Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δέσμη κοινωνικών μέτρων θα προωθήσει η κυβέρνηση στη βουλή, σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του λαού.

Η δέσμη μέτρων, την οποία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα προωθηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 10 εκατομμύρια λίρες.

Σε ερώτηση εάν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου συνιστούν υιοθέτηση των εισηγήσεων της ΕΔΕΚ, ο κύριος Στυλιανίδης, απάντησε πως η Κυβέρνηση είναι ευρείας αποδοχής, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος έτσι ώστε να υπηρετείται το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται αύξηση του κατώτατου ορίου συντάξεων κατά δέκα τοις εκατόν, αναπροσαρμογή της κοινωνικής σύνταξης και μείωση του ορίου ηλικίας, παραχώρηση επιδόματος κοινωνικής ευημερίας και επιδότηση εθελοντικών οργανισμών.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται, επίσης, πρόνοια για δημιουργία βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών και αύξηση της χορηγίας προς το Ιδρυμα Προώθησης της έρευνας.


Η μέχρι τώρα αναπληρωτής Εφορος Εταιρειών, Στέλλα Γιωρκάτζη, διορίστηκε σήμερα ως νέα Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κυρία Γιωρκάτζη, που θα αντικαταστήσει τον κύριο Σπύρο Χρίστου, ο οποίος αφυπηρετεί, θα αναλάβει τα καθήκοντα της, την 1η Δεκεμβρίου.

Ο διορισμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης να προωθήσει περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυρία Γιωρκάτζη, θα φανεί αντάξια των νέων καθηκόντων της, ενώ η ίδια η νέα Γενικός Ελεγκτής διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της, χαρακτηρίζοντας τον διορισμό της ως τιμή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αυτή την περίοδο υπάρχουν στην Κύπρο αυξημένα κρούσματα κατασκοπείας και ένας από τους λόγους είναι το θέμα των πυραύλων ΕΣ- 300, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνης Τάκης Χατζηδημητρίου.

Ο κύριος Χατζηδημητρίου προέβη στις δηλώσεις ύστερα από κλειστή συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία έγινε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Αμύνης Γιαννάκη Ομήρου, τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση και εκπροσώπους της ΚΥΠ και της Εθνικής Φρουράς.

Οπως είπε ο κύριος Χατζηδημητρίου, πολλά εξαρτώνται από τους απλούς πολίτες, που πρέπει να προσπαθούν να μην τους διαφεύγουν πληροφορίες, και να ενημερώνουν την αστυνομία όταν υποψιάζονται κάποιους για κατασκοπεία.

Κάλεσε, επίσης, τους ξένους που βρίσκονται στην Κύπρο να περιορίζονται στον ρόλο για τον οποίο έρχονται στην χώρα μας.


Τέσσερα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν το πρωί στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

Πρόκειται για δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Ο κατάπλους των τεσσάρων τουρκικών πολεμικών έγινε στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων Ταύρος, που άρχισε στα κατεχόμενα σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, και "Αποφασιστικότητα στη θάλασσα", η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο,τον διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα.

Στη διάρκεια της τουρκικής άσκησης Ταύρος, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν και εικονικούς στόχους των πυραύλων ΕΣ- 300.

Χθες δύο τουρκικά αεροσκάφη RF-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά για φωτογράφιση, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου κάνοντας τον Γύρο του Νησιού.


Επείγοντα περιστατικά και μόνο θα αντιμετωπίζονται από αύριο στα νοσοκομεία.

Τα απεργιακά μέτρα που λαμβάνουν οι γιατροί προβλέπουν τετράωρη στάση εργασίας για αύριο, εικοσι-τετράωρη απεργία στις είκοσι Νοεμβρίου και επ' αόριστον απεργία από την πρώτη Δεκεμβρίου.

Σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος της συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών Σταύρος Σταύρου, επέρριψε την ευθύνη για τις απεργίες στην κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τους, καθώς και στην εμμονή του Υπουργού Οικονομικών να διαπραγματεύεται με την ΠΑΣΥΔΥ αντί με τους ίδιους.

Διαβεβαίωσε, πάντως, πως παρά την απεργία οι γιατροί θα τηρήσουν όλα τα μέτρα ασφάλειας προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο κανένας ασθενής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ΠΑΣΥΔΥ που αντιπροσωπεύει το σύνολο των κυβερνητικών γιατρών.

Συμπαράσταση στους απεργούς εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου.


Σύγκριση και διασταύρωση των στοιχείων τους, για την υπόθεση Αμιάντου, άρχισαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι για την υπόθεση.

