Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την άμεση παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητεί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ώστε να ξεκαθαρισθεί κατά πόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η λύση, συνομοσπονδίας.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τόμας Μίλλερ, ότι δεν συζητείται θέμα συνομοσπονδίας, αλλά χρειάζεται αυτό να το δηλώσει και ο ίδιος ο Κόφι Ανάν.

Ακόμη, ο κύριος Κυπριανού αναφέρθηκε στο θέμα της επαναπροσέγγισης, σημειώνοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει εγγράψει το θέμα στη Βουλή, και ζητεί να του δοθούν εξηγήσεις για τον τρόπο και τον στόχο των επαναπροσεγγιστικών συναντήσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπήρξε θετική εξέλιξη, για την οποία θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη.


Επιστολές προς ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποστέλει ο Γλαύκος Κληρίδης ενημερώνοντας για την ημερήσια διάταξη του προτεινόμενου εσωτερικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η ημερήσια διάταξη επικεντρώνεται σε τρείς τομείς.

Εναρμόνιση με το ευρωπαϊκο κεκτημένο, οικονομία και θέματα θεσμών.

Εξάλου ο πρόεδρος Κληρίδης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ, σύμφωνα με το οποίο οι απειλές του υπουργού εσωτερικών για σημαντικές αποκαλύψεις εις βάρος πολιτικών προσώπων, ανέβαλαν τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.


Τις πληροφορίες περι ανασχηματισμού με εμπλοκή του ονοματος του υπουργού εσωτερικών διέψευσε ο ίδιος ο κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την διαπίστωση ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να ανταποκρίθούμε στο έργο της εναρμονισης με το κοινοτικό κεκτημένο μετέφερε στον πρόεδρο Κληρίδη ο επικεφαλής της διαπραγματετικής ομάδας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, πρόσθεσε ο κύριος Βασιλείου, πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πλήρη υποστήριξη προς την διαδικασία που προωθεί για το Κυπριακό η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αν Χέρκους, εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάτεν ύστερα από συνάντηση με τον pρόεδρο Κληρίδη.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά τις γνωστές δηλώσεις του Βρεττανού εκπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνι, τις οποίες ο πρόεδρος Κλήρίδης, χαρακτήρισε ως προσβλητικές.

Ωστόσο ο κύριος Μάτεν αναφέροντας οτι είχε ειλημμένη υποχρέωση απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Περιορίστηκε απλώς να προσθέσει οτι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνων.


Νέο αμερικανικό σχέδιο για λύση του κυπριακού αποκαλύπτει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο προνοεί συνομοσπονδιακό σύστημα, στο οποίο οι δύο πλευρές θα έχουν και αριθμό καντονίων.

Το Βαρώσι, αναφέρεται στο αμερικανικό σχέδιο, θα επιστραφεί στους ελληνοκύπριους, ενώ προτείνεται στους τουρκοκυπρίους το 27,9% του εδάφους.

Η αβρούπα σημειώνει πως η τελευταία επίσκεψη του τούρκου υπουργού εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα είχε σχέση με το σχέδιο αυτό.

Επικαλούμενη μάλιστα έγκυρες πηγές σημειώνει πως η τουρκική πλευρά βλέπει με καλό μάτι το σχέδιο.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής είχε και σήμερα συναντήσεις με τον έλληνα ομόλογο του Ακη Τζοχατζόπουλο στην Αθήνα.

Οι δύο Υπουργοί επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μεταφορά των Ες 300 στην Κρήτη.

Να δούμε τι μεταδίδει από την ελληνική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ, Νίκος Κέττηρος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο καταλήψεων των σχολείων, όπως και στην Ελλάδα, οι μαθητές στην Κύπρο απορρίπτουν πλήρως, την πρόταση του Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη για αλλαγή του συστήματος εισδοχής στα Πανεπιστήμια.

Η παγκύπρια συντονιστική επιτροπή των μαθητών η οποία συνεδρίασε χθες απέρριψε ομόφωνα το προτεινόμενο σχέδιο.

