Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ξεκάθαρη θέση από όλα τα κόμματα, εάν τάσσονται υπέρ ή όχι της υλοποίησης της απόφασης για τους Ες-300 ζητά ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνει πως αν ο Πρόεδρος Κληρίδης, μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα ότι η πλειοψηφία των κυπριακών κομμάτων, εμμένει στην αρχική απόφαση για τους πυραύλους, τότε, προσθέτει ο Βάσος Λυσσαρίδης, ασφαλώς θα πρέπει να ισχύει η διαβεβαίωση που του εδόθει προσωπικά ότι η Ελλαδική πλευρά, θα στηρίξει την απόφαση της κυπριακής ηγεσίας.

Αν υπάρξει διαφοροποίση της στάσης των Αθηνών, δεν θα διστάσει δημόσια, επισημαίνει ο Σοσιαλιστής ηγέτης, να καταλογήσει ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δίστασε, προσθέτει, να πράξει το ίδιο, με την άποψη της Αθήνας, για μεταφορά των Ες-300 στη Κρήτη.

Σε επικοινωνία που είχε ο "ΛΟΓΟΣ" με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, μας αναφέρθηκε ότι στο παρόν στάδιο, δεν θα ήθελε να προβεί σε δηλώσεις, εν αναμονή κάποιων διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και μόλις αυτές ολοκληρωθούν είπε, τότε θα σχολιάσει όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.


Αν δεν έλθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο αυτό θα αποτελέσει μή τήρηση του λόγου τιμής που έδωσε ενώπιον του κυπριακού λαού ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος των Νέων Ορίζόντων Χρίστος Κληρίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Για σημαντική φάση στο κυπριακό έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είπε ότι η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, περί Κυπριακής Συνομοσπονδίας είναι ρεαλιστική και υγιής βάση, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των θεμελίων μιας νέας συμμαχίας στο νησί.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι η Αθήνα, με κάθε ευκαιρία, σε όλα τα διεθνή βήματα, εξακολουθεί να τηρεί όχι φιλική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, εξέφρασε την πεποίθηση οτι κάποια μέρα, όπως είπε, η Ελλάδα, οπωσδήποτε θα καταλάβει πως η εμμονή στην αντίληψη αυτή, δεν θα της επιφέρει κανένα όφελος.


Ανανεώθηκε το διάταγμα προσωποκράτησης του ειδικού αστυνομικού Σάββα Ιωάννου Κινέζου σε σχέση με τη δολοφονία του Χαμπή αεροπόρου.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο αποτελέσματα επιστημονικών αναλύσεων που βρέθηκαν στην σκηνή ενοχοποιούν τον ύποπτο.

Επίσης η αστυνομία επικαλέστηκε γραπτή κατάθεση σύμφωνα με την οποία τον αεροπόρο πυροβόλησαν οι δύο αστυνομικοί Χρίστος Σιμιανός και Σάββας Ιωάννου Κινέζος.

Εν μεταξύ συνεχίστηκαν οι έρευνες στο σκουπιδότοπο Βατί για εντοπισμό των άλλων δύο κουκούλων που φέρεται να πέταξαν οι τρεις εκτελεστές μετά το φόνο.


Πάντως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης, διεψευσε το πρωί πληροφορίες που φέρουν συγκεκριμένο αστυνομικό να συνελήφθηκε απο την αστυνομία ώς ύποπτος σχετικά με το φονικό στον Μονοβόλικο.

Ο κύριος Κόσιης δήλωσε ότι ανακρίθηκε κάποιος αστυνομικός ο οποίος, όπως διεφάνει απο την πρώτη μέρα, δέν είχε καμία ανάμειξη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, ζήτησε τήν άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα καμπαρέ στην Κύπρο.

Ο Νίκος Κόσης, σημείωσε ότι σήμερα το έργο της δύναμης για πάταξη της πορνείας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο.

Ο υπουργός δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στα κέρδη από ναρκωτικά σημειώνοντας ότι είναι εξωφρενικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι τα περισσότερα ναρκωτικά προέρχονται απο ξένες χώρες.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κόσιης, η φύτευση ναρκωτικών στην Κύπρο, έχει καταστεί δύσκολη, λόγω των πολλών περιορισμών, ενώ, ιδιαίτερα δύσκολο έχει καταστεί το εμπόριο μέσω των κατεχομένων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αντιδράσεις αλλά και απογοήτευση προκάλεσαν στα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, των συγγενών αγνοουμένων και φοιτητικών οργανώσεων Κύπρου και Θεσσαλονίκης, τα δύο τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό.

Ολοι όσοι έλαβαν μέρος στην διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα, τόνισαν ότι η Τουρκία, κατάφερε και πάλι να πείσει ότι το πρόβλημα κατοχής της Κύπρου είναι απλά διακοινοτική διαφορά, και ώς εκ τούτου απαλλάσεται απο την ευθύνη της ως κατοχική δύναμη.

