Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μη ικανοποιητικές θεωρεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού τις Αμερικανικές διευκρινήσεις στις προτάσεις Ντενκτάς, ενώ ικανοποιημένος δηλώνει για τις διευκρινήσεις των Βρετανών, όπως αυτές διατυπώθηκαν διά της διπλωματικής οδού.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να κάνουν αναφορά στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, ενώ οι Αμερικανοί δεν έκαναν αναφορά, ούτε στα ψηφίσματα, αλλά ούτε και στο ενδεχόμενο συζήτησης της πρότασης Ντενκτάς.

Εν τω μεταξύ νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, προετοιμάζουν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι Αμερικανοί, ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Κόφι Ανάν σημείωσε ο Σπύρος Κυπριανού, αναζητά νέους τρόπους ώστε να είναι αποτελεσματική η πρωτοβουλία του.

Χαρακτήρισε καλοδεχούμενη μία νέα πρωτοβουλία από τους Αμερικανούς, φθάνει είπε να κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε άγνοια για το ενδεχόμενο η κίνηση Ντενκτάς, να ήταν εις γνώσην του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και για το ενδεχόμενο οι νέες απαιτήσεις Ντενκτάς να μεταφέρθηκαν προφορικώς ή γραπτώς στην δικής μας πλευρά.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη ικανοποίησή του, για το ψήφισμα της συνόδου των αδεσμεύτων για το κυπριακό.


Καλά κάνει και έπρεπε να φύγει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης από το ΔΗΚΟ, δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Ο Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι εδώ και καιρό ο Κύπρος Χρυσοστομίδης συλλέγει υπογραφές, για σύσταση κίνησης η οποία θα συνεργάζεται με την ΕΔΕΚ.

Το ΔΗΚΟ, είπε ο κύριος Κυπριανού προχωρεί προς την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και ετοιμάζεται για διάλογο με άλλα κόμματα, αλλά όχι με κινήσεις και ομάδες, για τη σύσταση ενός ευρύτερου κόμματος του κέντρου.

Από την πλευρά του ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, τόνισε ότι θα αγωνιστεί από την έπαλξη του ενεργού πολίτη, για την ανασυγκρότηση του χώρου του κέντρου και τη σύσταση μίας νέας σοσιαλδημοκρατικής οντότητας.

Απεκάλυψε ότι είχε επαφές με την ΕΔΕΚ αλλά και με άλλες προσωπικότητες, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στη σύσταση αυτού του νέου χώρου.

Σημείωσε τέλος ότι δεν αντιδικεί με το ΔΗΚΟ, ενώ πρόσθεσε ότι σ'αυτή τη νέα προσπάθεια είναι καλοδεχούμενο και το ΔΗΚΟ.


Από πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, που ξέσπασε λίγο πριν τις τρεις την αυγή, καταστράφηκαν ολοσχερώς τα Αρτοποιεία Περιστερώνας, υπό την επωνυμία "Ομηρος Αριστείδης Λίμιτεδ".

Τις φλόγες αντιλήφθηκαν θηροφύλακες, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία στην περιοχή.

Αμέσως, οι θηροφύλακες έσπευσαν στη σκηνή, ξύπνησαν τους ενοίκους δύο σπιτιών, τα οποία εφάπτονται των αρτοποιείων και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν.

Στις κατοικίες διαμένουν οι οικογένειες των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Από το μέρος απομακρύνθηκαν έγκαιρα και ξένοι εργάτες, οι οποίοι διέμεναν σε υποστατικά εντός των αρτοποιείων.

Την πυρκαγιά κατέσβεσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ύστερα από δύσκολες προσπάθειες, αφού η φωτιά είχε εξαπλωθεί ραγδαίως σε όλα τα υποστατικά, που ήταν κατασκευασμένα κυρίως από τσίγγους.

Τελικά απετράπη ο κίνδυνος εξάπλωσης σε δύο κατοικίες, καθώς και σε καταστήματα που βρίσκονται μπροστά από τα αρτοποιεία.

Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ηλεκτρο-μηχανολογική Υπηρεσία διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τα αρτοποιεία Περιστερώνας ήταν ασφαλισμένα για εκατό χιλιάδες λίρες, οι ιδιοκτήτες δε, υπολογίζουν ότι οι ζημιές είναι πολύ περισσότερες.


Δεκαπέντε λαθρομετανάστες έφθασαν τα μεσάνυκτα στην Κύπρο, με ψαρόβαρκα από το Λίβανο και αποβιβάστηκαν στον Πρωταρά.

Η αστυνομία Παραλιμνίου συνέλαβε τους λαθρομετανάστες, οκτώ από τους οποίους είναι Ινδοί, δύο Σρί-Λανκέζοι, ένας Πακιστανός και τέσσερις από το Κουρδιστάν.

