Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης ανακοίνωσε πριν από λίγο το πόρισμα των ερευνών αναφορικά με το διαβατήριο που φέρεται να κατείχε ο Αμπτουχάχ Οτσαλάν, στο όνομα Λάζαρος Μαύρος.

Στην τελεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο Νίκος Κέττηρος για να μας ενημερώσει.

Νίκο, καλό απόγευμα....

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη του στο Σι-Εν- Εν αποκάλυψε την παραπληροφόρηση που επιχειρούν οι Τούρκοι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιδεικνύοντας το δικό του διπλωματικό διαβατήριο χρώματος μπλε, ο κύριος Κασουλίδης απέδειξε πως το κυπριακό διαβατήριο που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο Κούρδος ηγέτης Αμπτουλάχ Οτσαλάν με το όνομα Λάζαρος Μαύρος, δεν ήταν διπλωματικό.

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, έχει αρκετά δικά της προβλήματα και για αυτό δεν μπορούμε και δεν θα αναμειχθούμε στις υποθέσεις άλλων λαών.


Πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οσταλάν, ανέλαβε ήδη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωστας Σημίτης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού του Συμβουλίου υπό τη νεα του σύνθεση, ο Κωστας Σημίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ηταν η μόνη χώρα που δεν έπρεπε να βρεθεί προ διλημμάτων.

Δυστυχώς, όμως, υπέδειξε, ούτε η Ε.Ε ουτε κανένας άλλος ανέλαβε πρωτοβουλία όλους αυτούς τους μήνες που ο Οτσαλάν αναζητούσε αεροδρόμιο να προσγειωθεί.

Προέχει είπε, τέλος, να αναληφθούν πρωτοβουλίες γιατί οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν αποτελούν θέμα πρωτης προτεραιότητας.

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΗΜΙΤΗ

Παρεμβαση στην υπόθεση Οτσαλάν εκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνμος Στεφανόπουλος πρός τους αρχηγούς κρατων-μελών της Ε.Ε, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί στον Προεδρο του ΠΕ.ΚΑ.ΚΑ ανθρωπιστική μεταχείρηση.


Ο μίνι αναχηματισμός της ελληνικής κυβερνησης,που προέκυψε απο την υπόθεση Οτσαλάν,εγινε και επισημα στις 12 το πρωί.

Με επίσημη τελετή ενωπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Κωστα Σημίτη ορκίστηκαν οι νέοι Υπουργοί ενω λίγο αργότερα εγινε η παραδοση και παραλαβή των υπουργείων


Καταδικασμένη σε αποτυχία θεωρούν Λευκωσία και Αθήνα, την τουρκική προπαγάνδα για να μειωθεί διεθνώς η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, δεν ανησυχεί για το κύρος της Δημοκρατίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προπαγάνδα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, περί κατοχής διπλωματικού διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάν Οτσαλάν.

Απορρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα, ο κύριος Στυλιανίδης τόνισε ότι τα διπλωματικά διαβατήρια της Δημοκρατίας είναι χρώματος μπλέ και όχι κόκκινου, και αυτά εκδίδονται από το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι από το Τμήμα Μετανάστευσης, όπως εμφανίζεται στην ταινία που πρόβαλε η τουρκική τηλεόραση.

Στην εκτίμηση ότι θα αποτύχει η τουρκική προπαγάνδα, προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας , ύστερα από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Κυριάκος Ροδουσάκης, είπε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται στο θέμα του Κούρδου ηγέτη, κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ενώ η κατάσταση στις Ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, είχε εξομαλυνθεί, νέες βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εκατοντάδων Κούρδων διαδηλωτών, έξω από την Ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο της πρεσβείας, ενώ κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, τραυματίστηκαν αρκετά άτομα.

Εν τω μεταξύ, στις προσεχείς δώδεκα ημέρες αναμένεται να αρχίσει η δίκη του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, στις φυλακές του νησιού Ιμ-ραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Κούρδος ηγέτης θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου γιά κατάθεση, μέσα στην προαναφερόμενη περίοδο.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος πού μετέφερε τον Οτσαλάν στην Τουρκία, περίμενε επί πέντε ημέρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουγκάντα, πρίν κατευθυνθεί στο Ναιρόμπι.


Ειρηνικά έληξε το μεσημέρι στην Λευκωσία, η απεργία πείνας των Κούρδων έξω απο την ελληνική πρεσβεία.

Προτού οι Κούρδοι αποχωρήσουν, αντιπροσωπεία τους επέδωσε στην ελληνική πρεσβεία,προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία αναφέρουν, ότι θεωρούν την παραίτηση των τριών υπουργών, ως ανάληψη ευθύνης για τον τραγικό χειρισμό του θέματος Οτσαλάν.

