Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται όπως όλοι οι υπουργοί καταθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, με έντυπο το οποίο εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών, ζητείται από τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι τις δεκαπέντε Οκτωβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους,

Σημειώνεται πως θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία αναφορικά με την περιουσία που κατέχουν από τον πρώτο διορισμό τους.

Εξάλλου, ο Χρήστος Στυλιανίδης, επανέλαβε και σήμερα πως δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.


Ομάδα από τριάντα άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης της Αστυνομίας, αναμένεται εντός των ημερών να μεταβεί στη Λεμεσό, για ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης τυχόν νέων εγκληματικών ενεργειών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, παραδέχθηκε πως μετά από την αθώωση των αδελφών Αεροπόρου παρουσιάσθηκε μια κινητικότητα από πλευράς φατριών.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα αρμόδια σώματα ασφαλείας, επαγρυπνούν με αποτέλεσμα να πετύχουν την αποτροπή διπλής δολοφονικής ενέργειας πριν από δύο μέρες.

Εν τω μεταξύ, οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση, Κυριάκος Σύνεσης και Γιώργος Ξιούρουππας, οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την προφυλάκισή τους για οκτώ ημέρες.

Οι δύο συλληφθείσες, αφού ανακρίθηκαν, αφέθησαν ελεύθερες.

Για την ίδια υπόθεση, εξακολουθεί να καταζητείται ο Ανδρέας Σύνεσης, ενώ τελούν υπό κράτηση ο Θεόδουλος Σύνεσης και ο Παύλος Κουιλής.

Παράλληλα, σε σχέση με υπόθεση απόπειρας εμπρησμού της αποθήκης τεκμηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, συνελήφθησαν ο Χριστάκης Ανθίας, ο Χριστάκης Ιωάννου Τίτος, και ο Ανδρέας Κυριακίδης.

Οι τρείς ύποπτοι τέθηκαν υπό εξαήμερη κράτηση.


Στη βάση των συνομιλιών της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό αποτυπώνεται επακριβώς σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένωψν εθνών, συζητεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, σε περίπτωση που η Τουρκοκυπριακή πλευρά θέσει θέμα συζήτησης της πρότασης για συνομοσπονδία, κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κύριος Στυλιανίδης κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννου Κρανιδιώτη, ότι το τέλος του χρόνου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εγκατάσταση των Ες-300.

Ο κύριος Κρανιδιώτης, κινούμενος στο πλαίσιο της κοινής στραγητικής Ελλάδος- Κύπρου, δήλωσε σαφώς ότι δεν συζητούμε οποιεσδήποτε ημερομηνίες, είπε ο εκπρόσωπος.

Τα θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, πρόσθεσε, παραμένουν στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας, επειδή έτσι εξυπητερετείται το εθνικό συμφέρον.


Ελλάδα και Κύπρος δεν χρειάζονται την άδεια κανενός για να προασπίσουν την κοινή άμυνα, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος αναφερόμενος στο θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στη Κύπρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του στρατηγό Ιγκόρ Σεργκιέγεφ με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι στο Ελληνικό Υπουργείο Αμυνας

Αποστομωτική απάντηση έδωσε από την πλευρά του προς όσους απειλούν για τους ΕΣ300, ο κύριος Σεργκέγεφ, τονίζοντας ότι Ρωσία και Κύπρος θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.


"Ψευδοειδήσεις", χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρέσβης, Γκεόρκι Μουράτοφ τα δημοσιεύματα που διοχετεύονται στον τουρκικό Τύπο περί στρατιωτικής ένωσης Ρωσίας και Κύπρου.

Υστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κύριος Μουράτωφ δήλωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόταση για στρατιωτική ένωση της Ρωσίας και της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρέσβης, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων είναι να δημιουργήσουν ένα θόρυβο γύρω από τα θέματα της ρωσο - κυπριακής συνεργασίας, η οποία είναι απόλυτα ομαλή και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο κύριος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του στέκεται σταθερά υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας για τους ΕΣ-300 που έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και κυπριακής πλευράς.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα έχει εντός ολίγου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση, για να τους ενημερώσει για το πόρισμα σε σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Αναμένεται ότι ο Μακαριώτατος θα επιδώσει στους κυρίους Μαρκίδη και Κόση αντίγραφο του πορίσματος, το οποίο του υπέβαλε η ειδική ερευνητική επιτροπή που είχε διορίσει η Ιερά Σύνοδος.

Αντίγραφο του πορίσματος θα δοθεί και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.


Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης εξερχόμενος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την απολογία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου χειρότερη και από ανεπαρκή.

Ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία, δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ, επειδή ορισμένοι υπουργοί, δεν έλαβαν έγκαιρα την απολογία των μελών της διοικητικού συμβουλίου, η οποία αποτελείται από περίπου 400 σελίδες.

