Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Μόνιμος λοχίας της Εθνικής Φρουράς, ο Στέλιος Μασίνης, από την Αγλαντζιά, 32 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη αντιαρματικής νάρκης στην Ποταμιά.

Ο άτυχος υπαξιωματικός έχασε την ζωή του κατά την διαδικασία αχρήστευσης παλαιών ναρκών, που ειχαν τοποθετηθεί από το 1974 σε περιοχή στην Ποταμιά με ομάδα εθνοφρουρών.

Από την έκρηξη το σώμα του διαμελίστηκε.

Στο χώρο εσπευσαν αμέσως ο Αρχηγός της Εθνικής φρουρας, ο Υπουργός Αμυνας και ανώτατοι αξιωματικοί της εθνικής φρουράς και της αστυνομίας.

Στον χώρο έσπευσε και ο πυροτεχνουργός της αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλης, ενώ αυτοψία στην σκηνή της έκρηξηε έκανε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όταν έφθασαν οι συγγενείς του άτυχου υπαξιωματικού.

Ο Διευθυντής των Πρώτων Βοηθειών Κώστας Αντωνιάδης, δήλωσε ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανακοινωθεί το κακό μαντάτο στους συγγενείς, στο χώρο του Νοσοκομείου, ενώ πρόσθεσε ότι τους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση του κλονισμού.


Οι σειρήνες πολέμου ήχησαν δέκα λεπτά μετά τις δύο, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, καθώς η ώρα έναρξης των Νατοϊκών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας, φαίνεται να πλησιάζει επικίνδυνα, έπειτα και από την νέα άρνησή του Βελιγραδίου, να προχωρήσει στην υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ραμπουγιέ.

Και ενώ, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εάν οι σειρήνες, ήχησαν επειδή οι αρχές της χώρας πιστεύουν ότι, επίκεινται οι βομβαρδισμοί ή για να προετοιμασθούν οι κάτοικοι, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μία ώρα προηγουμένως, οκτώ Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52, απογειώθηκαν από τη Βρετανική Βάση του Φέρφολντ, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, που αποτελείται από οκτώ πολεμικά σκάφη, απέπλευσε από το λιμάνι της Τεργέστης και κατευθύνεται στην Αδριατική.

Τα ξημερώματα, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, ότι το ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει, στο εξής, την ευθύνη για την αναζήτηση της ειρήνης στη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Χαβιέ Σολάνα, έδωσε εντολή στον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ, να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση με αεροπορικές επιθέσεις, εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς όμως να διευκρινήσει πότε θα αρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές.

Στην ίδια τώρα την Γιουγκοσλαβία, ανήσυχοι ως πανικόβλητοι είναι οι κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι, σπεύδουν να εξασφαλίσουν όσα τρόφιμα και καύσιμα μπορούν, περιμένοντας το χειρότερο.


Ωστόσο, ακόμη και την υστάτη, εκδηλώνονται διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή Νατοϊκών επιθέσεων.

Η Ρωσία, γνωρίζοντας ότι από ώρα σε ώρα πιθανόν να αρχίσουν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να έχει διαβουλεύσεις με τους Γιουγκοσλάβους ηγέτες για την κρίση στη ταραγμένη επαρχία.

Το πρωί εξάλλου στη Ρωσική πρωτεύουσα, ο πρεσβευτής της Γουγκοσλαβίας και αδελφός του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του, είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό μεσολαβητή Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα παρεμβατική πίεση, προν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, αποφάσισαν να ασκήσουν οι ηγέτες των 15, παραπέμποντας το θέμα στο Εκτακτο Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών που συγκλήθηκε εκτάκτως, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το 2000.

Τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο παρακουθούν και οι διπλωματικές υπηρεσίες της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι δε, συνεχή επαφή με τον Κύπριο πρέσβη στο Βελιγράδι, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε συνεχή επαφή, με τους κύπριους υπηκόους, που βρίσκονται στη χώρα.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Χαράλαμπου Παναγή Σπύρου,

26 ετών, άνεργου από την Λάπηθο και τώρα στο Καντού, για φόνο εκ προμελέτης του υπεύθυνου του Ταμείου Θήρας Σάββα Σάββα.

Οπως ανέφερε στο δικαστήριο αξιωματικός του ΤΑΕ Λεμεσού, υπάρχει μαρτυρία ότι προτού αναχωρήσει το πρωί από το σπίτι του ο Σάββας Σαββα θεάθηκε μοτοσυκλετιστής να παρακολουθεί την οικία του.

Το άτομο αυτό ακολούθησε τον Σάββα και θεάθηκε να απομακρύνεται από την σκηνή, η δε,περιγραφή του ταιριάζει με την περιγραφή του υπόπτου.

Προσθεσε ότι υπάρχει μαρτυρία ότι σε δύο περιπτώσεις ο ύποπτος αποτάθηκε σε άτομα για να προμηθευθεί εκρηκτικές ύλες.

Υπάρχει, επίσης, μαρτυρία ότι ο ύποπτος παρουσιαζόταν αποφασιμένος να εκδικηθεί τον θάνατο του εξάδελφου του Μαρίνου Σπύρου.

Από έρευνα που έγινε στο Καντού και στο σπίτι του υπόπτου στην Λεμεσό βρέθηκαν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Εν τω μεταξύ, το πρωί οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Λεμεσού πραγματοποίησαν ογκώδη συγκέντρωση στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Σάββα, εκφράζοντας την οργή και τον αποτροπιασμό τους για το ειδεχθές εγκλημα.