Ολοι τους κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό Αμμοχώστου και αύριο θα προσαχθούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Οι λαθρομετανάστες δεν έφεραν μαζί τους κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο.


Δεύτερη έκθεση από μεγάλο οίκο εκτιμητών, καθορίζει την τιμή του κτήματος που αγόρασε η Αρχή Ηλεκτρισμού στη Μέσα Γειτονιά, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κτήμα εκτιμάται στις 724.000 λίρες, ενώ η χθεσινή έκθεση του κτηματολογίου,

εκτιμά το κτήμα στις 815.000 λίρες.

Οπως δήλωσε ο κύριος Ρολάνδης, θα υποβάλει την Δευτέρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κύριος Ρολάνδης προέβη στις δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Θεσσαλονίκη, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Διεθνή Εκθεση.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κώστας Κωνσταντινίδης, ζήτησε από τον γενικό ελεγκτή, πλήρη έρευνα, σχετικά με τα δύο τεμάχια γής,

ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Μέσα Γειτονιάς, που αγόρασε η ΑΗΚ από την Μητρόπολη Λεμεσού.

Ο κύριος Ρολάνδης, ανέφερε επίσης ότι η λήψη αποφάσεων από τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, χωρίς την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο.


Σε πολύωρη συνεδρία το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, συζήτησε το αδιέξοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Μετά και την εξαγγελία απεργιακών μέτρων από την συντεχνιακή πλευρά, εκφράζονται φόβοι ότι θα προκληθεί μεγάλο πλήγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Το απόγευμα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία ο πρόεδρος του συνδέσμου θα προβεί σε δηλώσεις, αναφορικά με τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.


Η ελβετική εταιρεία Σουίς Αιρ, έδωσε στην δημοσιότητα, τα ονόματα των επιβατών της πτήσης 111, που έχασαν την ζωή τους, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη χθες στις ανατολικές ακτές του Καναδά.

Δεκατέσσερις από τους 229 επιβαίνοντες ήταν ελληνικής καταγωγής με ελληνικά επίθετα, όμως, μόνο δύο από αυτούς ήταν κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων δεν διεκόπησαν, ούτε κατά την διάρκεια της νύκτας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Εβδομήντα πτώματα έχουν μέχρι στιγμής περισσυλλεγεί από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα πτώματα μεταφέρονται σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο στο Χάλιφαξ, όπου φθάνουν συγγενείς των θυμάτων, για να γίνει η αναγνώρισή τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανευρεθεί μικρά κομμάτια του αεροσκάφους, τα οποία έχουν σταλεί για εξετάσεις.

Ειδικευμένοι δύτες, κάνουν συνεχείς καταδύσεις, για εντοπισμό μεγάλων τμημάτων της ατράκτου, καθώς και του "μαύρου κουτιού", που θα δώσουν φως στα ερωτηματικά για τα αίτια της τραγικής πτώσης.


Η ρωσική Δούμα, ανέβαλε για την ερχόμενη Δευτέρα, την προγραματισμένη για σήμερα ψηφοφορία, για επικύρωση της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομίρτιν, για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ενωρίτερα, η Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, ψήφισε υπέρ της επικύρωσης της υποψηφιότητας Τσερνομίρντιν.

Η Ανω Βουλή, δεν είναι παρά ένα συμβουλευτικό σώμα με περιορισμένες εξουσίες, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει η Δούμα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, έχει παρουσιάσει ένα σκληρό πρόγραμμα για διάσωση της ρωσικής οικονομίας, το οποίο, βαασίζεται σε "σκληρή πειθαρχία", ονομάζοντας το "οικονομική δικτατορία".

Η βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται την περίοδο αυτή η Ρωσία, φαίνεται από την αμφιλεγόμενη δήλωση, στην οποία προέβη ο κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζουγκάνοφ, τονίζοντας ότι η χώρα, χρειάζεται πρωθυπουργό μέσα στις προσεχείς δύο-τρεις ημέρες, αλλιώς, είπε, θα είναι πολύ αργά.

Εν τω μεταξύ, νέες παραχωρήσεις προς τους κομμουνιστές έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο, στην προσπάθεια του να συνάψει συμφωνία με την αντιπολίτευση, προκειμένου να επικυρωθεί η υποψηφιότητα Τσερνομίρτνιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε πρόταση, με την οποία παραχωρούνται όλο και περισσότερες εξουσίες στην Δούμα, όπου την πλειοψηφία έχουν οι κομμουνιστές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 περιπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 32 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 4 September 1998 - 15:27:23 UTC