Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρωτοφανής ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, για ολόκληρη την Κύπρο, ενώ η σημερινή ημέρα, είναι η πιο θερμή του καλοκαιριού, αφού ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία, για αυτή την περίοδο, είναι κατά πέντε βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι αυξημένες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκύριακο και θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη.

Συναγερμός σήμανε από νωρίς το πρωί, στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών όλων των νοσοκομείων της ελεύθερης Κύπρου.

Ο διευθυντής των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε το "ΛΟΓΟ" ότι το τμήμα ανταποκρίνεται σε 350 και πλέον περιστατικά το 24ωρο, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα.

Ο κύριος Αντωνιάδης κάλεσε το κοινό να περιορίζει τη σωματική ή χειρονακτική άσκηση, να περιορίζεται στη σκιά και σε καλά αερισμένους χώρους, να πίνει άφθονα υγρά.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στη Λεμεσό, ανέφερε ότι το τμήμα εργάζεται εντατικά, για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά, που αφορούν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία καταφεύγουν στα νοσοκομεία με αφυδάτωση.

Στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου, επικρατεί πανδαιμόνιο, με τα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται.

Τα πλείστα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένα άτομα με συμπτώματα αφυδάτωσης και υψηλού πυρετού.

Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται από τους αρμόδιους, ότι οι λουόμενοι στη θάλασσα θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις δέκα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα.


Σε έξι ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο τα θύματα του καύσωνα στην Λάρνακα.

Εξι άνθρωποι, όλοι της τρίτης ηλικίας με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο Λάρνακας όπου είχαν μεταφερθεί εσπευσμένα, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας εξάλλου, με στάση εργασίας απείλησαν το μεσημέρι οι υπάλληλοι στο τμήμα αναχωρήσεων επιβατών μετά τα κρούσματα λιποθυμίας που σημειώθηκαν μεταξύ του προσωπικού από την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στο τμήμα τους από την έλλειψη κλιματισμού.

Επίσης, το τμήμα πληροφοριών και έκδοσης εισητηρίων των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω της αφόρητης ζέστης διέκοψε την λειτουργία του.


Στην Ελλάδα, η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί το καταστροφικό της έργο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στην Κρανιά Ολύμπου, στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, στην Ηλεία, στην Ανδρο και στο Μεσολόγγι, ενώ φόβους για περαιτέρω έξαρση των πυρκαγιών αυτό τον μήνα, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος.

Οι εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης ενισχύθηκαν ήδη με Γαλλικά, Ιταλικά και Καναδικά αεροσκάφη, ενώ αναμένονται δύο αεροπλάνα από τη Ρωσία και τέσσερα ελικόπτερα από τη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, προφυλακίστηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 18χρονος Αλβανός Κερίμ Αλσρούι, ο οποίος συνελήφθη στο Αίγιο, ενώ επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε δασική περιοχή.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει άλλες πέντε συλλήψεις, ενώ εξετάζονται τα υπολείμματα πολλών εμπρηστικών μηχανισμών που βρέθηκαν σε είκοσι καμένες περιοχές.


Πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε περιοχή του χωριού Κελοκέδαρα και λόγω των ανέμων επεκτάθηκε αμέσως κατακαίοντας έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων με άγρια βλάστηση και γωργικές καλλιέργειες.

Η φωτιά κατέκαυσε επίσης ένα κτηνοτροφικό υποστατικό με κουνέλια και κοτόπουλα.

Τα Κελοκέδαρα κινδύνευσαν άμεσα λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, πλην όμως δυσάρεστες συνέπειες απεφεύχθησαν, λόγω της έγκαιρης δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης γύρω από το χωριό με τη βοήθεια των γεωργικών ελκυστήρων των κατοίκων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έλαβαν μέρος ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της υπηρεσίας θήρας, του δασονομείου, αστυνομικοί και πολίτες.

Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο σήμερα το πρωί αναζωπυρώθηκε και κατασβέστηκε αργότερα.


Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη εξάντληση και των τελευταίων αποθεμάτων νερού έχει αρχίσει, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται ότι δεν θα υπάρχει σταγόνα, στα φράγματα μας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα της λειψυδρίας, ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους

ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, αποφάσισε την προκήρυξη προσφορών τον Σεπτέμβριο για δημιουργία δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

Οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης, διευκρίνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους, θα είναι δυναμικότητας απόδοσης τριάντα χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ημέρα.

Οσον δε αφορά την κατασκευή δεύτερης -σταθερής- μονάδας αφαλάτωσης, αυτή δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει παρά μόνον, μέχρι τα μέσα του 2000.

Οπως ανέφερε ο κύριος Θεμιστοκλέους, ως εναλλακτική λύση μελετάται ακόμη και η εισαγωγή νερού, πιθανότατα απο την Συρία.

Για την υπόθεση του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λάκη Χριστοδούλου, ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε σήμερα απο την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, την παράταση της διαθεσιμότητας του, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.


Αντιπροσωπεία του κλήρου της μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού, επισκέφθηκε σήμερα τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, σχετικά με το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η αντιπροσωπεία είχε πολύωρη συνάντηση με τον Πανιερώτατο, κατά την οποία συζήτησαν όλες τις πτυχές του προβλήματος που δημιουργήθηκε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει την αγάπη και την συμπαράσταση του κλήρου, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Οπως δήλωσε ο Πανιερώτατος, δεν ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες από την αντιπροσωπεία γύρω από το θέμα, λόγω της ενημέρωσης που έγινε στην Ιερά Σύνοδο.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τον δεκαπενταύγουστο το θέμα του μητροπολίτη Λεμεσού θα συζητηθεί εκ νέου στην Ιερά Σύνοδο.


