Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα απόπειρα φόνου, η τρίτη κατά σειρά εναντίον του Σωτήρη Αθηνή, αδελφού του δολοφονηθέντος Μέλιου Αθηνή, έγινε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη Λεμεσό.

Η απόπειρα έγινε με βόμβα, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο,

στην είσοδο του καμπαρέ "Le Panache", ιδιοκτησίας του Αθηνή, την ώρα που προσπαθούσε να μπεί στο κέντρο.

Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν ο Αθηνής, ο φύλακας και ο διευθυντής του νυκτερινού κέντρου ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα κτίρια.

Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες της απόπειρας σε ανθρώπους του υποκόσμου της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Ο Πάμπος Μιτίδης έχει λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Αγία Νάπα εξάλλου για τρίτη φορά το νυκτερινό κέντρο "Μουλέν Ρουζ", ιδιοκτησίας του Πιερή Χριστοφή, βρέθηκε στο στόχαστρο αγνώστων.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυκτα, άγνωστος τηλεφώνησε στον αστυνομικό σταθμό της Αγίας Νάπας για ύπαρξη βόμβας.

Ο Χριστοφή αρνήθηκε να εκκενώσει το κέντρο και ύστερα από έρευνες αποδείκτηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.


Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τα Ηνωμένα Εθνη, έτσι, ώστε να εκτονωθεί η ένταση και να αρχίσει ο διάλογος γιά τη μείωση των δυνάμεων και των εξοπλισμών στην Κύπρο, επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια των εργασιών του θερινού Πανεπιστημίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Σάνη της Χαλκιδικής.

Το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου, τόνισε ο κύριος Κρανιδιώτης, είναι πως θα ανατραπεί η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, πως θα προωθηθεί μιά λύση, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και πως θα προωθηθεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξεδόθη μετά τις συνομιλίες Κληρίδη-Σημίτη στην Αθήνα, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

Υποστήριξε επίσης ότι το ανακοινωθέν προσπαθεί να αποκρύψει την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική, κατά την έκφραση του, πολιτική, που ακολουθούν οι δύο κυβερνήσεις.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, είναι οι υπαίτιοι για την κλιμακούμενη ένταση στο νησί και ότι πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν με τους Ες-300, χαρακτηρίζοντας την εισαγωγή τους, επικίνδυνη ενέργεια, που απειλεί δήθεν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, ο εγκάθετος της Αγκυρας επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού.


Τα κλαδικά συμβούλια των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ, με ανακοίνωσή τους καταγγέλουν τον σύνδεσμο ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ, για προσπάθεια παραπληροφόρησης και ολοκληρωτικής κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι δύο συντεχνίες καλούν τον ΠΑΣΥΞΕ να αναθεωρήσει την αδιάλλακτη, όπως υποστηρίζουν, θέση του για αποφυγή της σύγκρουσης.

Κατά τη χθεσινή κοινή τους συνεδρία, οι συντεχνίες αποφάσισαν την λήψη απεργιακών μέτρων σε ξενοδοχειακές μονάδες μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, μετά την δεκαήμερη προειδοποίηση.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους, αποφάσισαν την υπογραφή συμφωνίας με τον ΣΤΕΚ, που εκπροσωπεί ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.


Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχεται το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου την ερχόμενη Τρίτη.

Η προειδοποιητική απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη υλοποίηση των υποσχέσεων του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και της Κυβέρνησης, στο θέμα της συμμετοχής του διοικητικού προσωπικού στις εκλογές για ανάδειξη Πρυτανικών αρχών.

Σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, απευθύνει ύστατη έκκληση, για άμεση προώθηση του θέματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα στους φοιτητές, των οποίων οι εγγραφές αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, από την εικοσιτετράωρη απεργία της Τρίτης.


Στα κατεχόμενα χωριά Ασσια και Μάντρες Αμμοχώστου, ήταν αφιερωμένη η σημερινή διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι έσπευσαν στο οδόφραγμα για να ενισχύσουν τον αντικατοχικό αγώνα.

