Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πυροτέχνημα που αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων, χαρακτηρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις πέντε προτάσεις που υπέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς, συνεπικουρούμενος και από την Αγκυρα, περί ίδρυσης συνομοσπονδίας δυο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ακόμη, ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παραμένει στις γνωστές της ακραίες θέσεις:

Επιμένει να μήν δέχεται δηλαδή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως βάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Επίσης αναφέρει η ανακοίνωση προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και οι τουρκικές προτάσεις, παρουσιάζονται εν είδει τελεσιγράφου.

Επιδιώκει την επιβολή και στην Κυπριακή Δημοκρατία αντίστοιχης ειδικής σχέσης με την Ελλάδα, όπως εκείνη που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τα κατεχόμενα και

-απαιτεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιφυλάξει στην Τουρκία προνομιακή μεταχείριση, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ακόμη ότι είναι διαφανής η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς, να επιτύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να υπονομεύσει την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι "η κυπριακή κυβέρνηση εχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου προς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, χωρίς προϋποθέσεις και προκαταρκτικούς όρους και με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι "η Ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε πάντα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης που είναι θετικές προς την κατεύθυνση αυτή".

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, επί του Κυπριακού και των Ελλαδοτουρκικών.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, απάντησε με σκληρή γλώσσα στις προτάσεις Ντενκτάς, στέλνοντας μήνυμα πρός την Τουρκία, ότι με την πολιτική αυτή, επιλέγει τον μοναχικό δρόμο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"-ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


Σε έντονα διαβήματα προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, προς τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις χθεσινές προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Αυτό δήλωσε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι στο διάβημα, ζητείται η τοποθέτηση τους ανααφορικά με τις τουρκικές προτάσεις.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει να συζητηθούν εις βάθος όλες οι πτυχές του κυπριακού, όπως η ενταξιακή πορεία, η Αμυνα, και το κυπριακό, υπό το φως της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτελεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε πως η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει σταλεί προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.


Οι αμερικανοί θα προτιμούσαν η κυπριακή πλευρά να μήν προχωρούσε στην άμεση απόρριψη της πρότασης Ντενκτάς, καθώς, όπως πιστεύουν ενδεχομένως να εδημιουργήτο έτσι, καλύτερη εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη.

Την θέση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών διαβίβασε ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κενεθ Μπρίλ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε στον αμερικανό διπλωμάτη, πως σε περίπτωση που η αντίδραση δεν ήταν άμεση, τότε θα δινόταν η εντύπωση, πως η πρόταση Ντενκτάς είναι κάτι διπραγματεύσιμο και εποικοδομητικό.

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού με την συμπεριφορά τους ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

Εξάλλου, η υπεύθυνη για δημόσιες σχέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, δήλωσε πως ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της πρότασης Ντενκτάς, η χώρα της καλωσορίζει οποιαδήποτε ένδειξη, όπως αναφέρει, ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, είναι έτοιμες να παρουσιάσουν ιδέες για επίλυση του κυπριακού.


Η Αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πρόθυμη να κάνει ότι μπορεί για να επισπεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι γίνεται δεκτή η ιδέα πως δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η καταγραφή των διαφόρων πτυχών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ότι έχει ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργος Βασιλείου, σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα επιμέρους θέματα, με τα οποίαα θα πρέπει η Κύπρος να εναρμονιστεί.

Ως παράδειγμα, ο κύριος Βασιλείου, ανέφερε πως στην Κύπρο η συντρηπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, γι'αυτό και θα πρέπει να αρχίσουμε την εναρμόνιση στον τομέα αυτό, πριν ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Η χθεσινή ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, αποτελεί στην πραγματικότητα μια πρόκληση, ιδιαίτερα προς εκείνες τις χώρες που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο, στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου στην τελετή διαβεβαίωσης των επιτυχόντων στις παραγωγικές σχολές της Ελλάδας.

Ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι η χθεσινή κίνηση - πρόκληση, όπως την χαρακτήρισε, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, υποδεικνύοντας το καθήκον μας να επαγρυπνούμε ιδιαίτερα εμείς, όπως είπε, των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.


Η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ευρώπης λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο και λόγω της εμπειρίας της με τους λαούς της περιοχής, τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κόμματος της Ιρλανδίας Ρόρη Κουϊν.

Ο Ιρλανδός ηγέτης ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη από τις υπό ένταξη χώρες που εκπληροί τα κριτήρια του Μάαστριχ.

Ο κύριος Κουίν εξέφρασε την έκπληξη του για τη νέα θέση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία, αφού όπως είπε, προτάσσει το συμπέρασμα πριν την ύπαρξη συνομιλιών.

