Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κύπρος δηλώνει προς τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για εξεύρεση αμοιβαίων τρόπων μείωσης της έντασης στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της σύσκεψης και τόνισε ότι ισχύει ακόμη η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους ρωσικούς πυραύλους S300, που λήφθηκε το καλοκαίρι.

Είπε, επίσης, ότι από τη σύσκεψη βγήκαν κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για διάφορες θέσεις που είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, ότι δηλαδή υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μέχρι στιγμής ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που λήφθηκε το καλοκαίρι.

Τέλος ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κάθε φορά που πάμε στην Αθήνα δεν θα θέτουμε θέμα συναποφασίζειν και τόνισε ότι οι δύο Κυβερνήσεις συνεννοούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.


Εντονος και σοβαρός προβληματισμός επικρατεί τόσο για τους Σ-300 όσο και για την πορεία επίλυσης του κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως ισχύουν οι αποφάσεις του εθνικού συμβουλαίου για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Η απόφαση που θα ληφθεί για τους πυραύλους θα πηγάζει μέσα από τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Ο κύριος Αναστασιάδης αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναβολής ή ακύρωσης της άφιξης των Σ-300 λέγοντας ότι αν υπάρξει τέτοια απόφαση τότε θα την σχολιάσει.


Βρισκόμαστε στο παρά πέντε των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του ρωσικού πυραυλικού συστήματος και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, αντί να δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα με δηλώσεις υπολογισμών.

Στη δήλωση αυτή προέβει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας την ανάγκη συναποφάσισης των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα, για να αναλάβουν, όπως είπε, απο κοινού την ευθύνη.

Τόνισε παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με την επιστροφή του στην Κύπρο, πρέπει να καλέσει όλους ανεξαίρετα τους ηγέτες και να τους ενημερώσει, για την σύσκεψη των Αθηνών.


Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, για συζήτηση με την ελληνική Κυβέρνηση και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί του συνόλου του Κυπριακού.

O κ Λυσσαρίδης ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση που έλαβε χθες τηλεφωνικώς από τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, πριν από τη σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ο κ. Σκανδαλίδης δεν του είχε αναφέρει συγκεκριμένο λόγο για την πρόσκληση, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να πει ο,τιδήποτε προτού μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ.

Είπε, επίσης, ότι εάν υπάρχει πρόβλημα διάστασης απόψεων στο θέμα των πυραύλων, θα έπρεπε πρώτα να πείσουν εκείνους που ήταν παρόντες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή τον Πρόεδρο Κληρίδη. .


Αναστέλλουν οι γιατροί την επ' αόριστον εξαγγελθήσα απεργία τους.

Σε έκτακτη συνεδρία το Διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών, ομόφωνα έκρινε πως η απόφαση της εξ' υπουργών επιτροπής είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σταύρος Σταύρου, ανέφερε πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον Υπουργό Υγείας.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η αναστολή των απεργιακών μέτρων είναι υπο προϋποθέσεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Υστερα από 87 χρόνια τελέστηκε στο χώρο του κατεστραμμένου εξωκλησιού του Αγίου Ιωάννου κοντά στο τούρκικο χωριό Πέργαμος, θεία Λειτουργία.

Στόχος της πρωτοβουλίας του ιερέα της Ξυλοτύμπου και των κατοίκων της Λύσης η αναστήλωση του ναού.

Η θεία λειτουργία τελέσθηκε μέσα σε αντίσκηνο.

Η τελευταία φορά που τελέστηκε θεία λειτουργία στον ναό ήταν το 1911.


Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, θα προσπαθήσουν να επιδιωρθώσουν, το παγκύπριο αντικατοχικό κίνημα, συγγενείς αγνοουμένων, προσφυγικά σωματεία και τριακοντα-μελής αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την Δευτέρα τριάντα Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις έντεκα το πρωϊ, θα επιχειρήσουν απο το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας να μεταβούν ελεύθερα στο ιερό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χ"Παναγιώτου τόνισε πως η τουριστική επίσκεψη που διοργανώνει ο Επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, συμβάλλει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα επικρίνει τον κύριο Χριστόπουλου που με δηλώσεις του αποκαλεί τα κατεχνόμενα μας εδάφη ως τουρκικό μέρος.

Εξάλλου τη διαφωτιστική εκαστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, ενίσχυσαν παιδιά των κατηχητικών σχολείων Αποστόλου Βαρνάβα Λάρνακας.


Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η ετήσια παγκόσμια έκθεση της Οργάνωσης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση τονίζει την αυθαίρετη εφαρμογή των νόμων, ιδιαίτερα για την πάταξη της τρομοκρατίας, τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και πολιτικών συγκεντρώσεων και τη δραστική παρέμβαση των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο οργανωμένο έγκλημα και τις διασυνδέσεις του με τα σώματα ασφαλείας, ενώ καταγγέλλονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επαρχίες που βρίσκονται ακόμη κάτω απο το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Επισημαίνονται οι άθλιες συνθήκες των τουρκικών φυλακών και υπάρχει ειδική αναφορά και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Για την Ελλάδα υπογραμμίζονται τα θετικά μέτρα για τη νομιμοποίηση των ξένων μεταναστών, επισημαίνεται, όμως, η αναγνώριση μόνο της Μουσουλμανικής μειονότητας και γίνονται αναφορές στις περιορισμένες φυλετικές διακρίσεις που υφίστανται ορισμένοι ξένοι, και οι τσιγγάνοι.