Οπως δήλωσε στο ΛΟΓΟ, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών Νίκος Βιολάρης, ετοιμάζεται αντιπρόταση για ενοποίηση των ενιαίων εξετάσεων, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού Παιδείας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι κύπριοι μαθητές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελλαδική μαθητική ηγεσία ενώ, ο ίδιος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα προκειμένου να χαραχθεί μια ενιαία πορεία.


Υπόθεση κλοπής φορτίου τσιγάρων αξίας 400 χιλιάδων δολαρίων εξετάζει το Γραφείο Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού.

Το φορτίο κλάπηκε μεταξύ της 16ης Οκτωβρίου 1998 και της 29ης Ιανουαρίου 1999, απο πλοίο υπο κυπριακή σημαία του οποίου ο Σύρος καπετάνιος εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με καταγγελία του Αντώνη Αριστοτέλους, (διευθυντή υπεράκτιας εταιρείας που εδρεύει στην Λεμεσό), η εταιρεία φόρτωσε 1335 κιβώτια τσιγάρα στο υπο κυπριακή σημαία, πλοίο Σαντα Μαρίνα, με προορισμό την Πορτογαλία.

Ο Σύρος καπετάνιος εξαφανίστηκε χωρίς να επιστρέψει το φορτίο και η αστυνομία τον αναζητεί.


Οι δύο ισραηλινοί πράκτορες που καταδικάστηκαν πρόσφατα απο το κακουργοδικείο σε τριετή φυλάκιση αποφάσισαν να μην καταχωρήσουν έφεση.

Αυτό ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους Αντης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης πως αν'και η απόφαση για τρία χρόνια φυλάκιση των ισραηλινών είναι αυστηρή, εντούτοις θεωρειται νομικά ορθή, και δεν θα είχαμε πιθανότητες επιτυχίας στην έφεση.

Ο κύριος Τριανταφυλλίδης είπε ακόμη πως μελετάται το θέμα απονομής χάριτος στους δύο ισραηλινούς πράκτορες, αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και οι πελάτες του επιδείξουν καλή διαγωγή.


Επέκταση των απεργιακών μέτρων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αποφάσισαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, εαν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν επιτευχθεί πρόοδος στην διαφορά που προέκυψε μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων στα ξενοδοχεία Λόρδος Μπητς και Γκόλντεν Μπεη, στην Λάρνακα.

Στο μεταξύ, το πρωϊ, τα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου Φιλοξενία πραγματοποίησαν δίωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας με πινακι-δοφορία εξω απο το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό εμπορίου για να τους ενημερώσει αναφορικά με το μελλον του ξενοδοχείου Φιλοξενία.


Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε δηλώσεις του στην Πάφο ανέφερε ότι το θέμα του Φιλοξενία, καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασης των απεργιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, θα το συζητήσει αύριο με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Οι λιμενεργάτες και αχθοφόροι στο λιμάνι της Λάρνακας συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ εντός της ημερας θα επιδόσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους στον πρόεδρο της Βουλής.

Οπως ανακοινώθηκε θα συνέλθει διυπουργική επιτροπή εντός της εβδομάδας για να μελετήσει το όλο θέμα.


Νέα αιφνιδιαστική έφοδο της αστυνομίας, με έντεκα συλλήψεις για κυβεία, διενεργήθηκε, χθές βράδυ, στον Αγιο Δομέτιο.

Ειδικά κλιμάκια των διωκτικών άρχων, επέδραμαν σε γνωστό στέκι της περιοχής, όπου τσάκωσαν στα πράσα έντεκα πρόσωπα να παίζουν ζάρι.

Και οι έντεκα συνελήφθησαν, και αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευτούν αργότερα.

Απο σπίτι της οδού Αγίου Παύλου, που μετετράπη σε λέσχη, κατασχέθηκαν ζάρια, ειδικό τραπέζι και δοχείο για το ρίξιμο των ζαριών.