Στις τρεις το απόγευμα τελέσθηκε από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου,η κηδεία του Σάββα. Της κηδείας προέστη ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.


Λόγοι εκδίκησης, πάθους και μίσους όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων του θηροφύλακα Σάββα Σάββα, δήλωσε το μεσημέρι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης.

Ο δράστης, είπε, πίστευε ότι με την δολοφονία του προϊσταμένου του Ταμείου Θήρας, θα εκδικείτο τον θάνατο του Μαρίνου Σπύρου, που σκοτώθηκε πριν λίγους μήνες ενώ κυνηγούσε από θηροφύλακες.

Ο κύριος Αγγελίδης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μόνο ένα άτομο παρακολουθούσε τον Σάββα και ότι η ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού έγινε με τηλεχειριστήριο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ανησυχεί τον ίδιο ότι πολλοί νέοι κατά την διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται σε ειδικές δυνάμεις και να αποκτούν αρκετές γνώσεις.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είπε ακόμη, ότι τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα.


Με ενδοσχολικούς και ενδοσωματειακούς εορτασμούς, άρχισαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Σε μήνυμα του προς τους σπουδαστές και τους μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, τόνισε ότι η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται στις πιό δύσκολες ώρες της ιστορίας μας, επειδή για πρώτη φορά στην πορεία μας αντιμετωπίζουμε τον εθνικό και φυσικό αφανισμό.

Οι εορτασμοί, θα κορυφωθούν αύριο με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις.

Το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από εξέδρα, μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας.

Την παρέλαση θα μεταδώσει απευθείας η τηλεόραση του "Λόγου".

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραγήματα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Εξάλλου, κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν διακηρύξεις.


Οι σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου παρουσίαζουν σήμερα ανθηση όσο ποτέ άλλοτε, αναφέρει στο μήνυμα του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης.

Ο Ελληνας πρέσβης, αναφέρει ακόμη ότι ουδέποτε υπήρξε παρόμοια αμφίδρομη ανταλλαγή προσώπων, κεφαλαίων, πολιτιστικών αγαθών και εμπειριών όσο στις μέρες μας, ενόψει και της προσπάθειας για εναρμόνιση με το ευρωπαικό κεκτημένο.

Στον αμυντικό τομέα, επισημαίνει ο κύριος Ροδουσάκης, η συνεργασία είναι αδιάσπαστη και καθημερινή, με στόχο την διαρκή ενίσχυση της κυπριακής άμυνας στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου αμυντικού χώρου.


Το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου Κλίντον ο οποίος χαρακτήριζε το Κυπριακό δικοινοτική διένεξη.

Οπως ανέφερε ο Κώστας Σερέζης, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούν για επίλυση του Κυπριακού μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών γι' αυτό και πολλοί ξένοι μιλούν για κοινοτική διένεξη.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε και διέψευσε εκ νέου τους ισχυρισμούς του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ οτι συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη παράγραφο με παράγραφο τη δέσμη ιδεών Γκάλι.


Δύο νεαρούς Ισραηλινούς συνέλαβε το πρωί η Αστυνομία στην Πάφο μετά από πληροφορίες ότι κινούνταν ύποπτα.

Πρόκειται για τους Μαζάν Νεργκάλ, είκοσι-εννέα ετών και Νταχαν Ασιέρ, είκοσι-έξι ετών, στην κατοχή των οποίων, βρέθηκαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία και τεκμήρια.

Οι δύο νεαροί από το Ισραήλ συνελήφθησαν, ενώ εγκατέλειπαν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν και, μετά από έρευνες που ακολούθησαν, ανακαλύφθηκαν στις αποσκευές τους διακόσιες πλαστές πιστωτικές κάρτες, μεγάλος αριθμός διαβατηρίων ξένων χωρών, ακατέργαστα διαμάντια και χίλιες λίρες σε χαρτονομίσματα.

Η Αστυνομία εξετάζει και το ενδεχόμενο της κατασκοπείας, ενώ οι δύο ισραηλινοί θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, για έκδοση διαταγμάτων κράτησης τους.


Στο δικαστήριο μεταφέρθηκε η υπόθεση του ξυλοδαρμού λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομίας, στη Λάρνακα.

Το πρωί, ο ανώτερος υπαστυνόμος της ΜΜΑΔ Χαράλαμπος Μαύρος κατηγορήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ότι στις 23 του περασμένου Οκτωβρίου παρέλειψε να παρεμποδίσει ενέργειες εναντίον των λαθρομεταναστών.

Ο Μαύρος αρνήθηκε ενοχή και η δίκη του ορίσθηκε για τις 18 προσεχούς Ιουνίου.


Αναχώρησε ενωρίς το πρωί από τη

μαρίνα της Λάρνακας για την Τρίπολη του Λιβάνου το κρουαζιερόπλποιο "Ρόγιαλ Πρινς", μεταφέροντας ύστερα από τη θετική απάντηση της Λιβανικής κυβέρνησης, τους 89 λαθρομετανάστες.

Τους συνόδευαν πενήντα και πλέον αστυνομικοί, κυβερνητικός γιατρός και αστυνομική άκατος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας με ανακοίνωση του, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Επίσης, τόνισε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας που συνήψε πρόσφατα στο Λίβανο ο τέως υπουργός Εσωτερικών, δεν αποτελεί μόνο αποτροπή για την λαθρομετανάστευση, με κατεύθυνση την Κύπρο, αλλά και αποτροπή συγκέντρωσης στις ακτές του Λιβάνου παράνομων λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 1999 - 15:27:11 UTC