Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέος κύκλος αίματος ξέσπασε στην Αλβανία καθώς σημειώνονται βίαια επεισόδια μετά την χθεσινοβραδυνή δολοφονία του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Ατζέμ Χαϊντάρι.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο εισέβαλαν χιλιάδες υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι και το πυρπόλησαν.

Κραυγάζοντας "εκδίκηση", το πλήθος πυρπόλησε πρώτα αυτοκίνητα πού ήταν σταθμευμένα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια εισέβαλε στο πρωθυπουργικό κτίριο, κρατώντας σιδηρολοστούς και πυροβολώντας με Καλασνίκοφ.

Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εγκατέλειψε τη σκηνή της επίθεσης και σύμφωνα με ξένο ανταποκριτή, διέφυγε από το πίσω μέρος του κτιρίου, πρός άγνωστη κατεύθυνση.

Τηλεοπτικά συνεργεία πού έσπευσαν στην περιοχή, αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο και γιά δεύτερο νεκρό.


Χειροτονήθηκε σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Μασούρας.

Η τελετή της χειροτονίας έγινε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Παλλουριώτισσα, κατά τη διάρκεια Αρχιερατικού Συλλείτουργου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος πιστών.

Σε ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε την ανάγκη για αγώνα, μέχρι την επιστροφή στην κατεχόμενη Μόρφου και τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη μας.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε επίσης στον νέο Μητροπολίτη Μόρφου, ότι είναι δύσκολο το έργο του στην αντι-εκκλησιαστική εποχή που ζούμε.

Ο νέος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στο δικό του λόγο, τόνισε ότι τα σύνορα μας δεν τελειώνουν στην αγαπημένη Μόρφου, ούτε, όπως καλόπιστα λέγεται, στις ακτές της Κερύνειας.

Τα σύνορα μας, είπε, είναι ο ουρανός και οι ακτές της ψυχής μας.

Δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων, πρόσθεσε ο νέος ποιμενάρχης Μόρφου, προσευχών και δακρύων, παραστάσεων και εκδηλώσεων μαρτυρίας και διαμαρτυρίας, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Μόρφου.

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νεόφυτου θα γίνει στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου στην Ευρύχου, στις έξι το απόγευμα.

Κατά την άφιξη του νέου Μητροπολίτη Μόρφου στην Ευρύχου, θα αποδοθούν τιμές από την Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και από στρατιωτικό άγημα.

Ακολούθως εν πομπή, κλήρος και λαός θα πορευθούν στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, όπου θα ψαλεί δέηση.

Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μόρφου θα δεχθεί τις ευχές των πιστών στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου.

Η τελετή της ενθρόνισης, θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Πολύ καλή είναι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά την διάρκεια της τελετής της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου.

Ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της εκφώνησης του λόγου της χειροτονίας αισθάνθηκε τάση λιποθυμίας.

Υστερα από σύντομη διακοπή, συνέχισε τον λόγο και προέστη του υπόλοιπου μέρους της τελετής.

Ολες οι εξετάσεις και το καρδιογράφημα που έκαναν οι θεράποντες ιατροί του Μακαριωτάτου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έδειξαν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μακαριωτάτου και του διευθυντή του καρδιοχειρουργικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστα Ζαμπάρτα, η τάση λυποθυμίας προκλήθηκε από την ζέστη μέσα στην εκκλησία και τις πολλές ώρες ορθοστασίας.


Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε το ελεύθερο προσκύνημα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που είχαν προγραμματίσει μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη προσφυγικών οργανώσεων και σωματείων.

Οι ελεύθεροι προσκυνητές ζήτησαν από Αξιωματικό της Ειρηνευτικής Δύναμης, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, να τους επιτραπεί να μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι, χωρίς οποιεσδήποτε διαδικασίες, οι οποίες θα ισοδυναμούν με αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το αίτημα διαβίβασε αντιπροσωπεία τους, υπό τον πρόεδρο του ΠΑΚ, Αρη Χατζηπαναγιώτου και τον βουλευτή Μάριο Ματσάκη.

Ο αξιωματικός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, απάντησε ότι τόσο το καθεστώς Ντενκτάς, όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, απαγόρευσαν την ελεύθερη μετάβασή τους.

Με δηλώσεις τους οι κύριοι Χατζηπαναγιώτου και Ματσάκης, επέκριναν την κυβέρνηση ότι παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

Ανέφεραν επίσης, ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο καταχώρησης προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια.

