Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τέσσερα ελληνικά μαχητικά ΕΦ-16 και δύο βομβαρδιστικά Αλφα-7 Κορσέρ, τράνταξαν σήμερα τους ουρανούς της ημικατεχόμενης Κύπρου παίρνοντας μέρος στη σημερινή φάση της άσκησης Νικηφόρος, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Τα έξι μαχητικά, πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στόχων σε πεδίο βολής στην περιοχή Λευκωσίας.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και επιτελείς από την Ελλάδα.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το ναυτικό, καθώς και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στην Λάρνακα.


Δύο τουρκικά αεροσκάφη φωτογράφισης, τύπου Αρ Εφ 4, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις 11 και 40 μέχρι τις 12 και 35 το μεσημέρι.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, στην οποία σημειώνεται ότι τα δύο αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο βόρεια της Κύπρου, πέταξαν πάνω από την Κερύνεια, την Αμμόχωστο και ακολούθως εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές και πέταξαν πάνω από την Λάρνακα και την Πάφο.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα οποιανδήποτε πρόκληση.

Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις των Τούρκων εκφράζονται μέσα και από δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, αλλά και από δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι φανερά ενοχλημένοι από την άσκηση Νικηφόρος 98, μιλούν για επιθετικές βλέψεις εναντίον του ψευδοκράτους.

Ο κύριος Ομήρου, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή του ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Δημήτριο Αρβανίτη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται αυτές οι προκλήσεις να περάσουν, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτά που δήλωσε ο ίδιος δεν είναι λεονταρισμοί.

Από την πλευρά του, ο Αντιστράτηγος Αρβανίτης επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο, ηθικά και πρακτικά, ενώ εξέφρασε παράλληλα την απόλυτη ικανοποίηση του από την σημερινή άσκηση Νικηφόρος, την οποία παρακολούθησε μαζί με τον κύριο Ομήρου.


Η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών παραμένει στο πηγαιν' έλα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αφήνωντας σαφώς να νοηθεί ότι μέχρι στιγμής δέν έχει συμφωνηθεί ημερήσια διάταξη έτσι ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Σήμερα η κυρία Αν Χέρκους συνατήθηκε για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά ανακοίνωσε μόνο το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων της.

Αύριο η κυρία Χέρκους θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ραούφ Ντενκάς, και την μεθεπόμενη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυρία Χέρκους δεν δέχθηκε καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εκλήθει να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση Ντενκτάς για σύμφωνο μη επιθέσεως μεταξύ δύο κρατών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι αναφορικά με το Κυπριακό υπάρχουν αντιφατικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην χρησιμοποίησή τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε ή προγραμματίζεται συνάντησή του με την 'Ανν Χέρκους είπε ότι δεν την έχει δεί και πρόσθεσε ότι αναμένει να την συναντήσει αν η ίδια το ζητήσει. Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις επαφές της κυρίας Χέρκους στην Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος επίσης τόνισε ότι με την σκανδαλολογία ο λαός αποπροσανατολίζεται από το Εθνικό Θέμα.


Συνεχίζεται από τις εννέα το πρωί η κατάθεση συνεργατών του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου ενώπιον της Επιτροπής Συνοδικών, η οποία διερευνά τις οικονομικές δραστηριότητες του.

Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει οι 'Αλκης Μαυρονύχης, Οικονομικός Σύμβουλος του Μητροπολίτη, Ιωάννης Κυριακίδης, Δικηγόρος του, Σάββας Τέκλος, Λογιστής της Μητρόπολης Λεμεσού και Ανδρέας Λοιζίδης, 'Εφορος της Μητρόπολης.

Σε δηλώσεις του ο 'Αλκης Μαυρονύχης κάλεσε όσους ζητούν από τον Μητροπολίτη να παραιτηθεί, να παραιτηθούν οι ίδιοι. Επίσης επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ανάμιξη και πολιτικών προσώπων στις υποθέσεις που εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Ο Ηλίας Παντελίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής που είχε διορίσει η Ιερά Σύνοδος για διερεύνηση των υποθέσεων του Μητροπολίτη Χρύσανθου, αναφερόμενος στους υπαινιγμούς ότι στην έκθεσή του περιέχονται στοιχεία που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, δήλωσε ότι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο ας δώσουν την έκθεση στην δημοσιότητα.

Η εξέταση μαρτύρων συνεχίζεται.


Στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκης Ενωσης για παρακάμψη του Ελληνικού ΒΕΤΟ, για χορήγηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Τουρκία, η Αθήνα προσφεύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Με μια νομική ακροβασία, η Ευρωπαική Ενωση θεωρεί την Τουρκία ως μία χώρα υπό ανάπτυξη και προτείνει να χορηγηθούν κοινοτικά κονδύλια προς την Αγκυρα, με κανονισμό που προβλέπει την λήψη απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε πάντως πως αυτη η προσπάθεια δέν θα γίνει ανεκτή απο την Ελλάδα.

Στην Λευκωσία, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως η Κύπρος, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει δίκαιο στην θέση που υοθέτησε και πως το όλο θέμα δεν έχει καμμιά σχέση με την ενταξιακή μας πορεία.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε εξάλλου, πως έχει η εμπιστοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα θα χειρισθεί το θέμα και υπογράμμισε πως η Κύπρος συμπαραστέκεται πάντα στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα συμπαραστέκεται στην Κύπρο.


Με αμυδρές τις ελπίδες επίτευξης συμφωνίας, συνεχίζεται στην Ουάσινγκτων με την συμμετοχή του Μπίλ Κλίντον, η Σύνοδος Κορυφής γιά το Μεσανατολικό, παρά τις χθεσινές απειλές του Βενιαμίν Νετανιάχου, ότι θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες.

