Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε σήμερα στη Βιέννη, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Απόψε συζητείται το θέμα της διεύρυνσης, ενώ αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο απεσταλμένος μας στην αυστριακή πρωτεύουσα Μιχάλης Παυλίδης μας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αναχώρησε πριν από λίγο, για την Τουρκία, ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλλερ.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία των Ηνωμένων πολιτειών σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν εκτός του κυρίου Μίλλερ, η Ανν Χέρκους, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων πολιτειών Κένεθ Μπριλ, και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν.

Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η διαμόρφωση ενός πακέτου εισηγήσεων, ώστε να ικανοποιηθεί το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση για την μη έλευση των Ες - 300.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Μίλλερ δεν αποκάλυψε ο, τιδήποτε για το περιεχόμενο των συναντήσεων του.

Ανέφερε απλώς ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιάς διαδικασίας και συνέστησε υπομονή.


Σε δηλώσεις σχετικά με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και την επίσκεψη Μίλλερ με αντικείμενο το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, προέβησαν οι πολιτικοί ηγέτες.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι οι αόριστες υποσχέσεις και προτάσεις, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για οποιαδήποτε αλλαγή στην τουρκική στάση.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι στόχος των ΗΠΑ και μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών είναι να μην έλθουν οι πύραυλοι ΕΣ-300,.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν οι προσπάθειες αυτών που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία.

Εάν δεν υπάρξουν απτές αποδείξεις για ικανοποίηση των όρων που έθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, τότε, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, άσκοπα επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνιών.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των Αμερικανών, υστεροβουλία και επεσήμανε, πως τα όσα δήλωσε ο κύριος Μίλλερ, (περί καλής θέλησης από πλευράς Αγκυρας και εκδήλωση της ύστερα από τις τουρκικές εκλογές), προσβάλλουν την νοημοσύνη μας.


Κρίσιμα τραυματισμένος από μαχαίρι μεταφέρθηκε το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο είκοσι-επτάχρονος Σωτήρης Βασιλείου, από τον Συνοικισμό της ΑΗΚ στην Δεκέλεια.

Δύο ώρες προηγουμένως είχε δεχθεί επίθεση από τον Ανδρέα Δημητρίου, σαράντα- οκτώ ετών, υπάλληλο της Πολιτικής Αεροπορίας από τα Λειβάδια, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του μαζί με την θυγατέρα του πρώτου.

Ο Δημητρίου πήγε στην Δεκέλεια για να ζητήσει εξηγήσεις για ποιον λόγο ο Βασιλείου συνέχιζε να έχει σχέσεις με την κόρη του.

Μετά την επίθεση μετέφερε ο ίδιος το θύμα στο νοσοκομείο και στην συνέχεια παραδόθηκε στην Αστυνομία παραδεχόμενος ενοχή.


Ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη απεργία πείνας από μέλη του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου από την Τουρκία.

Την συμπαράσταση του στον αγώνα των γυναικών εξέφρασε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες για υλοποίηση της πολιτικής απόφασης στο θέμα της εκταφής λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές.


Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η βουλευτής Κερύνειας Κατερίνα Παντελίδου τις πληροφορίες που την φέρουν να μεταπηδά στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε επικοινωνία του "ΛΟΓΟΥ" με την Κατερίνα Παντελίδου, μας αναφέρθηκε ότι το θέμα είναι αυστηρά προσωπικό και δεν θα ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Ωστόσο, ο Πέτρος Βοσκαρίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβερνήσεως Σπύρου Κυπριανού, επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή στον ΔΗΣΥ, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεση του να γίνει μέλος του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το θέμα ανέφερε ότι δεν τον απασχολεί, ενώ έθεσε θέμα γενικότερου προβληματισμού που θα πρέπει να μελετηθεί, όπως είπε, από τις πολιτικές ηγεσίας, όταν ένας βουλευτής μεταπηδά κατά τη διάρκεια της θητείας του σε άλλο κόμμα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο αληθεύουν ή όχι οι πληροφορίες, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις θα δοθούν αύριο στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος.


Στον κλοιό της Αστυνομίας εκτιμάται ότι βρίσκεται ο Κινέζος ο οποίος καταζητείται για τη διπλή δολοφονία, και ο οποίος θεάθηκε το πρωί στην περιοχή Αγίας Φύλας.

Για εντοπισμό του κινητοποιήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διενήργησαν εξονυχιστικές έρευνες με την βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων και ελικοπτέρου.

Παρά το γεγονός ότι καταζητούμενος ξέφυγε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η σύλληψη του είναι θέμα χρόνου.


Ικανοποιήθηκε το αίτημα των πολυτέκνων για την παραχώρηση επιδόματος μάνας.

Μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ανακοινώθηκε επίσης, ότι θα γίνει μελέτη για να επιλυθεί και το αίτημα για αφορολόγητο αυτοκίνητο, όπως και αυτό του στεγαστικού σχεδίου.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων, Δήμος Πισσούριος, δόθηκε η υπόσχεση ότι τα δύο αυτά αιτήματα θα επιλυθούν εντός του '99.

Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.


Αγεφύρωτη παραμένει μέχρι στιγμής η διαφορά που προέκυψε για την ρύθμιση του δικαιώματος απεργίας, σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επιμένει στην νομοθετική ρύθμιση του θέματος, σε αντίθεση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποδέχονται μέν την ρύθμιση του, όχι όμως και διά νόμου.

Το δικαίωμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, η απασχόληση ξένων εργατών, η ΑΤΑ και η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ.

Ωστόσο, μιλώντας μετά την συνάντηση, τόσο ο Υπουργός Εργασίας, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, υποστήριξαν ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων στα θέματα προτεραιότητας και έμφασης, που συζητήθηκαν.


Καλύτερες μέρες για την οικοδομική βιομηχανία θα πρέπει να αναμένονται ύστερα και από την κατάληξη, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε σειρά μέτρων για την ανάκαμψη της .

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων, που εμπλέκονται στην οικοδομική βιομηχανία, σύζητησαν σε συνάντηση τους, τρόπους αναζωογόνησης του τομέα αυτού.

Οπως επεσήμανε ο κύριος Χριστοδούλου, εικοσι-πέντε και πλέον μέτρα που αφορούν θέματα φορολογικών ελαφρύνσεων, θέματα διαδικασίας και επίσπευσης εκτέλεσης έργων του Δημοσίου, θα τεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε εφαρμογή, με στόχο να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας.


Συνετρίβη, πρίν από δύο περίπου ώρες, αεροσκάφος των Ταιλανδικών Αερογραμμών, τύπου Αίαρμπας.

Το αεροσκάφος, πού μετέφερε 136 επιβάτες και δεκατετραμελές πλήρωμα, συνετρίβη και ανεφλέγη λίγο πρίν από την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Σουράτ Τάνι, στην νότια περιοχή της χώρας, προερχόμενο από την πρωτεύουσα Μπανγκόγκ.

Την στιγμή του δυστυχήματος επικρατούσε κακοκαιρία, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εχουν ανασυρθεί οκτώ νεκροί από τα συντρίμμια, ενώ τριάντα άτομα έχουν διασωθεί.


Την μείωση των επιτοκίων από εννέα τοις εκατόν σε επτά, θα εισηγηθεί με πρόταση νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, βουλευτής Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Γαλανός χαρακτήρισε απηρχαιωμένη και εξωπραγματική την υπάρχουσα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ το 1977.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι το σημερινό επιτόκιο, είναι υπερδιπλάσιο ή σχεδόν τριπλάσιο από τα διεθνή επιτόκια, και υποστήριξε ότι τα επιτόκια σήμερα,

πρέπει να είναι ελαστικά.


Παγκόσμια ημέρα του παιδιού σήμερα και ενόψει των Χριστουγενων αποκτά, όπως είναι φυσικό, ένα ξεχωριστό νοημα

Με την ευκαιρία αυτή, η ΓΟΥΝΙΣΕΦ οργάνωσε το πρωί στα γραφεία της, στη Λευκωσία ειδική εκδήλωση, οπου απένειμε δώρα σε αντιπροσωπείες από διάφορα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Εγκαταλείπει την προεδρία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αφού όπως δήλωσε, σκοπεύει να διαδραματίσει προσωπικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Σε συνέντευξη του, στην Ιταλική εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο, ο Κούρδος ηγέτης, ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την παραίτηση του απόψε, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Μέντ Τι Βι, πού εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο Οτσαλάν τόνισε ότι η νέα γραμμή και ο νέος ρόλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, χρειάζονται μιά ριζική αλλαγή και γι'αυτό αποχωρεί από την προεδρία, αφήνοντας την ευθύνη γιά τον αγώνα, στα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη.


Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας που διοργανώνεται από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, με την συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων και μελών των σωματείων Αδούλωτη Κερύνεια και Ελεύθερη Μόρφου.

Αύριο Σάββατο, την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσουν μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α' που θα παρουσιάσουν αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ως επίσης το προσφυγικό σωματείο Αφάνεια και Ομάδα Φοιτητών της Φοιτητικής Παράταξης ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ του ΑΤΙ.

Την Κυριακή, θα βρίσκονται στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το Κίνημα Νεολαίας Σολομώντος Παναγίδη Λεμεσού, ως και ομάδα Παιδιών του Σώματος Οδηγών της Επαρχίας Αμμοχώστου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοί 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα παράλια και γύρω στο μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 11 December 1998 - 16:27:30 UTC