Ωστόσο, ζήτησαν την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης Σημίτη, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να σωθεί η αξιοπρέπεια του ελληνισμού.

Τους Κούρδους απεργούς, επισκέφθηκαν ενωρίτερα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, και αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης.

Οπως δήλωσε ο κύριος Ομήρου, είναι χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας να συμπαρασταθεί στον κουρδικό λαό.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η σύλληψη του Αρχηγού των Κούρδων Αγωνιστών θα πρέπει να αποβεί μπούμερανγκ για την Τουρκία, εάν όλοι όσοι υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού, συντονίσουν τις ενέργειες τους διεθνώς, ώστε να εδραιωθεί η πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του κουρδικού προβλήματος.

Ετσι, ο κουρδικός αγώνας με βεβαιότητα θα δικαιωθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζει το ΠΑΚ, πρωτεύοντα ρόλο δύναται να διαδραματίσει το ελληνικό κράτος, το οποίο θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν άλλαξε η πολιτική του και οι φιλικές διαθέσεις του ελληνικού λαού έναντι του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού.

Πρώτιστη, όμως, προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτει το ΠΑΚ, πρέπει να είναι η άμεση και έμπρακτη εμπλοκή των Ευρωπαίων Εταίρων της στην προστασία του Αμπτουλάχ Οτσαλάν από την βαρβαρότητα των νεοφασιστών - στρατοκρατών της Αγκυρας.

Για να πετύχει όμως σ' αυτό της τον στόχο, θα πρέπει η Ευρώπη να εξαναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί όπως ο Οτσαλάν δικασθεί από Διεθνές Δικαστήριο και όχι από ψευδοδικαστήριο σε παρωδία δίκης.


Με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας σε όλα τα ξενοδοχεία της Λάρνακας συνεχίσθηκε σήμερα για εικοστή-πρώτη ημέρα η απεργία στα ξενοδοχεία της εταιρείας Λόρδος.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι.

Παρόμοια στάση θα γίνει στη Λεμεσό στις 25 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα καταγγέλλει ως αυθαίρετη και παράτυπη τη δίωρη στάση εργασίας στα ξενοδοχεία της Λάρνακας.

Ο Σύνδεσμος ζητεί την παρέμβαση του υπουργού για να αποτραπεί το ενδεχόμενων επανάληψης τέτοιων παρατυπιών, όπως αναφέρει.

Εξάλλου, το απόγευμα, οι αδειούχοι αχθοφόροι τερμάτισαν την απεργία τους στο λιμάνι Λάρνακας, στην οποία είχαν κατέλθει πριν από 19 ημέρες, ύστερα από διευθέτηση συνάντησης τους με τον υπουργό Συγκοινωνιών για την ερχόμενη Τετάρτη.


Την συζήτηση των προυπολογισμών του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης συνέχισε η επιτροπή αμύνης της Βουλής.

Σε δηλώσειςΤΟΥ Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Καράς ανέφερε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνης Γιαννάκη Χρυσοστομή στην Μόσχα.

ΔΗΛΩΣΗ


Ιδιωτικός οίκος θα αναλάβει τη νομοτεχνική επεξεργασία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ίδρυση ενιαίου φορέα υδάτων.

Την απόφαση αυτή έλαβε υπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Γεωργίας.

Στη συνεδρία παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Την πανεθνική επιστράτευση ολων των πολιτικών δυνάμεων του ελληνικού έθνους, προς την ενεργοποίηση της ευρωπαικής παρέμβασης στο θέμα Οτσαλάν, εισηγείται με μήνυμα του προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.

Το περιεχόμενο του μηνύματος έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης,κατα την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Το Κίνημα εκφράζει στο μήνυμα του την θλίψη του για τις ελλιπείς, ανοργάνωτες και επιζήμιες, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του Οτσαλάν.


Εκπνέει αύριο το μεσημέρι, η προθεσμία πού έχει δοθεί από την Εξαεθνή Ομάδα Επαφής, σε Σέρβους και Αλβανούς γιά επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ, οι Νατοικές δυνάμεις προετοιμάζονται και ενισχύονται, με 51 Αμερικανικά αεροσκάφη, στην περιοχή της Βαλκανικής, γιά πιθανές αεροπορικές επιδρομές εναντίον Σερβικών στόχων.

Τόσο οι 1300 παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, πού βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και οι διπλωματικές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν, τις περιοχές αυτές μέσα σε λίγες ώρες, αν πραγματοποιηθεί επίθεση του ΝΑΤΟ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ισχυροί, 5 ως 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης γενικά και πολύ κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 4 στα παράλια και στους 3 κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 19 February 1999 - 16:27:44 UTC