Τις αμφιβολίες για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους εντός των επομένων 24 ωρών, εξέφρασε εκπρόσωπος της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην διάσκεψη κορυφής του Ουάι Πλαντέισον.

Την είδηση μετέδωσε ισραηλινός ραδιοσταθμός, πού ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προτίθεται να παρατείνει την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Οχθη, συνεχίστηκαν γιά δεύτερη ημέρα, διαδηλώσεις Εβραίων εποίκων, οι οποίοι αντιτίθενται στην πραγματοποίηση των συνομιλιών και την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Εξάλλου, σκληροπυρηνικά μέλη της κυβερνησης συνασπισμού του Νετανιάχου, απειλούν να ανατρέψουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αν προχωρήσει σε συμφωνία συμβιβασμού, όπως την χαρακτηρίζουν, με τους Παλαιστινίους.


Τα αδέλφια του Ιερόθεου Ρόπα, Τάκης και Ανδρέας, που είχαν συλληφθεί για επηρεασμό μάρτυρα σε υπόθεση φόνου, κατηγορήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι στις 13 Οκτωβρίου απείλησαν τον Δημήτρη Καλαβασιώτη και προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση φόνου του Μάριου Παναγίδη.

Το δικαστήριο διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση για οκτώ ημέρες.

Οπως είναι γνωστό, για το φόνο του Παναγίδη κατηγορούνται οι Ιερόθεος Ρόπας, Νίκος Νικολάου και Αρα Χαρουτουνιάν.


Δεύτερη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξιούρουππα είχαν το πρωί στο νοσοκομείο Λάρνακας οι ανακριτές που διερευνούν τη υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του.

Κρατώντας τα χαρτιά της κλειστά, η Αστυνομία κάλεσε το τελευταίο εικοσιτετράωρο για ανάκριση αρκετά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε συλλήψεις.

Οι ανακρίσεις για την απόπειρα φόνου, που διαπράχθηκε την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζονται.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.


Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού υπέβαλαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το πρωί, ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο της ΑΗΚ δεν ενήργησε με την απαραίτητη επιμέλεια, για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον στην περίπτωση της αγοράς κτήματος στη Μέσα Γειτονιά.

Εξ'άλλου ο Γιώργος Βασιλείου σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία συμβουλίων προσφορών στους Ημικρατικούς οργανισμούς είπε πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το κοινοτικό κεκτημένο.

Είπε επίσης ότι εκείνο που βλάπτει την εικόνα της Κύπρου είναι τα σκάνδαλα και όχι η αποκάλυψη των σκανδάλων.


Αρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που προνοεί την ακαδημαϊκή αυτονομία του ΑΤΙ.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβραάμ Αντωνίου στην εξέταση των εικοσι-τεσσάρων από τα τριαντα-έξι άρθρα του νομοσχεδίου, που ήταν και τα πιο ουσιαστικά, υπήρξε ομοφωνία όλων των κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, φοιτητές του ΑΤΙ και αντιπροσωπεία της ΠΟΦΝΕ, σε συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα, ζήτησαν την παρέμβαση του προς τον υπουργό Οικονομικών για προώθηση και του δεύτερου αιτήματος τους, της δημιουργίας δηλαδή, θέσης τεχνικού μηχανικού στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως εξακολουθεί να επιρρίπτει στην ΠΑΣΥΔΥ την ευθύνη για τη μη επίλυση του θέματος.


Με στόχο την νομοθετική ρύθμιση μιάς εθνικής πολιτικής κατά των ναρκωτικών, η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδρυση αντι-ναρκωτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, το συμβούλιο θα συντονίζει και θα ελέγχει δραστηριότητες σχετικά με την πρόληψη στη χρήση και την διακίνηση ναρκωτικών.

Θα έχει, επίσης, την ευθύνη για την σύσταση ταμείου καταπολέμησης ναρκωτικών.

Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή, ενώ όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, Ανδρέα Παρισινό, θα γίνει προσπάθεια να εγκριθεί το νομοσχέδιο από την ολομέλεια της Βουλής, εντός του Νοεμβρίου.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε συνεργασία με τους συγγενείς αγνοουμένων, την "Αδούλωτη Κερύνεια", την "Ελεύθερη Μορφου" και άλλα σωματεία οργανώσεις και σχολεία, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 10 το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αντικατοχική εκδήλωση.

Κατά την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν το Ολυμπιακό Ωδείο Κύπρου και ο Γάλλος φιλέλληνας καλλιτέχνης, Μισιέλ Μαγιό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα τελέσει δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και την απελευθέρωση της Κύπρου.

Θα ανάψουν, επίσης, 1619 κεριά για τους αγνοουμένους, από δάδα που θα μεταφέρουν δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου και του ΠΑΚ, από την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Πυργών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης στο οδόφραγμα.


Να δούμε τι προβλέπει η μετερεολογική υπηρεσία για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βόρειους ασθενείς, 3 μποφόρ ανέμους.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 14 στα υπόλοιπα παράλια.


Παρακολουθήστε στη συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ. Ακολουθούν απρόοπτα στιγμιότυπα με τον ΑΟΡΑΤΟ ΦΑΚΟ και στην συνέχεια, στις έξη και δεκαπέντε, μην χάσετε την ζωντανή μετάδοση του αγώνα καλαθόσφαιρας για την ευρωλίνγκα 98 μεταξύ των ομάδων Τσέσεκά Μόσχας - Ολυμπιακός Πειραιώς.

Ακολουθεί στις επτά και σαράντα-πέντε ένα ακόμα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του Λόγου Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Για την κύρια ενημέρωση της ημέρας, θα είμαστε και πάλι μαζί σας στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 22 October 1998 - 15:27:19 UTC