Κοντά στα μέλη του ΠΑΚ και τους συγγενείς των αγνοουμένων ήταν σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος Ασσια, το προσφυγικό σωματείο Αγιος Μάμας Μαντρών, ο πολιτιστικός σύλλογος Σεβαστειανών Πυρρίχιος καθώς και η φιλαρμονική Αιγίου, συνοδευόμενη από τον πολιτιστικό όμιλο Ομόνοιας Αραδίππου.

Εξάλλου το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, με ανοικτή επιστολή προς τον επίτροπο ανθρωπιστικών θεμάτων, με αφορμή τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό αίσθημα του λαού, συμβάλλουν στην απάμβλυνση της αντικατοχικής διάθεσης για αγώνα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του ΠΑΚ, ο λαός εθίζεται στην αποδοχή των τετελεσμένων γεγονότων και κατά συνέπεια στην αποδοχή της κατοχής.


Εικοσι-τριάχρονος Γεωργιανός που διαμένει στην Πάφο, ύστερα από έντονη λογομαχία με τον αδελφό του, αυτοτραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ελικόπτερο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πρόκειται για τον Νίκο Καραολίδη, ο οποίος κτύπησε το χέρι του σε τζάμι παραθύρου, με αποτέλεσμα να κόψει τις αρτηρίες και τους τένοντες του αριστερού του χεριού.

Ο νεαρός νοσηλεύεται στο αγγειο-χειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η κατάσταση του χεριού του, θεωρείται κρίσιμη.


Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρτιν, αναφερόμενος σήμερα στους τρόπους αντιμετώπισης της οξείας οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, απέφυγε να χαρακτηρίσει το είδος της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι αυτή δεν θα έχει ρίζες από το παρελθόν.

Η τιμή του ρουβλίου, εκτίμησε ο Ρώσος Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη κρατική τηλεόραση, θα συνεχίσει τις διακυμάνσεις του και αυτό επειδή η Ρωσική οικονομία, αποτελεί, είπε, αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Βίκτωρ Τσερνομίρτιν κάλεσε τον Ρωσικό λαό να μην πανικοβληθεί και τον διαβεβαίωσε, ότι οι καταθέσεις θα διασφαλιστούν.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα, παρά τις αντίθετες φήμες, ότι το ταξίδι του στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί.

Δήλωσε επίσης ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα, θα προτείνει τρόπους αναδιαμόρφωσης της Ρωσικής οικονομίας και ορθής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στην Ουάσινγκτον, ότι δεν θα παραχωρηθεί στη Ρωσία, οποιαδήποτε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, μέχρις ότου η Μόσχα, διευκρινίσει ποιά θα είναι η νέα οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.


Οι χειρότερες πλήμμυρες που έχουν καταγραφεί ποτέ σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα άλλα εννέα άτομα, να βρουν σήμερα το θάνατο.

Η πρωτεύουσα Ντάκα, γλίστρησε ακόμη περισσότερο μέσα στο νερό, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ οι πλήμμυρες εδώ και δύο μήνες, βύθισαν στη κυριολεξία, τα δύο τρίτα της χώρας, μέσα στο νερό.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι κάτοικοι των βόρειων συνοικιών της Μπαγκλαντές, χρησιμοποιούν βάρκες για την μετακίνησή τους.

Πέραν των τριάντα εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν μείνει άστεγοι, ενώ εκτιμάται, ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες ραγδαίες βροχοπτώσεις, κυμαίνεται πέραν των εξακοσίων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη και σε μερικές περιοχές την αυγή θα σχηματιστεί χαμηλή νέφωση.

Η ορατότητα θα παραμείνει μέτρια και σε μερικές περιοχές την αυγή θα είναι περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι κυρίως νοτιοδυτικοί μέχρι βοριοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο Κυριακή, μετά τη διάλυση της αραιής ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί αίθριος ενώ αναμένονται κάποιες παροδικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα θα παραμείνει γενικά μέτρια.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και σταδιακά θα ενισχυθούν σε μέτριους νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό στος 32 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 30 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 26, στη Λεμεσό 33 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 30 August 1998 - 14:27:22 UTC