Παρέθεσε τον τρόπο επίλυσης του βορειο-ιρλανδικού λέγοντας ότι πρώτα το Λονδίνο παραιτήθηκε από κάθε αξίωση στην Ιρλανδία, και ακολούθως οι κοινότητες συμφώνησαν στη λύση της διαμάχης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος τόνισε ότι το συμπεράσμα είναι ότι χωρίς την παραίτηση της Τουρκίας από κάθε αξίωση στην Κύπρο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Ο νέος ελιγμός Ντενκτάς, πρόσθεσε ο κύριος Κουίν δεν μπορεί να ανακόψει ή να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Τέλος οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι μπορούν τα κόμματα τους να συμβάλουν στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στο πλαίσιο του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος, στο οποίο είναι και οι δύο μέλη.


Εκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού, στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χροστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδουλου δικαιολόγησε την θέση αυτή, τονίζοντας ότι η οικονομία μας διέρχεται σε φάση σοβαρής ανάκαμψης, η οποία και κινδυνεύει να επηρεαστεί αρνητικά, εαν υπάρξει προσφυγή σε δυναμικά μέτρα από μέρους των κοινωνικών εταίρων.

Εξάλλου αναφερόμενος στην είσπραξη φόρων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά το 1997 δεν έχουν εισπραχθεί από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, γύρω στα 170 εκατομμύρια λίρες.

Από αυτά, ποσό 110 εκατομμυρίων βρίσκονται ήδη στην διαδικασία είσπραξής τους.

Το σημαντικώτερο όμως στοιχείο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

Χριστόδουλο Χριστοδόυλου, είναι το γεγονός ότι η καθυστέρηση σε βεβαίωση και είσπραξη φόρων, έχει μειωθεί από 6 χρόνια σε 3 χρόνια.


Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχεται το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου Κύπρου, μέλη της συντεχνίας ΣΥΠΠΑΚ.

Οι απεργοί αιτούνται τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές του πανεπιστημίου, με ποσοστό οκτώ τις εκατόν των εκλεκτόρων.

Σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο εκκρεμεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον περασμένο Μαίο, παρά τις υποσχέσεις, όπως ισχυρίζονται οι απεργοί, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας για έγκριση του.

Στην απεργία δεν συμμετέχει ο κλάδος υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ του πανεπιστημίου, αφού όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους, υπάρχουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια στήριξης των αιτημάτων τους με άλλα μέσα πλην της απεργίας.


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να απαβλυνθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που είναι πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, το καλοκαίρι του '99, η κυβέρνηση προχωρεί τον Σεπτέμβριο, σε προκήρυξη προσφορών για αγορά πόσιμου νερού απο το εξωτερικό.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, οι προσφορές αυτές θα προκηρυχθούν παράλληλα με τις προσφορές για δημιουργία των δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

Από την ανταπόκριση και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν σημείωσε, θα εξαρτηθεί και η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα επιλέξει την πιό συμφέρουσα πρόταση, υπό τις περιστάσεις.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Υδάτων, που αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείρηση των υδάτων.


Εν μέσω της οξείας πολιτικο-οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Ρωσία, έφθασε στη χώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, για διήμερες συνομιλίες κορυφής με τον Μπορίς Γέλτσιν.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, διεξήχθη το πρωί στο Κρεμλίνο, όπου ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογο του, ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπίλ Κλίντον είχε επισημάνει πρός τη ρωσική κυβέρνηση ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτηθεί από την δέσμευση της γιά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Κατά την συνάντηση, ο Γέλτσιν ήταν εμφανέστατα χλωμός, ωστόσο παρουσιάστηκε ευδιαθέτος, δωρίζοντας στον Πρόεδρο Κλίντον μία Αμερικανική σημαία του 1866, λέγοντας ότι "η σημαία είναι σύμβολο της φιλίας των δύο κρατών".

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε πρίν από λίγο στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες, αφού και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρές εσωτερικές κρίσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, μετά και την χθεσινή καταψήφιση της υποψηφιότητας Τσιερνομύρτιν, κατηγόρησε τον Ρώσο ηγέτη ότι η λανθασμένη πολιτική του, οδηγεί τη χώρα πρός τον εμφύλιο πόλεμο.


Η Ιαπωνία αποφάσισε την διακοπή των συνομιλιών εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Βόρειο Κορέα, έπειτα από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από το Ιαπωνικό έδαφος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ιαπωνία θα προτείνει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, γιά να συζητηθούν επιπλέον μέτρα εναντίον της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική κυβέρνηση προέβη σε διπλωματικό διάβημα πρός την Βόρειο Κορέα, ενώ η Νότιος Κορέα τόνισε ότι η εκτόξευση του πυραύλου αποτελεί άμεση απειλή γιά τις γύρω χώρες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχιστεί ο αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ, τοπικά όμως οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη στις περισσότερες περιοχές αλλά τοπικά θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος μέ μέτριους μέχρι ισχυρούς θαλάσσιους ανέμους 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 21, στη Λεμεσό 32 με 22, στην Κερύνεια, την Πάφο και τον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 1998 - 15:27:29 UTC