Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε προφορικό διάβημα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προέβη σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη για την αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στους πέντε αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που κατέχει η κυπριακή κυβένηση, για την αύξηση των κατοχικών δυνάμεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος κάλεσε όλους τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους και ενημέρωσε για το διάβημα.

Ο κύριος Σιάμπος ενημέρωσε επίσης την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο Αν Χέρκους.


Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κύπρο Τόμας Μίλερ δήλωσε ότι δεν κόμισε στους Τούρκους υπευθύνους, κανένα σχέδιο για μορατόριουμ υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, ως αντάλλαγμα την αναστολή των ΕΣ-300 από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κύριος Μίλλερ μιλούσε μετά την συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Ο αμερικανός διπλωμάτης είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Προεδρίας αρμόδιο για το Κυπριακό, Σιουκρού Γκιουρέλ.

Απόψε ο Τόμας Μίλλερ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.


Κοινή είναι η στρατηγική και η τακτική Κύπρου και Ελλάδος, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας επικρίσεις ότι σημειώθηκε διαφοροποίηση με τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο κύριος Κρανιδιώτης είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την απόρριψη από την Τουρκία των αμερικανικών ιδέων, για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, γεγονός που διερμηνεύεται εμμέσως ότι η δική μας πλευρά δέκτηκε τις αμερικανικές ιδέες.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε διπλωματικό ελιγμό τις δηλώσεις Κρανιδιώτη, τονίζοντας παράλληλα ότι εμμένουμε στην πρόταση Πάγκαλου για εγγυημένη απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο, και παράλληλη έναρξη διαλόγου για αποστρατιωτικοποίηση.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του διοικητή του έκτου αμερικανικού στόλου για ένταση στην Κύπρο και την Αλβανία, και τις διευκρινήσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού πενταγώνου Κένεθ Μπέικον, ο κύριος Στυλιανίδης περιορίστηκε να σημειώσει ότι υπάρχει κάποια ασάφεια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με τις συντονισμένες προσπαθειες όλης της πολιτικής ηγεσίας, δεν υπήρξαν επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Λυσσαρίδη, ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα εξαγγείλει κάτι σημαντικό στην γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι είναι πάγια τακτική του προέδρου πριν από κάθε σημαντική κίνηση να γίνεται ενημέρωση του εθνικού συμβουλίου.


Τα πεντηκοστά-δεύτερα του γενέθλια του προσπαθεί να γιορτάσει σήμερα ο Μπιλ Κλίντον, επουλώνοντας τα τραύματα, που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στο προχθεσινό διάγγελμα του, προκάλεσε στον εαυτό του, στην σύζυγο του, στην κόρη του και στον αμερικανικό λαό, από την ανάρμοστη σχέση του με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Μπιλ Κλίντον, αναχώρησε, μετά της συζύγου και της θυγατέρας του, για το νησί Μάρθας Βίνιαρντ, στα ανοικτά της Μασσαχουσέτης, για διακοπές δύο εβδομάδων.

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή του Μπιλ Κλίντον της ότι είχε εξωσυζυγική ερωτική σχέση, η Χίλαρι δηλώνει πολύ ερωτευμένη με τον σύζυγο της και αποφασισμένη να σώσει τον γάμο της.

Εν τω μεταξύ, η πέτρα του ροζ σκανδάλου του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκυ, κλήθηκε να δώσει νέα, συμπληρωματική κατάθεση την Πέμπτη, ενώ πιθανότατα θα κληθεί για κατάθεση και ο πρόεδρος Κλίντον, στο πλαίσιο των περαιτέρω ερευνών του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.

Από την πλευρά της η Πόλα Τζόουνς, με γραπτή δήλωσή της κατηγορεί τον Μπιλ Κλίντον, ότι προσπάθησε να πείσει κάποια άτομα να μην πουν την αλήθεια και να μην δώσουν στοιχεία στους δικηγόρους της, στο πλαίσιο της εκδίκασης της δικής της αγωγής, εναντίον του και προειδοποίησε ότι θα επανέλθει, ζητώντας την επανεκδίκαση της δικής της υπόθεσης.