Εκπρόσωποι της υπηρεσίας του Επίσημου Παραλήπτη, της Κεντρικής Τράπεζας και της Μητρόπολης Λεμεσού, είχαν το πρωί συνάντηση και αντάλλαξαν στοιχεία.

Σε δηλώσεις του, ο Οικονομικός Σύμβουλος της Μητρόπολης Λεμεσού, Αλκης Μαυρονύχης, είπε ότι και οι τρεις μελέτες που έγιναν, έχουν κλείσει, ουσιαστικά το θέμα.

Ο Ανώτερος Εξεταστής στο τμήμα πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, Σπύρος Γεωργίου, είπε ότι η ολοκλήρωση της έρευνας δεν αναμένεται να περατωθεί σύντομα, λόγω του γεγονότος ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος.


Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Εβδομάδα, θα συμμετάσχουν και οι συνεργάτες των δύο ηγετών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε σήμερα ότι θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών.

Από την άλλη όμως απέφυγε και πάλιν να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει διαφοροποίηση μελών της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ες 300, τονίζοντας ότι δεν συζητεί θέμα πυραύλων και ότι τους αφορά.


Μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής ομογένειας, στις Ηνωμένες Πολιτείες και άσκηση πιέσεων προς την αμερικανική κυβέρνηση, για να βοηθήσει στην επίλυση Κυπριακού, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από αντιπροσωπεία της ομογένειας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ελληνοαμερικανός Ιωάννης Σάντας.

Σε δηλώσεις του ύστερα απο την συνάντηση ο κύριος Σάντας ανέφερε ότι η αμερικανική κυβερνηση θα πρέπει να ενεργήσει καταλυτικά για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, οι Αμερικανοί να παραβλέπουν μια τέτοια κατάσταση .

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος δήλωσε πως ζήτησε απο τον κύριο Σάντας να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός και συνεργασία της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.


Μάντης κακών γιά την κυβέρνηση Γιλμάζ είναι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος προέβλεψε ότι η πτώση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι πολύ πιθανή.

Ημέρα κρίσεως θα είναι η 25η Νοεμβρίου γιά την Τουρκική κυβέρνηση, αφού αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση επί προτάσεως μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση και η οποία απειλεί να ανατρέψει τον Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο Αντιπρόεδρος Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας σε μέλη του Κόμματος του, προέβλεψε ότι η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανή.

Η εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει αύριο κατά πόσο η ψηφοφορία γιά την πρόταση, θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της 25ης Νοεμβρίου.


Εντυπωσιακή και χωρίς ζημιές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ήταν η χθεσινοβραδυνή βροχή λεοντίδων μετεωριτών, πού έγινε ορατή σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Απω Ανατολή.

Τα ουράνια πυροτεχνήματα, φώτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τους αιθέρες της γής, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στους διαστημικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και ειδικότερα τον Ρωσικό σταθμό Μίρ.

Οι μετεωρίτες, πού αποτελούσαν την διαστημική ουρά του κομήτη "Τέμπελ Τάτλ", έμοιαζαν με σύννεφο λαμπερών αερίων, με μικρά κομμάτια στερεάς ύλης.


Πρόταση για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και των υποψηφίων προέδρων και βουλευτών, παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού ανέφερε ότι η πρόταση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και των κομμάτων, στοχεύει στην καθιέρωση της διαφάνειας αφού, όπως ανέφερε, το θέμα επηρεάζει αρνητικά την αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών.

Οι Νέοι Ορίζοντες, προτείνουν, επίσης, όπως απαγορεύεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες που συμμετέχουν σε κρατικούς διαγωνισμούς.


Υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκαν οι Ξενοφών Κυναίγειρας, από την Ορά, και Κυριάκος Μοσκοβίας, από την Αραδίππου, προς διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων σχετικά με τη χθεσινή έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του Αντώνη Δημητρίου, στη Λάρνακα.

Οπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο Κυναίγειρας είχε εκτοξεύσει απειλές εναντίον του Δημητρίου.

Εξάλλου, την προηγουμένη της έκρηξης ο ίδιος ύποπτος είχε συναντηθεί με τον Μοσκοβία.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν εύλογες υποψίες εναντίον των υπόπτων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βόρειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 βαθμούς στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Δείτε στην συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ.

Ακολουθούν απρόοπτα στιγμιότυπα με τον ΑΟΡΑΤΟ ΦΑΚΟ και στις έξι και δέκα- πέντε παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από την έδρα του Παναθηναϊκού τον αγώνα για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας μεταξύ των ομάδων ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ.

Ακολουθεί στις επτά και σαράντα-πέντε ένα ακόμα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στις 8.15.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 1998 - 16:27:16 UTC