Μαρτυρία από τις στάκτες, που εξασφάλισαν τα επιστημονικά κλιμάκια του αρχηγείου αστυνομίας, οδήγησαν το ΤΑΕ Λευκωσίας, στον εντοπισμό και την σύλληψη ενός υπόπτου, αναφορικά με τον εμπρησμό της μπυραρίας "Μεξικό", στο Πέρα Χωρίο Νήσου, πρίν από δύο μήνες.

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Τούνια, απο την Νήσου, ο οποίος προσήχθη το πρωί, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης του.

Οπως ανέφερε στο δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, ο ύποπτος αναγνωρίστηκε από τρία πρόσωπα, ως ο ένας, εκ'των δύο αγνώστων, που κατέγραψε το βράδυ του εμπρησμού, η κάμερα παρακολούθησης, στην μπυραρία, και η οποία διεσώθη κυριολεκτικά μέσα απο τις στάκτες.

Πάράλληλα, οι διωκτικές αρχές, αναζητούν και δεύτερο πρόσωπο ως ύποπτο, ενώ, ο Τούνιας, αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.


Αλλαγή πολιτικής στο θέμα της αντιμετώπισης του ηγέτη τους Απτουλάχ Οτσαλάν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξίωσαν με νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο την Πρεσβεία της χώρας, στην Λευκωσία, οι Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο.

Το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω απο την πρεσβεία, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς του Αμερικανού Προέδρου στο θέμα του Κουρδικού ζητήματος.

Υπογράμμισαν, ταυτόχρονα, ότι αυτό που ζητούν, είναι ο τερματισμός των τουρκικών επιθέσεων στο Κουρδιστάν, και καλούν τους Αμερικανούς να παρέμβουν, προκειμένου τα τουρκικά όπλα να σιγήσουν, μιά για πάντα.


Το θύμα δύο βομβιστικών επιθέσεων, ο Ευάνθης Ιωάννου, κατονόμασε στην Αστυνομία συγκεκριμένο άτομο με το οποίο είχε διαφορές.

Ο Ιωάννου κατονόμασε ως τον επίδοξο δολοφόνο του, τον Ρένο Κώστα Κυριάκου τριάντα-έξι ετών από τον Υψωνα, ο οποίος συνελήφθει χθες βράδυ, από την Αστυνομία.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο διέταξε την προφυλάκιση του για περίοδο οκτώ ημερών.

Να σημειώσουμε ότι ο Ευάνθης τελεί υπό-κράτηση σε σχέση με κατοχή, διακίνηση και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.


Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, αναμένεται η τελική ψηφοφορία της Γερουσίας για το μέλλον του Μπίλ Κλίντον.

Οριστική απόφαση για την ακριβή ημέρα αναμένεται να ληφθεί κατα την αποψινή συνεδρία του Σώματος.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την αγόρευση των δυο πλευρών, της Κατηγορούσας Αρχής και της ομάδας δικηγόρων του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσιγκτων Πόστ, δεν αποκλείεται το τελευταίο στάδιο της δίκης του Προέδρου Κλίντον στην Αμερικανική Γερουσία, να διεξαχθεί μακρυά απο τηλεοπτικές κάμερες, καθώς για τέτοιας μορφής, δίκη ισχούν σχετικοί κανόνες της Γερουσίας που χρονολογούνται απο τον δέκατον ένατο αιώνα.


Μια μοναδική στα χρονικά της Γαλλίας δίκη, άρχισε σήμερα στο Παρίσι.

Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ενας πρώην Σοσιαλιστής Πρωθυπουργος και δυο τέως Υπουργοί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ'αμελείας.

Πρόκειται για τον πρώην Πρωθυπουργό Λωράν Φαμπιούς και τους Υπουργούς Υγείας Εντμόντ Ερβ και Κοινωνικών Υποθέσεων Τζωρτζίνα Ντουφουά.

Οι τρείς, κατηγορούνται για ανάμειξη σε σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 1985 για μετάγγιση μολυσμένου αίματος με τον ιό του Εητς σε επτά άτομα, πέντε απο τα οποία έχουν πεθάνει.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο τρείς εβδομάδες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει παντού ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στον 1 βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 1999 - 16:27:18 UTC