Πυρά εναντίον του Κλιντον, εξαπέλυσε επίσης μεγάλη μερίδα του αμερικανικού τύπου, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Εν-Μπι-Σι, εξάλλου, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Κλίντον, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, δεν απάντησε σε περισσότερες από δέκα ερωτήσεις, αποφεύγοντας επιμελώς να αποφύγει την ψευδορκία.


Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο έχει αυτή την ώρα, η Διερευνητική Επιτροπή που όρισε η Ιερά Σύνοδος, για να εξετάσει τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Το πρωί, η Διερευνητική Επιτροπή συνήλθε για περισσότερο από δύο ώρες, για το θέμα στην Αρχιεπισκοπή.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ηλίας Παντελίδης, τόνισε ότι μελετούνται όλα τα στοιχεία, και η επιτροπή εργάζεται ενταντικά για να ολοκληρώσει την έκθεσή της, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, Φρίξος Κλεάνθους, κληθείς να αναφέρει τι σκέφτεται ο Μακαριώτατος για το θέμα, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έχει τις δικές του σκέψεις και γνώμονας των ενεργειών του είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της εκκλησίας και του τόπου.


Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας η αστυνομία Λεμεσού σε συνεργασία με την Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης και της Μονάδες της ομάδας Ζήτα, μετακίνησαν το πρωϊ τριάντα λαθρομετανάστες από το ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό όπου διέμεναν, στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρνακας.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η μετακίνηση έγινε για σκοπούς εξακρίβωσης των στοιχείων των λαθρομεταναστών και διευκόλυνση των διαδικασιών για μετάβασή τους, σε χώρες ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετακίνηση έγινε για σκοπούς απέλασης, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει σταδιακά.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος εκατόν-πενήντα και πλέον αστυνομικοί με αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις.

Από την επιχείρηση δεν σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο.

Οι τριάντα λαθρομετανάστες θα παραμείνουν προσωρινά στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρνακας, μέχρι την τελική απόφαση για απέλαση τους ή όχι από τον Λειτουργό Μετανάστευσης.

Στο ξενοδοχείο "Πεύκος" εξακολουθούν να παραμένουν εξήντα-τρεις λαθρομετανάστες.


Κατάθεση στους ανακριτές έδωσε από το κρεβάτι του πόνου ο Χαράλαμπος Νεοπτολέμου άλλως Λεμή, θύμα απόπειρας φόνου τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, έξω από την μπυραρία του στη Λεμεσό.

Ο Λεμής κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία υποψιάζεται ως τους επίδοξους δολοφόνους του.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση, σχετικά με το έγκλημα στη Λεμεσό.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί πέραν των δεκαπέντε ατόμων και έχουν ερευνηθεί σπίτια και υποστατικά.

Η αστυνομία φοβούμενη νέο κύκλο αίματος λαμβάνει έκτακτα μέτρα, για αποφυγή του πολέμου αλληλοεξόντωσης.


Μαραθώνια εξελίσσεται η κρίσιμη για την ξενοδοχειακή βιομηχανία σημερινή σύσκεψη ΠΑΣΥΞΕ και συντεχνιών για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Η σύσκεψη άρχισε στις δέκα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις επτά το βράδυ.

Στη συνάντηση καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες να αποφευχθεί το αδιέξοδο μεταξύ των μερών, όπως διαγράφηκε μετά και τις χθεσινές αποκλειστικές δηλώσεις στο Λόγο του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αυγερινού Νικήτα.

Ο σύνδεσμος, όπως τόνισε ο κύριος Νικήτα, δεν θα παρεκκλίνει απο την παλαιότερη πρότασή του, πρόταση όμως την οποία οι συντεχνίες ήδη απέρριψαν ως απαράδεκτη, για τα δικαιωμάτα των εργαζομένων.

Οι συντεχνιακοί εκπρόσωποι στη

σημερινή συνάντηση αναμένουν επί της ουσίας τοποθέτηση των ξενοδόχων, στα αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα τριετή σύμβαση εργασίας.


Δραματική έκκληση για επιστροφή της στην κατεχόμενη Καρπασία εξέφρασε η δασκάλα Ελένη Φωκά, στην οποία εδώ και ένα χρόνο το κατοχικό καθεστώς αρνείται να της επιτρέψει να μεταβεί στο σπίτι της.