Ως την κατεξοχήν δύναμη αποτροπής χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, τονίζοντας ότι το έργο τους δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας στο λαό.

Μιλώντας μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων της 98β ΕΣΣΟ στο ΚΕΝ Λάρνακας, ο κύριος Ομήρου αναφερόμενος στο θέμα των Ες 300, τόνισε ότι η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν κάτω από οποιαδήποτε πίεση ή εκβιασμό στο θέμα αυτό.

Τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων Λεμεσού, Πάφου, Αθαλάσσας και Στραυροβουνίου.


Εμμονή στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και ειδικότερα για το θεμα τον πυραύλων ΕΣ-300 συνέστησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Σε πρωινές του δηλώσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα για συντονισμό πριν από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε πως οι αμετακίνητες θέσεις μας στο κυπριακό στέλνουν μήνυμα προς τους τρίτους να εργαστούν με δεδομένες αυτές τις θέσεις.


Τριανταέξι λεωφορεία με επτακόσιους πενήντα τουρκοκύπριους πέρασαν στις οκτώ και τριάντα το πρωί το οδόφραγμα του Λιμνίτη και διαμέσου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, κατευθύνθηκαν στα Κόκκινα.

Οι Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την τριακοστή τέταρτη επέτειο των μαχών στα Κόκκινα, και η διακίνησή τους έγινε υπό τη συνοδεία οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών και της Αστυνομίας της Δημοκρατίας.

Αλλοι χίλιοι τουρκοκύπριοι μετέβησαν στα Κόκκινα μέσω θαλάσσης με μία θαλαμηγό και δύο πλοιάρια συνοδευόμενοι από ένα πολεμικό πλοίο του κατοχικού στρατού.

Στις έντεκα έφθασε στα Κόκκινα με ελικόπτερο και ο Ραούφ Ντενκτάς καθώς και επτά στρατιωτικοί.

Οι εορτασμοί των Τούρκων για τις μάχες στα Κόκκινα ολοκληρώθηκαν στις δύο το απόγευμα, οπότε και επέστρεψαν στα κατεχόμενα.


Αντιπροσωπείες των κατεχόμενων

δήμων Καραβά και Λαπήθου έστειλαν σήμερα ισχυρό μήνυμα αποφασιστηκότητας και συμπόρευσης στον αγώνα που διεξάγουν κάθε Σαββατοκυρίακο στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος με την συμπαράσταση των συγγενών αγνοουμένων.

Σαν σήμερα, οκτώ Αυγούστου του 1974 οι δύο κωμοπόλεις καταλήφθηκαν εξ'ολοκλήρου από τους Τούρκους.

Σε ανακοίνωση τους τα δύο προσφυγικά σωματεία, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, υπογραμίζουν την αποφασιστηκότητα τους να αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν ελεύθεροι στα σπίτια και τις περιουσίες τους.


Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της κλοπής σαραντα- έξι συσκευών κλιματισμού και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, από αποθήκη εταιρείας στη βιομηχανική περιοχή Δαλιού.

Μετά τη σύλληψη δύο προσώπων, το ΤΑΕ Λευκωσίας συνέλαβε και τρίτο ύποπτο, ενώ παράλληλα, καταζητεί άλλους δύο.

Το πρωί, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Λοίζου Λοίζου, γνωστού ως Βάκλα, από τα Λατσιά, τριαντα-δύο ετών, οικοδόμου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο, ότι σε κατάθεση που έδωσε άλλος ύποπτος, αναφέρει ότι ο Βάκλας είχε συμμετάσχει τόσο στον σχεδιασμό της διάρρηξης, όσο και στη διάπραξη της.

Ο ίδιος, ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν οι Λοίζος Κωνσταντίνου, κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος δύο, σαράντα-δύο ετών, οδηγός ταξί, και Αιμίλιος Λοίζου, γνωστός ως Μιλίκος, από τον Κόρνο, τριάντα-έξι ετών, οι οποίοι καταζητούνται για την ίδια υπόθεση.


Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση επονομαζόμενη "Ισλαμικός στρατός για την απελευθέρωση των μουσουλμανικών ιερών τόπων," ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα χθές βράδυ στα γραφεία της εφημερίδας Αλ Χαγιάτ στο Κάιρο, καθώς και σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Ντουμπάι.

Αποτέλεσμα των εγκληματικών ενεργειών στη Ναϊρόμπι και το Νταρ Ελ Σαλάμ ήταν να σκοτωθούν 108 άνθρωποι εκ των οποίων οκτώ Αμερικανοί και να τραυματιστούν πέραν των δύο χιλιάδων.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από την ενίσχυση των μέτρων προστασίας σε όλες τις πρεσβείες τους, τέθηκε σε εφαρμογή και ο τεράστιος μηχανισμός των διωκτικών αρχών για συλλογή πληροφοριών προκειμένου να εντοπισθούν οι δράστες.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της καταδικάζει το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης με συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε τόσο προς τον Μπίλ Κλίντον, όσο και πρός τους Προέδρους της Κένυας και Τανζανίας καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις και εκφράζει συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τις δύο επιθέσεις καταδίκασαν, μέχρι στιγμής, με επιστολές τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ισπανία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείες, τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους 28 περίπου βαθμοιύς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 26 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια, παραμένοντας γύρω στους 6 βαθμούς ηψηλότερη από την κανονική.

Και αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός, με τη θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς ηψηλότερη από την κανονική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες ως βορειοανατολικές κατευθύνσεις μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ, γεγονός που παρεμποδίζει τη δημιουργία της θαλάσσιας αύρας, με αποτέλεσμα ακριβώς τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 39 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 35 περίπου βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 42 βαθμοί και η πιο χαμηλή 28, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 39 με 32, στη Λεμεσό 38 με 28, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 26


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 9 August 1998 - 15:27:20 UTC