Το θέμα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εμπορίου, θα απασχολήσει ειδική συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος μελέτησε την απολογία του συμβουλίου της ΑΗΚ και επιμένει στη παραίτηση των μελών του συμβουλίου.


Σε κακόβουλη ζημιά με φωτιά και όχι σε βόμβα οφείλεται η χθεσινοβραδυνή καταστροφή αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στο χώρο κατασχεθέντων οχημάτων της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Ανδροκλέους στην Λευκωσία.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, σε δύο άλλα οχήματα που ήταν σταθμευμένα δίπλα απ'αυτό.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής δήλωσε ότι η έκρηξη που ακούσθηκε οφειλόταν στην ανάφλεξη των καυσίμων του αυτοκινήτου.


Εντονες επικρίσεις δέχθηκε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης από την επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη νέα αναβολή στην ετοιμασία κανονισμών λειτουργίας της.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αλέκος Ευαγγέλου παρέθεσε τα προβλήματα της αρχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις πριν λίγες μέρες βρέθηκαν γραφεία, ακόμη χρησιμοποιούνται καρέκλες πανηγυριών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος είναι συνταξιούχος με εξάμηνο συμβόλαιο.

Αναφορικά με το έργο της αρχής, ο κύριος Ευαγγέλου, διευκρίνισε ότι σήμερα παρακολουθούνται μόνο οι παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί και αυτοί μόνο μία φορά το μήνα.

Από την άλλη, ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης εισηγήθηκε όπως η αρχή προσέρχεται μία φορά το μήνα ενώπιον της επιτροπής ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή της νομοθεσίας.


Σε νέα κρίσιμη φάση βρίσκεται το Κυπριακό, αφ' ενός λόγω της συνέχισης του προβλήματος, και αφ' ετέρου ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο πλαίσιο των επαφών του Ελληνα Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε την θέση ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα τα οποία, όπως είπε, θα ξεπεραστούν με ένταση των προσπαθειών.

Συναφώς, ο κύριος Κυπριανού έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Θοδωρου Πάγκαλου στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Στρατιωτική δύναμη τεράστιας ισχύος συγκεντρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νατοϊκοί τους σύμμαχοι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, περιμένοντας το πράσινο φως για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ηδη στην Αδριατική έχει πλεύσει το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, μεταφέροντας 48 μαχητικά αεροσκάφη και αντιπυραυλικό εξοπλισμό.

Το Αϊζενχάουερ και το πυραυλοφόρο Αντσιο, ηγούνται στόλου από δέκα πολεμικά πλοία των νατοϊκων συμμαχικών δυνάμεων, πανέτοιμα να εκτελέσουν τις όποιες αποφάσεις της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για αύριο έκτακτη υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ανεμένετο η λήψη απόφασης για στρατιωτική δράση κατά της Σερβίας, έχει αναβληθεί.

Διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν την αναβολή της συνόδου σε μήνυμα που απέστειλε η γερμανική κυβέρνηση, ότι δεν είναι σε θέση να λάβει μια τέτοια απόφαση, λόγω του ότι διανύει μεταβατική μετεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, ύστατη προσπάθεια για αποφυγή της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Σερβία, πραγματοποιεί ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Βελιγράδι, ο οποίος αναμένεται να δώσει στον Μιλόσεβιτς το τελευταίο τελεσίγραφο.


Παραμένει η τεταμένη κατάσταση στην Μέση Ανατολή λόγω της Τουρκο-συριακής κρίσης, εφόσον καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Κατά την χθεσινή συνάντηση στην Αγκυρα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Τουρκία αξίωσε από την Συρία να θέσει τέρμα στην υποστήριξη της προς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και να της παραδώσει τον ηγέτη του, Αμπτουλάχ Οτσιαλάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανεβάζοντας, επιπλέον τους τόνους, προειδοποίησε την Συρία, να σταματήσει και την αντιτουρκική προπαγάνδα που ασκεί, όπως είπε, στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Αγκυρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ, μετέβη στην συριακή πρωτεύουσα, για να μεταφέρει τις τουρκικές θέσεις.

Ωστόσο, και κατά τον δεύτερο γύρο των επαφών του με τον Πρόεδρο Χάφεζ Αλ- Ασαντ, δεν διαπίστωσε καμμία αλλαγή στις θέσεις της Δαμασκού, η οποία αντέκρουσε τις τουρκικές κατηγορίες.


Στις έξι και τριάντα απόψε θα τελεσθούν τα εγκαίνια του νέου οικήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αγίου Δομετίου, στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αφού τελεσθεί αγιασμός από την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το ταμιευτήριο καλεί τα μέλη και τους συνεργάτες του όπως παραστούν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοδυτικοί ασθενέις 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα έιναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βθαμούς στα νότια παράλια και στους 16 στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια.

Αύριθο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικο, στους 29 στα νότια παράλια, και στους 27 στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 18, στη Λεμεσό 28 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 7 October 1998 - 15:27:35 UTC