

Είναι δύσκολο, είπε, να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα, εντούτοις ελπίδες υπάρχουν.

Χθες, ο Βίκτωρ Τσερνομίρτιν, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο επτά σημείων, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη άοπλων παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

Αμεση και αρνητική ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την εκτίμηση της Μαντλίν Ολμπραϊτ, ότι η συνάντηση Τσερνομίρτιν Μιλόσεβιτς προσεγγίζει οτιδήποτε θετικό.


Ενοχή για το φόνο του Φώτη Πετρακίδη, που διαπράχθηκε στις 2 Απριλίου, φέρεται να παραδέχθηκε σε κατάθεση του ο Γεώργιος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας, από την Αραδίππου, 22 ετών.

Ο ύποπτος, του οποίου η κράτηση ανανεώθηκε για οκτώ ημέρες, υπέδειξε στην Αστυνομία, γεώτρηση στην περιοχή Αβδελλερού, όπου έριξε τα όπλα του εγκλήματος.


Δεν υπάρχει συνεχιζόμενη εγκληματική δραστηριότητα, υποστήριξε σε δηλώσεις του από την Πάφο, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.
Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Κύπρου γιόρτασαν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η ΠΕΟ, πραγματοποίησε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της στην Λευκωσία, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της συντεχνίας Πάμπη Κυρίτση.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημείωσε ότι η Πρωτομαγιά φέτος, χαρακτηρίζεται από την σκλήρυνση της στάσης της εργοδοσίας έναντι των εργαζομένων και την επίθεση

του κεφαλαίου, ενάντια στις κατακτήσεις του.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε ως τραγικό λάθος την τοποθέτηση της κυβέρνησης στο πλευρό των νατοϊκών, όπως υποστήριξε.

Παράλληλα, ανέφερε πως το κόμμα του ενέγραψε στη Βουλή, το θέμα του εμπάργκο πετρελαίου προς την Γιουγκοσλαβία και από την Κύπρο.

Μετά τη συγκέντρωση, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αφανών ηρώων της εργατικής τάξης, στο προαύλιο του οικήματος της ΠΕΟ και η καθιερωμένη παρέλαση προς την Πλατεία Ελευθερίας.

Η ΣΕΚ, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο χώρο των αναπαυτηρίων της στον Κάτω Αμίαντο με κύριο ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης Μιχαλάκη Ιωάννου.

Ο κύριος Ιωάννου, επεσήμανε ότι το μήνυμα που μεταφέρει σε μας σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά, αποχαιρετώντας τον εικοστό αιώνα, είναι ότι για να αποκτηθούν δικαιώματα χρειάζονται αγώνες και θυσίες.


Την μνήμη του Αλέκου Παναγούλη, τίμησαν σήμερα, οι συγγενείς, οι συναγωνιστές και οι φίλοι του.

Το πρωί, εψάλη στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, επιμνημόσυνη δέηση, αποτίοντας φόρο τιμής στον αγωνιστή της ελευθερίας, ο οποίος σαν σήμερα και πριν από 23 χρόνια, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.


Στον τριακοστό τρίτο μήνα έχει εισέλθει η διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία πραγματοποιείται με την συμπαράσταση των συγγενών αγνοουμένων και μελών προσφυγικών σωματείων.

Την διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν σήμερα, ομάδα ηλικιωμένων από την Καλαμάτα, το ΘΟΙ Εξω Μετοχίου και το Παιδικό Θέατρο Εργαστήρι της Λένας Σπανού, το οποίο και παρουσίασε θεατρική παράσταση.

Αύριο στο Οδόφραγμα, θα βρίσκονται ο Πολιτιστικός Ομιλος Εμπας Πάφου, η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Ασσιας και το Λύκειο Παραλιμνίου με την τεσσαρακοντα-μελή χορωδία του, που θα παρουσιάσει και αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Οδόφραγμα, θα παρευρεθούν επίσης και τα προσφυγικά Σωματεία Κάρμι, Τριμίθι και Αγιος Γεώργιος Κερύνειας.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 May 1999 - 15:27:10 UTC