Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρεται κυρίες και κύριοι.

Εξαιρετικά δύσκολη περίοδος που τείνει να δημιουργήσει ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης του λαού, χαρακτήρισε την παρούσα φάση ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη τελετή παράδοσης του Υπουργείου.

Ο κύριος Ομήρου ανέφερε επίσης ότι αποχωρεί με τη συνείδηση ήσυχη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανησυχίες, τους φόβους και την αγωνία του για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Αμυνας Γιανννάκης Χρυσοστομής δήλωσε ότι θα υλοποίηση το κυβερνητικό έργο.

Στη συνέχεια ο κύριος Χρυσοστομής επισκέφθηκε το ΓΕΕΦ και είχε ενημέρωση για τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα.


Η παιδεία είναι μια συνεταιριστική προσπάθεια, μας αφορά όλους και μέσα σ'αυτό το πλαίσιο, με κοινωνική αλλά και πολιτική συναίνεση, θα πετύχουμε τους στόχους που θέτει η παιδεία μας, μια παιδεία που είναι έτοιμη να διαβεί τη στροφή της επόμενης χιλιετίας".

Αυτό δήλωσε ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο Υπουργείο με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας επεσήμανε ότι "η παιδεία δεν είναι έργο ενός ανδρός αλλά είναι έργο συλλογικό και στηρίζεται πάνω σε πολλούς για να επιτύχει".


Μετά την ανάλυψη των καθηκόντων τους οι δύο νέοι Υπουργοί μετέβησαν στο Προεδρικό και παρακάθησαν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι και ο μόνος Υπουργος στην Κυβέρνηση που δεν ανήκει στον Δημοκρατικό Συναγερμό, καλωσόρισε τους δύο νέους του συναδέλφους, δηλώνοντας πως η εκτελεστική εξουσία ενισχύθηκε από δύο μέλη της Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας.

Από την άλλη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επαναδιατύπωσε την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδης να σχηματίσει Κυβέρνηση όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής.

Η χρονική περίοδος που θα εκδηλωθεί η προσπάθεια του προέδρου συνέχισε θα αποφασιστεί από τον ίδιο.


Αποκλειστικά θέμα της Ρωσικής κυβέρνησης αποτελεί η απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων σε μια τρίτη χώρα πλήν της Κρητης και η Κυπριακή κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα μεταφοράς των πυραύλων αλλού.

Στη δήλωση αυτή προέβει ο Ρωσος Πρέσβης Γκέοργκι Μουράτοφ ύστερα απο συναντηση με τον Προεδρο Κληρίδη.

Από την άλλη ο κύριος Μουράτοφ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις που απτονται των θεμάτων της αμυνας της Κύπρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο αγορας αλλων οπλικών συστημάτων απο τη Μοσχα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην ίδια συχνότητα ήταν και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος επίμονα σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνονται δημόσιες δηλώσεις για τα θέματα άμυνας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την θέση οτι μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τους πυραύλους πρέπει να υπάρξει επαναδιατύπωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου επανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλης και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Πρέπει, πρόσθεσε, η κατάσταση να εξετασθεί σε συνεδρία του εθνικού συμβουλίου αλλά και σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τον πρωθυπουργό της Ελλαδας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η απόφαση για εγκατάσταση των ΕΣ-300 στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες προκύπτουν απο την συμφωνία.


Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από την απόφαση για μη έλευση των Ες - 300, να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Στη δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Δησύ, Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από την συνάντησή του με τον πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη.

Ο Κυριάκος Ροδουσάκης τόνισε ότι η Αθήνα θα φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις της έναντι του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος του Δησύ, απηύθυνε έκκληση για να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών είτε σε κόμματα είτε σε κυβερνήσεις.


Η επιτροπή αμυνας πάντοτε τηρούσε την θέση για συμφωνία σιωπής σε θέματα άμυνας και κανένα μέλος της δεν ενεπλάκη σε πυραυλολογία δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου.

Σε δηλώσεις ύστερα απο συνεδρία της επιτροπής ο κύριος Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι για την αγορά των Ρωσσικών πυραύλων ξοδέυτηκαν 224 εκατομμύρια δολλάρια, που αποτελουν το 90 τοις εκατόν της συνολικής τους αξίας.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Καράς, σε δική του δήλωση είπε οτι η Ελλάδα ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου με άλλους τρόπους και αυτό αποτελεί αποδειξη οτι εξακολουθεί να υφίσταται το δόγμα του ενιαίου χωρου.


Λιγότερη κριτική και περισσότερη στήριξη της κυβέρνησης Κληρίδη, ύστερα από τις εξελίξεις στο θέμα των Ες - 300, συστήνει το νέο μέλος της Κυπριακής βουλής, Χρήστος Ρότσας.

Το νέο μέλος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Επάρχου Λευκωσίας Αντρέα Παπαπολυβίου.

Διαδέχεται τον Ουράνιο Ιωαννίδη, που υπουργοποιήθηκε.


