Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Η αποστολή ελευθερίας του Σπύρου Κυπριανού εισήλθε στην ουσιαστική της φάση και ο πρόεδρος της βουλής βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολεμικό αεροσκάφος της Ελληνικής αεροπορίας και κατευθύνεται προς το Βελιγράδι.

Οι αμερικανοί διά του υπουργού αμύνης Ουίλιαμ Κόεν, λένε ότι θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς, αλλά εγγυούνται και την ασφάλεια του κυρίου Κυπριανού.

Ολες οι λεπτομέρειες και δηλώσεις του κυρίου Κυπριανού στο ρεπορτάζ του Μάριου Παπαηλία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επικρότησε τη μετάβαση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στο Βελιγράδι και αποκάλυψε το παρασκήνιο της αποστολής.

Μιλώντας στη Λάρνακα κατά την επιστροφή του από τη Συρία, νωρίς το πρωϊ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η πρωτοβουλία προήλθε από τον Πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας Ιβάν Μέρκιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Κυπριανού στην παρουσία του Πρέσβη της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ.

Οι δύο Πρέσβεις, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαβίβασαν την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, θα ήταν διατεθειμένος να παραδώσει τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, αν ο κ. Κυπριανού μετέβαινε στο Βελιγράδι.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν, μέχρις ότου υπάρξει απόφαση να παρακαθήσουν σε διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που έχει η γιουγκοσλαβική κρίση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι είναι φυσικό οποιαδήποτε ένταση που περικλείει κινδύνους, να αποσπά τη διεθνή προσοχή μακριά από άλλα διεθνή θέματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πρωτοβουλία Κυπριανού, αλλά πρόσθεσε οτι δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία, γιατί δεν γνωρίζουμε τις περιστάσεις υπο τις οποίες θα γίνουν οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών.

Ο κ. Ρέππας είπε οτι η Ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία, ενώ τόνισε οτι υπάρχουν ελπίδες να επιτύχει η πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, θα επενεργήσει θετικά.


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, σε περίπτωση άφιξης στην Κύπρο του Σπύρου Κυπριανού και των τριών αμερικανών αιχμαλώτων, είτε απόψε είτε αύριο.

Οπως πληροφορούμαστε, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες σε όλα τα μέλη της αστυνομίας να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις μονάδες τους, ούτως ώστε σε περίπτωση που υπάρξει μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει, να κινητοποιηθούν.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο μεγαλύτερος όγκος της αστυνομικής δύναμης, θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ σε περίπτωση που μεταφερθούν στην Κύπρο οι τρεις αμερικανοί αιχμάλωτοι, θα υπάρχει καθ'όλη την διάρκεια της διαδρομής από την Λάρνακα προς τη Λευκωσία, ισχυρή αστυνομική δύναμη.


Από νέους Νατοικούς βομβαρδισμούς επλήγη χθές βράδυ η Γιουγκοσλαβία.

Πύραυλοι Κρούζ κτύπησαν και πάλι το κέντρο του Βελιγραδίου λίγο μετα τα μεσάνυκτα, για δεύτερη φορά απο την έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για δεκαπέντε νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, παρουσιάζει εικόνα βιβλικής καταστροφής απο την σφοδρότατη επίθεση που υπέστη το βράδυ της περασμένης Τρίτης και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το δράμα των αλβανόφωνων προσφύγων συνεχίζει να κάνει το γύρο του κόσμου, και οι χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν μάλλον αμήχανες τα διαδραματιζόμενα.

Ο απεσταλμένος της Νέας Ελληνικής τηλεόρασης στα Τίρανα μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τα καραβάνια των προσφύγων αλλά και τα ερείπια απο τους βομβαρδισμούς ευαισθητοποιούν και τα δικά μας παιδιά.

Συγκεντρωμένα στην πλατεία ελευθερίας ζωγράφισαν για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας και για την πολυπόθητη επι γης ειρήνη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΔΟΝ και η ΠΟΓΟ.


Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου απο Κοσσοβάρους πρόσφυγες, εκφράζει ο Δήμος Αμμοχώστου.

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στις πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζεται η οργή και αγανάκτηση, για τις νέες μεθοδεύσεις Ντεκτάς.

Στο ψήφισμα, γίνεται αναφορά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στην Κύπρο και στην αψήφιση των Συμφωνιών κορυφής καθώς και στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της χώρας του για προώθηση λύσης του Κυπριακού, και τόνισε ότι άν και οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, εντούτοις δεν έχει σταματήσει ο διάλογος.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που προηγήθηκε διευρυμένης σύσκεψης, ο κύριος Τσιζόφ είπε ότι επισκέφθηκε την Αθήνα και την Αγκυρα πριν την Κύπρο, και ότι προηγουμένως είχε επαφές στη Μόσχα με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Σε ερώτηση πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια το Κυπριακό, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι "βεβαίως επηρεάζουν διότι οι αρχές της διεθνούς νομιμότητας είναι οι ίδιες παντού, τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία είναι ακόμα μία απόδειξη ότι δεν λύονται οι διεθνικές διενέξεις με χρήση βίας, με βομβαρδισμούς κι επιδρομές".

Ο κύριος Τσιζόβ επανέλαβε παλαιότερη πρόταση της Μόσχας για αποστρατιωτικοποίηση της νήσου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΣΗ ΤΣΙΖΖΟΦ


Το απόγευμα φθάνει στην Κύπρο ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Αβ-τέγιεφ ο οποίος αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Στο μεταξύ ο κύριος Τσιζόφ, στις τέσσερις το απόγευμα, θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.


Σε καταγγελία προς τα Ηνωμένα Εθνη και τους πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προέβη σήμερα η κυβέρνηση για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ηλία Μανιταρά.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέκος Σιάμπος, ζήτησε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια των εγκλωβισμένων.

Προστίθεται επίσης ότι παρόμοιες οδηγίες για παραστάσεις και διαβήματα στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχουν δοθεί στον εκεί Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών που έρχονται από τις γειτονικές χώρες, βαίνει προς διευθέτηση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζήτησε το θέμα τόσο με τον Πρόεδρο της Συρίας όσο και με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κατά τις επισκέψεις του στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι υπήρξε συναντίληψη.

Για την επίσκεψή του στη Συρία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αν και ανεπίσημη, προσέλαβε τελικά επίσημο χαρακτήρα.

Με τον Πρόεδρο της Συρίας Χάφεζ Αλ Ασσαντ είχε δίωρες συνομιλίες στη Λατάκια για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη περιοχή και διεθνή θέματα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμα ότι διαπιστώθηκαν τα φιλικά αισθήματα προς το λαό της Κύπρου και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε να γίνουν ενέργειες για περαιτέρω προώθηση των ήδη, πολύ καλών σχέσεων, των δύο χωρών.


Κοντά στους εθνοφρουρούς βρίσκεται αυτές τις άγιες ημέρες η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου, επισκέφθηκε το πρωί στρατόπεδα και φυλάκια της περιοχής Λευκωσίας και στο Σταυροβούνι, όπου αντάλλαξε ευχές και πρόσφερε δώρα στους εθνοφρουρούς.

Χθες ειχε επισκεφθεί στρατόπεδα στην περιοχή της Πάφου και προχθές στην Λάρνακα και τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 12 στα νότιο παράλια και στους 5 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα θρησκευτικό μουσικό πρόγραμμα.

Ακολουθούν η εκπομπή Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και στις έξι και τριάντα σε άμεση μετάδοση από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ.

Το κύριο δελτίο ειδήσεων της ημέρας θα μεταδοθεί αμέσως μετά την Ακολουθία.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 8 April 1999 - 15:27:12 UTC