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι στόχος της ειρηνικής εκδήλωσης, ήταν να εκφρασθεί η έντονη αντίθεση του λαού, σε ενέργειες με τις οποίες δίδεται εξουσία στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη μη ικανοποιητική προσέλευση πολιτών, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, την απέδωσε στο κλίμα φοβίας που καλλιεργήθηκε με δηλώσεις και ανακοινώσεις κινδυνολογίας.

Εν τω μεταξύ, το πρωί χίλια-διακόσια εβδομήντα-έξι άτομα, μετέβησαν για προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα.

Η μετάβασή τους διευθετήθηκε μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Με σκοπό την αποτροπή επεισοδίων, εκατόν-πενήντα αστυνομικοί, πήραν δρακόντεια μέτρα στην περιοχή.


Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία υπερεξοπλίζεται και ενισχύει συστηματικά με σύγχρονα οπλικά συστήματα, τον στρατό κατοχής δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κύριος Ομήρου απαντούσε σε ερωτήσεις εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα για αντιμετώπιση των ΕΣ-300, θα εγκατασταθεί στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ανησυχήσουν την διεθνή κοινότητα, αυτές οι ενέργειες των Τούρκων.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, είπε ότι εξετάζονται όλες οι πληροφορίες.


Αποτελεσματικότερος θεωρείται από σήμερα ο αμυντικός μηχανισμός της Ελλάδος, με την παραλαβή των πρώτων σύγχρονων πυραύλων εδάφους-εδάφους ATACAMS.

Η Ελλάδα, έχει αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σαράντα τέτοιους πυραύλους, συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τους οποίους μόνο οι πέντε παρελήφθησαν σήμερα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα νέας γενιάς, το οποίο προσβάλει στόχους σε μεγάλο βάθος, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και είναι ειδικά κατασκευασμένο, για την καταστροφή στόχων μεγάλης προτεραιότητας.

Σε δηλώσεις ο Ακης Τσοχατζόπουλος είπε, ότι η πολιτική της ενίσχυσης και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, στόχο έχει, την δημιουργία μίας πανίσχυρης δύναμης αποτροπής και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Στο Ρωσικό πυραυλικό σύστημα Ες-300, αναφέρθηκε εξάλλου από την Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής.

Ο κύριος Καραμανλής ανέφερε ότι το πρόβλημα εγκατάστασης των Ες-300 στην Κύπρο, πρέπει να λυθεί χωρίς να δημιουργηθεί κρίση, αλλά και χωρίς άτακτη υποχώρηση.


Στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, όπως ο ίδιος δηλώνει, ενώ συστήνει υπομονή μέχρι τη διερεύνηση της υπόθεσης του, από την Εισαγγελία και την Επιτροπή της εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος μιλούσε μετά το πέρας της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου, πρόσθεσε ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει σκανδαλίσει το ποίμνιο του, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που ζητούν την παραίτησή του.

Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του είναι πολύ αγαπητός και φίλος, επαναλαμβάνοντας ότι πρώτα, πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες προτού λάβει οριστικές αποφάσεις.


Ολοκληρωτική καταστροφή προξένησε στις εγκαταστάσεις του αρτοποιείου "Αρναούτης", στην βιοτεχνική ζώνη Λειβαδιών στη Λάρνακα, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Το ύψος των ζημιών ξεπερνά τις διακόσιες χιλιάδες λίρες.

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, απέτρεψε πλήρη καταστροφή παρακείμενης βιοτεχνίας κατασκευής υποδημάτων, της οποίας έχει καεί μέρος.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.


Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, βρίσκονται οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ύστερα από απειλές της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς για τρομοκρατικές επιθέσεις, σε αντίποινο γιά τον φόνο δύο στρατιωτικών στελεχών της, την περασμένη Πέμπτη.

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση, εξάλλου, έχει απευθύνει έκκληση γιά επαγρύπνηση στον πληθυσμό.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, απαίτησαν, κατά την διάρκεια χθεσινοβραδυνής διαδήλωσης στο Τέλ Αβίβ, την παραίτηση του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί ολόκληρη την Μέση Ανατολή σε πόλεμο.

Η διαδήλωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα πού ο Αμερικανός απεσταλμένος γιά το Μεσανατολικό Ντένις Ρός, συναντούσε τον Βενιαμίν Νενατιάχου στην Ιερουσαλήμ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος στην αρχή αλλά το απόγευμα θα σχηματίζονται παροδικές νεφώσεις στα ορεινά όπου δυνατό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 30 με 23 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 22 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 13 September 1998 - 14:28:12 UTC