Η κυρία Φωκά προσήλθε αυτοβούλως στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ζήτησε από τον Χρήστο Στυλιανίδη για να μάθει τι γίνεται με το θέμα της και την διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα επιστρέψει στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υποσχέθηκε να απαντήσει μετά την επιστροφή του προέδρου από τις διακοπές του.


Ψηφίσματα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας, στα γραφεία της Ευρωπαικής Ενωσης και στο Αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επέδωσαν το πρωϊ, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του κατεχόμενου δήμου, σωματεία και οργανώσεις της περιοχής.

Στα ψηφίσματα μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται η αδιαλλαξία και η αρνητική στάση του Ντενκτάς.

Ζητείται επίσης, από τις κυβερνήσεις τους, να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της.

Εξ'άλλου στις έξι και τριάντα το απόγευμα, θα ψαλεί δέηση για τους πεσόντες και αγνοούμενους του διαμερίσματος Μόρφου, στο εκκλησάκι της Παναγίας Μακεδονίτισσας και θα ακολουθήσει πορεία και τελετή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.


Συμπληρώθηκε σήμερα στο ΚΕΝ Λάρνακας η διαδικασία επιλογής όπλων και Σωμάτων των Εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριος Δήμου,

ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Αντώνης Καράς και μέλη της.

Ο Αρχηγός Δημήτριος Δήμου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής όπλων και σωμάτων, και διαβεβαίωσε ότι δεν ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση κατά τη διαδικασία.


Ο επονομαζόμενος "Πραγματικός ΙΡΑ" είναι η οργάνωση η οποία ευθύνεται για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην βορειο-ιρλανδική πόλη Ομα, το περασμένο Σάββατο.

Η οργάνωση ανέλαβε χθες βράδυ την ευθύνη με τηλεφώνημα σε μια ιρλανδική εφημερίδα.

Ο "Πραγματικός ΙΡΑ" δημιουργήθηκε όταν μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, αποσχίστηκαν από το βασικό σώμα της οργάνωσης, πέρσι, διαφωνώντας με την απόφαση του ΙΡΑ για κατάπαυση του πυρός.

Εν τω μεταξύ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, απείλησε όσες βορειο-ιρλανδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις δεν έχουν ακόμη κηρύξει εκεχειρία να το πράξουν, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν την οργή της κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα, ο "Πραγματικός ΙΡΑ", ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει άμεση εκεχειρία και απολογήθηκε στις οικογένειες των θυμάτων.

Την περιοχή Ομα επισκέφθηκε σήμερα ο Πρίγκηπας Κάρολος, συνοδευόμενος από την βρετανίδα Υπουργό υπεύθυνη για ιρλανδικές υποθέσεις, Μο Μόλαμ.


Πληροφορίες για την ύπαρξη ενός παγκόσμιου παραστρατιωτικού δικτύου που έχει βάλει στόχο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό, έδωσε στο Εφ-Μπι- Αϊ, ένας από τους συλληφθέντες για την βομβιστική επίθεση στην Ναϊρόμπι.

Ο μουσουλμανικής καταγωγής Οντέχ, ομολόγησε ανακρινόμενος ότι επικεφαλής του δικτύου αυτού είναι ένας σαουδάραβας, ο Οσάμα Μπεν Λαντέν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Αφγανιστάν, όπου έχει αποθηκευμένο ένα τεράστιο οπλοστάσιο με πυραύλους εδάφους-αέρος, όλμους, ροκέτες και άρματα μάχης.

Την παράδοση του Οσάμα Μπεν Λαντέν, στις αμερικανικές αρχές ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαντλίν Ολμπράιτ, υποδεικνύοντας ότι εάν η αφγανική κυβέρνηση των Ταλεμπάν επιθυμεί την αναγνώριση, θα πρέπει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, η συμμαχία των οργανώσεων της οποίας ηγείται ο Οσάμα, απείλησε σήμερα με νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων οπουδήποτε στον κόσμο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και στα νότια παράλια 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 35 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19, και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 1998 - 14:27:22 UTC