Τόνισαν ακόμη ότι με τα ψηφίσματα αφαιρείται απο την Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα οργάνωσης και ενίσχυσης της άμυνας της.

Παράλληλα, οι ακούραστοι φρουροί του οδοφράγματος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως με τα ψηφίσματα αυτά, οδηγούμαστε πιό κοντά στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και κατ'επέκταση στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Τα ψηφίσματα αυτά δέν πρέπει κάν να τα συζητούμε και οφείλουμε να τα απορίψουμε ώς εντελώς απαράδεκτα, τόνισαν χαρακτηριστικά.


Σε συναγερμό τέθηκαν νωρίς το απόγευμα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδος, για την μεταφορά στη χώρα από την Αλβανία, του βρέφους του Πρωθυπουργού Παντελί Μάϊκο, το οποίο γεννήθηκε πρόωρα.

Το Αλβανικό Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές για να στηθεί μία "αερογέφυρα ζωής" μεταξύ Αθηνών και Τιράνων.

Πριν τις τρεις το απόγευμα, αφίχθη στην Αλβανική πρωτεύουσα, ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου ΣΕ-130, το οποίο μετέφερε από τα Ιωάννινα, μία θερμοκοιτίδα και ένα ιατρό, προκειμένου να παραλάβει το νεογέννητο παιδί του Πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Η κατάσταση του νεογνού παρουσιάζει σταθεροποίηση, ωστόσο οι ανησυχίες των ιατρών παραμένουν, λόγω των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στα νοσοκομεία της Αλβανίας.


Ο εφιάλτης του πολέμου, ξαναζωντάνευσε μέσα από τις στάκτες του στο Κοσσυφοπέδιο.

Συγκρούσεις ευρείας κλίμακας ξέσπασαν μεταξύ σερβικών στρατευμάτων και Αλβανών αυτονομιστών του ούτω καλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Ο νέος κύκλος αίματος, άρχισε την παραμονή της Γέννησης του Ιησού Χριστού και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις βόρειες περιοχές της επαρχίας, ενώ ο νέος χρόνος που έρχεται φέρνει δυσοίωνες προοπτικές.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά σε προπύργιο των Αλβανών ανταρτών, μερικές δεκάδες μίλια έξω από την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Από τις μάχες, κινδύνευσε και άοπλη ομάδα διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία είχε μεταβεί στην περιοχή γιά να ελέγξει την κατάσταση.

Πάντως, Σερβικά άρματα μάχης περιπολούν συνεχώς την ύπαιθρο γύρω από την περιοχή των συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ουίλλιαμ Γουώκερ, μέλος της αποστολής των παρατηρητών, βρίσκεται στην περιοχή των συγκρούσεων, σε μιά προσπάθεια να εξευρεθεί κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, πού θα τερματίσει την βία.


Θάνατο αντί ειρήνη έφεραν σε εννέα νέους τα Χριστουγέννα, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Οι νεαροί διασκέδαζαν σε δισκοθήκη τα ξημερώματα της Γέννησης του Χριστού, όταν ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, λόγω πανικού που προκλήθηκε, από έκρηξη δακρυγόνου.

Αλλα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ το κέντρο διασκέδασης είχε δύο φορές περισσότερους θαμώνες απ'ότι επέτρεπαν οι κανονισμοί.

Συνολικά συνοστίζονταν 250 νέοι από δώδεκα έως 21 ετών.

Αγνωστοι παραμένουν οι δράστες της ρίψης του δακρυγόνου, ωστόσο η αστυνομία πιστεύει ότι αποτελεί μέρος πολέμου συμμοριών στην περιοχή.


Στην Κύπρο οι πυροσβέστες μαζί με τα παιδιά τους βρέθηκαν το μεσημέρι, σε μια άλλη διαφορετική αποστολή.

Διασκέδασαν τρώγοντας, πίνοντας, και τραγουδώντας, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κόση.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνεχίζεται κατά διαστήματα η χιονόπτωση στο Τρόοδος, προσφέροντας την ευκαιρία για ξεχωριστές γιορτές.

Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Τροόδους έφθασε τα είκοσι εκατοστά και στην Πλατεία τα δέκα.

Οι περισσότεροι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα λόγω παγετού.

Ωστόσο οι δρόμοι που παραμένουν ανοικτοί είναι πολύ ολισθηροί και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις κατά διαστήματα πυ θα πυκνώνουν σε μερικές περιοχές δίνοντας ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στον ένα περίπου βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά "Τα καλύτερα του Ντίσνεϋ" και στη συνέχεια, ένα αφιέρωμα στο "Μίστερ Μπιν".

Στις έξι και σαράντα πέντε, μην χάσετε την ξένη κωμική ταινία "Τρελλές Διακοπές", με τους Τσέβι Τσέϊς και Μπέβερλυ Ντ'Αντζελο.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα. και Χρόνια Πολλά.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 26 December 1998 - 15:27:27 UTC