Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου Ρωσίας, θα είναι ένα από τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τους Υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών, σε συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ειδικώτερα, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του θα συζητήσει το περιεχόμενο της επιστολής του για περαιτέρω διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για την ελληνική πρωτεύουσα, ο κύριος Ομήρου, χαρακτηρίζοντας τις Κυπρο-ρωσικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα πολύ καλές, επεσήμανε ότι με τη Ρωσία, υπάρχει αμυντική συνεργασία από το 1996.

Ο κύριος Ομήρου συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας Γιώργο Χατζηαναστασίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, θα επισκεφθούν την διεθνή στρατιωτική έκθεση "Ντιφέντορυ", η οποία πραγματοποιείται στον Πειραιά από τις 5 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.


Από τις πρώτες συναντήσεις στις νέες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εγείρει θέμα ημερήσιας διάταξης, ποιά δηλαδή θέματα συζητούνται και ποιά δεν συζητούνται.

Αυτό απεκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής αναχωρώντας το πρωί για την Αθήνα, όπου θα είχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αν Χέρκους μετά την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας για συνομιλίες με τη μέθοδο του "πήγαιν' έλα", αναχώρησε πριν από λίγο για την Αγκυρα.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας αρνήθηκε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αναχωρώντας για τη Βιέννη, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο τα Ηνωμένα Εθνη προσεγγίζουν το πρόβλημα στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι ο στόχος του μεσολαβητή δεν είναι μια λύση ίσης απόστασης μεταξύ του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των εκατέρωθεν πλευρών, αλλά μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Αγκυρα και την Δαμασκό, οι σχέσεις των οποίων επιδεινώθηκαν επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αναλαμβάνει το Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, αναχώρησε εσπευσμένα νωρίς το πρωί για την Δαμασκό, για επαφές με τον Σύρο Πρόεδρο Χάφεζ Αλ Ασαντ.

Χαρακτηρίζοντας ως "απαράδεκτη" οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας - Συρίας, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, ώστε να εκτονωθεί η ένταση διά της διπλωματικής οδού.

Χθες βράδυ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογο του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στον οποίο έδωσε το μήνυμα ότι η Μέση Ανατολή δεν έχει ανάγκη ούτε ένοπλων αντιπαραθέσεων, ούτε πολέμων, διότι ήδη υποφέρει.


Aιφνίδια επίσκεψη στο Βελιγράδι, πραγματοποίησαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ και Ιγκόρ Σεργκιέγιεφ.

Η ρωσική αποστολή είχε συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, με θέμα τις απειλές που διατύπωσαν δυτικές χώρες για πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης από το ΝΑΤΟ στη Σερβία.

Η Ρωσία, που είναι η μόνη δύναμη που τάσσεται στο πλευρό του Μιλόσεβιτς, με κίνδυνο να διαταράξει τις σχέσεις ανάμεσα στα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθύμισε νωρίτερα, ότι κάθε αεροπορική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αποτελούσε "κατάφωρη παραβίαση" του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος απηύθυνε "φιλική και γειτονική έκκληση" προς τους ηγέτες των δύο πλευρών, Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα, για να προχωρήσουν άμεσα στην έναρξη διαλόγου.

Παράλληλα, αισιόδοξος ότι θα αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.


Δεν ωφελεί σε τίποτε η ανασκαφή του παρελθόντος για ανεύρευση θησαυρών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου για συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

Ο κύριος Αναστασιάδης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι υπέρ της συγκάλυψης, τόνισε ότι η οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν δεν είναι προς όφελος της πολιτικής ζωής, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα σχετικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κατά την αναχώρησή του στην Αθήνα, και επικαλούμενος τον Χριστό, δήλωσε ότι έπαψε να λέει "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τί ποιούσι".

Περαιτέρω ανέφερε ότι ήδη έδωσε οδηγίες να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της εφημερίδας που δημοσίευσε την είδηση για συζήτηση των περιουσιακών του στοιχείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις για το ίδιο δημοσίευμα, προέβη και ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κύριος Συλλούρης είχε επικριθεί έντονα από το κόμμα του για την ανάμιξη του στην υπόθεση του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Απαντώντας ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε ότι ήπια και συγκεκριμένα εξήγησε τους λόγους που ο Ντίνος Μιχαηλίδης προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το θέμα, για να στρέψει, όπως είπε, την προσοχή του κόσμου εκτός της ουσίας.


Ειρηνική πορεία προς το κατεχόμενο χωριό τους, τον Γερόλακκο, πραγματοποίησαν σήμερα οι πρόσφυγες νόμιμοι κάτοικοί του.

Η πορεία ανεκόπη σε οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή Κοκκινοτριμυθιάς, όμως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να αγναντέψουν από ύψωμα το χωριό τους.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνική εκδήλωση, την οποία χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων.


Εχοντας λάβαρο τον πόθο για επιστροφή τα στελέχη το Παγύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και οι συγγενείς των αγνοουμένων, ήταν και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Παράλληλα από σήμερα άρχισε και η διανομή του νέου ενημερωτικού εντύπου προς ξένους και ντόπιους, το οποίο εξέδωσε το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα

Το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος τιτλοφορείται "το έγκλημα της Τουρκίας κατά της Κύπρου συνεχίζεται".

Στην πρώτη του σελίδα παρουσιάζει δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας ΔΕ ΣΑΝ, στις 5 Αυγούστου του 1974, το οποίο αποκαλεί τους Τούρκους, βάρβαρους.

Το έντυπο αναφέρεται στην ιστορία της Κύπρου και τις θυριωδίες των Τούρκων εναντίον του κυπριακού λαού.

Προειδοποιούνται επίσης, ντόπιοι και ξένοι ότι τα χρήματα που θα δώσουν στο ψευδοκράτος, εάν τελικά μεταβούν, θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και τονίζεται ότι τυχόν επίσκεψη στα κατεχόμενα θα βοηθήσει στην εκστρατεία αναγνώρισης τους ψευδοκράτους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς δυτικούς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 16 βαθμούς και στα παράλια γύρω στους 18 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος αλλά αργότερα θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νόιτα μέτριοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικο, στους 28 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 18, στη Λεμεσό 29 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 4 October 1998 - 15:28:48 UTC