Την διαγραφή του από το μητρώο μελών του ΔΗΚΟ ζητά ο πρώην υπουργός αμύνης Κώστας Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι θεωρεί πολιτική ομηρία την περαιτέρω παραμονή του στο κόμμα.

Σχολιάζοντας, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι, ουδεμία ανησυχία προκαλεί η διαρροή στελεχών του ΔΗΚΟ, ενώ όπως είπε, δεν θα εκπλαγεί εάν ενδεχομένως υπουργοποιηθεί ο κύριος Ηλιάδης.


Σε συναγερμό βρίσκονται οι περιβαλλοντιστικές οργανώσεις, ενόψη της αυριανής άσκησης των Βρετανών, στην περιοχή του Ακάμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνονται ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, γι' αυτό προσπαθεί εδώ και καιρό με διαβουλεύσεις να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με αυτή την πολιτική βούληση επιβεβαιώνει και τη συνέπεια της και τη θέση της σε ότι αφορά το σεβασμό της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως που γίνεται αντιληπτό από όλους, όπως είπε, ότι αυτή τη στιγμή ειδικά θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Για το θέμα της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων για τον τερματισμό των Βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε συγκεκριμένα ότι η επίκληση της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως δεν είναι αρκετή, και διερεωτήθηκε εάν επιλεκτικά γίνεται η επίκληση της, αφού όπως είπε, στη Συνθήκη περιλαμβάνεται και εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.


Εκρηξη βόμβας και εμπρησμό σε διάστημα μισής περίπου ώρας είχαμε τα μεσάνυκτα στο Στρόβολο.

Στόχος των βομβιστών αποτέλεσε αυτή την φορά το αυτοκίνητο του φωτορεπόρτερ Στέλιου Παπαστυλιανού, του συγκροτήματος Δίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί οποιαδήποτε σημαντικά τεκμήρια, εντούτοις οι υποψίες των διωκτικών αρχών στρέφονται σε παλαιότερες απειλές που σχετίζονται με το επάγγελμα του θύματος, και τις φωτογραφήσεις υπόπτων στα δικαστήρια.

Απο την εκκοφαντική έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε κάτω απο το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα κάτω απο την θέση του οδηγού, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στα τζάμια της οικίας του Παπαστυλιανού.

Μισή περίπου ώρα αργότερα, το αυτοκίνητο του αστυφύλακα Κώστα Κωνσταντίνου που βρισκόταν σε ανοικτό χώρο στο Στρόβολο, έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, ενώ, δέν αποκλείεται οι δύο αυτές υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους.


Νορβηγός τουρίστας, ο Σίγκγουντ Χάγκεν, 61 χρόνων, βρέθηκε το πρωί νεκρός σε όρυγμα του υπό κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην Αγία Νάπα.

Ο Χάγκεν ήταν χθες βράδυ στη λεωφόρο Νισσί στην Αγία Νάπα σε κατάσταση μέθης και έφερε ελαφρύ τραύμα από πτώση σε πεζοδρόμιο.


Ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και από αύριο η Τουρκία αποκτά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μπουλέτ Ετσεβίτ, τον πρωθυπουργό της εισβολής.

Την σύνθεση της νεας Τουρκικής Κυβέρνησης θα ανακοινώσει αύριο στον πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ, ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο Ετζεβίτ πήρε πρίν μερικές ώρες την σχετική εντολή απο τον Ντεμιρέλ, και αναμένεται πως θα καταφέρει να σχηματίσει Κυβέρνηση, αφού έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Μεσουτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ.


Την πρώτη δίκη για καθαίρεση Αμερικανού Προέδρου, μετα απο 130 ολόκληρα χρόνια, άρχισε πρίν λίγο η Αμερικανική Γερουσία.

Το σωμα εξετάζει θέμα απομάκρυνσης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον απο τον Λευκό Οίκο, λόγω του σκανδάλου που προέκυψε με την Μόνικα Λουίνσκι.

Για να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος Κλίντον, απαιτείται η ψήφος 67 γερουσιαστών, γεγονός που θεωρείται απο τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως απίθανο.


Αψηφώντας το ψύχος που επικρατει στην χώρα, οι Ιάπωνες πρωταθλητές της πάλης Σούμο, βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους του Τόκυο, για να πάρουν μέρος σε μια αρχαία τελετή, η οποία πιστεύεται πως φερνει καλή τύχη στους αθλητές.

Εκατονταδες Ιάπωνες παρευρέθησαν στην εκδήλωση, ενθαρρύνοντας τους παλαιστές στη εκτέλεση των ασκήσεων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές, σε νότιες και ανατολικές κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη γενικά, αλλά ταραγμένη στις ανατολικές και τις βόρειες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε στη συνέχεια την κωμική σειρά του Λόγου, "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ" και το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι " Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ".

Ακολουθεί στις έξι και δέκα-πέντε, σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα, ο αγώνας καλαθόσφαιρας μεταξύ των ομάδων Σαμάρα Μόσχας - Ολυμπιακός Πειραιώς, για τη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 7 January 1999 - 16:27:35 UTC