Η έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά στην Κύπρο.


Σε πανικό οφείλωνται οι επικρίσεις της Κυβέρνησης και της ΕΔΕΚ, αναφορικά με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία.

Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ, για διάλογο.

Απαντώντας στις δηλώσεις Χριστόφια, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είπε ότι ο διάλογος είναι επιδίωξη της κυβέρνησης, ενώ, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχώμενο ενσωμάτωσης των προτάσεων του ΑΚΕΛ, στο πακέτο προτάσεων του Υπουργείου του για την οικονομία.

Σ'ότι αφορά πάντως τις δηλώσεις του κύριου Χριστόφια για πανικό, ο κύριος Χριστοδούλου είπε πως ο Γενικός Γραμματέας έχει κάνει σφάλμα αφού συγχίζει την κριτική με την επίκριση.


Δεκατέσσερεις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, μέσα στην οικογένεια, σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος ευημερίας, Λούλλα Θεοδώρου, η παρενόχληση αρχίζει από την προσχολική ηλικία και φθάνει μέχρι την εφηβεία, ενώ οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, λόγω ευαισθητοποίησης του κοινού.

Μιλώντας έπειτα σπό την έβδομη επαρχιακή συνδιάσκεψη Συμβουλίου Ευημερίας Λευκωσίας, η κυρία Θεοδώρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του τμήματος ευημερίας γιά τη αύξηση των κρουσμάτων παρενόχλησης, ωστόσο τόνισε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά συγκαλύπτονταν πολύ προσεκτικά.

Το πρόβλημα με τις καταγγελίες εναντίον γονιών πού κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά τους, ανέφερε η κυρία Θεοδώρου, είναι ότι πολλές φορές δεν μπορεί να στηριχθεί υπόθεση στο δικαστήριο, αφού ένα παιδί προσχολικής ηλικίας πιθανόν να θεωρηθεί μη αξιόπιστος μάρτυρας και δεν μπορεί να αντεξεταστεί.


Ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό στην Ιταλία, απείλησε ότι θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες αν οι κούρδοι αντάρτες δείξουν την πραγματική τους δύναμη.

Ο Οτσαλάν επανέλαβε την έκκληση για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, απείλησε όμως και με κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Η Τουρκία, που κατηγορεί τον Οτσαλάν για τον θάνατο 29 χιλιάδων ανθρώπων τα τελευταία 14 χρόνια, έστειλε σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα ένα φάκελο 900 σελίδων με τον οποίον ζητά την έκδοση του κούρδου ηγέτη.


Βουτιά θανάτου έκανε αστικό λεωφορείο στο Σηάττλ των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν παρεξέκλινε της πορείας του και έπεσε από γέφυρα.

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από την πτώση του λεωφορείου, πού προκλήθηκε όταν δυσαρεστημένος επιβάτης πυροβόλησε τον οδηγό στον ώμο.

Το λεωφορείο, πού μετέφερε 35 επιβάτες, κατέπεσε πάνω σε σπίτια, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο οδηγός του λεωφορείου.

Ο δράστης του επεισοδείου δεν έχει εντοπιστεί, ωστόσο πιστεύεται ότι είναι ανάμεσα στους τραυματίες.


Δυο νίκες και μια ισοπαλία ειχαμε στα σημερινά απογευμετινά παιχνίδια με τα οποια ξεκίνησε η δέκατη αγωνιστική του πρωτωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Στο ντέρπι ουραγών ο Αρης πέτυχε σπουδαία νίκη κερδίζοντας στο Τσίρειο τη Δόξα με 2-1.

Εκτος εδρας νίκη σημείωσε η ΑΕΚ που επικράτησε της Νεας Σαλμίνας με 1- 0.

Στο Παραλίμνι η αναμέτρηση της τοπικής Ενωσης με τον Απόλλωνας έληξε ισόπαλη 1-1.

Στις εφτά το βράδυ θα ξεκινήσει το λευκωσιάτικο ντέρπι κορυφής με το ΑΠΟΕΛ να υποδέχεται την Ομόνοια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως συννεφιασμένος και πιθανόν να πέσουν λίγες, τοπικές, ελαφρές βροχές.

Αργότερα θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, αλλά παροδικά θα πνέουν απο νότιες κατευθύνσεις, ασθενείς δύο εώς τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία, θα πέσει απόψε, γύρω στους ένδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους δεκαπέντε βαθμούς στα παράλια και γύρω στους έξι βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Δείτε στη συνέχεια σε απευθείας μετάδοση απο την Αίθουσα "Ελευθερία" τον αγώνα καλαθόσφαιρας Ομόνοιας-Κεραυνού για την όγδοη αγωνιστική του Πρωταθλήματος ΛΑΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Στην συνέχεια μη χάσετε την ελληνική ταινία ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ με τους Μίμη Φωτόπουλο Γιάννη Γκιωνάκη και Βασίλη Αυλωνίτη.

Νεώτερες ειδήσεις στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 28 November 1998 - 15:27:37 UTC