Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Καγκελλαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ, ότι το κυπριακό είναι άσχετο με την πορεία ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επεσήμανε παράλληλα, ότι κατα την χθεσινή σύνοδο των 15 υπουργών εξωτερικών της Ενωσης, στις Βρυξέλλες, δεν αλλοιώθηκε η κοινή θέση των 15 χωρών-μελών για την Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίαζε τις προσπάθειες που κατά διαστήματα καταβάλλουν χώρες μέλη της Ενωσης, είτε για αναβάθμιση των τουρκο- κοινοτικών σχεσεων, είτε για να παρεμβάλουν εμπόδια στην πορεία της Κύπρου.


Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του συμβουλίου της ευρωπαϊκής ένωσης στις Βρυξελλες.

Σημείωσε ότι η απόφαση είναι πολύ κοντά στις Ελληνικες θεσεις, συνιστώντας παράλληλα υπομονή για τη σύνοδο κορυφής της ενωμένης ευρώπης.

Αν τεθεί τό θέμα είπε, η Ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.


Δεν τίθεται θέμα να αλλάξει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους πυραύλους ΕΣ-300, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι αν υπάρξει πρόταση για μη έλευση των πυραύλων, θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο, μαζί με την ελληνική ηγεσία να αποφασίσουν, γιατί το θέμα έχει άμεση σχέση με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ.

Εξάλλου, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρίτσιαρντ Χόλμπορουκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, είπε ο κύριος Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν ενεργό πρωτοβουλία, όμως, μετά τις τουρκικές εκλογές.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποφάσισε ακόμη, πότε θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, απορρίπτοντας διάφορες ερνηνείες που δόθηκαν σε δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, επανέλαβε ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι εξαιρετικές.

Σχολιάζοντας σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, για μετάβαση του Σώματος στην Αθήνα, τόνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό, δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή τον Πρόεδρο Κληρίδη.

ΔΗΛΩΣΗ


Η Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρία της, αποφάσισε όπως για Εθνικού λόγους απορρίψει το αίτημα των Αμμοχωστιανών προσφύγων, να δικαιούνται ψήφο για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθει από τη γραματεία της Ιεράς Συνόδου, τονίζεται ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε οι πρόσφυγες να διατηρήσουν τη προσφυγική τους, ιδιότητα.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε επίσης και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις εκλογές, και την Κυριακή θα αναγνωστεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς, σχετική εγκύκλιος.

Με την ανάγνωση της εγκυκλίου θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή των εκλογών, αφού σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, αυτές θα πρέπει να γίνουν εντός τριάντα ημερών από την ανάγνωση της εγκυκλίου.


Κούρδος που διαμένει στην Λεμεσό, σχεδίαζε να αυτοπυρποληθεί, κατα την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω απο την Γαλλική Πρεσβεία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δηλώσεις της εκπροσώπου των Κούρδων, Νου-τζάν Ντεριά, η απόπειρα του αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την εκδήλωση πρόθεσης για έναρξη νομικών διαδικασιών απο το Παρίσι, για έκδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αντιπροσωπεία των Κούρδων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρόξενο της Γαλλίας, η οποία και τους ανέφερε οτι θα μελετήσει την ολη κατάσταση.


Αναβλήθηκε για τις είκοσι-μία Δεκεμβρίου η έναρξη της δίκης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου των δύο Ισραηλινών που κατηγορούνται για κατασκοπεία, εναντίον της Εθνικής Φρουράς.

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Μιχάλης Κλεόπας, ζήτησε πίστωση χρόνου για να εξετάσει το κατηγορητήριο.

Οι δύο Ισραηλινοί προσήχθησαν το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας υπό την ισχυρή φρουρά οπλισμένων ανδρών της ΜΜΑΔ και του Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

Την προσαγωγή των δύο Ισραηλινών στο δικαστήριο παρακολούθησαν και δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων καθώς και Ισραηλινοί δημοσιογράφοι με τα τηλεοπτικά τους συνεργεία.


Το Υπουργείο δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως μελετά το θέμα των προβληματικών αστυνομικών αφού κάποιοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους προφασιζόμενοι και λόγους ασθένειας.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης κατά την διάρκεια επίσκεψης του, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Υπάρχει έτοιμη πρόταση, συνέχισε, προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Ο κύριος Κόσης, πρόσθεσε ότι τα ναρκωτικά αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία μας και με την βοήθεια του κοινού, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οσον αφορά τα τελευταία κρούσματα σε στρατόπεδα είπε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

Για το θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου, ο κύριος Κόσης είπε ότι οι Αγγλοι ζήτησαν να ξανάρθουν στην Κύπρο για ανακρίσεις σε ότι αφορά τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια και την πώληση του ξενοδοχείου Πεντέλη.


Ακολούθως ο υπουργός δικαιοσύνης μετέβει στην Λεμεσό, όπου και δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για το δολοφόνο των κινέζων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Παρά τις έντονες αντιδράσεις οι Βρεττανοί ζητούν να συνεχίσουν τις ασκήσεις στον Ακάμα με την χρήση ένσφαιρων πυρών.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής Δημήτρης Ηλιάδης ύστερα από ενημέρωση που είχε για το θέμα από τον υπουργό εξωτερικών του αναφέρθηκε ότι οι Βρεττανοί ζήτησαν αδεια για διεξαγωγή ασκήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1999.

Ανέφερε επίσης οτι συνεχίζονται χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις με τους Βρεττανούς για εξεύρεση εναλλάκτικων χώρων ασκήσεων.


Η πιθανή αναθεώρηση του Στρατιωτικού Δόγματος του ΝΑΤΟ, ήταν ανάμεσα στα θέματα πού συζητήθηκαν στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Το θέμα προκαλεί έντονες διαφωνίες στους κόλπους της Συμμαχίας, ενώ τριβές δημιουργεί και το ζήτημα της πυρηνικής στρατηγικής.

Παρουσία της μερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η Σύνοδος αναμένεται να επικυρώσει την παράταση γιά ένα εξάμηνο, της παρουσίας της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

Επισταμένα, θα συζητηθούν επίσης και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες ειρηνευτικής συμφωνίας.


Ψήφο μομφής εναντίον της ίδιας της κυβέρνησης του υπέβαλε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα διαδικαστικό τέχνασμα για παράταση της ζωής, του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το τέχνασμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της χώρας, γιά διάλυση του σώματος και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στόχος των ακροδεξιών αντιπάλων του Νετανιάχου, η ακύρωση της συμφωνία του Ουάϊ Πλαντέισιον.

Εν τω μεταξύ, βίαιες ταραχές συνεχίζονται και εξαπλώνονται στη Δυτική Οχθη, καθώς η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.


Εχοντας ως εφόδιο την τεχνική βοήθεια και την στήριξη του ΛΟΓΟΔΥΚΤΙΟΥ, η ιστοσελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνει σάρκα και οστά.

Η ιστοσελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η πρώτη στην Κύπρο στην ελληνική γλώσσα και φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας με επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ιστοσελίδα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις για όσους επιθυμούν να μελετήσουν όλες τις παραμέτρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως συννεφιασμένος με μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 βαθμούς στα παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά το έκτο επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 1998 - 16:27:21 UTC